Forensick, με την προϋπόθεση ότι το ενδιαφέρον σου για αυτά τα θέμα είναι γνήσιο και όχι κοματικά βαμμένο, σου προτείνω μία σειρά απαντήσεων στις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς που έθεσες.
Πάμε λοιπόν:
forensick είπε:
Επειδη λοιπον καποιοι είναι βλακες γιατι πρεπει να την πληρωνει μια επιχειρηση.
Αυτό ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις που είναι ιδιωτικές: άμα αυτός που τις διοικεί είναι ανόητος, τότε έρχεται η καταστροφή. Δεν ισχύει όμως για τις δημόσιες επιχειρήσεις, διότι σε αυτές, όσο βλάκας και αν είναι αυτός που τις διοικεί, τις κρατούν ζωντανές με κρατικές επιχορηγήσεις προκειμένου να μην κλείσουν, δηλαδή με χρήματα της Κοινότητας ή των πολιτών.
Αλλο παραδειγμα. Η ΔΕΗ. Ξερω από ανθρωπο που δουλευει μεσα στην ΔΕΗ καποια πραγματα.
Νομίζω ότι καταλαβαίνεις και εσύ ότι η πηγή σου δεν είναι και ότι πιο αξιόπιστο. Αλλά το προσπερνώ και συνεχίζω την απάντηση.
Πανε να την βγαλουν τωρα σκαρτη και οτι δεν μπορει να ανταποκριθει, ΑΛΛΑ πριν μερικα χρονια(15) ήταν μια εταιρια η οποια είχε πολλα κερδη.
Και πριν από τριάντα χρόνια, πάλι δεν είχε κέρδη. Είναι θέμα ηλικίας, θα δεις καθώς θα μεγαλώνεις ότι αυτά θα τα ακούσεις πολλές-πολλές φορές. Αλλά - απ' την άλλη - γιατί σου φαίνεται παράξενο ότι μία επιχείρηση μπορεί να έχει κέρδη για μία περίοδο, ενώ να μην έχει για μία άλλη περίοδο; Σε όλες τις επιχειρήσεις συμβαίνει. Η γκρίνια έρχεται (και είναι φυσικό) τις περιόδους που δεν υπάρχουν κέρδη. Σε αυτές τις περιόδους, αυτός που έχει τη διοικητική ευθύνη πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις για μείωση των εξόδων. Αυτό μπορεί να σημαίνει, είτε μείωση του καφέ που παρέχεται δωρεάν, είτε απολύσεις, είτε οτιδήποτε άλλο. Ανάλογα με το πόσο βλάκας είναι, θα πάρει τις πιο ηλίθιες αποφάσεις.
Πως ειναι δυνατον τωρα να εχει γινει προβληματικη?
Τα έξοδά της είναι περισσότερα από τα έσοδα. Και εσύ αν έχεις ένα μαγαζί και προσλάβεις περισσότερους από όσους χρειάζεσαι, θα έχεις ένα προβληματικό μαγαζί.
Μαλιστα ολοι παραπονιουνται για το οτι δεν συντηρει καλα το δικτυο κλπ. Μας πως είναι δυνατον να συντηρισει το δικτυο, όταν (για την Κορινθο που μιλαω) ενω ζητανε και αλλους ανθρωπους για να μπορεσουν να βγαλουν την δουλεια, δεν εχει γινει προσληψη εδω και τουλαχιστον 10 χρονια???
Ίσως κακώς να είχε γίνει πρόσληψη πριν δέκα χρόνια, ή (ακόμη πιο πιθανό) αυτοί που προσλήφθηκαν πριν δέκα χρόνια να μην είχαν εκείνη την ειδικότητα που πραγματικά ήταν απαραίτητη. Όπως ξέρεις, η εκάστοτε κυβέρνηση προσλαμβάνει ανθρώπους όχι επί τη βάσει των ικανοτήτων τους αλλά για να μην έχει πολιτικό κόστος.
Επισης δεν μπορω να καταλαβω γιατι θα πρεπει η λυση να ειναι η ιδιωτικοποιηση, ενω ανετα θα μπορουσαμε να απαιτησουμε να υπαρχουν σκληροτερα μετρα για αυτους που δουλευουν στο δημοσιο και το ξυνουν και ετσι να φτιαχτει καλυτερα μια επιχειρηση που ηδη υπαρχει. Γιατι δηλαδη θα πρεπει να γινει σωνει και καλα ιδιωτικη για να δουλεψει? Η μονη λυση ειναι η ιδιωτικοποιηση?Δεν υπαρχει καθολου η λογικη του "βελτιωνω αυτο που εχω"?
Συμφωνώ απόλυτα. Αλλά πως να πάρεις σκληρότερα μέτρα; Το ξέρεις ότι ο νόμος απαγορεύει επί της ουσίας την απόλυση οποιουδήποτε μόνιμου δημόσιου υπαλλήλου; Εν' τάξει, μπορείς να τον βγάλεις σε διαθεσιμότητα για λίγο καιρό (αν συμφωνεί ο προϊστάμενός του, με τον οποίο είναι κολλητός), αλλά μετά πρέπει να επιστρέψει στην εργασία του, ενώ στο μεταξύ πληρώνεται. Γι' αυτό λέμε (κάποιοι) ότι πρέπει να αρθεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι η ΔΕΗ (και άλλες κοινωφελείς επιχειρήσεις πρέπει να ανήκουν στο δημόσιο) αλλά και γιατί αναγνωρίζουμε την ανάγκη να μπορεί κάποιος να πάρει αυστηρά μέτρα απέναντι σε κάποιον που "τα ξύνει".
Τα λεφτα αυτα Μενελαε, θα τα παρει το "κρατος", δηλαδη πολυ συγκεκριμενες κοιλιες. Προτειμω να την εχει το κρατος αφου εσυ και γω την εχουμε πληρωσει και επιτελους να βαλουν τον κωλο τους κατω και να δουλεψουν καλυτερα. Αλλα δεν εχουμε μυαλο να διαμαρτυρηθουμε για αυτο, αλλα εχουμε την ετοιμη και ανεξοδη λυση κατω απο το τραπεζι ετοιμη, χωρις δευτερη σκεψη.
Το κράτος δεν είναι πολύ συγκεκριμένες κοιλιές. Είναι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που πληρώνονται από εμάς - ναι, και ο πρωθυπουργός ο ίδιος. Ο πρωθυπουργός όμως είναι λίγο... ριγμένος στη μοιρασιά διότι σε τέσσερα χρόνια μπορεί και να τον στείλουν σπίτι του, αλλά το δημόσιο υπάλληλο που τα ξύνει, θα τον τρώμε στη μάπα για πάντα.
Βεβαια σκεφτομαστε μονο το πως θα μας εξυπηρετησει μια υπηρεσια και οχι αυτους που θα δουλεψουν μεσα.
Βεβαίως τους σκεπτόμαστε. Με την απομάκρυνση εκείνων που "τα ξύνουν" θα προωθηθούν σε καλύτερες (και καλύτερα αμοιβόμενες) θέσεις εκείνοι που πραγματικά εργάζονται.
Φυσικα και θα ΠΡΕΠΕΙ να εχουμε το καλυτερο δυνατο προιον, αλλα η κυρια ενσταση μου οσων αφορα τις ιδιωτικοποιησεις, ειναι απλα οι ωρες εργασιας και οι απολυσεις.
Οι ώρες εργασίες είναι κατωχυρωμένες σε όλη τη Κοινότητα. Παραβιάζονται, αλλά μόνο από μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν λίγο προσωπικό και οι σχέσεις είναι κάπως προσωπικές και ψιλο-ηλίθιες. Στις μεγάλες επιχειρήσεις (ιδιωτικές και δημόσιες) η παραβίαση ωραρίου χωρίς εξτρά χρήματα είναι κάτι το αδιανόητο - γι' αυτό δεν είναι κανείς στον Γερμανό της γειτονιάς σου στις 5 και 5.
Οι απολύσεις είναι ένα άλλο θέμα. Ασφαλώς ο νέος ιδιοκτήτης της επιχείρησης θα κάνει απολύσεις, αλλά το ίδιο δε θα έκανε (με αυτούς που τα ξύνουν, όπως είπες) και ο παλιός ιδιοκτήτης, αν μόνο μπορούσε; Δυστυχώς, μαζί με τα ξερά θα καούν και χλωρά - γι' αυτό είναι μαλακία να φτάνουν τα πράγματα μέχρι εκεί. Δεχτείτε την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων τώρα, ώστε στο μέλλον λιγότεροι ικανοί άνθρωποι να έχουν αυτή τη κακή τύχη.
Στην siemens λοιπον στην Αγγλια (αλλα και σε αλλες επιχειρησεις που ξερω), δεν πα να εχει ερθει ο ιδιος ο θεος κατω και να τους εχει ζητησει να κανουν κατι μεχρι αυριο το πρωι, το διαλλειμα τους στις 1(αν θυμαμαι καλα την ωρα) θα το κανουν. Εδω ισχυει το παρτα ολα σβαρνα δεν πα να κατσεις μεχρι τις 12 το βραδυ. Εκει ισχυει προγραμματισμος. Τοτε δουλευεις και αν δουλευεις σωστα ολα θα βγουν. Δεν την πληρωνει ο εργαζομενος.
Δεν την πληρώνει ο εργαζόμενος διότι (όπως είπες άλλωστε) υπάρχει ο προγραμματισμός. Ο προγραμματισμός όμως είναι κάτι που μπορούν να έχουν μόνο ικανοί άνθρωποι, όχι από αυτούς που "τα ξύνουν". Αν ήταν δυνατόν να απομακρυνθούν οι άχρηστοι από τις δημόσιες υπηρεσίες, τότε αυτοί που θα έμεναν είμαι βέβαιος και ότι θα είχαν προγραμματισμό και ότι θα απολάμβαναν την αξιοπρέπεια και τις αμοιβές του ικανού. Και - ναι, επιτέλους - θα διεκδικούσαν συνδικαλιστικά το δικαίωμα για το "διάλλειμα φαγητού" αντί να μπουκώνονται σα ζώα πίσω από τους γκισέδες με παγωμένα σάντουϊτς, όπως γίνεται παντού στη χώρα μας.
Επισης απολυσεις δεν γινονται με το ετσι θελω. Οταν το 94 ειχαν ανανεωσει πλεον τον εξοπλισμο τους και δεν ηθελαν τοσο προσωπικο οσο ειχαν γιατι πλεον ειχαν μηχανηματα να κανουν την δουλεια αυτην, αφησαν αυτη την γραμμη παραγωγης οπου ηταν οι παλιοι εργατες, μεχρι την στιγμη που θα επαιρναν συνταξη και μετα δεν θα επαιρναν αλλο προσωπικο για αυτες τις θεσεις.
Όχι, αυτό δεν ισχύει. Όλοι μας ακούμε δύο φορές το χρόνο για κάποια μεγάλη επιχείρηση που στέλνει κόσμο στο σπίτι του. Μη μπερδεύεις το πόσο εύκολα γίνονται οι απολύσεις με το αν οι θέσεις μένουν κενές.
Οταν λοιπον, θα αρχισει και εδω να λειτουργει ο ιδιωτικος τομεας με τετοιους ορους, δεν θα εχω κανενα προβλημα.
Ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί ήδη με τέτοιους όρους, διότι δεν μπορεί να λειτουργεί με άλλους. Αν εσύ ανοίξεις μία ΕΒΓΑ και κάθε μέρα τρως μόνος σου όλα τα γιαούρτια επειδή σε έχει πιάσει λιγούρα, τότε πολύ σύντομα θα κλείσεις διότι δεν θα έρθει κανένας να σου δώσει χρήματα για να μείνεις ανοικτός. Επειδή το ξέρεις αυτό από την αρχή, αποφεύγεις να τρως μόνος σου τα γιαούρτια σου και προτιμάς να τα πουλάς χαμογελώντας στις πελάτισσες.
Αν όμως η ΕΒΓΑ σου ήταν δημόσια επιχείρηση, τότε και θα τα έτρωγες μόνος σου, και θα είχες προσλάβει και πέντε υπαλλήλους που δεν θα τους χρειαζόσουν, και δε θα έκλεινες επειδή το κράτος θα σου έδινε χρήματα για να σε κρατήσει ανοικτό - εσύ και οι πέντε άλλοι, είσαστε συνολικά έξι ψήφοι, μην το ξεχνάμε.