Σεξισμός. Υπάρχει ή όχι

Καλά στην Αμερική πλέον φοβάσαι πραγματικά να εκφραστείς, ειδικά τώρα με το λεγόμενο cancel culture, μπορεί πανεύκολα να καταστραφεί η ζωή σου με το παραμικρό, ακόμη και αν είναι ψέμα που έχει πει άλλος για σένα.

Σίγουρα οι λέξεις έχουν μεγάλη δύναμη και καταλαβαίνω ότι για τους περισσότερους έτσι έχουν τα πράγματα. Οι άνθρωποι έχουν μάθει να βασίζονται κατά κύριο λόγο στις λέξεις, και παίρνουν εξαιρετικά μεγάλη δύναμη από αυτές. Εγώ το θεωρώ ανθρώπινο ελάττωμα, αλλά από την άλλη αντιλαμβάνομαι πώς δεν είμαστε δα και ρομπότ. Ξέρω ότι εγώ διαφέρω (κατά πολύ και γενικώς) από τον μέσο όρο, αλλά σίγουρα δεν απαιτώ από τον άλλο να τις λαμβάνει με τον ίδιο τρόπο που τις λαμβάνω εγώ.

Έτσι κι αλλιώς, η ισότητα ξεκινάει κυρίως από το σεβασμό. Εκεί έρχεται και ο άλλος για να εκφραστεί με όμορφο πάντα τρόπο, για να δείξει τα δικά του όρια. Στο κάτω κάτω, ο μόνος κανόνας της ευημερίας αν το καλοσκεφτείς, δεν είναι τίποτα άλλο από το - "ου βλάψεις". Τώρα για το πώς μπορείς να μη βλάψεις... αυτό είναι άλλη, υπερ-τεράστια συζήτηση.

 
Δεν έχω καταλάβει ακόμα τι εννοείτε με την λέξη σεξισμός.

Μιλάμε για την ανισότητα μεταξύ των φύλων, την κοινωνική καταπίεση, την σεξουαλική εκμετάλλευση/καταπίεση, τι ακριβώς?

Γιατί άλλο πράγμα είναι οι άνισες επαγγελματικές ευκαιρίες, άλλο είναι η ενδοοικογενειακή βία, άλλο είναι η σεξουαλική αναφορά στο άλλο φύλο, άλλο η κοινωνική καταπίεση, κλπ.

Αν μιλάμε γενικά για την θέση της γυναίκας, τότε είναι έτσι κι αλλιώς αδύνατο να μην γενικεύσουμε (τσουβαλιάσουμε όπως λέει ο Γιάννης) ολόκληρες ομάδες ανθρώπων που έχουν κοινά χαρακτηριστικά, και παρόμοιες εμπειρίες.

Πιστεύω ότι το θέμα αυτό είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ, και δεν είναι εύκολο να το επεξεργαστούμε επαρκώς μέσω πληκτρολογίου (εγώ τουλάχιστον).

Αν πρέπει να πω την γνώμη μου με μια πρόταση όμως, πιστεύω ότι υπάρχει και ανισότητα, και διακρίσεις, και καταπίεση εις βάρος των γυναικών, που ζει μέσα σε νοοτροπίες, κουλτούρα και αξίες τόσο παλιές, που ακολουθούν και τα δυο φύλα σε όλη την διάρκεια της ζωής τους, με ποικίλες μορφές και εκδηλώσεις.

Εχουμε καιρό μπροστά μας για να κάνει τον κύκλο του και να γυρίσουμε στην πραγματική ισότητα.


Πώς να γυρίσουμε κάπου που δεν είμασταν ποτέ?

 
Πώς να γυρίσουμε κάπου που δεν είμασταν ποτέ?


Δίκιο έχεις αλλά πως θα χρησιμοποιούσα τον κύκλο;?

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Δεν έχω καταλάβει ακόμα τι εννοείτε με την λέξη σεξισμός.

Μιλάμε για την ανισότητα μεταξύ των φύλων, την κοινωνική καταπίεση, την σεξουαλική εκμετάλλευση/καταπίεση, τι ακριβώς?


Σεξισμός είναι προκατάληψη, στερεότυπα ή διακρίσεις, συνήθως κατά των γυναικών, βάσει του φύλου.

 
Δεν έχω καταλάβει ακόμα τι εννοείτε με την λέξη σεξισμός.
Σεξισμός δεν είναι τίποτα άλλο από την διαφοροποίηση της συμπεριφοράς ενός ατόμου προς ένα άλλο, μόνο και μόνο γιατί είναι γυναίκα. Το ίδιο ισχύει για το ρατισμό (χώρα/χρώμα/εμφάνιση,κτλ), ομοφοβία (φύλο/προτιμήσεις).

 
Σεξισμός είναι προκατάληψη, στερεότυπα ή διακρίσεις, συνήθως κατά των γυναικών, βάσει του φύλου.


Γι' αυτό είπα ότι δεν είναι δυνατόν να μην "τσουβαλιάζουμε" ολόκληρο το φύλο σε τέτοια κουβέντα.

Σεξισμός δεν είναι τίποτα άλλο από την διαφοροποίηση της συμπεριφοράς ενός ατόμου προς ένα άλλο, μόνο και μόνο γιατί είναι γυναίκα.


Έτσι όπως το θέτεις δεν είναι σωστό.

Γιατί δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει διαφοροποίηση στην συμπεριφορά του άνδρα προς κάτι που είναι διαφορετικό.

Γιατί υπάρχει και διαφοροποίηση συμπεριφοράς προς το καλύτερο λόγω του φύλου.

Πχ. Σε μια βαριά δουλειά, θα προσπαθήσω να μην αφήσω κάποια γυναίκα να συμμετέχει.

Επίσης πολλές φορές ο τρόπος έκφρασης δεν είναι ίδιος αν μιλάμε σε άνδρα ή σε γυναίκα (στην γυναίκα είναι λίγο πιο κυριλέ).

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Έτσι όπως το θέτεις δεν είναι σωστό.

Γιατί δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει διαφοροποίηση στην συμπεριφορά του άνδρα προς κάτι που είναι διαφορετικό.

Γιατί υπάρχει και διαφοροποίηση συμπεριφοράς προς το καλύτερο λόγω του φύλου.

Πχ. Σε μια βαριά δουλειά, θα προσπαθήσω να μην αφήσω κάποια γυναίκα να συμμετέχει.

Επίσης πολλές φορές ο τρόπος έκφρασης δεν είναι ίδιος αν μιλάμε σε άνδρα ή σε γυναίκα (στην γυναίκα είναι λίγο πιο κυριλέ).
Ακριβώς, το είπα όπως είναι πραγματικά. Ο σεξισμός δεν περιλαμβάνει μόνο τα κακά, αλλά και τα "καλά". Αν ρωτήσεις πραγματικές φεμινίστριες με γνώσεις και ερευνητικό κοινωνιολογικό έργο, θα το παραδεχτούν. Η απόλυτη ισότητα δεν αρέσκεται στα καλά αντί κακά. Διαφορετικά, δε μιλάμε για ισότητα. Ο άντρας προστατεύει - ναι, είναι φτιαγμένος βιολογικά. Αλλά ο σεξισμός ορίζει τον άντρα ότι προστατεύει επειδή κρίνει τη γυναίκα αδύναμη. Το ίδιο ισχύει και για την αλλαγή του λόγου όπως λες. Οποιαδήποτε διαφορά πρέπει να κρίνεται ως σεξιστική. Αλλά... εδώ κατά κύριο λόγο υπάρχει το "ότι μας συμφαίρει" από την άποψη του "θύματος".

Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι το - ποιος πληρώνει στο πρώτο ραντεβού. Ο σωστός "μοντέρνος" άνθρωπος υπέρ της πραγματικής ισότητας θα πει - split, μισά μισά - ή έστω ο καθένας τα δικά του. Ένας σεξιστής ή μια ψευτοφεμινίστρια θα πει, ο άντρας πληρώνει πάντα γιατί έτσι έχουν τα πράγματα, δε πρέπει να είναι τσιγκούνης, είναι έθιμο κτλ. Υπάρει ναι μεν ευνόηση της γυναίκας, σε αυτή την περίπτωση χρηματική, αλλά δε παύει να κατατάσεται ως σεξιστική. Το ίδιο ισχύει και για το άνοιγμα πόρτας. "Chivarly is not dead", εναντίων "συγνώμη μπορώ και μόνη μου".
 

Αν το πάμε στα ένστικτα, ο άντρας πληρώνει γιατί δείχνει ότι έχει την πρωτόγονη προστατευτική δύναμη - του να προσφαίρει στέγη, φαγητό, και φυσική προστασία στο θυλικό, έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει σωστή αναπαραγωγή και εξέλιξη. Το ίδιο ισχύει και για το λόγο που λες (στη γυναίκα μιλάμε πιο κυριλέ). Όχι, θα έπρεπε να μιλάμε σε όλους αντίστοιχα το ίδιο (εφόσον οι μεταβλητές είναι ίδιες, πχ ένα άγνωστο άτομο που δεν υπάρχει στόχος έλξης).

Όπως λένε όμως οι σκανδιναβικές μελέτες και εφαρμογές, ισότητα δε σημαίνει ευημερία. Φυσικά το βιολογικό ένστικτο θέλει τον άντρα να κυνηγά, να είναι ευγενής και προστατευτικός, γιατί πρέπει να αποδείξει ότι είναι άξιος και ανταγωνιστικός ο καρπός του. Και η γυναίκα έχει καμπύλες φτιαγμένες να ελκύουν τον άντρα εκ φύσεως, για να τον σαγηνεύει και να μπορέσουν οι δύο να εξελίξουν το είδος. Εγώ δε καταλαβαίνω γιατί πρέπει σόνει και ντε να πάμε κόντρα σε τόσο βαθειά ένστικτα, όπως ταυτόχρονα δε καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος είναι τόσο ασεβής και επιθετικός (βέβαια και αυτό πάει πάλι στο ένστικτο του ανταγωνισμού και τις επιβίωσης αλλά...)

 
(Γ$%$@ την κουβέντα mode on)

Είστε όλοι σεξισταράδες, γιατί θεωρείτε ότι φύλα είναι μόνο το ανδρικό και το γυναικείο, και καταπιέζετε όσους έχουν δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται. Και το κάνετε αυτό ασυναίσθητα, γιατί είστε γέννημα αυτού του βαθιά σεξιστικού συστήματος.

Εντάξει, νιώθετε αρκετές ενοχές για το ποιοι είστε; Σας έφυγε η όρεξη για κουβέντα; Ωραία, αυτό είναι το ζητούμενο.

(Γ$%$@ την κουβέντα mode off)

Παιδιά δεν ξέρω, εγώ είμαι σεξιστής και δε με νοιάζει καθόλου. Κάνω διακρίσεις. Τις περισσότερες φορές θετικές. Αλλά είναι διακρίσεις. Κανονικά δε θα έπρεπε να διακρίνω καθόλου. Και να ρωτάω κάποιο "τι είσαι εσύ;" Και να μου λέει, μην υποθέτω και το φύλο του έτσι αυθαίρετα, και να φέρομαι σε όλα το ίδιο. (Ώπα έχει πιάσει βρώμα το ποτενσιομετρο Γ$%$@ την κουβέντα και μπήκε μόνο του)

Ακόμα και η Ευρώπη στη σελίδα της για το σεξισμό μιλάει μονο για τις γυναίκες ενώ στον ορισμό δίνει "gender". Μύλος.

Εγώ πάντως θα χαιρόμουν πάρα πολύ αν κάποια στιγμή φεύγαμε από τους -ισμους και τις - φοβίες και περνάγαμε σε μια πιο ολιστική διαπαιδαγώγηση και καλλιέργεια. Να είσαι γενικά αβλαβής και καλός να είναι ο στόχος, και όχι να είσαι σε μόνιμη ενοχή για το αν είσαι -ιστης -ιστας -φοβικος, ώστε να προστατεύονται αυτοί που υφίστανται διακρίσεις. Όσο συντηρούνται αυτές οι έννοιες δεν θα εξαλειφθούν πότε τα γεννησιουργά αίτιά τους, αφού θα φέγγουν οι λέξεις σαν φάροι ανάμνησης. Σαν τους γενίτσαρους ένα πράγμα, δεν υπάρχουν πια, αλλά η λέξη μας τους θυμίζει.

 
Ακριβώς, το είπα όπως είναι πραγματικά. Ο σεξισμός δεν περιλαμβάνει μόνο τα κακά, αλλά και τα "καλά".


Ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι αυτό εννοούσες.

Όμως αυτό ισχύει και αντίστροφα (από την γυναίκα προς τον άνδρα), έτσι δεν είναι?

Έτσι όμως, κάποιοι μπερδεύουν την ισότητα με την διαφορετικότητα.

Ο σεβασμός στην διαφορετικότητα (και ότι αυτό συνεπάγεται) δεν σημαίνει ανισότητα (και άρα ιεραρχία στην οποία κάποιος είναι ψηλότερα και κάποιος χαμηλότερα).

Αν κάποιοι (-ες) δεν αντιλαμβάνονται ότι από την διαφορετικότητα, γεννιούνται ιδιαιτερότητες λόγω των οποίων δεν μπορεί να υπάρχει πάντα αναλογία δραστηριότητας (πχ βαριά χειρωνακτική εργασία), τότε στην πραγματικότητα δεν σέβονται την διαφορετικότητα (που ξαναλέω, υπάρχει χωρίς ιεραρχία).

Αυτό δεν είναι ισότητα, είναι ισοπέδωση.

Όμως ακόμα και γι' αυτό, υπάρχουν αιτίες ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ, μέσα από όλη την πορεία των φύλων ανά τους αιώνες (και από ότι νοοτροπίες, κουλτούρες στερεότυπα έχει δημιουργήσει αυτή η πορεία και στα δυο φύλα).

Γι' αυτό είπα ότι αυτό είναι ένα θέμα που δεν είναι εύκολα επεξεργάσιμο μέσω πληκτρολογίου, λόγω μεγέθους και πολυπλοκότητας.

 
Δε χρειάζεται να πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό. Σεξισμός είναι αυτό που είπε ο Γιάμεθ:

προκατάληψη, στερεότυπα ή διακρίσεις, συνήθως κατά των γυναικών, βάσει του φύλου.


Αυτό δεν είναι προς debate, είναι ορισμός της λέξης.

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα σεξισμού είναι ότι οι γυναίκες, μέχρι σχετικά πρόσφατα (και ακόμα σε σημεία του κόσμου) δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. Πώς αναλύεται αυτό; Το γυναικείο φύλο δεν είναι ικανό να έχει πολιτική σκέψη αρκετά ανεπτυγμένη ώστε να λαμβάνει μέρος στις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της κοινωνίας στην οποία ζει. Το γυναικείο φύλο είναι κατώτερο, τέλος. Αυτό είναι σεξισμός.

Αντιστοίχως φυσικά και διάφοροι άλλοι "-ισμοί". Διακρίσεις με αρνητικό πρόσημο πάντα, εις βάρος μιας ομάδας με κοινά (βιολογικά, εθνικά, πολιτιστικά, ιστορικά) χαρακτηριστικά.

Σύγχρονο παράδειγμα σεξισμού: Οι γυναίκες είναι κακοί οδηγοί, λόγω του φύλου τους που είναι κατώτερο σε διανοητικές διεργασίες που έχουν να κάνουν με την κίνηση και την αντίληψη του χώρου. (πες το αυτό σε χορεύτριες, αθλήτριες του καλλιτεχνικού πατινάζ, φωτογράφους κ.ο.κ.)

Το να επιμένει να πληρώνει ο άντρας στο πρώτο ραντεβού και να κρατάει την πόρτα ανοιχτή, προφανώς και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συζητάμε.

 
Ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι αυτό εννοούσες.

Όμως αυτό ισχύει και αντίστροφα (από την γυναίκα προς τον άνδρα), έτσι δεν είναι?

...

Γι' αυτό είπα ότι αυτό είναι ένα θέμα που δεν είναι εύκολα επεξεργάσιμο μέσω πληκτρολογίου, λόγω μεγέθους και πολυπλοκότητας.
Πολύ σωστά τα λες. Σεξισμός υπάρχει και από τις δύο κατευθύνσεις, απλά όπως και να το κάνουμε, υπερτερεί το άντρας προς γυναίκα, αυτή είναι η πραγματικότητα. Και δυστυχώς ναι, αυτοί υπέρ της ισότητας φανατίζονται με το ιδεατό, και διαγράφουν το σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Φυσικά και το θέμα δεν είναι εύκολα επεξεργάσιμο, όχι μόνο μέσω πληκτρολογίου αλλά γενικώς. Μιλάμε για μεγάλους αγώνες, κόντρες, έρευνες, κτλ, και πάλι το θέμα είναι στο ξεκίνημά του. Εγώ είμαι μαζί σου.

 
Ένα μικρό απόσπασμα από την [SIZE=12pt]Σύσταση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου Της Ευρώπης [/SIZE][SIZE=12pt]CM[/SIZE][SIZE=12pt]/[/SIZE][SIZE=12pt]REC[/SIZE][SIZE=12pt] 2019 ( συνεδρίαση 1342/27-03-2019).[/SIZE]

[SIZE=12pt]Ορισμός: Για τους σκοπούς της παρούσας Σύστασης σεξισμός είναι:[/SIZE]

[SIZE=12pt] [/SIZE]Οποιαδήποτε ενέργεια, χειρονομία, οπτική παρουσίαση, προφορικός ή γραπτός λόγος, πρακτική ή συμπεριφορά βασισμένη στην ιδέα ότι ένα πρόσωπο ή μια ομάδα προσώπων είναι κατώτερα λόγω του φύλου τους, η οποία συντελείται στη δημόσια ή ιδιωτική σφαίρα, είτε διαδικτυακά είτε όχι, με σκοπό ή αποτέλεσμα:

[SIZE=12pt]i. να παραβιάζεται η εγγενής αξιοπρέπεια ή τα δικαιώματα ενός προσώπου ή μιας ομάδας προσώπων,[/SIZE]

[SIZE=12pt] [/SIZE]ή [SIZE=12pt]ii[/SIZE][SIZE=12pt]. να καταλήγει σε σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική ή κοινωνικοοικονομική βλάβη ή πόνο σε ένα άτομο ή σε μια ομάδα ατόμων,[/SIZE]

[SIZE=12pt] [/SIZE]ή [SIZE=12pt]iii[/SIZE][SIZE=12pt]. [/SIZE][SIZE=12pt]v[/SIZE][SIZE=12pt]α δημιουργεί ένα εκφοβιστικό, εχθρικό, εξευτελιστικό, ταπεινωτικό ή προσβλητικό περιβάλλον,[/SIZE]

[SIZE=12pt] [/SIZE]ή [SIZE=12pt]iv[/SIZE][SIZE=12pt]. να αποτελεί εμπόδιο στην αυτονομία και στην πλήρη πραγμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ένα πρόσωπο ή μια ομάδα προσώπων, [/SIZE]

[SIZE=12pt]ή [/SIZE][SIZE=12pt]v[/SIZE][SIZE=12pt]. να διατηρεί και να ενισχύει τα στερεότυπα φύλου[/SIZE]

[SIZE=12pt] [/SIZE]Διατομεακές διακρίσεις, καταστάσεις ευάλωτων σημείων και επιβαρυντικές περιστάσεις:

[SIZE=12pt] [/SIZE]Οι γυναίκες και οι άνδρες ενδέχεται να αντιμετωπίζουν διαφορετικές και διατομεακές μορφές σεξισμού, οι οποίες βασίζονται σε μια σειρά άλλων παραγόντων, που περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται), την εθνοτική ή μειονοτική καταγωγή ή το καθεστώς της/του αυτόχθονα, την ηλικία, τη θρησκεία, το καθεστώς γυναίκας ή άνδρα πρόσφυγα ή μετανάστριας/στη, την αναπηρία, την οικογενειακή κατάσταση, την κοινωνική προέλευση, την ταυτότητα φύλου, το σεξουαλικό προσανατολισμό ή την έκφραση σεξουαλικότητας.

 
@musician Προφανώς τα παραπάνω είναι ένα προστατευτικό πλαίσιο. Δε μπορείς να απαγορεύσεις τη θετική πλεύρα της ανισότητας δια νόμου, καθώς πρακτικά δημιουργεί κοινωνικό όφελος. Και καλά το κάνουν εννοείται.

 
@musician Προφανώς τα παραπάνω είναι ένα προστατευτικό πλαίσιο. Δε μπορείς να απαγορεύσεις τη θετική πλεύρα της ανισότητας δια νόμου, καθώς πρακτικά δημιουργεί κοινωνικό όφελος. Και καλά το κάνουν εννοείται.
Η ''θετική πλευρά της ανισότητας'' δεν είναι σεξισμός. Δεν έχει καμία σχέση,αυτό εννοώ.

Το να επιμένει να πληρώνει ο άντρας στο πρώτο ραντεβού και να κρατάει την πόρτα ανοιχτή, προφανώς και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συζητάμε.
Έτσι ακριβώς!

Ο σεξισμός δεν περιλαμβάνει μόνο τα κακά, αλλά και τα "καλά".
Δεν το πιστεύω.

 
Η ''θετική πλευρά της ανισότητας'' δεν είναι σεξισμός. Δεν έχει καμία σχέση,αυτό εννοώ.
Ο σεξισμός έχει να κάνει με τους ρόλους των φύλων και τα στερεότυπα που περιβάλλει αυτούς τους ρόλους, όχι με θετικές και αρνητικές πλευρές.

Παιδιά δε τα χω βγάλει από το μυαλό μου, ήμαρτον. Όλοι οι ορισμοί αυτό λένε, και όλες ο φεμινισμός αυτό προσπαθεί να αλλάξει, τους ρόλους σε όλη τους την εμβέλεια.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Προσέξτε τώρα την λεπτή διαχωριστική γραμμή.

Άλλο πράγμα είναι ο σεξισμός στα μάτια/μυαλά των φανατικών φεμινιστριών, και άλλο πράγμα στα μάτια/μυαλά του μέσου ανθρώπου (άνδρα ή γυναίκας).

Αυτό που λέει ο Alex ισχύει (και το έχω διαπιστώσει ο ίδιος) σε κάποιες περιπτώσεις.

Μου έχει τύχει να μην αφήσω γυναίκα να σηκώσει κάποιες πασίβαριες κούτες, και να με κοιτάει με θυμό, λέγοντάς μου "Νομίζεις ότι δεν μπορώ? Ανάπηρη είμαι?".

Η ''θετική πλευρά της ανισότητας'' δεν είναι σεξισμός.


Για κάποιες γυναίκες, αυτό δεν είναι θετικό, δεν το θέλουν, αλλιώς θα υπήρχε και .... καλός σεξιστής.

Όμως πιστεύω ότι για την πλειοψηφία, δεν ισχύει το ότι δεν θέλουν την θετική πλευρά της διαφορετικής αντιμετώπισης (και όχι "ανισότητας" όπως έγραψες φίλτατε musician, στην ανισότητα δεν υπάρχει θετική πλευρά).

Θέλουν να αντιμετωπίζονται διαφορετικά προς το καλύτερο.

Από εκεί και πέρα βέβαια, και αυτά τα "θέλω" με νοοτροπίες και στερεότυπα έχουν να κάνουν.

Διαλέγετε και παίρνετε ....

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Νομίζεις ότι δεν μπορώ? Ανάπηρη είμαι?.
Και έτσι το θύμα του σεξισμού μίλησε υποτιμητικά για τα άτομα με ειδικές ανάγκες θεωρώντας τα προφανώς κατώτερα.?

 
Και έτσι το θύμα του σεξισμού μίλησε υποτιμητικά για τα άτομα με ειδικές ανάγκες θεωρώντας τα προφανώς κατώτερα.?


Έχεις ένα δυνατό point εδώ παλικάρι.

Πολύ δυνατό.

 
Ισότητα και εξάλειψη του σεξισμού χωρίς σολομώντειες λύσεις δεν ξέρω πως μπορεί να επιτευχθεί

Πλήρης ισότητα θα σήμαινε πχ με ελληνικά δεδομένα από υποχρεωτική στράτευση μέχρι συνεπιμελεια 

Πολλά μετά είναι θέματα που κάνουν τζιζ 

Σεξισμός για μένα είναι ( και ) να με παροτρύνουν να φερθώ ....σαν άντρας και γενικά οποιαδήποτε έκφραση έχει μείνει στην καθομιλουμένη που αναφέρει " άντρες "

Από την άλλη , όσο και να σας φανεί απίστευτο , γενικά το δημόσιο τα προσχήματα τα κρατάει σε κάτι τέτοια θέματα . Όπως πχ άδειες ανατροφής τέκνου σε άντρες , ίδια κριτήρια για όλους κλπ 

Αλλά από αυτό, μέχρι το να δεις πχ 4 γυναίκες στην ίδια ομάδα ΔΙΑΣ ή στα ΜΑΤ ( μου ήρθαν παραδείγματα στρατιωτικού τύπου για κάποιο λόγο ) απέχουμε πολύ . Όταν δω περιπολικό να κάνει μεταγωγές κρατουμένων ανδρών σε φυλακές επαρχείας με μόνο γυναίκες φύλακες ( άντε ένας άνδρας για τα θέματα τουαλέτας ) τότε ίσως θα υπάρχει ισότητα σε ρόλους 

Με τα σημερινά δεδομένα όπως ισχύουν εμπράκτως , για μένα ισότητα υπάρχει αλά καρτ και σύμφωνα με το τι συμφέρει και βολεύει τον καθένα μας 

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top