Εγώ που πίστευα ότι μπορείς να "κουρδίσεις" μια κιθάρα με το κατάλληλο σετ, πλέον έχω προσχωρήσει στην άποψη πως δεν ασχολούμαι αν δε μου αρέσει απ' την αρχή η κιθάρα, μετά από ατελειώτα crap shoots με πάνω από 100 sets μαγνητών στα 35 χρόνια ενασχόλησης.
Aυτό που αν θες είναι αντικειμενικό είναι πως η επαγωγή λειτουργεί με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο: ο μαγνήτης είναι ένας παθητικός ηλεκτρομαγνητικός μετατροπέας. Δεν μπορεί αν δημιουργήσει συχνότητες που δεν υπάρχουν. Το ηχόχρωμά του διαμορφώνεται από ένα κύκλωμα που ουσιαστικά είναι ένα φίλτρο με resonant peak, σε συνδυασμό με τα ποτενσιόμετρα και το καλώδιο. Από κει και πέρα έχεις και το compression που εξαρτάται από τον μαγνητικό κορεσμό.
Ακόμη πιστεύω στα ξύλα αλλά κι εκεί έχω προσχωρήσει στη "μέση άποψη" του ΟΚ, κάποιον ρόλο πάιζουν αλλά δεν ασχολούμαι. Έχει τύχει δυο διαφορετικές Telecasters (που είναι μια απλή κιθάρα), με ίδια ξύλα, ίδιο βάρος, γέφυρα κι εννοείται μαγνήτες και wiring να παίζουν εντελώς διαφορετικά. Οπότε τα specs μου δίνουν μια γενική εικόνα αλλά δεν κρίνω αν δεν την πιάσω στα χέρια μου.
Μια διευκρίνηση για το "εαν δεν μου αρέσει από την αρχή η κιθάρα": αναφέρεσαι φαντάζομαι στο πώς παίζει η κιθάρα unplugged, χωρίς να προσμετράς τον ηλεκτρικό της ήχο, έτσι; Εάν ναι, συμφωνούμε απόλυτα. Το να προσπαθείς να "αναβαθμίσεις" ηλεκτρικά μια κιθάρα που δεν παίζει ωραία στα χέρια σου, είναι σαν να πετάς λεφτά. Το αντίστροφο βέβαια σημαίνει πως αν σου αρέσουν τα
πάντα σε μια κιθάρα,
εκτός τον ηλεκτρικό της ήχο, τότε η αναβάθμιση όχι μόνο αξίζει, μπορεί να είναι και μονόδρομος (καλή ώρα όπως θα γίνει με την SG μου).
Τώρα το μοναδικό που θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω, είναι ότι ο μαγνήτης δεν έχει δικό του EQ. Σαφέστατα και έχει και δεν το λέω μόνο εγώ, το λένε και στα site τους οι δύο μεγαλύτερες εταιρείς after market μαγνητών στον πλανήτη (SD & DM) στα specs τους. Και η προσωπική μου πείρα με μαγνήτες και των δύο, επιβεβαιώνει και αυτό το EQ ηχόχρωμα.
Και μιας και ο μαγνήτης (pick-up) κάνει αυτό ακριβώς (picks up την μαγνητική ταλάντωση των χορδών) οι χορδές, η πένα (ή τα δάχτυλα), το είδος της γέφυρας που εφάπτονται οι χορδές και το υλικό κατασκευής της γέφυρας, έχουν
τρομαχτικά μεγαλύτερη επίδραση στον ήχο που μεταφέρεται στον ενισχυτή από όση θα μπορούσαν ποτέ να έχουν τα ξύλα / πλαστικό / υλικό κατασκευής της κιθάρας (σώματος). ΥΠΑΡΧΕΙ ίσως μια πολύ μικρή επιδραση των ξύλων, αλλά ΠΟΛΥ μικρότερη των παραγόντων που ανέφερα πιο πάνω και η οποία βεβαίως ρυθμίζεται πολύ εύκολα με το EQ των πεταλιών / ενισχυτή κλπ. που υπάρχουν στην αλυσίδα.
Και σαν συμπέρασμα, δηλώνοντας ότι ξεκάθαρα έχω πολύ μικρότερη εμπειρία από εσένα στα 20 χρόνια που ασχολούμαι με το "άθλημα" και σέβομαι απόλυτα την γνώμη σου, σαφέστατα έχω καταφέρει να φέρω τον ηλεκτρικό ήχο κιθαρών μου "εκεί" που τον ήθελα, με αλλαγή μαγνητών. Σειρά φέτος έχει εκείνη η SG που λέγαμε.