Πως πειθεις εναν παραδοσιακο μαστορα?

al6sjackson!

Νέο μέλος
Πόντοι
18
Καλην εσπεραν φιλοι!Οπως παρα πολλοι απο εσας,εχω και εγω το ενδιαφερον να κατασκευασω την δικη μου κιθαρα.Το προβλημα μου ομως παει περα απο καθε λογικη φαντασια.Το οργανο λογικα θα το κατασκευασω στο ξυλουργιο του θειου μου στα σε ενα χωριο εξω απο τα Τρικαλα,για να μειωσω τα κοστη της δουλειας καποιου ξενου κατασκευαστη και ωστ το οργανο να ειναι δουλεια της οικογενειας.Ειδικα εφ'οσον θα ειμαι και εγω παρων καθ'ολη την διαρκεια.Ο θειος μου λοιπον,παλιος τεχνιτης ακουστικων οργανων και γενικα απο οτι εχει να κανει με ξυλινο κατασκευασμα,ο οποιος δυστυχως δεν εχει καθολου εμπειρια απο ηλεκτρικες κατασκευες,και εδω κολλανε οι κιθαρες,μου τα λεει λιγο αναποδα.Πιστευει,ευτυχως οχι σθεναρα,οτι το ξυλο στην ηλεκτρικη κιθαα και επομενως σε ολα τα ηλεκτρικα οργανα δεν παζει κανενα ρολο!Αυτο το στηριζει στο οτι απο τη στγμη που ο ηχος δεν μπορει να μπειμεσα σε μια συμπαγη κατσκευη,το μονο που διαμορφωνει τον ηχο ειναι τα ηλεκτρονικα συστηματα.Λογικο απο μεριας του.Προσπαθησα να τον αντικρουσω φερνοντας του παραδειγματα απο κιθαρες διαφορετικων ξυλων οπως μαονι και σκληθρο(σιγα μην καταλαβαινε το alder)και επομενως τον διαφορετικο ηχο που προσφερουν.Επισης του ειπα οτι η γεφυρα ειναι αυτη που μεταφερει τον ηχο στο σωμα της κιθαρας και  ο ηχος.Η κατασκευη που σκεφτομουν θα ειχε ως σωμα μαονι η σκληθρο(δεν εχω αποφασισει ακομα),με καπακι απο σφενδαμο αν θα ειναι μαονι,μπρατσο απο σφενδαμο καιταστιερα απο εβενο λογικα,εκτος και αν τα βρουμε δυσκολα δεν βαλουμε ταστιερα και απλα σκαψουμε τα ταστα.Καμια ιδεα λοιπο κανεις για το πως πειθεις εναν παραδοσιακο μαστορα?  :P

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Πες του οτι θα κανεις την κιθαρα natural και σου αρεσουν σαν εμφανιση τα συγκεκριμενα ξυλα. End of.

al6sjackson! είπε:
Πιστευει,ευτυχως οχι σθεναρα,οτι το ξυλο στην ηλεκτρικη κιθαα και επομενως σε ολα τα ηλεκτρικα οργανα δεν παζει κανενα ρολο!Αυτο το στηριζει στο οτι απο τη στγμη που ο ηχος δεν μπορει να μπειμεσα σε μια συμπαγη κατσκευη...
Μαλλον μας μεταφερεις λανθασμενα την αποψη του, αλλά για να πεισεις καποιον οτι ο ηχος διαδίδεται σε ένα στερεό σώμα, αρκεί να του χτυπήσεις την πόρτα ;D

blue είπε:
Μαλλον μας μεταφερεις λανθασμενα την αποψη του, αλλά για να πεισεις καποιον οτι ο ηχος διαδίδεται σε ένα στερεό σώμα, αρκεί να του χτυπήσεις την πόρτα ;D
Nα ειναι ασφαλειας ομως! συμπαγης! γιατι μπορει να σου πει κ καλα οτι ειναι κουφια οπως η ακουστικη κιθαρα κ το μπουζουκι! χαχαχα ;D

πλακα πλακα κ γω απο τρικαλα ειμαι! μηπως τον ξερω τον μαστορα? ποιο ειναι το χωριο σου?? κ γω ψηνομαι για κατι παρομοιο, αλλα να το κανω ολο μονος μου μετα απο σκληρη μελετη φυσικα!

zampination είπε:
πλακα πλακα κ γω απο τρικαλα ειμαι! μηπως τον ξερω τον μαστορα? ποιο ειναι το χωριο σου?? κ γω ψηνομαι για κατι παρομοιο, αλλα να το κανω ολο μονος μου μετα απο σκληρη μελετη φυσικα!
ελα φιλος απο Πυλη τρικαλων ειμαι και τον θειο μου τον λενε Λαμπρογιωργο Γιαννη,αδερφος του Βαιου.Δεν παιζει να τους ξερεις.Και συμφωνω απολυτα μαζι σου και γω απο την αρχη μεχρι το τελος μονος μου θελω να το κανω....εχωντας φυσικα τα εργαλεια!

al6sjackson! είπε:
ελα φιλος απο Πυλη τρικαλων ειμαι και τον θειο μου τον λενε Λαμπρογιωργο Γιαννη,αδερφος του Βαιου.Δεν παιζει να τους ξερεις.Και συμφωνω απολυτα μαζι σου και γω απο την αρχη μεχρι το τελος μονος μου θελω να το κανω....εχωντας φυσικα τα εργαλεια!
Φατσικα σιγουρα τους ξερω! Εμενα 6 χρονια Πυλη! Κ εσενα θα ξερω αν εμενες μονιμα καποτε ;)

Δεν εμενα μονιμα ποτε δυστυχως φιλε μου απλα ειναι το χωριο μου αν και κανονικα απο ροπωτο καταγομαι,αλλα εδω μενουν οι μεγαλοι της οικογενειας και ερχομαι κατα  διαστηματα!

Παντως αν ερχοσουν γιορτες κτλ σιγουρα σε ξερω! Απο τα Στουρναρεικα ειμαι εγω.

Κανονισε το καλοκαιρι να αρχισουμε να φτιαχνουμε κιθαρονια αμα θες! Θα με βρεις εδω με ενα pm αν ψηνεσαι

Ok.Εγω δεν καταλαβα τι προτεινει.Να μην γινει απο ξυλο?

Η συζητηση περι ξυλων και ηλεκτρικων οργανων παει μακριαα..και εχει χιλιο'τραγουδηστει' και σ αυτο το forum και παγκοσμιως.Κι ακομα ακρη δεν βγηκε! ;D

Το ειδος του ξυλου ειναι κι αυτο ενα απο τα δεκαδες στοιχεια που συνθετουν τον τελικο ηχο μιας ηλεκτρικης κιθαρας.Και εν μερει, εχει δικιο λεγοντας οτι τα ηλεκτρικα παιζουν καθοριστικο ρολο.Εχουν τον πρωτο λογο.

Ολα τα υπολοιπα ειναι συδυασμος υλικων και κατασκευης.

Αν θελεις να ασχοληθεις μ ενα πολυ ομαρφο και δημιουργικο σπορ, δες το πρωτα κατασκευαστικα, και μην αναλωνεσαι στο τι ειδους ξυλα θα χρησιμοποιησεις.

Δουλεψε το στο μυαλο σου,κανε σχεδια, παρε συμβουλες πως θα χειριστεις τα εργαλεια,πως θα μετρησεις σωστα,πως θα κοψεις και πως θα κολλησεις.Κι αργοτερα πειραματιζεσαι και με τα ξυλα και ποσο ρολο παιζουν.

Κατα τη γνωμη μου, το οτι θα βαλεις 'καπακι' maple, ειναι ασημαντο μπροστα στο οτι μπορει η κιθαρα σου να μην εχει truss rod!Τουλαχιστον αυτο καταλαβαινω απ την περιγραφη σου.

Βρες μερικα καλα κομματια ξυλου καταλληλα για οργανα(με εμφαση στα ξυλα για το μανικι και την ταστιερα)

(ο Benedetto ειχε κανει καποτε ενα οργανο απο μαδερια οικοδομης!) και ξεκινα το.

Good luck

phanzz είπε:
(ο Benedetto ειχε κανει καποτε ενα οργανο απο μαδερια οικοδομης!)
Ασχετο, αλλα εγω ειχα φτιαξει πένες απο μαδερια οικοδομης (πρεπει να ηταν spruce).

phanzz είπε:
Ok.Εγω δεν καταλαβα τι προτεινει.Να μην γινει απο ξυλο?

Κατα τη γνωμη μου, το οτι θα βαλεις 'καπακι' maple, ειναι ασημαντο μπροστα στο οτι μπορει η κιθαρα σου να μην εχει truss rod!Τουλαχιστον αυτο καταλαβαινω απ την περιγραφη σου.
Αυτο που προτεινει ο θειος μου ειναι στην ουσια να μην χρησιμοποιησω τα πιο ακριβα ξυλα,κι οτι δεν χρειαζεται να πραγγειλουμε εφ'οσον εχει ξυλο φλμουριας,και ξυλο ξηροπλατανου που χρησιμοποιουνται για μπουζουκια.Οσο για το καπακι δεν ξερω την χρησιπμοτητα του απλα οτι χρησιμοποιειται σε κατασκευες LP.ασε που δεν ξερω τι ειναι το truss rod.

Φιλε μου, αν θες να φτιαξεις απο το 0 ενα οργανο και δε ξερεις τι ειναι το truss rod (αρα και φανταζομαι δεν εχεις κανει και καμια δουλεια πανω στα υπαρχοντα σου οργανα) σε βεβαιω οτι σχεδον ολη τη δουλεια θα την κανει ο θειος σου και εσυ απλα θα του περνας τα εργαλεια.

Θα σε συμβουλευα, εφοσον σε ενδιαφερει το αντικειμενο, να παρεις 1-2 βιβλια να μαθεις 4-5 βασικα πραγματα προτου ξεκινησεις...η γνωση δεν παει χαμενη.

Εγώ πάντως θα ήθελα ένα μπάσο από άλλα ξύλα εκτός από τα συνηθισμένα... Και η φλαμουριά και το ξυροπλάτανο μου ακούγονται πολύ ωραία γενικά... Μωρέ λες να του παραγγείλω κάνα σώμα? ΒΡΕ ΛΕΣ???

.Ο θειος μου λοιπον,παλιος τεχνιτης ακουστικων οργανων και γενικα απο οτι εχει να κανει με ξυλινο κατασκευασμα,ο οποιος δυστυχως δεν εχει καθολου εμπειρια απο ηλεκτρικες κατασκευες,και εδω κολλανε οι κιθαρες,μου τα λεει λιγο αναποδα.Πιστευει,ευτυχως οχι σθεναρα,οτι το ξυλο στην ηλεκτρικη κιθαα και επομενως σε ολα τα ηλεκτρικα οργανα δεν παζει κανενα ρολο

Αυτο που προτεινει ο θειος μου ειναι στην ουσια να μην χρησιμοποιησω τα πιο ακριβα ξυλα,κι οτι δεν χρειαζεται να πραγγειλουμε εφ'οσον εχει ξυλο φλμουριας,και ξυλο ξηροπλατανου που χρησιμοποιουνται για μπουζουκια.
μωρε καλα τα λεει ο θειος,ποιος τον ακουει ειναι το θεμα..... ;D

πες του παντως οτι ο SF με ....τ'ονομα ειναι μαζι του σε αυτο που λεει ;D

επισης πες του οτι και ενας αλλος...τυπος ο...Λεωνιδας ο Φεντερ με τ'ονομα ;D τα ιδια πιστευε και εβαζε στα οργανα του οτι ξυλο εβρισκε ευκολοτερα & φτηνοτερα.... ;)

πες του μονο να βαλει βεργα στο μπρατσο μη γινει τοξο για Ινδιανους.... :)

Βασικά θέσε του θείου σου και το θέμα του βάρους.

ένα ακουστικό όργανο απο ότι και να το φτιάξεις δεν θα έχει σημαντική διαφορά βάρους αφού είναι κούφιο...

...ένα solid body όμως μπορεί να σου βγεί ασήκωτο

ΟΦΤΟΠΙΚ...

Superfunk είπε:
ο...Λεωνιδας ο Φεντερ με τ'ονομα ;D ..... τοξο για Ινδιανους.... :)
Αν ήταν ο Fender ινδιάνος θα ήταν ο Λεώ το Φτερό ;D ;D ;D

Αν ήταν ο Fender ινδιάνος θα ήταν ο Λεώ το Φτερό ;D ;D ;D
η θα μπορουσε καλλιστα να ειναι και το νεο κομματι του steve vai ''fender surrender'' η αλλιωσ φτερο παραδωσου,ἠ φτερωτη παραδωση....! ;D

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back