Τι διαφορά έχει το "ψευτομάστερινγκ" από το "mastering";;

καλησπέρα σε όλους...

επειδή έχω και εγώ ένα κόλημα με το μάστεριν'  - σαν ακροατής - μπορείται να μου προτείνετε 2-3 δίσκους ελληνικής παραγωγής σε όποιοδήποτε είδος μουσικής που έχει καλό μάστεριν'?

αναφέρομαι σε κυκλοφορίες όπου και το μάστεριν έχει γίνει στην ελλάδα.....

βρηκα την διαφορα

τι κερδιζω? :P

λοιπον ψευτομαστερινγκ ειναι αυτο που εκανα χθες στο σπιτι μου

και ακουγα και ηταν χαλι μαυρο(.ισως σε καποιον να αρεσει ενα ψευτομαστερινγκ

αλλα το θεμα ειναι αυτος που το κανει ο μαστερας να εχει στο μυαλο του αυτο που θελει να του βγει.στην τελικη αν δεν του βγει ετσι οπως το περιμενει ειναι ψευτομαστερινγκ)

μαστερινγκ ειναι αυτο που εκανα στην συνεχεια

εβαλα ενα cd με το ιδιο ειδος μουσικης και ενιωσα την διαφορα

οποιος μπορει να βοηθησει με ενα τροπο να πει πεντε πραγματα για

μαστερινγκ θα ηταν καλο

αυτα  ;D

pan12 είπε:
καλησπέρα σε όλους...

επειδή έχω και εγώ ένα κόλημα με το μάστεριν'  - σαν ακροατής - μπορείται να μου προτείνετε 2-3 δίσκους ελληνικής παραγωγής σε όποιοδήποτε είδος μουσικής που έχει καλό μάστεριν'?

αναφέρομαι σε κυκλοφορίες όπου και το μάστεριν έχει γίνει στην ελλάδα.....
Αμα σου προτεινω κανα 2 που εκανα εγώ, μετραει?

εννοείται οτι μετράει και παραμετράει κ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα το ακούσουμε :D

SPIROSKER είπε:
βρηκα την διαφορα

τι κερδιζω? :P

λοιπον ψευτομαστερινγκ ειναι αυτο που εκανα χθες στο σπιτι μου

και ακουγα και ηταν χαλι μαυρο(...)

μαστερινγκ ειναι αυτο που εκανα στην συνεχεια

εβαλα ενα cd με το ιδιο ειδος μουσικης και ενιωσα την διαφορα

Είδες τι σου κάνει το mastering? Δεν πιστεύω ότι έπαιξε ρόλο η σύνθεση, η ενορχήστρωση, η μίξη και τα παιξίματα... Το mastering είναι αυτό που έκανε τη διαφορά  ::)

ενταξει ολα παιξαν ρολο

τραγικο ;D

και κατι ακομα εκτος θεματος

εχω φυσιμα στην ηχογραφιση τι φτεει? μηπως μπορει καποιος να με βοηθησει με π.μ

αλλα ακουω και αλλα γραφω

ευχαριστω

SPIROSKER είπε:
ενταξει ολα παιξαν ρολο

τραγικο ;D

και κατι ακομα εκτος θεματος

εχω φυσιμα στην ηχογραφιση τι φτεει? μηπως μπορει καποιος να με βοηθησει με π.μ

αλλα ακουω και αλλα γραφω

ευχαριστω
Κάνε σε παρακαλώ ενα καινούριο θέμα με το πρόβλημα σου. Επίσης, γράψε τι εξοπλισμό έχεις.

Παιδιά έχω ψιλό μπερδευτεί με αυτά που λένε κάποιοι..έχω Logic Προ και Cubase, όταν θα ηχογραφήσω το κομμάτι , μίξη όλα καλά τα κούω όλα στον ίδιο χρόνο..., στο mastering θα βάλω κάποια effects για να "τελειοποιηθει" το κομμάτι και ποια effects ?

Edit (ndnikola) δεν γράφουμε greeklish

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Υποθέτοντας ότι έχεις ψάξει παλαιότερα θέματα (χλωμό), καλό θα είναι να δοθεί μια σφαιρική απάντηση εκ νέου και σε καινούργιο ανεξάρτητο θρεντ - αν είναι ξεκολλήστε την ερώτηση από δω - με συνδρομή και των (πραγματικά) ειδικών του φόρουμ (πχ. Νικόδημος, npap, yameth) γιατί αν αρχίσουμε τις μπακαλοαπαντήσεις του τύπου "compressor, eq, tape/tube saturation και λίγο τζατζίκι" θα συμβεί παραπληροφόρηση και όχι πληροφόρηση.

Meiko είπε:
Παιδιά έχω ψιλό μπερδευτεί με αυτά που λένε κάποιοι..έχω Logic Προ και Cubase, όταν θα ηχογραφήσω το κομμάτι , μίξη όλα καλά τα κούω όλα στον ίδιο χρόνο..., στο mastering θα βάλω κάποια effects για να "τελειοποιηθει" το κομμάτι και ποια effects ?
Καταρχην να σου πω οτι εντυπωσιαζομαι που εχεις δωσει 2 χιλιαρικα για να αγορασεις Logic Pro & Cubase & δεν γνωριζεις τα ΒΑΣΙΚΑ..... ;D

Σε...αυτοκινητιστικο επιπεδο η ερωτηση σου ακουγεται σαν:

"παιδια εχω μια Φεραρι Τεσταροσα και μια 500αρα Μερσεντες,μπαινω μεσα,τα δερματα ειναι και μαμω,ο λεβιες τζαμι και το στερεο μπισταει γερα,οταν βαλω μπρος χρειαζεται να κανω κατι ακομα?" ;D

οι προτασεις μου για να λυθουν οι απορίες σου:

1.Να ψαξεις λιγο για να μαθεις ΤΙ ακριβως ειναι το μαστερινγκ (στο section “αρθρα” του ΝΟΙΖ εχει ενα πολυ καλο αρθρο για το μαστερινγκ) και ΠΟΙΟΙ ,ΠΟΥ και ΠΟΤΕ πρεπει/μπορουν να το κανουν.

2.Τωρα αν θες την μπακαλιστικη και ευκολη απαντηση (που υποψιαζομαι οτι οντως θες) ναι αφου κανεις τη μιξη αν θες να κανεις «μαστερινγκ» πρεπει να εφαρμοσεις compression, eq & limiting στο final stereo track.

Όσον αφορά στην πολύ απλή ερώτηση, του τι είναι το mastering μπορείτε να διαβάσετε έναν ελληνικό οδηγό με τίτλο Mastering: Η τέχνη της τελειοποίησης του ήχου ή να κάνετε ένα search στο google με θέμα "what is audio mastering". Υπάρχουν αρκετές ή μάλλον χιλιάδες απαντήσεις μέσα απο fora και mastering studios για το τι σημαίνει. 

Αυτοί που ρώτησαν πριν 3 χρόνια θα έχουν ανοίξει στούντιο τώρα :D ;D.

Τι στουντιο και πρασινα αλογα μου λες...με τον BOB LUDWIG τα πινουν καθε βραδυ.... ;D

Εάν μου επιτρέπεις, να ομιλήσω ως "μαστεράς", το mastering διαφέρει από το δήθεν mastering, ως προς τούτο: όταν ο πελάτης ακούσει το ηχογράφημα, πριν και μετά το mastering, με τις δύο εκδόσεις (πριν/μετά) σε ίδια στάθμη, με ακρίβεια 0,1 db, και κάθε φορά, που η ακρόαση "γυρίζει" στην "μαστεραρισμένη" έκδοση αντιδρά με ενθουσιασμό, τότε έχουμε ορθό mastering. Επειδή πρόκειται περί αντιλήψεως ερεθισμάτων, από το σύστημα της ανθρώπινης ακοής, η απάντηση, εν ολίγοις, είναι απλή. Εάν ακούμε κάτι, και μας δημιουργεί τρομερά ευχάριστο συναίσθημα, σημαίνει επιτυχία. Άκουσε το mastering του Doug Sax στην αυθεντική κυκλοφορία του "The Wall". Χρειάσθηκε ο μέγας τούτος μαστεράς, να εξηγήσει ή αναλύσει, σε τι διαφέρει το mastering από το ψευτοmastering; Τώρα, ως προς τεχνικές λεπτομέρειες κλπ κλπ, από την  οπτική μου τουλάχιστον, επίτρεψέ μου, στον λόγο όλοι είμαστε γενναιόδωροι. Το αποτέλεσμα μετράει.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Η ερώτηση ετέθη αρχές του 2009. Ο φίλος που ρώτησε, λογικά δεν έχει ακόμα τέτοιους προβληματισμούς. Ένα νέο thread ίσως είναι καλύτερο, ώστε να αναπτυχθούν φρέσκες απόψεις περί mastering.

ειναι απλο ρε παιδια, ποσο διαφορα εχει το ψευδομαστερινγκ απο το mastering?

Oση εγώ εχω εγω με τον jordan rudess στα πληκτρα.

Ενταξει δεν ειναι και μεγάλη η διαφορα, αλλα το αποτέλεσμα ειναι εντυπωσιακό.

Και εγω ειμαι ερασιτεχνης μπροστα του, οσο τον πλησιαζω σε καποια πραγματα νιωθω ωραία αλλα δυστυχώς δεν θα τον φτασω ποτε για αντικειμενικους λογους.

Καλα δεν το καταλαβα? μουχαχα

εξαρταται το μετρο συγκρισης. :-)

παντως απο τις φτωχες μου γνωσεις και τις προσπαθειες μου καταννοω και αναγνωριζω την σημασια του επαγγελματικου mastering  και των παραμετρων τους απο τους πραγματικα ειδικους επαγγελματιες.

Ειναι αυτο που θα προσδώσει την πραγματικη δυναμικη, την ορθη ακουστικη εμπειρία αλλά και την διαχρονικότητα σε ενα κομματι.

To πόσο το software, ο υποτυπωδης σπιτικος εξοπλισμος.  μπορουν να βοηθησουν δεν μπορω να το πω μετα βεβαιοτητος

μπορω να πω οτι οι ετοιματζηδικες λυσεις του software και η καλη χρηση βασικων γνωσεων εχουν βοηθησει τις δικες μου τουλαχιστο μιξεις οποτε τις επιχειρησα και βγαζω ενα αξιοπρεπες αποτελεσμα.

Αλλα ειμαι σιγουρος οτι στα χερια καποιων αλλων με δυνατοτητες πραγματικου μαστερινγκ οπως στις μεγαλες παραγωγες ακομα και τα δικα μου κομματια θα απογειωνονταν.

Αν επιθυμουσα ποτε μου να κανω επαγγελματικη παραγωγη θα θεωρουσα αυτο το σταδιο το πιο σημαντικο παντως και δεν θα εκανα καμμια εκπτωση στο θεμα.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα