algorhythm είπε:
Δηλαδή να καταλάβω ? με καλά plugins και καλή διάθεση μπορώ να πετύχω το ίδιο αποτέλεσμα που καταφέρνει ένας μαστερας που έχει επενδυσει σε πανακριβα μηχανηματα ?
Νομίζω οτι τώρα καταλαβαίνω τους φίλους μου που μου λένε οτι άμα θες να πετύχεις τον ήχω του εξωτερικου πρέπει να δουλευεις με οτι δουλευουν και αυτοι ...
To mastering ειναι ενας ολοκληρος κοσμος γνωσης. Ειναι πολυ δυσκολο να βρεις καποιον που ασχολειται με συνθεση μουσικης ή ακομα ακομα και εναν ηχοληπτη που ασχολειται με ηχογραφηση, που να εχει αυτην την γνωση. Χρειαζεται παρα πολυ τριβη με το αντικειμενο (εμπειριες, διαβασμα), για να καταφερεις να κανεις ενα καλο master, ειτε με plug ins, ειτε με αναλογικα μηχανηματα. Χωρις να θελω να φανω δογματικος , εαν ακουγα απο καποιον οτι θελει να δοκιμασει να κανει το τελικο master σε καποια δουλεια, θα ελεγα οτι αν δεν εχει τουλαχιστον 10 χρονια πειρας πανω στον ηχο (δεν μιλαω για μουσικους αλλα για 10 χρονια πειρας ως ηχοληπτης αλλα και με σπουδες μουσικης), να μην το επιχειρησει αν προκειται για σοβαρη δουλεια.
Οι masterades που σεβονται τον εαυτο τους και τους πελατες τους, οπως ειπες εχουν επενδυσει σε πανακριβα μηχανηματα, αλλα κυριως εχουν επενδυσει σε πανακριβη γνωση.
Οπως ακριβως και τα στουντιο ηχογραφησης, που σεβονται τους πελατες τους, εχουν επενδυσει σε πανακριβα μηχανηματα και επισης πανακριβη ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ γνωση.
Οσο για το δευτερο που λες συμφωνω με τον φιλο σου αν και πιο πολυ συμφωνω με τον superfunk. Οπως προειπα ολα ξεκινανε απο την ιδια την μουσικη...
Μήπως έχουμε έλλειψη απο καλους ηχολήπτες και μαστεραδες οι οποιο να μην είναι κολλημενοι ροκαδες του '70 η σκυλαδες ?
Ναι εχουμε. Επισης εχουμε υπερβολικα πολλους που δεν ξερουν τι λενε, αλλα καταφερνουν να πειθουν πελατες, καθως και αλλους μικροτερους σε ηλικια και εμπειρια ηχοληπτες. Ετσι η διαστρεβλωμενη πραγματικοτητα, που κυριαρχει στο πεδιο του "ηχου", εντω στο Ελλαντα, διαιωνιζεται.
Και να μην ξεχασω, επισης εχουμε πολλους σκυλαδες (μουσικους/συνθετες) με τεραστιο ΕΓΩ που νομιζουν οτι ξερουν την δουλεια μας πιο καλα και επειδη πληρωνουν πρεπει να τους αφησουμε ευχαριστημενους....τι να πω, (δουλευω και σε μαγαζι βραδυνο οπως καταλαβαινετε εχω ερθει στο αμην lol)(αυτο που λεω εδω αφορα το live αλλα η λαθος νοοτροπια ειναι σαν εκεινη την κακια αρρωστια που κανει μετασταση και τελικα περναει σε καθε τομεα της ζωης/δουλειας μας/τους)
κατα 1% οφειλεται στο mastering (ασε που στον τελευταιο δισκο τους ειναι κατα τη γνωμη μου χαλια τοσο δυνατα που ειναι.... ;D)
μονο 1% ???....να ριξω τις τιμες μου δηλαδη?

...
και μιας και το ανεφερες ...δηλαδη...κατα 95% ο χαλια ηχος του οφειλεται στην μπαντα...κατα 4% στον παραγωγο (rubin...? δυστυχως δεν γνωριζω σιγουρα)...και 1% στο mastering
Ετσι θελω να πιστευω κι εγω για οτι περασε απο τα χερια μου και δεν με ικανοποιει πληρως σαν ηχητικο αποτελεσμα. (χιουμορ κανω και αυτοσαρκαζομαι κιολας ελπιζω να μην παρεξηγηθεις

)
Φιλικα
Αποστολης