Σπουδή στο φλάουτο

killbill

Μέλος
Πόντοι
28
Θέλω τη βοήθειά σας!

έχω 25+ χρόνια να παίξω φλάουτο....  :o

Η μέθοδος η οποία είχα κάνει τελευταία όταν ήμουν ακόμα παιδί στο Γυμνάσιο ήταν αυτή:

HUGUES - Scuola del flauto op. 51 - II Grado

Hugues.jpg

Θέλω να μου πει κάποιος σας παρακαλώ, σε τί επίπεδο είχα φτάσει.

Έχει σημασία για μένα να το ξέρω γιατί σκέφτομαι να ξαναπιάσω το όργανο με σκοπό να παίξω σε κάποια φιλαρμονική. Αν παίζω τα κομμάτια αυτού του βιβλίου, πιστεύετε είμαι σε καλό επίπεδο για να ανταπεξέλθω σε μια φιλαρμονική;

ευχαριστώ

Είναι το αντίστοιχο πρώτο Bach για την κατωτέρα στο Πιάνο. Αν και είσαι σολιστικό όργανο (αυτό είναι ένα δυνατό +), θα είσαι σε ένα επίπεδο άνω του μετρίου.

Πιστεύεις σε αυτό το επίπεδο θα μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις μιας φιλαρμονικής;

killbill είπε:
Πιστεύεις σε αυτό το επίπεδο θα μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις μιας φιλαρμονικής;
Καλό είναι να εξασκηθείς ξανά στο βιβλίο αυτό και παράλληλα να πάρεις από την φιλαρμονική μερικά μουσικά της θέματα.

Εσύ θα το δείς. Στην πράξη.

ξεκινα με σπουδες gariboldi,υστερα taffanel & gaubert,marcel moyce και οταν τελειωσεις τα βιβλια αυτα πας σε σπουδες kohler και berbiguier.ψαξε στο flutetunes.com .

Δυστυχώς πριν από πολλά χρόνια δεν έμαθα σωστά το φλάουτο. Συγκεκριμένα δεν έμαθα τους σωστούς δαχτυλισμούς για τις ψηλές νότες.

Για παράδειγμα για το Ρε ψηλό μου είχαν πει να το παίζω όπως και το ΡΕ χαμηλό, απλά να φυσάω πολύ πιο δυνατά. Και αυτό για όλες τις νότες.

Το θέμα έιναι ότι εντάξει βγαίνει η νότα, αλλά ξέρω ότι δεν είναι ο σωστός τρόπος.

Θέλω να ρωτήσω πόσο λάθος είναι αυτό;

Βασικά γιατί υπάρχει διαφορετικός δαχτυλισμός για τις πιο ψηλές νότες αφού μπορουν να βγουν με τον ίδιο δαχτυλισμό με τις χαμηλες φυσώντας πιο δυνατά.

Γιατί κάποιος δηλαδή να μην παίξει τον δαχτυλισμό του ΡΕ χαμηλό για να βγάλει το ΡΕ ψηλό (πάνω από το πενταγραμμο).;

ειναι λαθος φιλε μου,υπαρχουν καποιοι στανταρ δακτυλισμοι...ετσι ειναι.προσωπικη μου αποψη να βρεις καποιον δασκαλο.ΜΗΝ πας στην φιλαρμονικη,θα τα μαθεις ακομα πιο στραβα τα πραγματα.ψαξε στη σελιδα που σου εστειλα για τους δακτυλισμους.και να ξερεις το φλαουτο ειναι δυσκολο και θελει πολυ υπομονη.πειραματισου με τη μασκα του στοματος σου ωστε να φτιαξεις τον ηχο σου.δημιουργησε αναμεσα απο τα χειλη μια οβαλ πολυ μικρη τρυπα και φυσα οπως φυσας σε ενα μπουκαλι.ο αερας να πηγαινει κατευυθειαν μεσα στο επιστομιο και οχι εξω,ΜΗΝ πιεζεις τη μασκα.ειναι πολλα,τα γραφω συνοπτικα για να προσπαθησεις μονος σου.πειραματισου χωρις να χανεις υπομονη.αυτα απο μενα,προσπαθησε.

Ευχαριστώ το ξέρω ότι θέλω πολύ δουλειά γιατί το έχω αφήσει 20 χρόνια! τα δάχτυλά μου έχουν "σκουριάσει" αλλά βλέπω ότι ύστερα από εντατική εξάσκηση κάτι πάει να γίνει!!

Δυστυχώς δεν έχω χρήματα για ιδιαίτερα μαθήματα οπότε το παλεύω μόνος μου προς το παρών.

Θέλω να σε ρωτήσω το εξής. Αν καταφέρω να παίξω το Marcia Turca του Mozart στο φλάουτο, θεωρείται ότι είμαι άνω του μετρίου επιπέδου;

απλά βάζω μόνος μου στόχους, και παράλληλα με την μέθοδο HUGUES παλεύω και τη Marcia Turca που μου φαίνεται πιο δύσκολο τεχνικά (και λόγω του γρήγορου τέμπο του).

Λοιπόν;

κομματι κατωτερας ειναι,αλλα γιατι σε ενδιαφερει τοσο πολυ το επιπεδο? αυτα ειναι "ωδειακα" τρικ.εαν χρειαστεις βοηθεια πες μου να σου παραθεσω λινκ με πηγες για φλαουτο και εκμαθηση.να σου πω την αληθεια και να μιλησω αντικειμενικα....ειχα 2 καθηγητες στο φλαουτο,ο ενας ασχετος ο αλλος πολυ καλος φλαουτιστας αλλα χωρις μεταδοτικοτητα,ισως να μην ηθελε κιολας.εχω ακουσει τους καλυτερους φλαουτιστες και εχω κανει πολλα masterclass μαζι τους,κανενας απο αυτους δε μου τα εβαλε στο μυαλο.ολα ειναι πειραματισμος,ενασχοληση,παρατηρηση του παιξιματος και παθος για μενα.στειλε μου πμ η γραψε εδω οτι χρειαστεις,αν χρειαστεις συμβουλες με παιρνεις κ τηλ.δεν υπαρχει προβλημα.εχω πολυ υλικο σε κομματια να σου δωσω σε pdf.αυτα για τωρα.μην μπανεις σε καλουπια του τεστειν,ειμαι σε επιπεδο κατωτερας η διπλωματος.εχω "φιλαρακι" φλαουτιστα που παιζει 20 χρονια,πηρε διπλωμα με βαθμο 6! και δεν παιζει τπτ...υπαρχουν και κατι τυποι αγνωστοι ομως,που παιζουν πραγματικα καλα...θα ερθει και η σειρα σου,εχοντας υπομονη + ολα οσα προειπα.καλη μελετη !

απαγοητεύτηκα λίγο. Μου πήρε πολύ χρόνο να παίξω σε γρήγορο τεμπο το Marcia Turca και μου λες οτι είναι κατωτέρου επιπέδου.... . Και εγώ νόμιζα ότι κάτι παω να κάνω.

Λοιπον, αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι μπήκα σε διαφορα site μουσικών οίκων και δεν βρήκα ούτε ένα βιβλίο για φλάουτο!! Μπήκα στον Νάκα και στην ενότητα βιβλία/εκπαιδευτικά (http://www.nakas.gr/ecomnakas/nakas2006/default.asp?static=422&category=2938) δεν υπάρχει τίποτα για φλάουτο.

ΜΠήκα και σε άλλα sites (Musicorama.gr κλπ) και δεν βρήκα τίποτα. Καλά τι γίνεται; δεν υπάρχουν βιβλία για φλάουτο;

Θα με ενδιέφερε σε πρώτη φάση κάποιο βιβλίο για να πάρουν μπρος τα δάχτυλά μου. Δηλαδή να έχει patterns από ορισμένα μέτρα, όπως είναι το schmitt για πιάνο. ΥΠάρχει κάτι αντίστοιχο;

Επίσης, όπως ανέφερα και παραπάνω, μελετάω αυτή τη στιγμή από το μοναδικό βιβλίο που έχω για φλάουτο, το HUGUES la scuola del flauto, op51 per 2 flauti, οπότε θέλω και ένα βιβλίο να με πάει ένα βήμα παραπάνω από αυτό.

αν υπάρχουν σε pdf και γνωρίζεις στείλε μου links, γιατί στα μαγαζιά δεν υπάρχει τίποτα (περίεργο...)

ευχαριστώ

στην ελλαδα δεν υπαρχουν(τι περιεργο ε?)....μπες στο flutetunes.com

αλλα ηλ.καταστηματα ειναι το sheetmusicplus,allflutesplus,justflutes...fluteworld...

ελπιζω να βοηθησα.χρειαζεσαι καλο δασκαλο-μουσικο-φλαουτιστα.δυσκολο να τον βρεις βεβαια ακομα και στην αθηνα.αν εχεις ορεξη και θελεις να ασχοληθεις ξανα απο την αρχη δε γινεται χωρις καποιον να σε βοηθησει.υπαρχουν αξιολογοι συναδελφοι μου στην Αθηνα.

korman709 είπε:
ξεκινα με σπουδες gariboldi,υστερα taffanel & gaubert,marcel moyce και οταν τελειωσεις τα βιβλια αυτα πας σε σπουδες kohler και berbiguier.ψαξε στο flutetunes.com .

ΣΟΥ ΤΑ ΕΙΧΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ !!! με αυτα θα ξεκινησεις.εστω και μονος σου.

ναι ευχαριστώ, τα είχα σημειώσει αυτά που μου είχες προτείνει, αλλά δεν ξέρω αν κάποια από αυτά είναι μέθοδος με patterns μόνο για εξάσκηση δαχτύλων και όχι να περιέχει ολόκληρα μουσικά θέματα.

Είναι κάποιο για ασκήσεις δαχτύλων;

Και από που μπορώ να αγοράσω αυτά τα βιβλία που μου προτείνεις αφού στα sites δεν υπάρχει τίποτα για Online παραγγελία;

www.sheetmusicplus.com          μπορεις να ψαξεις εκει συμφωνα με συνθετη,τιτλο,οργανο κλπ.ασκησεις για δαχτυλα θα βρεις στα βιβλια που σου προτεινα.

Ποια είναι η σωστή τεχνικήγια να παίξω στακάτο στο φλάουτο;

πρέπει να χρησιμοποιώ την γλώσσα; και πως χρησιμοποιείται; σαν να φτύνω, βάζοντάς την δηλαδή ανάμεσα στα χείλια?

ή μπορώ και και "απότομα" φυσηματάκια; δηλαδή να φυσάω πολύ "κοφτα" χωρίς χρήση της γλώσσας

Eίναι ένας συνδυασμός & συγχρονισμός χρήσης του διαφράγματος μαζί με την επαφή της γλώσσας με το μπροστινό τμήμα του ουρανίσκου, που ενόσω φυσάς αυτή μπλοκάρει πλήρως την εκπνοή μέχρι την στιγμή που θα την αποσύρεις απότομα προς τα κάτω. Χωρίς την γλώσσα μπορείς να έχεις απότομα φυσηματάκια από το διάφραγμά σου, αλλά δεν θα έχουν την κοφτερή ατάκα του στακάτο.

Aπό βιβλία, σούπερ κλασσικό & εξαιρετικό για την βελτίωση της άνεσης των δαχτύλων σου, της αναπνοής και για την ταχύτητα του παιξίματος: http://www.amazon.com/Gammes-Arpeges-Exercices-Arpeggios-Exercises/dp/0046181652

Άλλη κλασσική μέθοδος: http://www.amazon.com/Methode-Complete-Flute-Taffanel-Gaubert/dp/B004G5DSOK

Πολύ καλό για ρόλο "ξεσκονίσματος" στο επίπεδό σου (αν το κατάλαβα καλά)... και πολύ ωραία κομμάτια: https://archive.org/details/imslp-etudes-for-flute-op41-andersen-joachim (δωρεάν)

Kλασσικό, και όχι δύσκολο από πλευράς τεχνικής αλλά αρκετά έως πολύ challenging εκφραστικά και ερμηνευτικά (χρειάζεσαι απαραίτητα δάσκαλο για να σε καθοδηγήσει): http://www.boosey.com/shop/prod/Telemann-Georg-Philipp-Canonic-Sonatas-6-2-Flutes-Book-CD/910981

(ααααχ... με πήγες 23 χρόνια πίσω  :'( )

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Αντιμετωπίζω 2 προβλήματα:

1. Μετά από 15 περίπου λεπτά παιξίματος, είναι αδύνατον να ακουστούν οι χαμηλές νότες (ντο-ρε-μι χαμηλά). Ενώ στην αρχή ακούγονται καλά.

Φταίει μήπως το φλάουτο (γιατί είναι και πολύ παλιό 20ετίας)? Τι συμβαίνει;

2. Για να παίξω τις χαμηλές νότες φυσάω πολύ λίγο με αποτέλεσμα να ακούγονται πολύ σιγανές. Αυτό γιατί αν φυσήξω λίγο δυνατότερα, για να δώσω ένταση στον ήχο, τότε θα ακουστούν ψηλά (μια οκτάβα πάνω). Ίσα δηλαδή που "χαιδεύω" με το φύσημά μου το φλάουτο.

ΆΡαγε τα δύο παραπάνω προβλήματα που αναφέρω, μήπως οφείλονται στο πολύ παλιό φλάουτο;

μαλλον σφιγγεις πολυ το στομα.(μασκα στοματος..) ...υπαρχει κ μια πιθανοτητα να φταιει κ το φλαουτο...γενικα,οι χαμηλες ειναι σκατενιες...προσωπικα εβαλα ξυλινη κεφαλη κ βγαινουν χωρις κοπο...κατι που ισχυει για ολα τα οργανα-θελει τροπο κ οχι κοπο...

υ.γ βρες καθηγητη.η στειλε μνμ να σου συστησω καποιον.

Αν πρόκειται για νότα με διάρκεια (πχ ολόκληρο) τότε κάπως η κατάσταση είναι καλύτερη. Ακούγεται αρχικά για 1 ή μισο δευτερόλεπτο ένα φύσημα αλλά μετά έρχεται ο ήχος κάπως ικανοποιητικά.

Εκεί που είναι τραγωδία είναι αν πρέπει να παίξω μια χαμηλή νότα (πχ ντο κάτω από το πεντάγραμμο) σε όγδοα ή δέκαταέκτα. Εκεί ακούγεται μόνο φύσημα και καθόλου ήχος.

Δεν φταίει το φλάουτό μου. Δοκίμασα και με φλάουτο που κοστίζει 6000€ και πάλι δεν μπορούσα να βγάλω ήχο. Φίλος μου πολύ καλός φλαουτίστας δοκίμασε με το δικό μου και μπόρεσε και έβγαλε ήχο.

Δεν ξέρω τι να κάνω. Έχω δοκιμάσει τα πάντα. Αλλάζω το σχήμα των χειλιών μου, του στόματός μου , την θέση του φλάουτου κλπ. Εχω βρει στο Youtube τεχνικές και εικόνες στο ιντερνετ, και πάλι τίποτα.

Λες να με βοηθήσει η ξύλινη κεφαλή που λες; Δεν την έχω υπόψη μου. που μπορώ να την βρω; Εννοείς όλο το πάνω μέρος του οργάνου (head joint)? ή μόνο το στόμιο; μπορείς να μου παραθέσεις κάποια φωτογραφία ή κάποιο link από ξύλινη κεφαλή φλάουτου και που μπορώ να την αγοράσω;

ευχαριστώ

Trending...

Νέα θέματα

Back