Σχετικά με "μετάφραση" του Buffer Size (ΜΒ) σε χρόνο (msec)

korg_nikos

Μέλος
Μηνύματα
1,021
Πόντοι
36
Γεια σε όλους.

Έχω μια ερώτηση σχετικά με αυτό που περιγράφω στον τίτλο. Η απορία μου είναι απλά εγκυκλοπαιδική. Εννοώ οτι δεν αντιμετωπίζω πρόβλημα με θέματα Latency απλά ρωτάω για να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα στο μυαλό μου.

Έχω στην κατοχή μου 2 υπολογιστές τους οποίους τους έστησα εγώ. Οι επεξεργαστές τους έχουν πάνω κάτω την ίδια ταχύτητα (2,9 Ghz ο υπολογιστής Α και 3 Ghz o υπολογιστής Β). O υπολογιστής A φοράει 3GB Ram ενώ ο B φοράει 2GB Ram.

Με λίγα λόγια ο Α είναι λίγο πιο αργός σε επεξεργαστή αλλά έχει μεγαλύτερη μνήμη και ο Β είναι γρηγορότερος σε επεξεργαστή αλλά έχει λιγότερη Ram.

Έχω επίσης στην κατοχή μου 2 κάρτες ήχου PCI.

Μία M-Audio 2496 με την οποία είχα αρχίσει και μια RME HDSP 9632 την οποία αγόρασα πριν κάποιους μήνες.

Aρχικά είχα εγκατεστημένη την M-Audio στον υπολογιστή Α.


Με Buffer Size στα 128MB το Latency μεταφραζόταν στο Cubase σε



2,257msec Input Latency και



2,789msec Output Latency


Όταν αγόρασα την RME την εγκατέστησα στον υπολογιστή A απομακρύνοντας την M-Audio την οποία την έβαλα στον υπολογιστή B.

Η RME στον υπολογιστή Α με Buffer Size στα 128MB δίνει


2,967msec Input Latency και



3,748msec Output Latency


H M-Audio στον υπολογιστή B με Buffer Size στα 128MB δίνει


3,277msec Input Latency



3,871msec Output Latency


Άρα:

1. Με λίγα λόγια η RME που θεωρείται ανώτερη της M-Audio κάρτας και η οποία έχει δικό της DSP (στην ουσία FGPA για όσους ξέρουν) εμφανίζει στο ίδιο υπολογιστικό σύστημα μεγαλύτερο Latency από οτι η M-Audio για το ίδιο πάντα Buffer Size και με ίδια Software (Cubase SX3).

2. Η M-Audio μόλις αφαιρέθηκε από τον υπολογιστή A (που έχει πιο αργό επεξεργαστή αλλά μεγαλύτερη μνήμη) και εγκαταστάθηκε στον υπολογιστή B (ο οποίος έχει ελαφρώς γρηγορότερο επεξεργαστή αλλά τα 2/3 της μνήμης του Α) εμφάνιζε μεγαλύτερο Latency σε σχέση με αυτό που εμφάνιζε στον υπολογιστή Α για το ίδιο Buffer Size και Software.

Τέλος θέλω να πω οτι και οι δύο κάρτες λειτουργούν με τους τελευταίους οδηγούς ASIO που παρέχει ο κατασκευαστής.

Θα ήθελα να έχω τα σχόλιά σας σχετικά με τις τιμές που εμφανίζονται παραπάνω και αν είναι λογικό.

Τελικά πέρα από τους ASIO οδηγούς της κάρτας τι άλλο επεηρεάζει το Latency (αν το επηρεάζει;)

Δεν νομίζω πάντως η Ram να έχει σχέση με το Latency και αυτό το έχω επιβεβαιώσει τουλάχιστον στην πράξη. Όταν ο υπολογιστής A στον οποίο είχα αρχικά εγκατεστημένη την M-Audio είχε αναβαθμιστεί από 2GB Ram σε 3 GB Ram οι τιμές Latency είχαν διατηρηθεί ίδιες.

Υπάρχει λοιπόν κάτι στο Hardware του PC που επηρεάζει το Latency;

Αν αυτό το κάτι τελικά είναι ο επεξεργαστής του υπολογιστή δεν θα έπρεπε η RME στον υπολογιστή Α να μου δίνει χαμηλότερο Latency από οτι η M-Audio τη στιγμή που αναφέρουν οτι ο ενσωματωμένος Hammerfall DSP δεν επιβαρύνει τον επεξεργαστή του υπολογιστή;

Κάθε σχόλιο ευπρόσδεκτο προς συζήτηση.

 
korg_nikos είπε:
Άρα:

1. Με λίγα λόγια η RME που θεωρείται ανώτερη της M-Audio κάρτας και η οποία έχει δικό της DSP (στην ουσία FGPA για όσους ξέρουν) εμφανίζει στο ίδιο υπολογιστικό σύστημα μεγαλύτερο Latency από οτι η M-Audio για το ίδιο πάντα Buffer Size και με ίδια Software (Cubase SX3).
Ναι απλα με αυτη τη μικρη διαφορα εχεις και τον 8πλασιο αριθμο καναλιων ;)

 
korg_nikos είπε:
Γεια σε όλους...

Αν αυτό το κάτι τελικά είναι ο επεξεργαστής του υπολογιστή δεν θα έπρεπε η RME στον υπολογιστή Α να μου δίνει χαμηλότερο Latency από οτι η M-Audio τη στιγμή που αναφέρουν οτι ο ενσωματωμένος Hammerfall DSP δεν επιβαρύνει τον επεξεργαστή του υπολογιστή;
Δεν ξέρω αν κατάλαβα ακριβώς από πού προκύπτει η λογική ότι:

" Η κάρτα έχει ενσωματωμένο DSP => Μικρότερη καθυστέρηση (latency) "

Κάποιο άρθρο/μετρήσεις κτλ. ?

 
Gant δεν είναι απαραίτητα συμπέρασμα αυτό. Η ίδια η RME αναφέρει οτι η κάρτα ήχου δεν βαραίνει τον επεξεργαστή και συνεπώς αναρωτιέμαι τι συμβαίνει.

Η RME εμφανίζει λίγο αυξημένο Latency αλλά όπως αναφέρει ο digisilence έχω οκταπλάσιο αριθμό καναλιών (software πάραυτα και όχι hardware φυσικές inputs με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το φόρτο εργασίας του DSP αφού στην ουσία ένα stereo αναλογικό σήμα δέχεται η κάρτα και όχι 8.)

Αυτό που θέλω να συζητήσουμε περισσότερο είναι γιατί όταν η M-Audio μπήκε σε άλλο σύστημα με γρηγορότερο επεξεργαστή αλλά λιγότερη μνήμη παρουσίασε αυξημένο Latency;

Τι άλλο πέρα από την ίδια την κάρτα ήχου και τους ASIO της επηρεάζει το Latency; Αν είναι η μνήμη Ram τελικά δεν θα έπρεπε όταν είχα τον υπολογιστή A με 2GB Ram και τον αναβάθμισα στα 3GB να δω τις τιμές Latency να αλλάζουν; Όπως έγραψα όμως προηγουμένως αυτές έμειναν σταθερές.

Tι από όλα συμβαίνει και τι προκάλεσε την αύξηση του Latency της M-Audio όταν εγκαταστάθηκε στον υπολογιστή B;

 
ok, τί ταχύτητες έχουν (ή είχαν για την περίπτωση του υπολογιστή που την αλλαξες) οι μνήμες RAM?

 
Το έχω αναφέρει και πιο πάνω.

Ο υπολογιστής A που φόραγε αρχικά την M-Audio λειτουργούσε πριν αναβαθμιστεί με 2GB RAM και είχε τιμές:

2,257msec Input Latency και

2,789msec Output Latency

Mετά την αναβάθμισή του από 2 GB Ram σε 3GB Ram οι τιμές Latency παρέμειναν ίδιες δηλαδή

2,257msec Input Latency και

2,789msec Output Latency

Από το παραπάνω μόνο, έβγαλα το συμπέρασμα οτι η μνήμη RAM δεν επηρεάζει τις τιμές Latency. (Eννοείται οτι η Ram έιχε αναγνωριστεί από το σύστημά μου και αναφερόταν κανονικά στο Control Panel/System)

 
korg_nikos είπε:
Τι άλλο πέρα από την ίδια την κάρτα ήχου και τους ASIO της επηρεάζει το Latency.
Αν υποθέσουμε ότι από πλευράς hardware δύο κάρτες είναι κατασκευασμένες με ίδιο τρόπο σχεδίασης, σπάνια έως απίθανη περίπτωση, αυτό που μπορεί να προκαλέσει διαφορά πάνω στο σύστημα (Η/Υ) είναι:

1. Το software. Ο τρόπος με τον οποίο είναι γραμμένοι οι drivers σε σχέση με το λειτουργικό του Η/Υ.

2. Το software. Ο τρόπος με τον οποίο είναι γραμμένο το operating system της κάρτας.

3. Το software. Πόσο είναι φορτωμένος ο Η/Υ από πλευράς software (resources κλπ).

4. Το Hardware. Δηλαδή τα buffers της ίδιας της κάρτας στα IN/OUT.

5. Κάτι άλλο το οποίο μας διαφεύγει.

Όλα μαζί δημιουργούν μία συνολική καθυστέρηση, ένα συνολικό latency.

Κάτι σημαντικό, το πραγματικό - τελικό latency, δηλαδή αυτό που ακούμε, δεν είναι ποτέ αυτό που αναφέρει ο ίδιος ο υπολογιστής στα control panel κλπ.

Γιά παράδειγμα, που ξέρεις αν μετράει το latency πριν ή μετά τα buffers & LP filters των ADC/DAC ή γιά να είμαστε ακόμα πιό ρεαλιστικοί, μετά τους μετατροπείς ;)

Συνήθως, το πραγματικό latency είναι κάτι παραπάνω. Η αλήθεια μπορεί να φανεί - μετρηθεί με κατάλληλο όργανο μέτρησης. Γιά παράδειγμα με παλμογράφο, πάνω στις αναλογικές εισοδο-εξόδους της κάρτας. Κάτι παρόμοιο με το S/N Ratio. Άλλα dB λένε τα χαρακτηριστικά (γιά ιδανικές συνθήκες) και άλλα είναι τελικά σε πραγματικές (δικές μας) συνθήκες.

Είναι αυτό που λέμε: "τα άλογα τα έχει στον τροχό ή στον άξονα του κινητήρα;"

Βέβαια, τόσο η ερώτηση όσο και η απάντηση είναι εγκυκλοπαιδική.

 
Gant είπε:
ok, τί ταχύτητες έχουν (ή είχαν για την περίπτωση του υπολογιστή που την αλλαξες) οι μνήμες RAM?
... δεν διατύπωσα την ερώτηση επακριβώς και σε έκανα να τα ξαναγράψεις ...  :-[

Εννοούσα, τη ταχύτητα των RAM (σε MHz) και τον τύπο τους (DDR2) ...

 
Gant

ΠΡΙΝ: 2 x 1GB DDR2 800MHz.

META: 3 x 1GB DDR2 800MHz.

Η αναβάθμιση έγινε με ίδιο ακριβώς τσιπάκι του ίδιου κατασκευαστή (KINGSTON)

Μανώλη όλα αυτά που αναφέρεις στο 1,2,4 είναι γνωστά και σωστά για αυτό άλλωστε αναφέρω το "πέρα από την ίδια την κάρτα και τους ASIO της (που εμπεριέχει αυτά στα οποία αναφέρεσαι) τι άλλο επηρεάζει το Latency".

Πιο συγκεκριμένα σε αυτά που παρέθεσες.

Πρόκειται για την ίδια κάρτα με τους ίδιους Drivers και το ίδιο Operating System. Mιλάμε για την ίδια Μ-Audio και ούτε χωρά θέμα τυποποίησης στην κατασκευή εφόσον πρόκειται για την ίδια ΦΥΣΙΚΗ κάρτα εγκατεστημένη μία φορά στο ένα PC και μία φορά στο άλλο PC με χρήση των ίδιων drivers.

Eπιπροσθέτως για το 3 ειδικότερα τα 2 PC φορούν το ίδιο λειτουργικό με το ίδιο Service Pack. Η "μέτρηση" από το Control Panel της κάρτας έγινε και στις δύο περιπτώσεις αμέσως μετά από Format και με εγκατεστημένο μόνο το Cubase SX3 και τίποτα άλλο πέρα από τους οδηγούς των συσκευών του κάθε PC. (Μητρικές και κάρτα γραφικών και όχι άλλη περιφερειακή συσκευή αν και μετά από την εγκατάσταση όλων των υπολοίπων δεν είδα μεταβολή ούτε ένα μsec στις τιμές Input/Output Latency)

Γνωρίζω οτι οι τιμές Latency δεν αναφέρονται ακριβώς στο Control Panel όπως σωστά λες αλλά όπως ξέρεις στην σύγκριση δεν χρειάζεσαι απαραίτητα διακρίβωση αλλά ίδιο όργανο μέτρησης με ίδια κριτήρια μέτρησης.

Πχ αν εσύ σε σωστή ζυγαριά είσαι 75kg κι εγώ είμαι 80kg τότε και σε μη διακριβωμένη ή πειραγμένη ζυγαριά να ζυγιστούμε πάλι εγώ θα είμαι βαρύτερος. Για να είμαστε και Μαθηματικά ακριβείς αυτό είναι κανόνας στην Τεχνολογία Μετρήσεων όταν βέβαια η συνάρτηση της μεταβολής των εξαρτημένων μεγεθών ως προς τα ανεξάρτητα είναι Γνησίως Μονότονη

Συνεπώς εφόσον έχω τηρήσει ευβλαβικά τις ίδιες συνθήκες και στα 2 μηχανήματα γιατί έχω αυτή τη διαφορά; Επεξεργαστής και μνήμη τελικά δεν παίζουν κανένα ρόλο αναρωτιέμαι;

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Επανέρχομαι βάζοντας και άλλη μία παράμετρο στον προβληματισμό μου.

Υπάρχει περίπτωση η ενεργοποίηση-απενεργοποίηση του Direct Monitoring να μεταβάλλει τις τιμές Output και Input Latency που αναφέρονται στο Cubase; Αν ναι επηρεάζει Input και Output ή μόνο το Output; Με άλλα λόγια αν έχω πχ Input Latency 2,345msec και Output Latency 2,876msec με απενεργοποιημένο το Direct Monitoring και στη συνέχεια το ενεργοποιήσω θα δω άλλες τιμές;

Γράφω αυτό το Post από τον υπολογιστή στο γραφείο και δεν έχω το Cubase εδώ έτσι ώστε να τσεκάρω στην πράξη για αυτό ρωτάω.

Το Set Up που χρησιμοποιώ στο Home Studio είναι το εξής:

Έχω μία κονσόλα της Mackie την CFX 16 MKII

Mackie%20CFX16.mkII.jpg


στην οποία συνδέω τα εξής:

Ch 1: Mικρόφωνο 1

Ch 2: Μικρόφωνο 2

Ch 3: Keyboard 1 Left Out.

Ch 4: Keyboard 1 Right Out.

Ch 5: Keyboard 2 Left Out.

Ch 6: Keyboard 2 Right Out.

Ch 7: Rack Synth Left Out

Ch 8: Rack Synth Right Out

Ch 9: Εξωτερικό Εφφέ 1 Left Out (χρησιμοποιείται ως Left Return από το εφφέ 1 για να μπορεί να στείλει το Wet σε Sub Out γιατί η Mackie δεν δρομολογεί εσωτερικά τα EFX Returns στις SUB)

Ch 10: Εξωτερικό Εφφέ 1 Right Out (χρησιμοποιείται ως Right Return από το εφφέ 1 για να μπορεί να στείλει το Wet σε Sub Out γιατί η Mackie δεν δρομολογεί εσωτερικά τα EFX Returns στις SUB)

Ch 11: Εξωτερικό Εφφέ 2 Left Out (χρησιμοποιείται ως Left Return από το εφφέ 2 για να μπορεί να στείλει το Wet σε Sub Out γιατί η Mackie δεν δρομολογεί εσωτερικά τα EFX Returns στις SUB)

Ch 12: Εξωτερικό Εφφέ 2 Right Out (χρησιμοποιείται ως Right Return από το εφφέ 2 για να μπορεί να στείλει το Wet σε Sub Out γιατί η Mackie δεν δρομολογεί εσωτερικά τα EFX Returns στις SUB)

Ch 13: M-Audio Left Out

Ch 14: M-Audio Right Out

Ch 15: RME Left Out

Ch 16: RME Right Out

Aux Send 1: M-Audio Left In (Δρομολογεί Left σήματα στη Left είσοδο της M-Audio προς ηχογράφηση)

Aux Send 2: M-Audio Right In (Δρομολογεί Right σήματα στη Right είσοδο της M-Audio προς ηχογράφηση)

EFX Send 1: Eίσοδος στο Εξωτερικό Εφφέ 1 (L/MONO)

EFX Send 2: Είσοδος στο Εξωτερικό Εφφέ 2 (L/MONO)

Sub 1: RME Left In (Δρομολογεί Left σήματα στη Left είσοδο της RME προς ηχογράφηση)

Sub 2: RME Right In (Δρομολογεί Right σήματα στη Right είσοδο της RME προς ηχογράφηση)

Τα ηχεία μου είναι συνδεδεμένα πάνω στη Mackie. Συνεπώς κάνω Monitoring με κατάλληλες επιλογές από την κονσόλα μου και όχι απευθείας από την κάρτα ήχου.

Σκεφτομαι να κάνω το εξής:

Aν κάνω Overdubbing ένα όργανο με χρήση της RME μπορώ να κάνω Monitoring στέλνοντας αυτό που παίζω στις SUB 1-2 για να γραφτεί στην RME και ταυτόχρονα στις SUB 3-4 τις οποίες τις στέλνω στο Main της κονσόλας από όπου και φτάνει στα ηχεία μου. Τα υπόλοιπα pre-recorded tracks πάνω στα οποία γίνεται το Ovedubbing "βγαίνουν" από την έξοδο της RME η οποία μπαίνει στο 15-16 και γίνεται Assign στις Sub 3-4 οι οποίες στέλνονται και αυτές στο Main. Συνεπώς για να μην ακούω δύο φορές αυτό που ηχογραφώ την ώρα που το ηχογραφώ σκέφτομαι να έχω απενεργοποιημένο το Direct Monitoring. Ούτως ή άλλως το πετυχαίνω με δρομολόγηση στην κονσόλα μου.

Γνωρίζω οτι έχοντας απενεργοποιημένο το Direct Monitoring μπορώ να εφαρμόζω στο σήμα μου εφφέ από Plugins Real Time αλλά με Latency. Δεν είναι σαφές όμως στο μυαλό μου ποιο Latency είναι αυτό. Eίναι αυτό που αναφέρεται ρητά στο Device Set Up ή όταν έχει κανείς ενεργοποιημένο το Direct Monitoring υπάρχει και άλλο ένα ποσό καθυστέρησης που προστίθεται στο αρχικό (δηλ. σε αυτό που αναφέρεται όταν δεν είναι ενεργοποιημένο το Direct Monitoring;)

Με λίγα λόγια αν έχω αντιληφθεί σωστά τα πράγματα γίνεται το εξής:

Όταν κάποιος ΔΕΝ ΕΧΕΙ το Direct Monitoring ενεργοποιημένο στο Cubase:

To σήμα υφίσταται μια καθυστέρηση Α. To σήμα που φτάνει στο Input του Cubase περνάει αυτόματα στο Output; Γνωρίζω οτι διέρχεται από Plugins που έχουν επιλεχθεί στη φέτα του καναλιού Input και οτι γράφεται με τη στάθμη που υπαγορεύεται από τα Sub Faders της κονσόλας μου αλλά το θέμα είναι αν περνάει αυτόματα και χωρίς software δρομολόγηση στο Output του Cubase για Monitoring. Αν ναι τότε με τον τρόπο που κάνω Monitoring εγώ θα το ακούω δύο φορές και συνεπώς θα πρέπει να το "κόψω" από την απευθείας ανάθεση στο Μain της κονσόλας μου αφού θα φτάνει εκεί πλέον από την έξοδο της κάρτας ήχου μου μέσω της Output του Cubase.

Όταν κάποιος ΕΧΕΙ το Direct Monitoring ενεργοποιημένο στο Cubase:

Το σήμα υφίσταται μια καθυστέρηση Β. Τι γίνεται όμως κατα αντιστοιχία με την παραπάνω περίπτωση με το σήμα που φτάνει στο Input του Cubase; To μόνο που γνωρίζω σίγουρα είναι οτι δεν περνάει από τα Plugins όπως πριν και συνεπώς δεν μπορείς να έχεις εφφέ Real Time κατά την εγγραφή από το Cubase όπως πριν.

Όσον αφορά τις καθυστερήσεις Α και Β στις 2 περιπτώσεις τι συμβαίνει; Θεωρώ οτι η καθυστέρηση Β θα είναι μικρότερη της Α γιατί το σήμα δεν υφίσταται επεξεργασία στα Plugins την ώρα της ηχογράφησης. Επίσης θεωρώ οτι θα επηρεάζεται μόνο το Output Latency και όχι το Input.

Από την άλλη όμως γιατί δεν θυμάμαι τα Οutput και Input Latencies στο Device Set Up να αλλάζουν κάθε φορά που ενεργοποιώ ή απενεργοποιώ το Direct Monitoring;

Τι από όλα γίνεται τελικά;

 
korg_nikos είπε:
Από την άλλη όμως γιατί δεν θυμάμαι τα Οutput και Input Latencies στο Device Set Up να αλλάζουν κάθε φορά που ενεργοποιώ ή απενεργοποιώ το Direct Monitoring;

Τι από όλα γίνεται τελικά;
Δεν υπαρχει αλλαγη. Με ενεργοποιημενο το direct monitoring, αυτο που ουσιαστικα κανεις,

ειναι παραλληλη δρομολογηση του σηματος προς την εξοδο, πριν περασει απο τα dac.

 
digisilence είπε:
Δεν υπαρχει αλλαγη. Με ενεργοποιημενο το direct monitoring, αυτο που ουσιαστικα κανεις, ειναι παραλληλη δρομολογηση του σηματος προς την εξοδο, πριν περασει απο τα dac.
Άρα με ενεργοποιημένο το Direct Monitoring έχεις πραγματικά Zero Latency εφόσον μεταξύ Input και Output δεν υπάρχει Conversion σωστά;

Με απενεργοποιημένο το Direct Monitoring το σήμα περνάει από τα ADC και από τα DAC έχοντας υφισταθεί επεξεργασία-conversion και είναι διαθέσιμο και πάλι στην έξοδο αλλά εμφανίζει Latency ίση με το άθροισμα αυτών που αναφέρεται στο Device Set Up (Input Latency (msec) + Output Latency (msec)).

Eιδικότερα στη δεύτερη περίπτωση για την εφαρμογή ορισμένων βαρέων Plugins Realtime μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Automatic Delay Compensation σωστα;

Αν όλα τα παραπάνω είναι σωστά, θα πρέπει προκειμένου να κάνω όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερο Monitoring κατά τη στιγμή της ηχογράφησης σε κάθε μία από τις δύο περιπτώσεις (Direct ή μη, Monitoring), τα Sub 1 και 2 Faders της κονσόλας μου μαζί με του καναλιού που ηχογραφώ να είναι ανεβασμένα προκειμένου να φτάνει το σήμα στη φυσική είσοδο της RME αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα οι Sub 1 και Sub 2 εξόδοι να μην γίνονται Assign στις Main L/R προκειμένου να μην φτάνουν στα ηχεία μου αφού θα φτάνουν ούτως ή άλλως από την έξοδο του Cubase η οποία φτάνει στην έξοδο της κάρτας ήχου μου και από εκεί στο 15-16 που περνάει στη Sub 3-4 και από εκεί στην Main.

Θα πρέπει με λίγα λόγια να κόψω το Direct Monitoring που κάνω εγώ ο ίδιος στην κονσόλα έτσι ώστε να μην γίνεται το κανάλι που ηχογραφώ εκείνη τη στιγμή Monitoring 2 φορές και ακούγεται αναγκαστικά δυνατότερα μέσα σε όλο το mix. Σωστά;

Σύμφωνα και με τη λεπτομέρεια του Block Diagram της Mackie παρακάτω βλέπω οτι είναι εφικτό να το κάνω αυτό εφόσον οι διακόπτες Assign Left και Assign Right των SUB είναι Post Sub Faders και Post Sub Outs. Αν ήταν Pre δεν θα ήταν εφικτό.

14327335-016.JPG


 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Κorg_Nikos θαρρώ πως έχεις απομακρυνθεί από εκεί που θα έπρεπε να εστιάσεις περισσότερο σε βάθος.Υπάρχουν παράμετροι που νομίζω δεν έχεις ερευνήσει ακόμα ή μάλλον δεν μας έχεις αναφέρει.2 επεξεργαστές 2,9 και 3,0 GHz ή ακόμα ακόμα αν θες 2 επεξεργαστές στα 2,9 ή 2 στα 3,0 GHz δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους εάν ο ένας έχει 2mb cache και ο άλλος 12mb cache.Πίστεψε με είναι μέρα με την νύχτα.Επίσης το υπόλοιπο configuration, motherboard, fsb, τύπος μνημών, ταχύτητα μνημών, παίζουν κι αυτά δραματικά το ρόλο τους.Μην γελιέσαι από μετρήσεις.Ενδεικτικές είναι όλες τους.Το σημαντικότερο είναι η αρχική παραμετροποίηση ( άλλοι το λένε "στήσιμο") του μουσικού υπολογιστή πέρα από το να είναι η προβλεπόμενη, να περιλαμβάνει και νόμιμο software, αλλά και το μετέπειτα customization να έχει προσανατολισμούς αποκλειστικά για χρήση - παραγωγή μουσικής.Για το τέλος άφησα ένα τεράστιο κεφάλαιο που λέγεται drivers.Υπάρχουν εταιρείες που φημίζονται για την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα των οδηγών τους και άλλες όχι.Όλα τα παραπάνω είναι αλληλένδετα, και τίποτε δεν λειτουργεί-υπολειτουργεί ανεξάρτητα και άσχετα με τα υπόλοιπα κομμάτια του συστήματος που λέγεται music workstation.

 
Έχοντας πραγματοποιήσει αρκετές δοκιμές με πλήθος από κάρτες ήχου σε διαφορετικούς υπολογιστές έχω να πω τα εξής.

Το Latency δεν έχει να κάνει ούτε με τον τύπο του επεξεργαστή ούτε με την συχνότητα λειτουργίας του ούτε με την μνήμη του συστήματος. Δηλαδή σε μετρήσεις που έχω κάνει πχ με τον i5 760 και τον i7 950 και τον i7 950 overclocked @ 3.8GHz και με 4GB, 6GB kai 12GB αντίστοιχα η RME Multiface είχε:

input latency: 3,628ms

output latency: 4,354ms

σε όλους τους υπολογιστές.

Αυτές οι μετρήσεις είναι από το Device Setup του Cubase 6 και εκτός από την RME έχουν πραγματοποιηθεί με πολλές ακόμα κάρτες ήχου με τα ίδια αποτελέσματα (δηλαδή σταθερά για κάθε κάρτα όχι ίδιο νούμερο) κάθε φορά σε όλα τα pc. Ακόμα και σε laptop με mobile επεξεργαστή το Latency παραμένει το ίδιο (για κάθε κάρτα) σε firewire κάρτες πχ που το έχω δοκιμάσει.

Τώρα αυτά που επηρεάζουν το Latency είναι το Buffer size και η Συχνότητα δειγματοληψίας. Όσο μεγαλύτερη η συχνότητα δειγματοληψίας τόσο μικρότερο και το latency. Επίσης ρόλο παίζουν οι ASIO drivers της κάρτας και το Firmware της κάρτας.

Οι λόγοι που πιστεύω ότι είχες διαφορετικές μετρήσεις στους 2 υπολογιστές είναι:

α) είχες διαφορετική συχνότητα δειγματοληψίας πχ 44.100 με 48.000

β) έβαλες καινούριους drivers ή firmware στον υπολογιστή Β

γ) Κάτι άλλο που ούτε και εγώ ξέρω  :P

Τέλος να πω ότι το πραγματικό latency διαφέρει από αυτό που γράφει το Cubase και ποτέ δεν είναι σταθερό αφού εξαρτάται από πλήθος παραγόντων

 
nektarios είπε:
Κorg_Nikos θαρρώ πως έχεις απομακρυνθεί από εκεί που θα έπρεπε να εστιάσεις περισσότερο σε βάθος.Υπάρχουν παράμετροι που νομίζω δεν έχεις ερευνήσει ακόμα ή μάλλον δεν μας έχεις αναφέρει.2 επεξεργαστές 2,9 και 3,0 GHz ή ακόμα ακόμα αν θες 2 επεξεργαστές στα 2,9 ή 2 στα 3,0 GHz δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους εάν ο ένας έχει 2mb cache και ο άλλος 12mb cache.Πίστεψε με είναι μέρα με την νύχτα.Επίσης το υπόλοιπο configuration, motherboard, fsb, τύπος μνημών, ταχύτητα μνημών, παίζουν κι αυτά δραματικά το ρόλο τους.Μην γελιέσαι από μετρήσεις.Ενδεικτικές είναι όλες τους.Το σημαντικότερο είναι η αρχική παραμετροποίηση ( άλλοι το λένε "στήσιμο") του μουσικού υπολογιστή πέρα από το να είναι η προβλεπόμενη, να περιλαμβάνει και νόμιμο software, αλλά και το μετέπειτα customization να έχει προσανατολισμούς αποκλειστικά για χρήση - παραγωγή μουσικής.Για το τέλος άφησα ένα τεράστιο κεφάλαιο που λέγεται drivers.Υπάρχουν εταιρείες που φημίζονται για την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα των οδηγών τους και άλλες όχι.Όλα τα παραπάνω είναι αλληλένδετα, και τίποτε δεν λειτουργεί-υπολειτουργεί ανεξάρτητα και άσχετα με τα υπόλοιπα κομμάτια του συστήματος που λέγεται music workstation.
Σαφώς και δεν ψάχνω να αιτιολογήσω τη διαφορά μόνο από το Direct Monitoring απλά έκανα μία παρένθεση βάζοντας και αυτήν την παράμετρο μέσα στον προβληματισμό μου η οποία έφερε και το θέμα του διπλού Monitoring που εξέθεσα παραπάνω.

Όσον αφορά τις μητρικές και οι 2 υπολογιστές φορανε την ίδια μητρική. Για τους επεξεργαστές δεν θυμάμαι ακριβώς FSB σε Μegatransfers/sec ή σε ΜHz και δεν θυμάμαι αν κάποιος από τους 2 ή και οι 2 έχουν και Back Side Bus (BSB) για την πρόσβαση στην Cache που πάλι δεν θυμάμαι πόσα MB είναι.

Tύπους μνήμης όπως ανέφερα έχουν ίδιους.

Σε καμία περίπτωση δεν αντικρούω τα λεγόμενά σου και ούτε θέλω να μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες που θα κουράσουν. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα οτι και ο επεξεργαστής και η μνήμη παίζουν σίγουρα το ρόλο τους στο Latency το οποίο όπως καταλήγουμε δεν εξαρτάται μόνο από την ίδια την κάρτα ήχου και τους οδηγούς της για τα ίδια Buffer Sizes και Sample Rates.

Όσο για το αν γελιέμαι από μετρήσεις δεν τρέφω αυταπάτες για το αν αυτά που φαίνονται στο Display σε msec είναι και ακριβή.

Ποτέ δεν μίλησα για απόλυτες τιμές αλλά για σχετικές τιμές που και ακριβείς να μην είναι τουλάχιστον δίνουν μια ποσοτική προσέγγιση όταν το ζητούμενο δεν είναι η μέτρηση αλλά η σύγκριση σε εξαρτημένα μεγέθη που ακολουθούν γνησίως μονότονη συμπεριφορά έναντι ανεξάρτητων (βλέπε παράδειγμα με τη ζύγιση)

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
dimfil είπε:
Τώρα αυτά που επηρεάζουν το Latency είναι το Buffer size και η Συχνότητα δειγματοληψίας. Όσο μεγαλύτερη η συχνότητα δειγματοληψίας τόσο μικρότερο και το latency. Επίσης ρόλο παίζουν οι ASIO drivers της κάρτας και το Firmware της κάρτας.
Buffer Size και Sample Rate είχα επιλέξει τα ίδια (είμαι σίγουρος 101%) και παρόλα αυτά είχα διαφορετικό Latency στην περίπτωση εγκατάστασης της M-Audio στους υπολογιστές Α και B.

Οι λόγοι που πιστεύω ότι είχες διαφορετικές μετρήσεις στους 2 υπολογιστές είναι:α) είχες διαφορετική συχνότητα δειγματοληψίας πχ 44.100 με 48.000

β) έβαλες καινούριους drivers ή firmware στον υπολογιστή Β

γ) Κάτι άλλο που ούτε και εγώ ξέρω  :P
α. Iδια και απαράλλαχτη (44,1kHz) και μάλιστα κλειδωμένη.

β. Ίδιους Drivers και ίδιο Firmware (και το έχω αναφέρει και πριν)

γ. Αυτό το κάτι ψάχνουμε και καταλήγουμε μάλλον σε όλα τα υπόλοιπα (Επεξεργαστές Μνήμες κτλ) που αναφέρθηκαν πριν. Σου υπενθυμίζω οτι όπως ανέφερα σε προηγούμενο post οι δοκιμές στα 2 συστήματα έγιναν μόλις είχε ολοκληρωθεί και στα 2 το Format με ίδιο λειτουργικό και περασμένα στο PC μόνοι οι οδηγοί μητρικής και κάρτας γραφικών.

Βέβαια οι δοκιμές σου με την RME καταλήγουν σε αντίθετα συμπεράσματα τα οποία δείχουν οτι το Latency δεν εξαρτάται από αυτά. Το ανέφερα και πριν αλλά μήπως αυτό συμβαίνει λόγω του γεγονότος οτι η RME έχει το δικό της επεξεργαστή (η RME αναφέρει Zero CPU Load και συνεπώς για αυτό δεν παρατηρείς διαφορές από επεξεργαστή σε επεξεργαστή; Θυμίζω ξανά οτι τις διαφορές τις παρατήρησα στην M-Audio κάρτα ήχου μου και όχι στην RME μου. Πολύ πιθανόν αν εγκαταστήσω κι εγώ την RME στον άλλο υπολογιστή να μην δω διαφορά αλλά με την περίπτωση της M-Audio είδα.

Τέλος να πω ότι το πραγματικό latency διαφέρει από αυτό που γράφει το Cubase και ποτέ δεν είναι σταθερό αφού εξαρτάται από πλήθος παραγόντων
Όσο για αυτό αναφέρθηκα ήδη 2 φορές σχετικά.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
korg_nikos είπε:
Βέβαια οι δοκιμές σου με την RME καταλήγουν σε αντίθετα συμπεράσματα τα οποία δείχουν οτι το Latency δεν εξαρτάται από αυτά. Το ανέφερα και πριν αλλά μήπως αυτό συμβαίνει λόγω του γεγονότος οτι η RME έχει το δικό της επεξεργαστή (η RME αναφέρει Zero CPU Load και συνεπώς για αυτό δεν παρατηρείς διαφορές από επεξεργαστή σε επεξεργαστή; Θυμίζω ξανά οτι τις διαφορές τις παρατήρησα στην M-Audio κάρτα ήχου μου και όχι στην RME μου. Πολύ πιθανόν αν εγκαταστήσω κι εγώ την RME στον άλλο υπολογιστή να μην δω διαφορά αλλά με την περίπτωση της M-Audio είδα.
Εγώ σου είχα γράψει

Αυτές οι μετρήσεις είναι από το Device Setup του Cubase 6 και εκτός από την RME έχουν πραγματοποιηθεί με πολλές ακόμα κάρτες ήχου με τα ίδια αποτελέσματα (δηλαδή σταθερά για κάθε κάρτα όχι ίδιο νούμερο) κάθε φορά σε όλα τα pc. Ακόμα και σε laptop με mobile επεξεργαστή το Latency παραμένει το ίδιο (για κάθε κάρτα) σε firewire κάρτες πχ που το έχω δοκιμάσει.
Και μάλιστα για να το επαληθεύσω ξανά δοκίμασα με την Konnekt 6 μόλις τώρα σε 2 διαφορετικά pc μάλιστα το ένα laptop και τα νούμερα ήταν ακριβώς τα ίδια. Μάλιστα ήταν τα ίδια και ανεξάρτητα από το host (δοκίμασα σε Cubase5-6 και Nuendo 5).

Θα δοκιμάσω και με μια M-audio profire610 που έχω εδώ αλλά και με μια Tascam που έχω σπίτι και θα σου πω. Πάντως με όσες έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα είναι σε όλους τους υπολογιστές το ίδιο (Διάφορες emu-steinberg-tc electronic-sapphire-line6-rme-native instruments-zoom...) οπότε μου φαίνεται περίεργο (αλλά όχι απίθανο) να είναι στην δικιά σου διαφορετικό.

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top