Ψυχολογία στην αγορα μεταχειρισμένου.

Α, οκ, για το Reverb .com έλεγες. OK, εκεί βλέπουμε όλοι πόσα bookmarks έχει μια αγγελία - και στις δικές μας αγγελίες και στων αλλων.
Δεν βλέπουμε βέβαια πόσα views έχει στα οποία αναφέρθηκες στο σχόλιό σου, αλλά μάλλον θα μπερδεύτηκες.

Καλό Πάσχα σε όλο τον κόσμο!
Δεν έλεγα ούτε για το reverb.
Γενικά μιλάω.

True Story: Ήμουν καποτε αραχτός και έβλεπα μία ταινία, οπότε λέω της κοπέλας μου "Καίτη, σου δίνω 5 ευρώ να μου φέρεις ένα ποτήρι νερό"... λέει "Τσου", "Δέκα ευρώ" συνεχίζω εγώ, "Όχι" μου απαντάει, "15 ευρώ" συνεχίζω... "Αποκλείεται" μου λέει, "Τέσσερα ευρώ" της λέω.... Πήγε ακαριαία !!

Επίσης δεν έχει καμία σημασία για τον αγοραστή διότι δεν ξερει τι "βλέπει" ο πωλητής.
Ο πωλητής, έχοντας αυτό το "εργαλείο " να μπορεί να δει ποιος κάνει bookmark την αγγελία του....σκέφτεται αυτό το τέχνασμα.

Πάντως αφορμής δοθείσης των αγγελιών. Για μένα το αν θα βρεθώ στην ψυχολογική κατάσταση να συζητήσω μια μεταβολή στην τιμη που έβαλα είναι ο τρόπος και τα soft skills με τα οποία θα με προσεγγίσει ο υποψήφιος αγοραστής.

Συνήθως δεν απαντάω. Θυμάμαι μια φορά που ένας ηλίθιος με πήρε τηλ (τοτε που έβαζα τηλ ακομα) στις 23:00 τη νυχτα και με φωνή θύρας 7/13/21 με ρώτησε "ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΡΕ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ" (του ενισχυτή που πούλαγα).

Αν υπάρξει ευγενής μπορει και να το συζητήσω. Εξαρτάται και απο άλλους παράγοντες.

Εγώ προσωπικά δεν κάνω παζάρια ποτέ σε τίποτα. Δεν το γουστάρω το σπορ. Αν κατι το θεωρώ υπερτιμολογημένο, προσπερνώ. Απαιτώ γενικά το ίδιο και απο τους υποψήφιους αγοραστές μου. Αν δε σου αρεσει η τιμή, δεν πειράζει, να πας στο καλό.

Εχω μια απορία όμως. Θα μπαίνατε ποτέ να πειτε σε ένα κατάστημα "Αν μου το αφήσεις αυτο -200 ευρώ το αγοράζω τώρα"?

Εγώ προσωπικά δεν κάνω παζάρια ποτέ σε τίποτα.
Ούτε εγώ κάνω παζάρια (και δεν δέχομαι παζάρια). Το παράδειγμα με το response που θα είχα στην υποθετικη περίσταση που περιέγραψε ο LK, δεν είναι παζάρι, είναι συναινετικό role playing.

Πάντως, έχω βρεθεί πολλές φορές σε κατάστημα που μπαίνει άνθρωπος και κάνει αυτό που είπες, και μερικές φορές τα καταφέρνουν να ρίξουν την τιμή εκεί που θέλουν.

Εγώ και κάνω και δέχομαι. Ιδιαίτερα άμα η τιμή είναι υπερβολική θα κάνω παζάρι και αν δε μου το δώσει μάλλον θα του κάτι ειρωνικό και τον καταριέμαι από μέσα μου. Δε θεωρώ τον εαυτό μου τσίπη ιδιαίτερα στο αρχικό παράδειγμα του thread. Αντιθέτως, όποιον με πει έτσι θα του πω άντε ρε ελιτίστα και θα του βγάλω και τη γλωσσά :ROFLMAO:

Πάντως, έχω βρεθεί πολλές φορές σε κατάστημα που μπαίνει άνθρωπος και κάνει αυτό που είπες, και μερικές φορές τα καταφέρνουν να ρίξουν την τιμή εκεί που θέλουν.
Ε προφανώς όλα από κάπου ξεκινάνε

Αυτό το feature με την παρακολούθηση αγγελίας και το να μπορεί κάποιος (και πωλητής και αγοραστής) να βλέπει πόσοι την παρακολουθούν θα ήταν χρήσιμο.

Σε άλλο σάητ που χρειάστηκε να αγοράσω μια φωτ. μηχανή, όταν τη βρήκα είδα ότι την παρακολουθούσαν 4. Επειδή η τιμή ήταν καλή κατάλαβα ότι αυτοί περίμεναν να πέσει και άλλο ή ότι την είχαν στοχεύσει σε αυτή την τιμή και θα τη χτυπούσαν αν είχαν χρήματα κλπ κλπ. Οπότε έστειλα μήνυμα και την πήρα κατευθείαν.

Και επεξηγούμαι λέγοντας ότι θα ήταν καλό για κάποιους που βάζουν αγγελίες σε εξωφρενικές τιμές να βλέπουν ότι κανένας δεν παρακολουθεί την αγγελία τους αλλά παρακολουθούνται άλλες παρόμοιες σε πιο λογικές τιμές. Αλλά και πάλι θα χρειαστεί κάποια δόση κοινής λογικής για να το καταλάβουν.

Όπως λένε κι άλλοι συνάδελφοι παραπάνω, αν ήταν κάτι που ήθελα πολύ, σε λογική τιμή, δεν υπήρχε περίπτωση να περιμένω να πέσει. Επίσης ούτε εγώ κοιτάζω αγγελίες για να περάσει η ώρα. Μόνο αν θέλω κάτι και υπάρχει το ρευστό. Αλλιώς δεν πατάω και δε μου λείπουν κι όλας.

Όπως λένε κι άλλοι συνάδελφοι παραπάνω, αν ήταν κάτι που ήθελα πολύ, σε λογική τιμή, δεν υπήρχε περίπτωση να περιμένω να πέσει. Επίσης ούτε εγώ κοιτάζω αγγελίες για να περάσει η ώρα. Μόνο αν θέλω κάτι και υπάρχει το ρευστό. Αλλιώς δεν πατάω και δε μου λείπουν κι όλας.
Ίσως θα βοηθούσε το σενάριο η παρακάτω υπόθεση.
Δεν μπήκατε στις αγγελίες γιατί χρειάζεστε κάτι, ούτε γιατί είχατε λεφτά για ξόδεμα στη συγκεκριμένη μέρα.
Αλλά τα έφερε ο Θεός έτσι και έπεσε στην αντίληψη σας (ας με συγχωρέσουν οι μη κιθαρίστες, αλλά για να κάνω το σενάριο πιο αληθοφανές) μια αγγελία για fender stratocaster του 1972 στα...1700 ευρώ.
Ή αύξηση της θα ήταν στα 2Κ

Την περίπτωση που περιγράφεις δεν την έχω παρατηρήσει ποτέ, δεν μου έχει τύχει ακριβώς έτσι. Έχω ενδιαφερθεί πρώτα για μια αγγελία και μετά αυτός ανέβασε την τιμή, συγκεκριμένα για αυτοκίνητο, παρόμοια περίπτωση. Μετά από πολλές κακές πωλήσεις που έχω κάνει έχω μάθει πια, ξέρω ότι πρέπει να σπαταλήσω χρόνο για να πάρω τα λεφτά μου και θα τα εφαρμόσω και εγώ αυτά τα τεχνάσματα στο μέλλον

Θυμάμαι μια φορά που ένας ηλίθιος με πήρε τηλ (τοτε που έβαζα τηλ ακομα) στις 23:00 τη νυχτα και με φωνή θύρας 7/13/21 με ρώτησε "ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΡΕ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ" (του ενισχυτή που πούλαγα).

Noizας διψασμενος για τελε, τηλεφωνει για αγγελια usa tele στα 8 κατομπαλα

Την περίπτωση που περιγράφεις δεν την έχω παρατηρήσει ποτέ, δεν μου έχει τύχει ακριβώς έτσι. Έχω ενδιαφερθεί πρώτα για μια αγγελία και μετά αυτός ανέβασε την τιμή, συγκεκριμένα για αυτοκίνητο, παρόμοια περίπτωση. Μετά από πολλές κακές πωλήσεις που έχω κάνει έχω μάθει πια, ξέρω ότι πρέπει να σπαταλήσω χρόνο για να πάρω τα λεφτά μου και θα τα εφαρμόσω και εγώ αυτά τα τεχνάσματα στο μέλλον
Ισχύουν αυτά που λες.
Η αγορά σε αυτά τα είδη, βασιζεται στην αρχή του "greater fool theory " ,και τα τεχνάσματα είναι αναπόφευκτα.

Εγώ δε μπορώ να καταλάβω γτ από την στιγμή που έχει ο αγοραστής το δικαίωμα να κάνει παζάρια,να μην έχει και ο πωλητής το δικαίωμα να αναθεωρήσει την τιμή του επειδή ίσως έχει κάνει λάθος εκτίμηση,ή επειδή ανέβηκε η τιμή του καινούριου, ή επειδή έχει όντως πολύ ζήτηση....να μην είναι δηλ 'τεχνασμα'

Εγώ δε μπορώ να καταλάβω γτ από την στιγμή που έχει ο αγοραστής το δικαίωμα να κάνει παζάρια,να μην έχει και ο πωλητής το δικαίωμα να αναθεωρήσει την τιμή του επειδή ίσως έχει κάνει λάθος εκτίμηση,ή επειδή ανέβηκε η τιμή του καινούριου, ή επειδή έχει όντως πολύ ζήτηση....να μην είναι δηλ 'τεχνασμα'
Είναι εθιμικός κανόνας να κρατάει κανείς τον αρχικό λόγο του, κάποιοι από εμάς έχουν μεγαλώσει έτσι αλλά όταν πρόκειται για αγγελίες ισχύει το ''σαν πως θα με ξαναδούνε'' στο οποίο πρέπει να προσαρμόσουμε όσοι μεγαλώσαμε με το λόγω τιμής

Η τιμή ενός μεταχειρισμένου είδους (κανονικά πρέπει να) είναι αποδεσμευμένη από τους παραδοσιακούς κανόνες της αγοράς (όπως "προσφορά", "ζήτηση" και παρόμοια) καθώς εισέρχονται παράμετροι που είναι μεταβλητές, όπως η παλαιότητα, το είδος της χρήσης, τυχόν φθορές, απαξίωση έναντι της αρχικής τιμής (η οποία επίσης στο μεταξύ θα έχει μεταβληθεί) κ.ο.κ. Αυτά όλα, τα γνωρίζει ουσιαστικά μόνο αυτόε/ή που βάζει την αγγελία, και δεν μεταβάλλονται από την "ζήτηση", η οποία άλλωστε επίσης δεν πρόκειται να μείνει σταθερή.

Αν επικοινωνήσω μαζί σου επειδή πουλάς κάτι, ναι μεν θα έχει καταγραφεί μία "ζήτηση", αλλά αν δεν μου το δώσεις ενώ προσφέρω το ποσό που ζήτησες (επειδή είσαι πονηρός και θέλεις να αυξήσεις την τιμή), δεν θα υπάρξει άλλη επικοινωνία εκ' μέρους μου, οπότε η "ζήτηση" που - και καλά - υπαγόρευσε την αλλαγή τιμής, είναι αποσύρσιμη και μη-υφιστάμενη πλέον.

Μου έχει τύχει τουλάχιστον 2 φορές (δεν θυμαμαι καλα και για μια τρίτη) σε αγγελία που ζαχάρωνα και ανέβηκε η τιμή, να κάνω τελικά κίνηση προτείνοντας να δώσω το αρχικό ποσό και η συμφωνία έκλεισε μια χαρά.
Τα ποσά βέβαια δεν έφταναν το ύψος του παραδείγματος (1000+) αλλά ένα πετάλι στα 250 (το οποιο ανεβηκε στα 280) και έναν ενισχυτή στα 240 (ο οποιος ανεβηκε στα 290) τα τσίμπησα.

Είναι εθιμικός κανόνας να κρατάει κανείς τον αρχικό λόγο του, κάποιοι από εμάς έχουν μεγαλώσει έτσι αλλά όταν πρόκειται για αγγελίες ισχύει το ''σαν πως θα με ξαναδούνε'' στο οποίο πρέπει να προσαρμόσουμε όσοι μεγαλώσαμε με το λόγω τιμής
Δεν έχει σχέση αυτό...δεν συζητάμε εδώ ότι κάποιος είπε 'ναι φίλε θα στη δώσω 1000ε' και μετά να αλλάζει γνώμη...εδώ συζητάμε το ενδεχόμενο ο πωλητής να αναθεωρεί την τιμή που έχει βάλει στη διάρκεια του χρόνου και χωρίς να έχει υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία...

Στην Νέα Υόρκη η τακτική αυτή αθέτησης συμφωνιών, ιδιαίτερα δια λόγου και αυξομείωσεις των τιμών αγοροπωλησιων με επαναπροσδιορισμο όρων ακόμα και με αθέμιτα μέσα είναι ψωμοτύρι για μεγαλοδικηγόρους του Χάρβαρντ που δουλεύουν σε μεγάλες φίρμες με πελάτες γνωστές πολυεθνικές αλλα και celebrities. Δςν καταλαβαίνω γιατί όταν χρησιμοποιεί ανάλογες πρακτικές ο απλός ο λσουτζικος, αυτό να είναι επιληψιμο. 🤣

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back