Theremin? Anyone?

akra2

Νέο μέλος
Πόντοι
16
Χρησιμοποιεί κανένας σας Theremin?Ή τουλάχιστον έχει χρησιμοποιήσει κάποιος από εσάς?

Εγώ πάντως έπαθα την πλάκα μου  ;D

Έχω και παίζω theremin (το "χρησιμοποιώ" είναι κάπως άχαρο ρήμα για ένα μουσικό όργανο, "χρησιμοποιείς" κιθάρα?). Βέβαια, όχι το RCA που φαίνεται στο παραπάνω βίντεο, ένα απλό και καθημερινό moog etherwave. Αν σου αρέσει αυτό το όργανο, τσέκαρε την Pamelia Kurstin (εχει και myspace, έχει παίξει και 2 φορές Ελλάδα) αν σου αρέσει η σύγχρονη μουσική, Clara Rockmore αν είσαι του πιο "κλασσικού" ρεπερτορίου. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι παίκτες, αλλά για εμένα, η Pamelia είναι αξεπέραστη και η Rockmore θρύλική.

Είναι ένα όργανο με εκπληκτικές δυνατότητες, τόσο εκφραστικές, όσο και σε έκταση. Έχει σχεδόν 5 οκτάβες ασυγκέραστες και εύρος δυναμικής καθώς και ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ βιμπράτο! Επίσης, είναι ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑ δύσκολο... (το να κάνεις ήχους για πλάκα ή για εφε είναι πανεύκολο, το να παίξεις κάτι καλά και κουρδισμένα, είναι δύσκολο)

Αν θες οποιαδήποτε πληροφορία πάνω στο όργανο, θα χαρώ να μιοιραστώ ό,τι ξέρω.

Περάστε μια βόλτα κι από τα προηγούμενα θρεντς που βλέπετε από κάτω ή στην αναλυτική αναζήτηση (κλικ στον μεγεθυντικό φακό πάνω δεξιά, η απλή συνήθως χάνει πολλά αποτελέσματα).

Όντως, έχει καλυφθεί από πολλές μεριές το θέμα του theremin. Με μια γρήγορη ματιά, θα επισημάνω τα εξής: Το όνομα του εφευρέτη δεν ειναι Luv Theremin, αλλά Lev Termen, η Clara Rockmore δεν ήταν συγγενής του, γνωρίστηκαν στην Αμερική και έκαναν στενή παρέα. Συγγενής (ανηψιά) του, είναι η Lydia Cavina. H Pamelia είναι πιθανότητα η καλυτερη με διαφορά στο όργανο αυτή τη στιγμή. Όσον αφορά στον ενισχυτή, πιστεύω πως ένας καλός ενισχυτής μπάσου με τουίτερ είναι ιδανικός, γιατί το theremin έχει πολύ χαμηλές περιοχές, οι ψηλές δεν δημιουργούν ιδιέταιρο πρόβλημα.

Παιδιά το δοκίμασα πριν από μερικές μέρες και ειλικρινά έμεινα βλάκας!

Ήξερα ότι το χρησιμοποιούν κάποια electronic σχήματα, αλλά έχει ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ δυνατότητες!

Πόσο καιρό παίρνει για να το μάθει κανείς?Είδα κάποιες τιμές ~350-400 Ευρώ.Τρέλα!

pla.g είπε:
Πόσο καιρό παίρνει για να το μάθει κανείς?
Θέλει μεγάλη υπομονή και επιμονή. Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι να νομίσει κάποιος πως κάνει μόνο για τρελούς ήχους χωρίς καμία μελωδία, αλλά αυτό είναι τραγικό λάθος, και βεβαίως κρίμα γιατί αυτό το λίγο ανατριχιαστικό αλλά πολύ μουσικό ηχόχρωμα μεταξύ βιόλας και άλτο γυναικείας φωνής μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού. Με όσο το δυνατόν πιο συχνή εξάσκηση με συνέπεια (χλωμό να βρεις δάσκαλο μιας και οι περισσότεροι είναι αυτοδίδακτοι) μπορείς να παίζεις απλές μελωδίες με μικρά διαστήματα χωρίς να γίνεσαι εντελώς ρεζίλι σε ένα χρόνο, με κάπως πιο σοβαρά αποτελέσματα στα δυο.

Θα συμφωνήσω με τον bloody.

Το "πόσο καιρό" είναι πάντα σχετικό. Χρειάζεται καλό αυτί και πολλές ώρες μελέτης...

Υπάρχει και μέθοδος, μπορείς να την κατεβάσεις από εδώ: http://www.electrotheremin.com/claramethod.html

Υπομονή και επιμονή, νομίζω πως αξίζει τον κόπο...

Ναι καταλαβαίνω.

Όντως φαίνεται να χρειάζεται τεράστια υπομονή.Η κίνηση των χεριών πρέπει να είναι αρμονική και πολλά άλλα.

Μου θυμίζει σε ήχο το pad που έχει επάνω του το ondes martenot!

Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος, αλλά μοιάζει πάρα πολύ.

Όντως, μοιάζει πολύ σαν ήχος. Άλλωστε, η λογική παραγωγής του ήχου είναι παρόμοια. Αν σε ενδιαφέρει, πάντως, κυρίως ο ήχος του, υπάρχουν ευκολότεροι τρόποι για να παίξει κανείς σχετικά κουρδισμένα ένα θέμα με ήχο theremin, εξίσου αναλογικοί, δεν μιλάω για midi (ασε που δεν έχω ιδέα από midi, ούτως ή άλλως...)

Tα περισσότερα theremins χρησιμοποιούν τον αναλογικό oscillator τους για να παράγουν ένα sine wave, το οποίο είναι το ίδιο με ένα από τα presets του Ondes Martenot, που όντως μοιάζει και στους άλλους ήχους του. Για μια απόπειρα να παιχθεί με ribbon, κοιτάξτε εδώ.

Μπορεί επίσης κάποιος να ρυθμίσει ένα συνθ με κατάλληλο sine wave και με το ανάλογο portamento για να "γλιστράει" η μια νότα προς την άλλη όταν γίνεται αλλαγή. Το αποτέλεσμα μοιάζει πολύ, και για το βιμπράτο μπορεί κάποιος να πειράξει λίγο τα LFO ή να βάλει έξτρα εφφέ από κάποιο πεταλάκι ή VST.

Σωστός και πλήρης! Να προσθέσω πως μπορείς να το πετύχεις με αξιοπρέπεια χρησιμοποιώντας moog mf low pass filter με το resonance πανω από 8 σαν πηγή ήχου, το cutoff σαν control pitch και το mix σαν volume control. (τώρα που σαν είπα τα κόλπα μου, θα μου φάτε το μεροκάματο... πσαχνο ιχους για πριονιστίρι)

Μόνο η Moog κατασκευάζει theremin?

Γενικά η λογική του "αναλογικού" ήχου με τρελαίνει!Θα ήθελα πάρα πολύ να χρησιμοποιήσω ένα synthesizer όπως το Ondes Martenot, αλλά εντάξει ζητάω πολλά ;D

Παρόλαυτα θα σκεφτώ πλέον πολύ σοβαρά να δοκιμάσω την τύχη μου στο theremin.

Ο ήχος είναι απλά το όνειρο κάθε electronicροκά σαν και μένα  :)

Είχα δοκιμάσει κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσω ένα theremin vst, αλλά η ποιότητα παρόλο που ήταν σχετικά αξιόλογη, είναι αδύνατο να ακουμπήσει την μαγεία του αναλογικού στοιχείου.Όπως επίσης κάποιο κοινό synth.Σίγουρα, όπως προανέφερα, υπάρχει μία σχετική ποιότητα.

Κανένας άλλος το χρησιμοποιεί?Οι ηχογράφηση του είναι απλή?

Έχω μονοπωλήσει την κουβέντα, μου φαίνεται...

Το theremin είναι πολύ απλό στην ηχογράφηση και την επεξεργασία, μια απλή είσοδος σε κάρτα κάνει τη δουλειά, αλλά και πολύ "δεκτικό στην επεξεργασία. Η κυματομορφή του είναι η απλούστερη και αρμονικότερη που έχω δει...

Όχι, δεν φτιάχνει μόνο η Moog, υπάρχουν και άλλες εταιρίες, όπως και ιδιοκατασκευές (κάποιο από τα προηγούμενα θρεντς περιέγραφε την διαδικασία, του Babtua νομίζω?). Υπάρχει πχ. και η http://www.soundslikeburns.com/index.html αλλά το Moog έχει μερικά πλεονεκτήματα όπως καλύτερη ευαισθησία στην αλλαγή της θέσης του χεριού, έξτρα επιλογές για waveform και brightness, και το τελευταίο μοντέλο (το Plus) έχει και σύνδεση για CV προς έλεγχο άλλων περιφερειακών ή συνθεσάιζερ, και έξτρα ανεξάρτητη έξοδο ακουστικών.

Όσο ακούω περισσότερα, όλο και αυξάνεται η πόρωση  ;D

Thanks σε όλους για τις πληροφορίες :)

Χρησιμοποιεί κανένας σας Theremin?Ή τουλάχιστον έχει χρησιμοποιήσει κάποιος από εσάς?

Εγώ πάντως έπαθα την πλάκα μου  ;D

Εχω κατασκευασει το  δικο μου  theremin opou kai  χρεισιμοποιο  στην μπαντα ποθ  παιζω τα  τελευταια  6  χρονια. Ειναι  ερωτας  κεραβνοβολος.  Εχω παρακαμψει το  volume antenna.... me volume pedan για να μπορω να εχω τα  χερια  στην  κιθαρα μου.  επισησ το περναω απο  τα pedal effects tisκιθαρας 

Ε, μετά απο 6 χρόνια είναι ακόμη έρωτας κεραυνοβόλος...  ;D δεν το προχωράτε και λίγο;

Ακολούθησες κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο;

Λέω να τσιμπήσω το κιτ της Paia -αυτές τις μέρες- για να μην μπλέξω με μετασχηματιστές αλλά ψάχνω και ενναλακτικές.

monoclone είπε:
Εχω παρακαμψει το  volume antenna.... me volume pedan για να μπορω να εχω τα  χερια  στην  κιθαρα μου.
Πώς έχεις παρακάμψει την κεραία? Έχει κάποια είσοδο που σου επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις volume pedal? Την απάντηση μάλλον την ξέρω αλλά έχω πολύ καιρό να ασχοληθώ με theremins...

Ε, μετά απο 6 χρόνια είναι ακόμη έρωτας κεραυνοβόλος...  ;D δεν το προχωράτε και λίγο;

Ακολούθησες κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο;

Λέω να τσιμπήσω το κιτ της Paia -αυτές τις μέρες- για να μην μπλέξω με μετασχηματιστές αλλά ψάχνω και ενναλακτικές.

φιλε  toneless

Το παρα περα πωσ το οριζειs  εκτοs  ελλαδαs??? αν  αυτο  εννοεισ τοτε ναι εχοθμε παει παρα περα....opening act se big name  ?  that too! αλλα εχοθμε πολλα ακομα  μπροστα....

τσπα

τωρα οσον αναφορα το κιt  tis   Paia    ειναι γυρω στισ 150 $ συν   μεταφορεσ....  Γιατι  δεν  katebazeis ena   aplo  schematic   apo to internet   και  φτιαχτω  μονο σουσ

hand wired.    οι πυκνωτεσ και οι ταλαντωτεσ τουσ  βρισκεισ στο εμποριο...ειναι  κοινοι!!!

δεν θεσ πολλα........ trust me!!!  grafο xronia me theremin ειναι χαρακτηριστικο στον ηχο μου ( με καποιεσ  μετατροπες ..)

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back