Τι ΔΕΝ μου αρέσει στην πεταλιέρα μου!

alexi είπε:
Γεια σε ολους!

Τον τελευταιο χρόνο...εκανα τον κυκλο σε φαση εφε...

Για αρκετα χρόνια...ειχα την boss gt-8...που ηταν πολυ ψηφιακουρα ρε παιδι μου...και εκανες και ενα χρονο να μαθεις πως φτιαχνεις εναν ηχο....μετα ειπα...ωππ...θελω ποιοτητα...και καταφερα με τα χιλλια ζορια να παρω μια Vox SE...ποιοτητα ρε παιδι μου...λαμπα...βεβαια καλη η ποιοτητα αλλα μετα πολυ βαρια για ενα απλο κουβαλημα...και γιατι? για ενα "καλο" delay? αντε και ενα chorus? ...ε οχι...κατι πρεπει να γινει ειπα...οποτε πηγα και πηρα ενα ehx hazarai...και ενα Muff...το hazarai ομως...για live δεν κανει...γιατι γιαυτα που θελω θελω 3 hazarai...

Οποτε σήμερα ανταλλαξα...το hazarai και το muff...με την boss gt-8...και τελικα ΑΦΤΟ ΙΝΕ...
Εννοείς το ακουστικό αποτέλεσμα;

Μανώλης Χναράκης είπε:
Ωραία.

Δοκίμασες να πάρεις ήχο από την ψηφιακή έξοδο σε έξωτερικό DAC ?
χχχμμμ...εδω εισαι φιλος! ακριβώς γιαυτο γυρισα πισω στην συγκεκριμένη πεταλιερα...γιατι οταν την ειχα ηταν απλα "ΤΕΛΕΙΑ" οταν έγραφα απο SP/DIF...αλλα  σε live καταστάσεις το A/D/A conversion δεν εχει καμια σχεση με την ποιοτητα που βγαζει σε SPDIF..

alexi είπε:
χχχμμμ...εδω εισαι φιλος! ακριβώς γιαυτο γυρισα πισω στην συγκεκριμένη πεταλιερα...γιατι οταν την ειχα ηταν απλα "ΤΕΛΕΙΑ" οταν έγραφα απο SP/DIF...αλλα  σε live καταστάσεις το A/D/A conversion δεν εχει καμια σχεση με την ποιοτητα που βγαζει σε SPDIF..
Αυτό εννοείται... απλά λίγοι το γνωρίζουν και ακόμα πιό λίγοι το εφαρμόζουν.

Γι'αυτό και σου το είπα.

Όσο γιά το live, αν θες φυσικά, δεν είναι κακό να έχεις ένα εξωτερικό DAC  8)

alexi είπε:
φίλος...οτι νανε...

(ισως) στο μονο που θα συμφωνούσα ειναι το οτι η le (ισως) έχει καλύτερη προσομοίωση ενισχυτών ...και αυτο είναι...σε ολα τα αλλα... μάλλον yor on krak...
Ligi evgenοia iz not harmfoul...

Δεν ειναι λαμπα προενισχυσης ΤΕΛΙΚΗ ειναι,δουλευει σε χαμηλα βολτ (για αυτο και δεν αναβει) αλλα δουλεια κανει (και μαλιστα κανει και το καλυτερο buffering που εχω ακουσει ποτε μου)
Aρχαίο ποστ αλλά εν πάσει περιπτώσει, η 12AX7 φυσικά και είναι προενισχύτρια λυχνία. Απλά μέσω της υλοποίησης του κυκλώματος της Tonelab βρίσκεται ας πούμε σε "ψευδοσυνθήκες" τελικής.

alexi είπε:
φίλος...οτι νανε...

(ισως) στο μονο που θα συμφωνούσα ειναι το οτι η le (ισως) έχει καλύτερη προσομοίωση ενισχυτών ...και αυτο είναι...σε ολα τα αλλα... μάλλον yor on krak...
δεν ξερω αν ισχυει το you're on crack (οπως γραφεται σωστα) αλλα εγω μιλαω απο την εμπειρια μου. εχω 4χρονια το se και 3 το le. εχω παιξει απο καμια 10αρια live με το καθενα και ηχογραφω σε τακτικη βαση διαφορα ειδη μουσικης. τωρα αν εσυ προτιμας τον ηχο της se προβλημα σου μονο που απο κει και περα ειναι θεμα προσωπικου γουστου και δε σημαινει οτι εχεις και αντικειμενικα δικιο. και εφοσον δε λες και σε τι ακριβως υπερτερει η se (συμφωνα με σενα παντα) της le θα μου επιτρεψεις να μη δωσω σημασια στη γνωμη σου

η 12AX7 φυσικά και είναι προενισχύτρια λυχνία

Απλά μέσω της υλοποίησης του κυκλώματος της Tonelab βρίσκεται ας πούμε σε "ψευδοσυνθήκες" τελικής.
τωρα με τις λεξεις θα παιζουμε?

Οκ,ας παιξουμε λοιπον...

η 12ΑΧ7 ΦΥΣΙΚΑ και ΔΕΝ ειναι ΜΟΝΟ προενισχυτρια λυχνια,ειναι..απλα....ενα low plate current dual triode και για αυτο τον λογο εχει καλυτερη εφαρμογη σε χαμηλης εξοδου audio εφαρμογες για αυτο και (μαζι με 2-3 αλλες) χρησιμοποιειται ευρεως σαν προενισχυτρια λυχνια (φυσικα αν καποιος θελει μεχρι και EL84 μπορει να χρησιμοποιησει για προενισχυτρια) μπορει ΚΑΛΛΙΣΤΑ ομως να χρησιμοποιηθει και ως ΤΕΛΙΚΗ λυχνια σε ενισχυτες πολυ χαμηλης εξοδου (κυκλοφορουν καποιοι στην αγορα) αλλα και σε...κτηνη

http://www.blackdahlia.com/tipindex/Tip__13/tip__13.html

στο ΘΕΜΑ μας τωρα (γιατι αυτο μας ενδιαφερει απο οτι νομιζω και οχι τα λεκτικα παιχνιδια) στην TL (& σε ολη την Valve Reactor σειρα) τωρα ΦΥΣΙΚΑ και λειτουργει σαν ΤΕΛΙΚΗ λυχνια,στο site της VOX αναφερεται με καθε λεπτομερεια το πως το κανει αυτο.

chart.jpg

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Φυσικά και δεν θα παίξουμε με τις λέξεις. Το να ακριβολογεί κάποιος είναι αρετή - το να παίζει με τα "περιθώρια", τα smileys και το "έλα μωρέ" όχι.

H 12AX7 όντως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν οτιδήποτε - δεν το απαγορεύει κανείς, και φυσικά δεν τη βάφτισε ο Θεός "προενισχύτρια". Ένα ηλεκτρικό εξάρτημα είναι. Από εκεί όμως μέχρι τα αυτάρεσκα και ως συνήθως δογματικά κεφαλαία του "δεν είναι λάμπα προενίσχυσης ΤΕΛΙΚΗ είναι" υπάρχει διαφορά. Aν έκανες λίγο καλύτερο και πιο προσεκτικό διάβασμα θα έβλεπες πως ανάμεσα στην περίτεχνη marketing lingo της Vox (που επηρεάζει και εσένα), στις περιγραφές της στο σάιτ τουλάχιστον παραδέχεται:

The Valve Reactor circuit uses a 12AX7 dual triode vacuum tube, a virtual output transformer and a dummy speaker circuit that simulates the reactive load of a real speaker.
... και στο μάνιουαλ της Τοnelab LΕ και SE:

a virtual output transformer that uses solid-state components to simulate an output transformer
Επιπλέον, τo σχεδιάγραμμα που παραθέτεις το έχω ξαναδεί - δεν είναι το ίδιο το κύκλωμα αλλά ένα απλό block diagram. Ας μην είσαι λοιπόν τόσο απόλυτος... Εν κατακλείδι? Ακούγεται θαυμάσια και μόνο αυτό είναι που έχει σημασία, αλλά από την άλλη δεν χρειάζεται να πείσει κανέναν (εκτός από τα θύματα του μάρκετινγκ) για το πώς τα καταφέρνει, κι αν είναι πράγματι ένας μίνι τελικός ή γιαλαντζί ψευδοτελικός. Ορισμένους δεν τους απασχολεί τι συμβαίνει μέσα αλλά το πώς ακούγεται, και κατά τη γνώμη μου έτσι πρέπει πάντοτε να συμβαίνει.

Φυσικά και δεν θα παίξουμε με τις λέξεις. Το να ακριβολογεί κάποιος είναι αρετή - το να παίζει με τα "περιθώρια", τα smileys και το "έλα μωρέ" όχι.

Από εκεί όμως μέχρι τα αυτάρεσκα και ως συνήθως δογματικά κεφαλαία του "δεν είναι λάμπα προενίσχυσης ΤΕΛΙΚΗ είναι" υπάρχει διαφορά.
Πλακα μου κανεις ή δεν καταλαβαινεις ελληνικα ή,το πιθανοτερο, υποφερεις απο δυσπεψια,ο ανθρωπος ρωτησε αν στην TL η 12ΑΧ7 δουλευει σαν προενισχυτρια (οπως σε ολες τις αλλες τις πεταλιερες) και εγω ΞΕΚΑΘΑΡΑ του ειπα οτι ΟΧΙ δεν δουλευει,αλλα δουλευει ως τελικη,σιγα μη του εκανα και ολοκληρη...διαλεξη περι...λυχνιων και της επιρροης τους στη συγχρονη ιστορια

Προσωπικά δεν κατάλαβα το λόγο της διαφωνίας.

Και οι δύο όπως και όλος ο κόσμος συμφωνείτε ότι δεν λειτουργεί ως προενισχύτρια.....

Ετσι δεν είναι?

όπως και όλος  ο κόσμος
Πλακα κανεις φιλος.

ΟΛΟΣ ο κοσμος?

Που το ξερεις αυτο το ΟΛΟΣ ο κοσμος?

Δηλαδη εχεις μιλησει και με τα 6.345.678.987 ανθρωπους του πλανητη?

Η 80χρονη Λι ΣΙου Ξιου απο την επαρχια Γιουναν στην ΚΙΝΑ και 78χρονος Carl Heinz Putsenberg απο το Wedding στο Βερολινο σε πληροφορω οτι ...ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ....

Ασε λοιπον τις εξυπναδες και τις ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ και τις αυταρεσκες παρατηρησεις και επελεξε τον δρομο της ΑΡΕΤΗΣ ο οποιος θα σε οδηγησει στο να ΑΚΡΙΒΟΛΟΓΕΙΣ και να μη λες ΠΑΠΑΡΙΕΣ και γενικοτητες (προσεξε μονο μη σε οδηγησει και σε κανα μερος με μαλακους τοιχους και κυριους με...ασπρα..γιατι θα εχεις αλλα μετα...)

Ετσι δεν είναι?
Πως μπορει κατι να ειναι ετσι.....οταν δεν ειναι?

Μεγαλες κουβεντες ανοιγεις γεροντα και παλι γενικολογεις....

Superfunk είπε:
προσεξε μονο μη σε οδηγησει και σε κανα μερος με μαλακους τοιχους και κυριους με...ασπρα..γιατι θα εχεις αλλα μετα...)
... να μετράς καλώδια ;D ;D

όταν λέμε δουλεύει σαν τελική, δεν εννοουμε οτι δουλεύει σαν λάμπα τελικής ενισχυσης, δηλαδη οτι ενισχυει το σήμα παρέχοντας αρκετή ισχύ για την οδήγηση φορτίου? Αφου η πεταλιέρα ολόκληρη δίνει σήμα στάθμης προενίσχυσης, νομίζω πως τίποτα πάνω της δε μπορει να λειτουργεί "σαν τελικό".

Και εν πάση περιπτώση, αυτό που περιγράφει η βοξ στο σάιτ της (ομολογουμένως με πολλά φρου φρου ασάφειες και ομιχλη) δείχνει πως η 12αχ7 χρησιμοποιείται σαν hardware προσομοιωση μιας τελικής σε ένα κύκλωμα προσωμοιωσης τελικου ενισχυτη. Και μάλιστα απο τη στιγμη που δε δουλευει στις συνθηκες που δουλευει μια λαμπα μεσα σε ενα λαμπάτο, σαν στοιχειο δεν εχει τη συμπεριφορά μιας "τελικης" (που χρησιμοποιειται σε τελικο ενισχυτη για να οδηγησει ηχεια) ποσο μάλλον αυτων των ενισχυτων που προσομοιάζει η πεταλιέρα.

Δε ξέρω τι μπάφερινγκ κάνει, αλλά σε όλο αυτό το κύκλωμα προσομοίωσης για μένα το "ζουμι" ειναι η προσομοίωση OT, και η προσομοίωση power amp. Τα υπόλοιπα για μένα είναι το απαραίτητο μάρκετινγκ για να πλαισιωθει το όλο κύκλωμα.

Ως γνωστόν στις μέρες μας, δε φτάνει να κάνεις κάτι καλά, πρεπει να πουλας και μουρη επιπλέον ;)

για να μην αποκλίνω και πολύ απο το θέμα, αν δε τοχω ξαναγράψει να πω οτι πλέον τόσο καιρό με την rp, και πλέον δε μου κάνει κέφι να χρησιμοποιήσω τις προσομοιώσεις ενισχυτών της, εκτός κι αν πρόκειται για κανενα marshall. Νομίζω πως οι ενισχυτές και τα πιο πολλα ντράιβ πετάλια της δεν ειναι στο επίπεδο της tonelab. Τελικά απο όλα τα φουμαρα που έχει, 2-3 ενισχυτές την παλεύουν σταφτια μου. Οι δυνατότητες της ομως με τα footswitch τη συνδεσιμοτητα κλπ την ανεβάζουν για μένα σε πιο ψηλό επίπεδο απο τον ανταγωνισμό.

Αντε να το...ΞΑΝΑ-παμε απο την αρχη.....

το παλικαρι ρωτησε κατι πολυ συγκεκριμενο

.η λαμπα προενισχυσης που εχουν οι vox ειναι αληθινες  ως προς την λειτουργεια τους ή μουφα?

Και του απαντησα απλα οτι η λυχνια αυτη δεν δουλευει σαν "λαμπα προενισχυσης" οπως σε

ΟΛΕΣ τις αλλες "λαμπατες" πεταλιερες οπου οντως "δινει" (η "χρωματιζει")  τα gain stages  και ειναι το ΠΡΩΤΟ πραγμα που "βλεπει" στο σημα της κιθαρας .

στην TL ....δεν δουλευει ετσι.....και ειναι το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ πραγμα που βλεπει το σημα της κιθαρας

Απο εκει και περα ο καθενας αποφασιζει αν του αρεσει η οχι αυτο το πραγμα.

Τωρα ολα τα αλλα (αν ειναι...ακριβως ή μη ακριβως τελικη,αν την χρησιμοποιει η Αντζελινα Τζολι για φωτακι πανω απο το κρεββατι του 67ου παιδιου απο την  Ναμιμπια που υιοθετησε προχθες,αν κανει για φωτακι ασφαλειας ή αν μπορει να μας ζεστανει τα κρυα βραδια του χειμωνα στο Καζακσταν)    ειναι για να ...φιλοσοφουμε .

Δε ξέρω τι μπάφερινγκ κάνει,
δεν πειραζει,ξερω εγω που την χρησιμοποιω,και,για αυτο το λογο. ;)

Δεν είναι μόνο η θέση της στην "αλυσίδα" του σήματος. Είναι και το πως είναι συνδεδεμένη.

Επίσης, το γεγονός ότι η στάθμη του σήματος είναι "προενίσχυσης" δεν σημαίνει ότι κάθε στοιχείο λειτουργεί ως στοιχείο προενίσχυσης. Δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε άλλα μηχανήματα - δεν το αποκλείω- αλλά αυτό που κάνουν στην VOX είναι ότι έχουν ένα υποκύκλωμα το οποίο εκτός από από μεταβλητή είσοδο έχει και μεταβλητό φορτίο. (Η παραμόρφωση είναι διαφορετική όταν βάζεις τη λάμπα να δώσει πολύ ρεύμα (σε χαμηλή αντίσταση δηλαδή) και διαφορετική όταν της υπεροδηγείς την είσοδο αλλά της αφήνεις την έξοδο σε μια συγκεκριμένη και υψηλή αντίσταση.

Η πρώτη κατάσταση θυμίζει την παραμόρφωση των τελικών ενώ η πρώτη την παραμόρφωση των προενισχυτών. Η tonelab έχει μια λάμπα που κατά κανόνα χρησιμοποιείται σαν προενισχύτρια αλλά συνδεδεμένη με τον τρόπο "της τελικής" δηλαδή με μεταβλητό φορτίο χαμηλής αντίστασης στην έξοδό της.

Έχω την εντύπωση ότι αυτό το σήμα το ξαναδειγματοληπτούν για να του εφαρμόσουν τα (ψηφιακά) time-based effects που ακολουθούν.

harilatron είπε:
Δεν είναι μόνο η θέση της στην "αλυσίδα" του σήματος. Είναι και το πως είναι συνδεδεμένη.

Επίσης, το γεγονός ότι η στάθμη του σήματος είναι "προενίσχυσης" δεν σημαίνει ότι κάθε στοιχείο λειτουργεί ως στοιχείο προενίσχυσης. Δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε άλλα μηχανήματα - δεν το αποκλείω- αλλά αυτό που κάνουν στην VOX είναι ότι έχουν ένα υποκύκλωμα το οποίο εκτός από από μεταβλητή είσοδο έχει και μεταβλητό φορτίο. (Η παραμόρφωση είναι διαφορετική όταν βάζεις τη λάμπα να δώσει πολύ ρεύμα (σε χαμηλή αντίσταση δηλαδή) και διαφορετική όταν της υπεροδηγείς την είσοδο αλλά της αφήνεις την έξοδο σε μια συγκεκριμένη και υψηλή αντίσταση.

Η πρώτη κατάσταση θυμίζει την παραμόρφωση των τελικών ενώ η πρώτη την παραμόρφωση των προενισχυτών. Η tonelab έχει μια λάμπα που κατά κανόνα χρησιμοποιείται σαν προενισχύτρια αλλά συνδεδεμένη με τον τρόπο "της τελικής" δηλαδή με μεταβλητό φορτίο χαμηλής αντίστασης στην έξοδό της.

Έχω την εντύπωση ότι αυτό το σήμα το ξαναδειγματοληπτούν για να του εφαρμόσουν τα (ψηφιακά) time-based effects που ακολουθούν.
έτσι όπως τα λές το καταλαβαίνω κι εγώ. Απλά λέω πως η πραγματική "μαγκια" του εγχειρήματος έγγειται ακριβώς στο κύκλωμα μεταβλητου φορτίου. Η λάμπα νομίζω πως βρίσκεται εκεί απλά για να "σφραγίσει" με το mojo της την αναμενομενη ποιοτητα των προσομοιώσεων. Νομίζω πως σαν στοιχειο λειτουργεί σε ένα εύρος που και υλοποίηση με τρανζίστορ να είχες δε θα έκανε διαφορά. ΝΟΜΙΖΩ, έτσι? μπορεί να κανω και λάθος σ'αυτο.

τώρα για το μπάφερινγκ υπάρχουν αφτιά που ακουνε, και αφτια που δεν ακουνε. Εγώ το παραδέχομαι οτι ανήκω στην δεύτερη κατηγορία.

IraklisZS είπε:
Νομίζω πως σαν στοιχειο λειτουργεί σε ένα εύρος που και υλοποίηση με τρανζίστορ να είχες δε θα έκανε διαφορά. ΝΟΜΙΖΩ, έτσι? μπορεί να κανω και λάθος σ'αυτο.
Όταν άλλαξα λάμπα στη δικιά μου, ο ήχος άλλαξε εντελώς και έπρεπε να να φτιάξω απ'την αρχή όλα τα preset μου.

Άρα αν αλλάζει έτσι από λάμπα σε λάμπα, φαντάσου τι θα γινόταν αν από λάμπα είχε κύκλωμα τρανζίστορ. ;)

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back