PRS se special pickup upgrade - Gastation/Pafoid N

Βλέποντάς το θετικά, είναι ωραίο που στο Noiz υπάρχει όλο το φάσμα των απόψεων, έτσι;

Σε περίπτωση που μας διαβάζει κάνενας νέος πάντως (λέμε τώρα), θα τον συμβουλέψω να μας... αγνοήσει όλους και να αρχίσει να ακούει τα δικά του αυτιά. Μόνο αυτά παίζουν ρόλο, έτσι και αλλιώς.

Βλέποντάς το θετικά, είναι ωραίο που στο Noiz υπάρχει όλο το φάσμα των απόψεων, έτσι;
Λάμπες λέμε

Το πόσο διαφωνούμε ρε Κωνσταντίνο, είναι στα όρια του κωμικού... :ROFLMAO:
Έχουμε διαμετρικά αντίθετες απόψεις στο συγκεκριμένο θέμα τουλάχιστον, αλλά οκ, μπορούμε να συζητήσουμε και να συνυπάρξουμε στο Noiz, με σεβασμό στην άποψη του άλλου, σωστά?
Καλά εννοείται ότι ο καθένας έχει τη δική του αλήθεια, επίσης εδώ έχει συμβεί μέσα στην πορεία των χρόνων να αλλάξουμε πολλοί διάφορες απόψεις...

Κατ' αρχάς καταλαβαίνω ότι διαφορετικοί μαγνήτες ακούγονται εντελώς διαφορετικά, δεν ειμαι τρελός :). Άκου όμως και στο παράδειγμα της PRS, μιας κιθάρας που στα χαρτιά είναι πολύ κοντά σε μια Les Paul πόσο διαφορετικά ακούγεται από τα clips στο νετ που παίζεται με Les Paul. Πόσο διοαφορετική απόκριση στα πρίμα έχει.

Οπότε όταν κυνηγάς ήχους αναφοράς, ξεκινάς από το όργανο που τους έχει.

Εγώ που πίστευα ότι μπορείς να "κουρδίσεις" μια κιθάρα με το κατάλληλο σετ, πλέον έχω προσχωρήσει στην άποψη πως δεν ασχολούμαι αν δε μου αρέσει απ' την αρχή η κιθάρα, μετά από ατελειώτα crap shoots με πάνω από 100 sets μαγνητών στα 35 χρόνια ενασχόλησης.

Aυτό που αν θες είναι αντικειμενικό είναι πως η επαγωγή λειτουργεί με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο: ο μαγνήτης είναι ένας παθητικός ηλεκτρομαγνητικός μετατροπέας. Δεν μπορεί αν δημιουργήσει συχνότητες που δεν υπάρχουν. Το ηχόχρωμά του διαμορφώνεται από ένα κύκλωμα που ουσιαστικά είναι ένα φίλτρο με resonant peak, σε συνδυασμό με τα ποτενσιόμετρα και το καλώδιο. Από κει και πέρα έχεις και το compression που εξαρτάται από τον μαγνητικό κορεσμό.

Ακόμη πιστεύω στα ξύλα αλλά κι εκεί έχω προσχωρήσει στη "μέση άποψη" του ΟΚ, κάποιον ρόλο πάιζουν αλλά δεν ασχολούμαι. Έχει τύχει δυο διαφορετικές Telecasters (που είναι μια απλή κιθάρα), με ίδια ξύλα, ίδιο βάρος, γέφυρα κι εννοείται μαγνήτες και wiring να παίζουν εντελώς διαφορετικά. Οπότε τα specs μου δίνουν μια γενική εικόνα αλλά δεν κρίνω αν δεν την πιάσω στα χέρια μου.

Άκου όμως και στο παράδειγμα της PRS, μιας κιθάρας που στα χαρτιά είναι πολύ κοντά σε μια Les Paul πόσο διαφορετικά ακούγεται από τα clips στο νετ που παίζεται με Les Paul. Πόσο διοαφορετική απόκριση στα πρίμα έχει.

Για τη les paul, συγκεκριμένα, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η καλωδίωση που έχει. Οι les paul ακούγονται παντα πιο σκοτεινές λόγων των μεγάλων αποστέσεων που διανύουν τα καλώδια.

Για τη les paul, συγκεκριμένα, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η καλωδίωση που έχει. Οι les paul ακούγονται παντα πιο σκοτεινές λόγων των μεγάλων αποστέσεων που διανύουν τα καλώδια.
Οι μαγνήτες είναι της τάξης των kOhm, πόση αντίσταση να προσθέτει η καλωδίωση; Αν μιλάμε για τη χωρητικότητα του wiring αυτή είναι πολλές φορές μικρότερη από αυτή του καλωδίου της κιθάρας έτσι κι αλλιώς.

Πιο σκοτεινές επίσης από ποιες; Ο ίδιος humbucker σίγουρα θα ακουστεί πιο λασπωμένος σε μια PRS ή σε μια Fender ή σε ένα σκάφος από ότι σε μια Les Paul.

Το capacitance στα κλασσικα shielded braided καλώδια που βάζουμε (βάζαμε ίσως) στα wiring είναι (ανα μέτρο) μέσες άκρες στο ίδιο ball park με ένα τυπικό instrument cable. Τουλάχιστον έτσι θυμάμαι απο ένα πρόχειρο ψάξιμο που είχα κάνει παλιά.

Οι μαγνήτες είναι της τάξης των kOhm, πόση αντίσταση να προσθέτει η καλωδίωση

Εάν δοκιμάσεις να κόψεις το μισο καλώδιο πχ από τον neck μαγνήτη, θα παρει λίγο brightness. Έτυχε και μου ανέλυσε πρόσφατα τα παραπάνω ο κατασκευαστής των GAS. Εχει ένα ωραίο βιβλίο που θα χτυπήσω μπας και ξεστραβωθώ.

Πιο σκοτεινές επίσης από ποιες; Ο ίδιος humbucker σίγουρα θα ακουστεί πιο λασπωμένος σε μια PRS ή σε μια Fender ή σε ένα σκάφος από ότι σε μια Les Paul.

Εδώ έχω αντίθετη εμπειρία. Μεγαλύτερο scale, και πιο bright ξύλα, δεν λασπώνουν τον ήχο. Αντίθετα του δίδουν ευκρίνεια και brightness. Έχω ανταλλάξει πολλές φορές μαγνήτες από les Paul type σε fender type ή σε prs, και αναποδα.

Έτυχε και μου ανέλυσε πρόσφατα τα παραπάνω ο κατασκευαστής των GAS. Εχει ένα ωραίο βιβλίο που θα χτυπήσω μπας και ξεστραβωθώ.
Ποίο αν επιτρέπεται? Η κιθαροβιβλιοθήκη μου έχει επεκτατικές διαθέσεις (μόνιμα).

Ποίο αν επιτρέπεται? Η κιθαροβιβλιοθήκη μου έχει επεκτατικές διαθέσεις (

IMG_4022.jpeg

Εάν δοκιμάσεις να κόψεις το μισο καλώδιο πχ από τον neck μαγνήτη, θα παρει λίγο brightness. Έτυχε και μου ανέλυσε πρόσφατα τα παραπάνω ο κατασκευαστής των GAS.
Ένας κλασικός PAF με περίπου 5.000 στροφές τυλίγματος ανά μπομπίνα σε AWG42 και τελική αντίσταση στα 8kOhms, έχει περίπου ένα χιλιόμετρο σύρμα. Πόση αντίσταση ή χωρητικότητα προσθέτει ένα μέτρο ακόμη;
Εδώ έχω αντίθετη εμπειρία. Μεγαλύτερο scale, και πιο bright ξύλα, δεν λασπώνουν τον ήχο. Αντίθετα του δίδουν ευκρίνεια και brightness. Έχω ανταλλάξει πολλές φορές μαγνήτες από les Paul type σε fender type ή σε prs, και αναποδα.
Lets agree to disagree. Γενικά τα ξύλα με μεγαλύτερο ειδικό βάρος θεωρούνται (και είναι με τη δική μου εμπειρία) πιο bright. Άρα Maple > Ash > Alder (σε γενικές γραμμές). Το μεγάλο scale δίνει twang & αέρα (αρμονικές) αλλά δεν μπορεί να δώσει "χορδίλα" (fundamentals) στα πρίμα. Τέλος πάντων, υπάρχει λίγα posts πιο πάνω το συγκριτικό, νομίζω είναι εμφανές το ποιά είναι οι πιο bright κιθάρα.

Εγώ που πίστευα ότι μπορείς να "κουρδίσεις" μια κιθάρα με το κατάλληλο σετ, πλέον έχω προσχωρήσει στην άποψη πως δεν ασχολούμαι αν δε μου αρέσει απ' την αρχή η κιθάρα, μετά από ατελειώτα crap shoots με πάνω από 100 sets μαγνητών στα 35 χρόνια ενασχόλησης.

Aυτό που αν θες είναι αντικειμενικό είναι πως η επαγωγή λειτουργεί με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο: ο μαγνήτης είναι ένας παθητικός ηλεκτρομαγνητικός μετατροπέας. Δεν μπορεί αν δημιουργήσει συχνότητες που δεν υπάρχουν. Το ηχόχρωμά του διαμορφώνεται από ένα κύκλωμα που ουσιαστικά είναι ένα φίλτρο με resonant peak, σε συνδυασμό με τα ποτενσιόμετρα και το καλώδιο. Από κει και πέρα έχεις και το compression που εξαρτάται από τον μαγνητικό κορεσμό.

Ακόμη πιστεύω στα ξύλα αλλά κι εκεί έχω προσχωρήσει στη "μέση άποψη" του ΟΚ, κάποιον ρόλο πάιζουν αλλά δεν ασχολούμαι. Έχει τύχει δυο διαφορετικές Telecasters (που είναι μια απλή κιθάρα), με ίδια ξύλα, ίδιο βάρος, γέφυρα κι εννοείται μαγνήτες και wiring να παίζουν εντελώς διαφορετικά. Οπότε τα specs μου δίνουν μια γενική εικόνα αλλά δεν κρίνω αν δεν την πιάσω στα χέρια μου.

Μια διευκρίνηση για το "εαν δεν μου αρέσει από την αρχή η κιθάρα": αναφέρεσαι φαντάζομαι στο πώς παίζει η κιθάρα unplugged, χωρίς να προσμετράς τον ηλεκτρικό της ήχο, έτσι; Εάν ναι, συμφωνούμε απόλυτα. Το να προσπαθείς να "αναβαθμίσεις" ηλεκτρικά μια κιθάρα που δεν παίζει ωραία στα χέρια σου, είναι σαν να πετάς λεφτά. Το αντίστροφο βέβαια σημαίνει πως αν σου αρέσουν τα πάντα σε μια κιθάρα, εκτός τον ηλεκτρικό της ήχο, τότε η αναβάθμιση όχι μόνο αξίζει, μπορεί να είναι και μονόδρομος (καλή ώρα όπως θα γίνει με την SG μου).

Τώρα το μοναδικό που θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω, είναι ότι ο μαγνήτης δεν έχει δικό του EQ. Σαφέστατα και έχει και δεν το λέω μόνο εγώ, το λένε και στα site τους οι δύο μεγαλύτερες εταιρείς after market μαγνητών στον πλανήτη (SD & DM) στα specs τους. Και η προσωπική μου πείρα με μαγνήτες και των δύο, επιβεβαιώνει και αυτό το EQ ηχόχρωμα.

Και μιας και ο μαγνήτης (pick-up) κάνει αυτό ακριβώς (picks up την μαγνητική ταλάντωση των χορδών) οι χορδές, η πένα (ή τα δάχτυλα), το είδος της γέφυρας που εφάπτονται οι χορδές και το υλικό κατασκευής της γέφυρας, έχουν τρομαχτικά μεγαλύτερη επίδραση στον ήχο που μεταφέρεται στον ενισχυτή από όση θα μπορούσαν ποτέ να έχουν τα ξύλα / πλαστικό / υλικό κατασκευής της κιθάρας (σώματος). ΥΠΑΡΧΕΙ ίσως μια πολύ μικρή επιδραση των ξύλων, αλλά ΠΟΛΥ μικρότερη των παραγόντων που ανέφερα πιο πάνω και η οποία βεβαίως ρυθμίζεται πολύ εύκολα με το EQ των πεταλιών / ενισχυτή κλπ. που υπάρχουν στην αλυσίδα.

Και σαν συμπέρασμα, δηλώνοντας ότι ξεκάθαρα έχω πολύ μικρότερη εμπειρία από εσένα στα 20 χρόνια που ασχολούμαι με το "άθλημα" και σέβομαι απόλυτα την γνώμη σου, σαφέστατα έχω καταφέρει να φέρω τον ηλεκτρικό ήχο κιθαρών μου "εκεί" που τον ήθελα, με αλλαγή μαγνητών. Σειρά φέτος έχει εκείνη η SG που λέγαμε.

Εγώ έχω ακόμα μικρότερη εμπειρία (καμία 10ετία ασχολούμαι max). Έχουν υπάρξει καλές κιθάρες, που είχαν φανταστική αίσθηση στο χέρι, που σε άλλους άρεσαν πολύ ηχητικά, ενώ εμένα δεν με είχαν κερδίσει, διότι δεν είχαν την προσωπικότητα που ήθελα. Μια τέτοια ήταν η schecter pt special. 2-3 set αλλαξα και εν τέλει την πούλησα. Εάν η κιθάρα δεν λέει να "ζωντανέψει" τότε δεν είναι πολλά που μπορείς να κάνεις. Είναι, υποκειμενικό, βέβαια. Γούστα είναι αυτά.

Στον αντίποδα, η custom 24. Άλλαξα πολλά σετ και δεν μπορούσα να την ευχαριστηθώ. Σαν τελεκαστερ ακούγονταν με ολα. Έπρεπε να βρω το σετ μαγνητών που θα συμπλήρωνε τα "κενά" της. Αυτό κάνουν οι μαγνήτες. ΄Εχουν τα χαρακτηριστικά τους. το eq τους κλπ. Δεν "γεννάνε" συχνότητες που δεν υπάρχουν, αλλά αναδεικνύουν αυτές που πρέπει και κρατάνε πίσω εκείνες που επίσης πρεπει, συνδυασμό και με τον ενισχυτή, πάντα.

Απο την SG δεν είμαι ευχαριστημενος ούτε εγω. Θα ξηλώσω σε λίγες μερες τους A4 και θα βάλω ενα ωραίο σετ A5 απο GAS που εχω. Λογικά θα "ζωντανέψει".

Μια αξιοπρεπής κιθάρα, είναι μελετημένη για να βγάζει έναν συγκεκριμένο ήχο. Τα ξύλα, το hardware και τα ηλεκτρικά μαζί. Πρέπει όταν αγοράζουμε μια κιθάρα, να συμφιλιωνόμαστε με την ιδέα ότι "αυτός είναι ο ήχος της και δεν αλλάζει". Το να έχω μια les paul και να κλαίγομαι διότι δεν μπορώ να ακουστώ σαν το Petrucci, τοτε δεν φταίει η κιθάρα. Το να έχω μια prs και να κλαίγομαι διότι δεν ακούγεται σαν |es paul, επίσης δεν φταίει η κιθάρα. Αντί να προσπαθώ να την φέρω στα μετρα μου, πολλές φορές είναι καλύτερο απλά να την πουλήσω και... να παρω Les paul. Η αλλαγή μαγνητών μπορεί να αλλάξει ηχητική κατεύθυνση, σε ενα όργανο, αλλά δεν σε παει και στον προορισμό.

Μια αξιοπρεπής κιθάρα, είναι μελετημένη για να βγάζει έναν συγκεκριμένο ήχο. Τα ξύλα, το hardware και τα ηλεκτρικά μαζί. Πρέπει όταν αγοράζουμε μια κιθάρα, να συμφιλιωνόμαστε με την ιδέα ότι "αυτός είναι ο ήχος της και δεν αλλάζει". Το να έχω μια les paul και να κλαίγομαι διότι δεν μπορώ να ακουστώ σαν το Petrucci, τοτε δεν φταίει η κιθάρα. Το να έχω μια prs και να κλαίγομαι διότι δεν ακούγεται σαν |es paul, επίσης δεν φταίει η κιθάρα. Αντί να προσπαθώ να την φέρω στα μετρα μου, πολλές φορές είναι καλύτερο απλά να την πουλήσω και... να παρω Les paul. Η αλλαγή μαγνητών μπορεί να αλλάξει ηχητική κατεύθυνση, σε ενα όργανο, αλλά δεν σε παει και στον προορισμό.

Ήταν "μελετημένη για ένα" ήχο η Strat του Van Halen στα τέλη των '70s όταν έκανε την μέγιστη ιεροσυλία, ξήλωνε τον μονοπήνιο και έβαζε έναν overwound PAF από μια Gibson ES στην κιθάρα του? Δεν την πήγε στην κατεύθυνση που ήθελε?

Ήταν "μελετημένη για ένα ήχο" η Gibson Custom των '70s με maple λαιμό, όταν έβαλε EMGs ο Zakk Wylde? Δεν τον πήγε στην μουσική κατεύθυνση που ήθελε?

Ήταν "μελετημένη για ένα ήχο" η Gibson του Iommi που ξεκίνησε με P90s και μετά με custom-made μαγνήτες και δεν την πήγε στον ήχο που είχε στο μυαλό του?

Οι ηλεκτρικές κιθάρες είναι ΠΟΛΥ λιγότερο μελετημένες για ήχο από όσο θέλει ο μέσος παίκτης να πιστεύει. Το μεγαλύτερο focus δίνεται στην ταχύτητα και ποιότητα παραγωγής και στο χαμηλό της κόστος. Ο ήχος που ευανγγελίζονται οι περισσότερες εταιρείες είναι... mumbo jumbo. Στην καλύτερη των περιπτώσεων βάζουν μαγνήτες γενικής χρήσης που είναι jack of all trades, master of none. Σε κάποιες περιπτώσεις, ούτε καν αυτό. Και για αυτό ανθεί η boutique βιοτεχνία after-market μαγνητών, γιατί μπορείς με λίγο ψάξιμο, να βρεις τον ήχο που θες και να πάρεις το όργανο στην ηχητική και μουσική κατεύθυνση που θες.

Ή όχι, whatever, ο καθένας καλά θα κάνει τα ακολουθεί τα δικά του αυτιά. Η δική μου δεν είναι τίποτα παραπάνω από την γνώμη ενός άσχετου στο internet.

Ένας κλασικός PAF με περίπου 5.000 στροφές τυλίγματος ανά μπομπίνα σε AWG42 και τελική αντίσταση στα 8kOhms, έχει περίπου ένα χιλιόμετρο σύρμα. Πόση αντίσταση ή χωρητικότητα προσθέτει ένα μέτρο ακόμη;
Δεν είναι ευθέως συγκρίσιμα μήκη καθώς είναι διαφορετικές δομές. Είναι μεν ενα χιλιόμετρο σύρμα αλλά είναι τυλιγμένο σε πηνίο, δεν είναι αραδιασμένο στην ευθεία και αυτό κάνει την συμπεριφορά του ως πυκνωτή τελείως διαφορετική.

Έκανα ένα ξεσκόνiσμα χτες για να επιβεβαιώσω αυτό που θυμόμουν για τα wiring καλώδια (ότι είναι συγκρίσιμα με ένα τυπικό co-ax instrument cable) και με την ευκαιρία έψαξα και για το capacitance πηνίων γιατί είχα περιέργεια να δω πως είναι συγκριτικά με 20-40cm wiring καλωδίου.

'Ενα τυπικό καλώδιο κιθάρας είναι -χοντρικά- γύρω στα 100pF ανα μέτρο.
Ένα τυπικό braided + shielded καλώδιο για wiring είναι επίσης γύρω στα 100pF ανα μέτρο.
'Ενας μαγνήτης είναι, ανάλογα τον τύπο, στα 100 με 200pF - όχι ανα μέτρο, συνολικά ως πηνίο.

Οπότε είναι συγκρίσιμα μεγέθη, υπο την έννοια ότι ένας μαγνήτης με 150pF συνολικό capacitance + Χ*100pF λόγω καλωδίωσης θα έχει διαφορά στα πρίμα απο τον ίδιο μαγνήτη με 2*Χ*100pF καλωδίωσης σε μια διαφορετική κιθάρα με μεγαλύτερες αποστάσεις.

Το πόσο τώρα αυτό θα ακούγεται σε ένα ρεαλιστικό σετάπ με άλλα 5-10 μέτρα καλώδια ανάμεσα σε κιθάρα ενισχυτή και πετάλια είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Τώρα το μοναδικό που θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω, είναι ότι ο μαγνήτης δεν έχει δικό του EQ. Σαφέστατα και έχει
Από το chatgpt:

Δεν είναι EQ. Είναι παθητικό φιλτράρισμα.

Η χορδή ταλαντώνεται σε συγκεκριμένες συχνότητες (θεμελιώδης + αρμονικές).
Ο μαγνήτης επάγει ηλεκτρικό σήμα στις ίδιες ακριβώς συχνότητες — δεν δημιουργεί νέες.

-Τέλος ChatGpt-

To κύκλωμα της κιθάρας είναι ένα RLC φίλτρο με συγκεκριμένο resonance. Mπορείς να κάνεις tweak αλλά δεν μπορείς να δημιουργήσεις αυτό που δεν υπάρχει και από την εμπειρία μου δεν παίρνεις καλά αποτελέσματα προσπαθώντας να τονίσεις τα πιο αδύναμα στοιχεία ενός οργάνου.
στο πώς παίζει η κιθάρα unplugged
Αναφέρομαι και στα δύο. Σίγουρα μπορώ να πιάσω μια Les Paul unplugged και να σου πω αν μου κάνει. Αλλά αυτή η Les Paul έτσι κι αλλιώς θα παίζει με πολύ συγκεκριμένο, προβλέψιμο τρόπο όταν θα της βάλω μαγνήτες. Όπως και σε μια κακή Les Paul δεν θα μπορώ να ξεφορτωθώ αυτά που με ενοχλούν, ό,τι μαγνήτες και να βάλω.

Δεν είχα καμία διάθεση να ξεφορτωθώ τα λεφτά μου όταν αγόρασα την πρώτη Custom Shop, ούτε και τη δεύτερη. Μια χαρά θα μπορούσα να είμαι με μια Epiphone των 300€ πανευτυχής. Εξάλλου το έχω προσπαθήσει με όλων των ειδών τις φθηνές κιθάρες να τις κάνω αεροπλάνα με ένα σετ μαγνήτες. Δεν...

Οι ηλεκτρικές κιθάρες είναι ΠΟΛΥ λιγότερο μελετημένες για ήχο από όσο θέλει ο μέσος παίκτης να πιστεύει.
Συμφωνώ αλλά αυτές οι ελάχιστα μελετημένες κιθάρες είναι οι ήχοι αναφοράς μας. Δεν είναι υποχρεωμένος κανείς να θέλει να ακολουθήσει, αλλά αν θέλει, οι περιορισμοί είναι υπαρκτοί.

Δεν είναι ευθέως συγκρίσιμα μήκη καθώς είναι διαφορετικές δομές. Είναι μεν ενα χιλιόμετρο σύρμα αλλά είναι τυλιγμένο σε πηνίο, δεν είναι αραδιασμένο στην ευθεία και αυτό κάνει την συμπεριφορά του ως πυκνωτή τελείως διαφορετική.
Δεκτόν, mea culpa.

Πρακτικά και πάλι μιλάμε για διαφορά μισού μέτρου καλωδίου κιθάρας μεταξύ strat & les paul.

Έβαλα επίσης το chat να μου φτιάξει ένα πινακάκι με τις διαφορές που κάνουν στη χωρητικότητα τα pots:

Πίνακας: Pot value vs ισοδύναμη χωρητικότητα

Pot (kΩ)f = 3 kHzf = 5 kHzf = 7 kHz
250212 pF127 pF91 pF
500106 pF63.7 pF45.5 pF
1 M53 pF31.8 pF22.7 pF
2 M26.5 pF15.9 pF11.4 pF

Eδώ φαίνεται η διαφορά στο φιλτράρισμα του κυκλώματος ανά συχνότητα. Επίσης φαίνεται ότι σε μια stock strat με 250k pots, η διαφορά χωρητικότητας του wiring καλύπτεται.

Άρα με αυτή τη λογική, όταν βάζουμε έναν humbucker σε strat, δε θα πρέπει να αλλάζουμε τα pots σε 500k αλλά να τα αφήνουμε ως έχουν αλλάζοντας μόνο τον πυκνωτή σε 0,022μF αν θέλουμε να συμπεριφέρεται όπως θα συμπεριφερόταν σε μια Les Paul?

Πρακτικά και πάλι μιλάμε για διαφορά μισού μέτρου καλωδίου κιθάρας μεταξύ strat & les paul.
Αν δεν μου διαφεύγει κάτι ναι, give or take.

Άρα με αυτή τη λογική, όταν βάζουμε έναν humbucker σε strat, δε θα πρέπει να αλλάζουμε τα pots σε 500k αλλά να τα αφήνουμε ως έχουν αλλάζοντας μόνο τον πυκνωτή σε 0,022μF αν θέλουμε να συμπεριφέρεται όπως θα συμπεριφερόταν σε μια Les Paul?
Εκεί παίζει ρόλο μεν το capacitive load που "βλέπει" ο μαγνήτης αλλά κυρίως το resistive load, και με την αλλαγή απο 250 σε 500 αλλάζουν τρομερά τα πράγματα.

Αυστηρά για το capacitance μιλώντας, τότε ίσως μπορεις να πείς οτι το 'εξτρα capacitance του 250k pot σε σχέση με το 500k αντισταθμίζει, ή συνεισφέρει παρόμοια μάλλον, με το 'εξτρα capacitance που θα είχε το μακρύτερου wiring στην Les Paul σε σχέση με το wiring της strat.

Αλλά στην πράξη έχεις αλλάξει τόσο πολυ τα resonances του όλου συστήματος που δεν νομίζω οτι το παραπάνω μας λέει και τίποτα ιδιαίτερα χρήσιμο.

ΕDIT: Και βασικά τώρα που το σκέφτομαι παραπάνω
α) είναι ακόμα πιο περίπλοκο απο αυτό που περιγράφω
β) αυτό το πινακάκι με τις τιμές capacitance είναι misleading ως έχει - το stray capacitance ενός ποτενσιόμετρου δεν έχει να κάνει και τόσο με την ονομαστική τιμή του, και το capacitive load που "βλέπει" ο μαγνήτης εξαρτάται απο το που στη διαδρομή είναι το pot
οπότε το "...ίσως μπορεις να πείς οτι το 'εξτρα capacitance του 250k pot σε σχέση με το 500k αντισταθμίζει, ή συνεισφέρει παρόμοια μάλλον, με το 'εξτρα capacitance που θα είχε το μακρύτερου wiring στην Les Paul σε σχέση με το wiring της strat" είναι μια μπαρούφα. For the most part.

Last edited:
ΕDIT: Και βασικά τώρα που το σκέφτομαι παραπάνω
α) είναι ακόμα πιο περίπλοκο απο αυτό που περιγράφω
β) αυτό το πινακάκι με τις τιμές capacitance είναι misleading ως έχει - το stray capacitance ενός ποτενσιόμετρου δεν έχει να κάνει και τόσο με την ονομαστική τιμή του, και το capacitive load που "βλέπει" ο μαγνήτης εξαρτάται απο το που στη διαδρομή είναι το pot
οπότε το "...ίσως μπορεις να πείς οτι το 'εξτρα capacitance του 250k pot σε σχέση με το 500k αντισταθμίζει, ή συνεισφέρει παρόμοια μάλλον, με το 'εξτρα capacitance που θα είχε το μακρύτερου wiring στην Les Paul σε σχέση με το wiring της strat" είναι μια μπαρούφα. For the most
Ναι εννοώ ως default τα pots full ανοικτά.

Αν ξεκινήσεις να κλείνεις τα pots έτσι κι αλλιώς όλα αυτά που συζητάμε πάνε περίπατο

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back