Sustain

...μάλλον δεν καταλάβατε το ερώτημα. Δεν ψάχνω εάν η κιθάρα μου έχει sustain. Ρωτάω πολύ απλά εάν υπάρχει κάποιο πεντάλι-εφφέ-κάτι που να μου δίνει σε μια κιθάρα το ίδιο αποτέλεσμα που μου δίνει το sustain στο midi...πατάω και η τελευταία μου νότα μένει όσο θέλω (είτε έχω τη καλύτερη Gibson είτε έχω σκουπόξυλο). Έως τώρα η μόνη απάντηση-και με συγχωρείτε γι' αυτό- είναι το να δοκιμάσω με το Boss dd3...

plusyear είπε:
πατάω και η τελευταία μου νότα μένει όσο θέλω
Once again...ebow  ;)
...επιμένεις να μην καταλαβαίνεις! Δηλ ο Carlos και ο Moore χρησιμοποιούν ebow. Εγώ έχω ebow και ξέρω ότι δεν κάνει αυτό που θέλω εσύ που το προτείνεις έχεις?

if_it_is είπε:
ο όρος sustain ρε παιδιά έχει να κάνει με την κιθάρα και μόνο.. κλείσ τον ενισχυτή κ θα δείς αν η κιθάρα σου έχει sustain.. καμία κιθάρα δεν μποπεί να κρατησει για πάντα... :o

απο κεί και πέρα έχω καταφέρει σε live μεγαλύτερο "sustain" απ αυτό του video! Αρκεί να έχεις ένα καλοφτιαγμένο πετάλι κ ένταση που να την ξανακούει η κιθάρα.. αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς sustain.. είναι feedback/sustain το οποίο βοηθιέται κ απ το φυσικό sustain της κιθάρας.. ;D
Δεν υπάρχει "feedback/sustain". Αυτό το φαινόμενο λέγεται controlled feedback και θέλει (σχετικά) υψηλές εντάσεις και κυρίως ΔΑΧΤΥΛΑ. Σε home studio περιβάλλον, χωρίς ενισχυτή είναι (νομίζω) αδύνατον να επιτευχθεί με φυσικό τρόπο.

Δες εδω

http://www.guitarsite.com/newsletters/011001/7.shtml

και εδώ

http://www.cyberfret.com/q-and-a/20/index.php

...τείνω να συμφωνήσω με τον mscmkr γιατί το παιδεύω αρκετό καιρό. δεν επιτυγχάνεται με φυσικό τρόπο και κυρίως χωρίς ενισχυτή...με τεχνητό τρόπο ίσως? Και εγώ που πίστευα ότι η τεχνολογία τα έχει λύσει όλα...

Μπορείς να δοκιμάσεις το sustainer της Fernandes να δεις αν σου κάνει.

Βέβαια, δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο η εγκατάσταση ???.  Εγώ έχω μια fernandes και το είχε έτοιμο. Δεν το χρησιμοποιώ πολύ βέβαια και δεν έχω και εδώ την κιθάρα να προσπαθούσα να σου γράψω κλιπ.

Και γιατί δεν βάζεις έναν κομπρέσορα με υψηλή τιμή release και καμπόσο κομπρεσάρισμα (ratio πάνω από 3:1 και treshold τόσο όσο θες); Έτσι η επίδραση του κομπρέσορα θα συνεχίζει για κάμποση ώρα (από το release) και ακόμα και όταν η φυσικός ήχος της ταλάντωσης της χορδής θα φθήνει, από το κομπρεσάρισμα θα τον ακούς καμπόσο. Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις τι θέλω να σου πω!

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
boukas είπε:
Και γιατί δεν βάζεις έναν κομπρέσορα με υψηλή τιμή release και καμπόσο κομπρεσάρισμα (ratio πάνω από 3:1 και treshold τόσο όσο θες);
...Thanks θα το δοκιμάσω...λές να δουλεύει με τους κομπρέσορες του Guitar Rig?

Άνετα. Το έχω κάνει τουλάχιστον με το ampitube, οπότε δε νομίζω να μην γίνεται και με το gr

Νομίζω ότι το Sustain είναι κατ΄αρχήν (και) θέμα οργάνου, και πιο συγκεκριμένα μαγνητών.

Για παράδειγμα η διπλομάγνητη Ibanez μου έχει, καρφί στον ενισχυτή,  απείρως περισσότερο sustain από τη Fender μου.

Τώρα απο κει πέρα νομίζω ότι για περισσότερο sustain αυτό που χρειάζεται είναι ένα sustainer. ::)

Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ το Compression Sustainer της Boss.

Είναι προφανές αυτό που λές Wasted, και εμένα η Gibson έχει περισσότερο από τη Fender που εχω, αλλά αυτό που ψάχνω είναι το εξωπραγματικό του Carlos στο Europa...

Ο απλός (λαϊκός ) τρόπος είναι με τον ενισχυτή. Δεν χρειάζεται να είναι κανένας φανταστικός ενισχυτής, και όπως και δεν χρειάζεται να "γράψεις" αυτό που βγάζει ο ενισχυτής.

Η λογική είναι η εξής: Έχεις κομπρεσσορα /clipping (od-dist) εφφέ ρυθμισμένα έτσι ώστε (ο κομπρέσσορας βασικά) να δίνουν υψηλό compression, όχι κατ' ανάγκη όμως από χαμηλό threshold (για να μη "φουσκώνει" ο θόρυβος πολύ). Αυτό, το παίρνει ένας ενισχυτής και καθώς το παίζει, θέτει σε ταλάντωση την κιθάρα σου (στη νότα που αυτή ήδη παίζει) . Αυτή η κατάσταση (όπου το "limiting" από τον κομπρέσσορα δεν αφήνει την κατάσταση να ξεφύγει προς το feedback και η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ μεταφορά ενέργειας από το ακουστικό κύμα στο σώμα της κιθάρας είναι που κάνουν το εφφέ.

Αν ο ενιχυτής είναι της προκοπής, βάζεις μικρόφωνο (α) και γράφεις. Αν ο ήχος σου είναι "στο πεδίο των κομπουτόρων" (gr, amplitube και τα συναφή) μπορείς να κάνεις το εξής:

_________FEEDBACK με έλεγχο του ενισχυτή___________________________

|                                                                                                                           ^

|                                                                      ---------->Ενισχυτής ό, τι νά'ναι___/

V                                                                     |

κιθάρα---->buffer (ή άλλο πετάλι ΟΝ)---- (split)----|

|------------>Ηχογράφηση.

ebow φιλε ;D

και sustain μέχρι να τελειώσει η μπαταρία  ;D

avasil είπε:
ebow φιλε ;D

και sustain μέχρι να τελειώσει η μπαταρία  ;D
...άντε πάλι...

Εν ολίγοις... θα δοκίμαζα να το πετύχω ακόμη και με ένα μικρό ενισχυτάκι (ανεξαρτήτως ποιότητας... αφού ο ήχος του δεν θα καταγραφεί) ή έστω με τα monitor. Θεωρώ την ακουστική "σύζευξη" (κάποιου μεγαφώνου) και κιθάρας τον ευκολότερο τρόπο για κάποιο αληθοφανές αποτέλεσμα.  :)

Αφού "κολυμπήσει" κανείς την κιθάρα στο ακουστικό κύμα, αρχίζει να παίζει με τη γωνία, το πως την κρατάει, το πόσο vibrato βάζεi κλπ.

@Roger, ένα "γκάζι" κάπου θα χρειαστεί. To big muff είναι ένα από αυτά.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
...thanks harilatron...πάω για δοκιμές...

RogerWaters15 είπε:
To Big Muff δεν κάνει δηλαδή για αυτή την δουλειά???
Αν κρίνω από το αντίγραφο Big Muff που έφτιαξα (BYOC Large Beaver), το συγκεκριμένο πετάλι (που το χρησιμοποιούσε κι ο Carlos) έχει sustain να φάνε κι οι κότες ;D

elavd είπε:
To Big Muff δεν κάνει δηλαδή για αυτή την δουλειά???
Αν κρίνω από το αντίγραφο Big Muff που έφτιαξα (BYOC Large Beaver), το συγκεκριμένο πετάλι (που το χρησιμοποιούσε κι ο Carlos) έχει sustain να φάνε κι οι κότες ;D
Και εγώ αυτή την αίσθηση έχω (δεν ξέρω προσωπικά αν το χρησιμοποιεί ο Santana)

και έχοντας ακούσει και peppers live μου δίνει την αίσθηση του άπειρου sustain.

@Roger, ένα "γκάζι" κάπου θα χρειαστεί. To big muff είναι ένα από αυτά.
Μιλάμε για feedback ή sustain???

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back