Παρακολουθώ την συζήτηση και θέλω να πω και εγώ κάποια πράγματα . Να σημειώσω ότι δεν είμαι στον χώρο της εκπαίδευσης, όμως ζω αρκετά χρόνια από την μουσική και κάποτε είχα πληρώσει και εγώ σαν σπουδαστής Ωδείου .
Καταλαβαίνω λοιπόν απόλυτα το βάρος του χρηματικού όσον αφορά τις εξετάσεις για τα παιδιά που σπουδάζουν.
Όμως από την στιγμή που δεν υπάρχει κρατικός φορέας σπουδών που μπορείς να πάρεις το τάδε η το δείνα πτυχίο, στρέφεσαι αυτόματα προς την ιδιωτική εκπαίδευση, με ότι αυτό συνεπάγεται. Έρχεσαι δηλαδή σε συμφωνία με μια επιχείρηση για το προϊόν "σπουδές μουσικής και πτυχίο". Ακούγεται λίγο κυνικά αλλά έτσι είναι. Πληρώνεις κάποια χρήματα και ανάλογα με την πραγματική πρόοδο σου, (θέλω να πιστεύω), έρχεται ο καιρός που πηγαίνεις για το πρώτο σου πτυχίο.
Τώρα λοιπόν βλέπεις ότι το Ωδείο (η επιχείρηση) σου ζητάει υπέρογκα ποσά για τις εξετάσεις. Εγώ ρωτάω τώρα, αυτά τα λεφτά δεν ήταν γνωστά από την αρχή όταν έκανες την συμφωνία για τις σπουδές σου ;
Αν ήταν γνωστά, θεωρώ ότι ήξερες που βάδιζες από την αρχή οπότε δεν έχεις περαιτέρω αξιώσεις. Ούτε κατηγορείς καθηγητές, εξεταστές, ωδιάρχες .
Εάν τώρα δεν ήταν γνωστά και σε φέρανε δολίως και με τρόπο στο παρά πέντε να απαιτούν τεράστια ποσά για να σου δώσουνε πτυχίο, τότε υπάρχει καταφανέστατη απάτη και παραπλάνηση του πελάτη (σπουδαστή). Θα το έλεγα ακόμα και μια περίπτωση μαύρου εκβιασμού. Η λύση είναι μία, η νομική οδός, η καταγγελία, η μήνυση. Είναι απλό το θέμα δεν χρειάζεται πολύ σκέψη.
Οι απατεώνες να πάρουν αυτό που τους αξίζει.
Βλέπω επίσης ότι κάποια μέλη τα βάλανε με ένα μέλος που τυγχάνει να είναι εξεταστής, όσον αφορά την αμοιβή του, και επίσης τέθηκε και υπό αμφισβήτηση αν θα πρέπει να πληρώνεται για αυτό που κάνει.
Θα πούνε κάποιοι ότι η ένσταση μας είναι ότι παίρνει πολλά αυτός και οι όμοιοι του. Χμμ.. Προσωπικά με αυτά που απάντησε το μέλος δεν βλέπω να έχει πουθενά άδικο. Και βέβαια πρέπει να πληρώνεται, και βέβαια θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος από την αμοιβή του, όπως αύριο μεθαύριο θα πρέπει και οι τωρινοί σπουδαστές να αμείβονται το ίδιο ικανοποιητικά, από τις επιχειρήσεις που τους προσλαμβάνουν. Αυτά είναι αυτονόητα. Και δεν χρειάζονται αναλύσεις περί επαγγελμάτων και αμοιβών. Που παρεπιπτώντος την πιο πάνω αναφορά για τον ηλεκτρολόγο την βρήκα λίαν επιεική και κελεπούρι.
Επίσης καμιά φορά πρέπει να σκεφτόμαστε τι ευχόμαστε γιατί μπορεί και να βγει αληθινό. Δεν πιστεύω όλοι οι μουσικοί εδώ μέσα να κόβανε η και να κόβουνε πάντα αποδείξεις για τις υπηρεσίες τους. Είτε σε μαγαζιά είτε σε συναυλίες είτε σε οποιοδήποτε δημόσια μουσική εμφάνιση που πληρώνονται για αυτή.
Επίσης δεν πιστεύω ότι κάποιος θα αρνηθεί να πάρει παραπάνω αμοιβή όταν του προσφερθεί εκτός της νόμιμης, γυρίζοντας πίσω την διαφορά στον εκάστοτε εργοδότη του.
Προσοχή παιδιά είσαστε όλοι ήδη συνάδελφοι μουσικοί όλοι εδώ μέσα, επαγγελματίες και μη.