Καλησπερα,
σοζ που στο πρωτο μου μηνυμα πρεπει να σε κραξω αλλα αν δεν ξερεις πολυ καλα αυτο που λες στο διαδικτυο, καλυτερα να μην το αφηνεις να υπαρχει, καθως δυσκολευει αυτους που εχουν πραγματικη ορεξη να μαθουν και ψαχνονται . (με το δικιο του κραζει ο npap...)
Το ξεκαθαριζω...
Αυτο που ακουμε οταν παιζουμε ενα ψηφιακο αρχειο
ΔΕΝ ειναι κουτακια/πικσελς/σκαλιτσες...ειναι μια κανονικη κυματομορφη με "καμπυλες" (χρησιμοποιησε ενα αναλογικο οσιλοσκοπιο στην εξοδο του D to A (ακα μετατροπεα) αν δεν με πιστευεις)
Η παρανοηση αυτη ειναι δυστυχως πολυ συνηθισμενη.
Επισης απο τα λεγομενα σου, φαινεται να μην γνωρίζεις οτι περισσοτερο ευρος δειγματοληψιας ΔΕΝ σημαινει πιο "καλη ανάλυση" αλλα "περισσοτερες" συχνοτητες (μαλλον στο μυαλο σου εχουν μπερδευτει λίγο η ψηφιακη θεωρια ...
...μη με παρεξηγεις).
Μερικα λινκς για τους ενδιαφερομενους
youtube.com/watch?v=cIQ9IXSUzuM
http://www.gearslutz.com/board/music-computers/659500-digital-audio-sampling-rates.html
απο την μια λες ΔΕΝ θα δει διαφορα και απο την αλλη, οτι πιθανων να ειναι και χειροτερο (και μαλιστα τα λες και με υφος καρδιναλιου)
Κατ' αρχην την διαφορα καλα ειναι να προσπαθησει να την ακουσει και οχι να την δει
Καταλαβαινεις οτι ενας σοβαρος συνομιλητης δεν θα μπορουσε να δωσει βαση σε ενα τετοιο σχολιο
(αλλα εγω δεν ειμαι σοβαρος και θα σε κραξω αλυπητα ;D ;D ;D)
Σε καθε περιπτωση ενας μεσος ανθρωπος ακουει τη διαφορα (σε ολα τα ηχοσυστηματα) και δεν εχει σχεση με το ανωτατο οριο της ακοης μας μονο.
Οσο για το αρχικο ερωτημα
προσωπικα προτιμω αν χρησιμοποιησω καποιο plug in (περιστασιακα εχω 2 που χρησιμοποιω) να ειμαι σε υψηλα sample rates καθως τα περισσοτερα "φτυνουν" πολυ απο την "ψηφιακη αηδια" τους σε συχνοτητες που θα αποκοπουν απο το τελευταιο φιλτρο στην μετατροπη προς 44100Hz.
οτι ειπε harry για τις πρακτικες δυσκολιες και τα ζητηματα που αφορουν συγκεκριμενα σεταπς ισχυει και το επαυξανω με +1
κι εγω επισης θεωρω καλυτερα SRC φιλτρα (ουσιαστικα το SRC κρινεται απο την ποιοτητα του φιλτρου που χρησιμοποιει) αυτα του izotope και του final CD (το οποιο για 96 προς τα κατω ειναι σιγουρα πιο ευηχο, στα δικα μου αυτια) απο ολα τα options του izotope RX).
Καλως σας βρηκα