Sustain

Υπάρχουν 2 διαφορετικές παράλληλες διαδικασίες.

Το sustain έχει να κάνει τόσο με την ίδια την απόσβεση της χορδής καθώς αυτή ταναντώνεται, που με τη σειρά της εξαρτάται από ένα σύνολο παραμέτρων της κιθάρας (τύπος, βάρος, γέφυρα, nut, ξύλα, κλπ, κλπ) . 

Όσο πιο μικρή η απόσβεση τόσο περισσότερο καθυστερεί ο ήχος να σβήσει και λέμε ότι η κιθάρα έχει πολύ sustain.

Τα ηλεκτρικά, μπορούν να συμπιέσουν τον ήχο, αυξάνοντας το "φαινόμενο" sustain. Η συμπίεση μπορεί να προέρχεται και από πετάλια που κλιπαρουν. (Μιας μορφής συμπίεση είναι κι αυτή)

Όσο μεγάλη και να είναι η συμπίεση... πρακτικά σε λίγα δευτερόλεπτα το σήμα από τη χορδή έχει πέσει στη στάθμη του θυρούβου.

Θυμηθείτε.... δεν υπάρχει αεικίνητο.  :)

To feedback, είναι μια άλλη διαδικασία  όπου ακουστική ενέργεια από το μεγάφωνο μεταδίδεται στην κιθάρα και στη συνέχεια στη χορδή. Αυτό μπορεί να κρατήσει τη χορδή να πάλλεται επ' άπειρο.  :)

Σαφώς και τα γκαζοπέταλα-κομπρέσσορες δίνουν sustain αλλά αυτό είναι κάτι άλλο.  :)

Feedback δεν πετυχαίνεις αν βάλεις την κιθάρα "μέσα" στο μεγάφωνο του ενισχυτή 

έχοντας και την κατάλληλ παραμόρφωση???

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Δεν χρειάζεται να είναι "μέσα". Όυτε καν πολυ κοντά σε μεγάλες εντάσεις.  :)

Εγώ πάντως να πω την αλήθεια κάπου χάθηκα! Το ζητούμενο εδώ πιο είναι; Να αυξηθεί το sustain την κιθάρας, ή το feedback?

boukas είπε:
Εγώ πάντως να πω την αλήθεια κάπου χάθηκα! Το ζητούμενο εδώ πιο είναι; Να αυξηθεί το sustain την κιθάρας, ή το feedback?
Εγώ μιλάω επ' αυτού.

Λαμπροί συνάδελφοι, μήπως ξέρετε να με φωτίσετε με τι τρόπο (pedals?...) γίνεται το sustain χτυπάω μια νότα και τη κρατάω 4-5-6 λεπτά-μια ώρα, τύπου Santana ή Gary Μoore?
Αυτό δεν γίνεται μόνο με πετάλια. Πρέπει "κάτι" να κρατάει τη χορδή παλλόμενη. Μάλλον γίνεται και με εκείνο το fernandez που ανέφερε κάποιος φίλος πιο πριν. Η κλασική λύση είναι ένα ελεγχόμενο feedback στον ενισχυτή. Τέτοιο που να δίνει sustain αλλά να μην "ξεφεύγει" προς ψηλότερες εντάσεις ή αρμονικές. Επίσης, κάποιος φίλος πιο πριν πρότεινε "πολλά μεσαία". Μου φαίνεται πολύ λογικό.  :)

harilatron είπε:
Αυτό δεν γίνεται μόνο με πετάλια. Πρέπει "κάτι" να κρατάει τη χορδή παλλόμενη. Μάλλον γίνεται και με εκείνο το fernandez που ανέφερε κάποιος φίλος πιο πριν.
:o :o :o φίλη ήθελες να πεις! εκτός αν ξέρεις κάτι που δεν ξέρω ;D ;D ;D :-*

Ναι, αλλά και εσύ, μόλις τώρα το έβαλες το βελάκι να κοιτάει προς τα κάτω... Πριν δεν είχες "διακριτικά".... ;D

Και για να πω κι εγώ τη γνώμη μου στο θέμα, το φαινόμενο αυτό που θέλει να πετύχει ο φίλος, δημιουργείται μόνο παρουσία ενισχυτή (και όχι τόσο με πετάλι)... Πολύ δύσκολα θα τα καταφέρει με τα monitors, γιατί θα είναι uncontrolled feedback.... :-\  Θα του βγει, δηλαδή ένα ανεξέλεγκτο βουητο..

Αν κάνω λάθος, πείτε μου

kultura είπε:
Ναι, αλλά και εσύ, μόλις τώρα το έβαλες το βελάκι να κοιτάει προς τα κάτω... Πριν δεν είχες "διακριτικά".... ;D
Όντως, αλλά και πάλι το Athena είναι γυναικείο όνομα!  8)

to fernandes όμως κοστίζει και στην αγορά και στην τοποθέτηση συν του οτι θα πρέπει να επιλέξει ο φίλος μια κιθάρα να το βάλει.

Αρα το επιθυμητό αποτέλεσμα θα το έχει μόνο με τη gibson ή μόνο με τη fender του....

O odis έχει δίκιο, δεν πρόκειται να πειράξω ούτε τη gibson ούτε τη fender που μου αρέσει όπως παίζει...

προτiμώ να ξαναφτιάξω mια fender από την αρχή και να βάλω το fernandes επάνω...πόσο θα μου κοστήσει άλλωστε όχι ακροβότερα από τη tele με τον fishman  poy etoim;azv t;vra...

Μιλώντας για Sustain, θυμήθηκα αυτό το μικρό διαμάντι.

Το video ειναι τελείως cheesy, αλλά αυτό βρήκα στο youtube...

πάντως η χρήση του dd-3 / dd-6 εμένα δε θα μου άρεσε..

έχω το dd-6 και όταν χρησιμοποιώ το warp όντως κρατάει τη νότα αλλα ανεβάζει έντονα και αφύσικα την ένταση και μάλιστα χαλάει τη χροιά του ήχου..

τι να πω ίσως δε ξέρω και να το χρησιμοποιώ σωστα.. απλά κρατάω σταθερή τη νότα που θέλω και πατάω το πετάλι  :-\

odis13 είπε:
to fernandes όμως κοστίζει και στην αγορά και στην τοποθέτηση συν του οτι θα πρέπει να επιλέξει ο φίλος μια κιθάρα να το βάλει.

Αρα το επιθυμητό αποτέλεσμα θα το έχει μόνο με τη gibson ή μόνο με τη fender του....
Κοστιζει κατω απο 200$,υπαρχει και μτχ στο ebay γυρω στα 120$.Σωστη η παρατηρηση,αλλα μην μου πεις οτι δεν γουσταρες με το βιντεακι! Ειμαι σε σκεψεις να βαλω ενα στην Gibson.

Κλασσικο Sustain= Ηι output pickup (Jeff Beck etc) + Hi Gain amp (η ενα TS808 pedal στο ενισχυτη που ηδη εχεις)

Kοιτα εδω για πεταλακια "φτιαγμενα" που θα σε βοηθησουν - http://www.buyanalogman.com/Boss_SD_1_808_p/am-boss-sd-1-808.htm

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back