Ψυχολογία στην αγορα μεταχειρισμένου.

Χριστόδουλος Καλλιανίδης

LK

Μαγκούφης.
Staff member
Πόντοι
1,788
Θα κάνω ένα case study , που αφορά την αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού, να δω πως σκέφτεται η πλειοψηφία.
Θα ήθελα να απαντήσετε όσοι θέλετε ειλικρινά, για το τι Θα κάνατε για να εξαχθει κάποιο συμπέρασμα.
Ας πάρουμε στο παράδειγμά μας μια κιθάρα (θα μπορούσε να είναι ο,τιδήποτε , πετάλι, ενισχυτής κ.ο.κ).
Ανεβαίνει λοιπόν μια αγγελία κιθάρας.
Η κιθάρα αυτή είναι σε πολύ δελεαστική τιμή, σε πολύ καλή κατάσταση και είναι μια που θα παίρνατε.
Είναι vintage, προφανώς discontinued, άρα δεν υπάρχει καινούργια.
Η πρώτη αντανακλαστικά κίνηση νομίζω είναι η "παρακολούθηση " της αγγελίας, με αποτερο σκοπό, παρά την ήδη δελεαστική τιμή της....να πέσει η τιμή της.
Την παρακολουθειτε σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Μένει απούλητη για 2-3 μήνες, αλλά σας τρώει το χέρι να την πάρετε.
Παρ 'όλα αυτά δεν προβαίνετε στην αγορά είτε γιατί δεν έχετε το κασέρι ακόμα ή γιατί περιμένετε να δείτε την εξέλιξη...μήπως και πέσει η τιμή.
Και ένα πρωί, στο 5μηνο πχ. , εκεί που την ξανατσεκαρετε βλέπετε ότι η τιμή της , αντί να πέσει....ανέβηκε ελαφρώς.
Π.χ (σχηματικά τα νούμερα).
Επωλείτο 1.000 ευρώ....και τώρα 1.150.
Πως αντιδράτε;
1ον δεν ξανά ασχολείστε;
2ον Αναστατώνεστε και ευελπιστείτε να πέσει στην αρχική τιμή και να την αρπάξετε;

Καλημέρα κ. συνήγορε και χρόνια πολλά...

Αν ήταν όργανο σε πολύ δελεαστική τιμή και το ήθελα διακαώς θα είχα κινηθεί όπως αναφέρει το τραγούδι των Accept: Fast as a shark.
Ούτε αναμονές, ούτε προσδοκίες πτώσης της τιμής. Θα το χτυπούσα με τη μια.

Διότι, αν έμπαινα στην διαδικασία που περιγράφεις σημαίνει ότι τελικά δεν θα το ήθελα και τόσο.

Καλημέρα κ. συνήγορε και χρόνια πολλά...

Αν ήταν όργανο σε πολύ δελεαστική τιμή και το ήθελα διακαώς θα είχα κινηθεί όπως αναφέρει το τραγούδι των Accept: Fast as a shark.
Ούτε αναμονές, ούτε προσδοκίες πτώσης της τιμής. Θα το χτυπούσα με τη μια.

Διότι, αν έμπαινα στην διαδικασία που περιγράφεις σημαίνει ότι τελικά δεν θα το ήθελα και τόσο.
Μπορεί, όπως λέει και η υπόθεση, να μην είχες το μετρητο τη δεδομένη στιγμή.

Αναστατώνομαι και επικοινωνώ με τον πωλητή χωρίς να αποκαλύψω την αναστάτωσή μου και κλείνω ραντεβού να τη δω. Μόλις πάω εκεί αφού φάω λίγο χρόνο να την κοιτάω και να κάνω ερωτήσεις ( για να του κάμψω λίγο την ψυχολογία) του λέω κοίταξε να δείς, την είχες χίλια ευρώ και την έβαλες 1150, εγώ σου δίνω 1050 να το κλείσουμε τώρα να την πάρω. Άμα τη δώσει έχει καλώς, άμα δεν τη δώσει τόσο θα του έλεγα να το σκεφτεί και να μιλήσουμε να δω τι θα κάνει. Κάθε τρεις μέρες μετά θα επικοινωνώ μαζί του και θα του θυμίζω την πρότασή μου. 1150 ευρώ δε δίνω, προτιμώ να την χάσω. Μια ιδέα είναι ούτως η άλλως. Άμα είμαι μουσικαράς και έχω αυτοπεποίθηση, το τι όργανο κατέχω, όσο αντικείμενο του πόθου μου και να είναι, είναι δευτερεύον.

Μπορεί, όπως λέει και η υπόθεση, να μην είχες το μετρητο τη δεδομένη στιγμή.
Αν δεν είχα δεν θα σύχναζα στις αγγελίες 😄
Βέβαια πλην την έλλειψη... 🧀 έθεσες και την προοπτική
γιατί περιμένετε να δείτε την εξέλιξη...μήπως και πέσει η τιμή.
Οπότε κινήθηκα με βάση το σενάριο Β.

Αν δεν είχα δεν θα σύχναζα στις αγγελίες 😄
Βέβαια πλην την έλλειψη... 🧀 έθεσες και την προοπτική

Οπότε κινήθηκα με βάση το σενάριο Β.
Εγω συνήθως τον περισσότερο χρονο στις αγγελίες τον τρώω όταν ΔΕΝ εχω μετρητο 😂

Εγω συνήθως τον περισσότερο χρονο στις αγγελίες τον τρώω όταν ΔΕΝ εχω μετρητο 😂
Και εγώ.
Υπό την έννοια και είναι διασκέδαση και δεν ξέρεις καμία φορά σε τι θα πέσεις.

Γενικά δεν πολύ-χαζεύω αγγελίες. Ιδιαίτερα αν δεν ψάχνω για κάτι συγκεκριμένο. Αν δω κάτι που όντως μου αρέσει αλλά δεν έχω χρήματα, δεν κολλάω σε αυτό και ουδέποτε έχω παρακολουθήσει την πορεία μιας αγγελίας. Αν έχω χρήματα και το θέλω, θα κάνω άμεσα κίνηση.

Αν στη πορεία του χρόνου ανέβει η τιμή, c’est la vie. Έχει κάθε δικαίωμα ο πωλητής να ζητήσει όσα θέλει και όποτε θέλει. Ισχύει ακριβώς το ίδιο: οταν θα έχω χρήματα και θέλω το αντικείμενο, θα κάνω κίνηση για αγορά. Αν δεν έχω, προχωρώ με την ζωή μου.

Επίσης δεν παζαρεύω κόσμο. Θεωρώ δεδομένο ότι πηγαίνω να αγοράσω στην αναγραφόμενη τιμή.

Εγω συνήθως τον περισσότερο χρονο στις αγγελίες τον τρώω όταν ΔΕΝ εχω μετρητο
Και εγώ.
ΟΚ θεμιτό και κατανοητό... Οφθαλμόλουτρο.

Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν προ 15ετίας παρακολουθούσα νυχθημερόν τις αγγελίες και μόλις έβλεπα κάτι, κατευθείαν τηλ στον Νέστορα... "Το είδες;" 😄

Όμως όπως σας έχω πει πολλάκις, τότε ήταν η εποχή του... απωθημένου. Μόλις έλυσα το απωθημένο, δεν υπήρχε λόγος για ατελείωτες βόλτες στις αγγελίες.
Πλέον κοιτάζω σπανίως 😉

ΟΚ θεμιτό και κατανοητό... Οφθαλμόλουτρο.

Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν προ 15ετίας παρακολουθούσα νυχθημερόν τις αγγελίες και μόλις έβλεπα κάτι, κατευθείαν τηλ στον Νέστορα... "Το είδες;" 😄

Όμως όπως σας έχω πει πολλάκις, τότε ήταν η εποχή του... απωθημένου. Μόλις έλυσα το απωθημένο, δεν υπήρχε λόγος για ατελείωτες βόλτες στις αγγελίες.
Πλέον κοιτάζω σπανίως 😉
Εγώ τις κοιτάω πρωί πρωί με τον πρώτο καφέ....κυρίως γιατί δεν έχω κάτι καλλίτερο να κοιτάξω εκείνη την ώρα.

τον πρώτο καφέ....κυρίως γιατί δεν έχω κάτι καλλίτερο να κοιτάξω εκείνη την ώρα

Ωραίο το ερώτημα, αλλά αφορά μόνο μή-ηλεκτρονικά αντικείμενα (π.χ. κιθάρες). Στον χώρο που κινούμαι εγώ, δηλαδή ψηφιακός εξοπλισμός μουσικός και μη, ποτέ δεν με ενδιαφέρει να αγοράσω κάτι μεταχειρισμένο, διότι όταν φτάσει να πουλιέται μεταχειρισμένο, σημαίνει ότι έχει ήδη αντικατασταθεί από κάτι νεότερο / καλύτερο.

Έχοντας πει αυτό, για συναισθηματικούς λόγους και μόνο, αν έβρισκα ένα από τα πρώτα μου synth σε υπερ-άριστη κατάσταση θα το αγόραζα οπωσδήποτε ακόμη και στην τιμή που έκανε καινούργιο, κινούμενος όπως περιγράφει ο Terry.

Στην πιθανότητα να ήθελα πολύ κάτι και να μου λείπανε κάποια χρήματα για να το πάρω (π.χ. το 30% ή λιγότερο), θα το "καπάρωνα" δίνοντας τα χρήματα που έχω άμεσα και τα υπόλοιπα μετά από κάποιες ημέρες Ή θα δανειζόμουν από κάποιον γνωστό.

Αν όντως ήταν σε δελεαστική τιμή, την χτυπώ απευθείας. Αν προλάβω. Έχω παρατηρήσει ότι προϊόντα που βγαίνουν σε καλή τιμή φεύγουν από τις αγγελίες σε 2-3 μέρες (πχ ένας colorsound stingray στα 1200€ πριν λίγες μέρες Αθήνα). Δεν τα προλαβαίνεις γιατί υπάρχουν και άλλοι που ενδιαφέρονται.

Τώρα, το να ανέβει τιμή είναι red flag. Χάνω το ενδιαφέρον μου επιτόπου και μένω με όσα όργανα έχω και είμαι καλά μέσα μου. Τι έγινε και ανέβηκε η τιμή μεταχειρισμένου οργάνου; Επηρεάστηκε ο πωλητής από τον πληθωρισμό ή τις ταρίφες του Trump;

Τώρα, το να ανέβει τιμή είναι red flag. Χάνω το ενδιαφέρον μου επιτόπου και μένω με όσα όργανα έχω και είμαι καλά μέσα μου. Τι έγινε και ανέβηκε η τιμή μεταχειρισμένου οργάνου; Επηρεάστηκε ο πωλητής από τον πληθωρισμό ή τις ταρίφες του Trump;
Στην πραγματικότητα, μπορεί να ανέβηκε τεχνηέντως για να δώσει πχ την εντύπωση στους αγοραστές που "παρακολουθούν" την αγγελία (αυτή η πληροφορία είναι ορατή σε κάποιες πλατφόρμες στον πωλητή) , ότι κάποιος τον "ξύπνησε " και η πρώτη δελεαστική τιμή ήταν προϊόν....άγνοιας (για να δημιουργηθεί η εντύπωση της "χαμένης ευκαιρίας".).
Μιλάμε λοιπόν για τακτική, και πως θα κάνατε response σε αυτή, αν δεν γνωρίζατε ότι είναι τακτική.

Ο πωλητής που ανεβάζει την τιμή, παραμένει 100% πρόθυμος να πουλήσει και στην προηγούμενη (χαμηλότερη) τιμή. Οπότε σε μία τέτοια περίπτωση (να έχει ανεβάσει από τα 1000 στα 1500), θα επικοινωνούσα μαζί του/της και θα έλεγα "δίνω 900, αν τα δεχτείς εντός πενταλέπτου), ή κάτι πολύ παρόμοιο.

Μιλάμε λοιπόν για τακτική, και πως θα κάνατε response σε αυτή, αν δεν γνωρίζατε ότι είναι τακτική.
Αν είναι τακτική, σπάνια ΔΕ θα δεχτεί ο πωλητής κασέρι την αρχική τιμή. Συνήθως γίνεται το αντίθετο, δεν πουλιέται κάτι (χρόνια) και ο πωλητής λέει YOLO, ας το ανεβάσω μια που δεν έφυγε με τη φθηνή τιμή 😂

Έχει πχ έναν Tonemaster Deluxe Θεσσαλονίκη που δεν έφευγε στην εξωφρενικά χαμηλή τιμή των 800€ (αγγελία 3 ετών, τότε καινούργιοι στον Ριχάρδο έκαναν 850€, είχα παίξει έναν) και ο πωλητής σκέφτηκε "γιατί να χάσω ένα πενηνταρικο, αφού δεν ενδιαφέρεται κανείς στα 800, θα τον κάνω 850 να φύγει" 😅

Έχω παρατηρήσει ότι προϊόντα που βγαίνουν σε καλή τιμή φεύγουν από τις αγγελίες σε 2-3 μέρες (πχ ένας colorsound stingray στα 1200€ πριν λίγες μέρες Αθήνα). Δεν τα προλαβαίνεις γιατί υπάρχουν και άλλοι που ενδιαφέρονται.
Μάλλον άλλος που τα παίρνει για να τα μεταπωλήσει.

Δηλαδή με πιο απλά λόγια.
Πιο αναλυτικά το παράδειγμα .

Ανεβάζω μια αγγελία, εν γνώση μου σε δελεαστική τιμή.
Δεν βλέπω πρόταση αγοράς, αλλά βλέπω ότι η αγγελία μου παρακολουθειται απο πολλούς (όχι πόσοι την ειδαν , αυτο δεν λεει κατι, αλλα πόσοι την έκαναν mark).
Σε χ χρονικό διάστημα την ανεβάζω ελαφρώς, για να δημιουργήσω την πεποίθηση της "χαμένης ευκαιρίας ".
Δεν την ανεβάζω πολύ...γιατί ξέρω ότι αυτό θα είναι αποτρεπτικό.
Ναι είμαι διατεθειμένος να τη δώσω στην αρχική.
Τσιμπάτε με το τυράκι;

Δηλαδή με πιο απλά λόγια.
Πιο αναλυτικά το παράδειγμα .

Ανεβάζω μια αγγελία, εν γνώση μου δελεαστική τιμή.
Δεν βλέπω πρόταση αγοράς, αλλά βλέπω ότι η αγγελία μου παρακολουθειται απο πολλούς (όχι πόσοι την ειδαν , αυτο δεν λεει κατι, αλλα πόσοι την έκαναν mark).
Σε χ χρονικό διάστημα την ανεβάζω ελαφρώς, για να δημιουργήσω την πεποίθηση της "χαμένης ευκαιρίας ".
Δεν την ανεβάζω πολύ...γιατί ξέρω ότι αυτό θα είναι αποτρεπτικό.
Ναι είμαι διατεθειμένος να τη δώσω στην αρχική.
Τσιμπάτε με τι τυράκι;
Λάκη πάντως νομίζω ο καθοριστικός παράγοντας λέγεται αγοραστής και όχι πωλητής. Αν ΘΕΛΩ το προϊόν δε θα μασήσω σε +-10%.

Λάκη πάντως νομίζω ο καθοριστικός παράγοντας λέγεται αγοραστής και όχι πωλητής. Αν ΘΕΛΩ το προϊόν δε θα μασήσω σε +-10%.
Οκ ...το ακούω.
Άρα δεν πιάνει το τέχνασμα σε εσένα, καλά καταλαβαίνω;

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back