Πρόβλημα στον καβαλάρη ηλεκτροακουστικης κιθαρας

Vasilis1

Νέο μέλος
Πόντοι
3
Καλησπέρα σας .
Ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος είχε παρόμοιο πρόβλημα με το δικό μου.
Στην κιθάρα που αγόρασα πρόσφατα άρχισε να ξεκολλάει ο καβαλάρης. Όχι τραγικά αλλά υπάρχει ρωγμή

Καλησπέρα Βασίλη, αν θέλεις βάλε μας μια όσο πιο καλή φωτογραφία μπορείς. Από αυτά που γράφεις και εγώ συμπεραίνω ότι εννοείς ότι ξεκολλάει η γέφυρα από το καπάκι.

Η κιθάρα είναι καινούργια ή την πήρες μεταχειρισμένη?

Στα υπόψιν ότι μερικές κιθάρες (όπως οι Taylor πχ) κολλούν την γέφυρα μόνο στο κέντρο, ώστε να μπορεί να βγει πιο εύκολα αν χρειαστεί. Οπότε ένα φύλλο χαρτί είναι φυσιολογικό να μπαίνει από κάτω στις άκρες (όπως μου έδειχνε κάποτε ένας τεχνικός υποστηρίζοντας ότι ήταν πρόβλημα), αν είναι κάτι τέτοιο που συμβαίνει.

Αν έχει αρχίσει όμως να σηκώνεται η γέφυρα, η επισκευή εξαρτάται από το αν ξεκολλάει η αν σηκώνεται και το ξύλο από το καπάκι, τι ξύλα έχει η κιθάρα (solid η laminate), αν αξίζει οικονομικά το κόστος επισκευής κτλ.

Βεβαια αυτό το νέο "κολπο" με το να μην κολάνε την γέφυρα στο 100% της επιφάνειας της και να αφήνουν μια μπορντόυρα γύρω γύρω το κάνουν διάφοροι κατασκευαστές κυρίως γιατί τους γλυτώνει τον κόπο του να αφαιρέσουν το φίνίρισμα μεχρι ακριβώς εκει που τελειώνει το ξύλο της γέφυρας, δίνει περιθώριο να γίνει πολυ πιο γρήγορη/στο περίπου δουλειά...

Στα υπόψιν ότι μερικές κιθάρες (όπως οι Taylor πχ) κολλούν την γέφυρα μόνο στο κέντρο, ώστε να μπορεί να βγει πιο εύκολα αν χρειαστεί. Οπότε ένα φύλλο χαρτί είναι φυσιολογικό να μπαίνει από κάτω στις άκρες (όπως μου έδειχνε κάποτε ένας τεχνικός υποστηρίζοντας ότι ήταν πρόβλημα), αν είναι κάτι τέτοιο που συμβαίνει.

Αν έχει αρχίσει όμως να σηκώνεται η γέφυρα, η επισκευή εξαρτάται από το αν ξεκολλάει η αν σηκώνεται και το ξύλο από το καπάκι, τι ξύλα έχει η κιθάρα (solid η laminate), αν αξίζει οικονομικά το κόστος επισκευής κτλ.
Ναι ακριβώς αυτό συμβαίνει δηλαδή μπορώ να περάσω ένα χαρτί στο κενό αλλά είναι σταθερά στο ίδιο σημείο δεν έχει ανοίξει περισσότερο.
Η κιθάρα είναι καινούρια σχεδόν αλλά φτηνή . Μια αγγλική tanglewood

Καλησπέρα Βασίλη, αν θέλεις βάλε μας μια όσο πιο καλή φωτογραφία μπορείς. Από αυτά που γράφεις και εγώ συμπεραίνω ότι εννοείς ότι ξεκολλάει η γέφυρα από το καπάκι.

Σχετικά καινούρια, όμως φτηνή κιθάρα . Μια αγγλική tanglewood discovery και όπως φαίνεται στη φωτογραφία έχει ρωγμή και ο καβαλάρης

Attachments

• 20250222_012853.jpg
    20250222_012853.jpg
    416.9 KB · Εμφανίσεις: 0

Attachments

• 20250222_012853.jpg
    20250222_012853.jpg
    416.9 KB · Εμφανίσεις: 0
Ναι αλλά έτσι όπως έβαλες το χαρτί εκει, δε μπορούμε να δούμε αν ειναι καθαρή η ένωση ή έχει σηκώσει και λούστρο ή ξύλο ή αν έχει αρχισει να σηκώνεται και το καπάκι στη γέφυρα.

Τέλος πάντων, οι περιπτώσεις είναι δύο. Η μία (η ευνοϊκή) είναι αυτή που λέει ο alter. Η άλλη (η κακή) είναι να φουσκώνει το καπάκι και να βγαίνει ο καβαλάρης απο την τάση. Μου μοιαζει δύσκολο η δεύτερη να συμβαινει σε καινούριο όργανο. Αυτο συνηθως συμβαινει σε οργανα που εχουν χρονια στην πλάτη τους και εχουν για πολλα χρονια εκτεθει σε υγρασιακές και θερμοκρασιακες μεταβολές. Μάλλον δεν ειναι η περίπτωσή σου.

Τελος πάντων, παρακολούθησέ το, αν το δεις να ανοιξει και να μεγαλώνει, πας σε έναν τεχνικό (αν η κιθαρα εχει εγγυηση τη χρησιμοποιείς). Αν δε γίνει τίποτα και μεινει σταθερο οπως εγραψες παραπάνω, το αγνοείς.

Last edited:
Θέλω να πω, ότι άλλο ρωγμή και άλλο κενό.

Ρωγμή είναι αυτό:
front.jpg

Δεν είναι αυτό η περίπτωσή σου έ?

Βλέπω και μια ρωγμή που ενώνει τις τρύπες για τις σφήνες, μαζί με το σήκωμα της γέφυρας είναι κλασικά συμπτώματα βαρίων χορδών. Να παίζεις με 10ρες, θέλει και λιγότεροι δύναμη το παίξιμο και τα όργανα κρατάνε παραπάνω

Νομίζω έχει δίκιο ο Αγιος, σαν να φαίνεται ρωγμή/σκάσιμο του ξύλου ανάμεσα στα bridge pings, θα με ανησυχούσε παραπάνω και απο το σήκωμα της γέφυρας αυτό...

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back