Φαίνεται να νοιάζεσαι πολύ για όλα αυτά που ρωτάς όποτε θα προσπαθήσω να σχολιάσω όσα περισσότερα μπορώ.
1. Έχεις κάνει σίγουρα πρόοδο, φαίνεται αρκετά. Φαίνεσαι πιο σταθερός και σίγουρα τραγουδάς με περισσότερη αυτοπεποίθηση.
2. Οι περισσότεροι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το πώς ακούγεται η φωνή μας, κυρίως γιατί έχουμε συνηθήσει να ακούμε μια διαφορετική εκδοχή της (που οφείλεται πολλά και διάφορα). Δε μου ακούγεσαι βραχνιασμένος πάντως - αν και δε ξέρω το πώς ακούγεσαι όταν δεν τραγουδάς. Όσο για τη φωνή σου, δεν είναι κακή, αλλά είναι στο στάδιο που είναι βαρετή κατά κάποιο τρόπο. Αυτό γιατί φαίνεται να επικεντρόνεσαι πολύ στις "τεχνικές" στο μυαλό σου, με αποτέλεσμα να τραγουδάς σαν ρομποτάκι. Όπως λέει και ο Chris Liepe, πρώτα πρέπει να βρεις το συναίσθημα και μετά τη νότα.
3. Δεν είσαι αδύναμος στο pitch σου. Για την ακρίβεια νομίζω είναι το πιο δυνατό σου σημείο προς το παρόν. Σίγουρα κάνεις λαθάκια αλλά επανέρχεσαι σχετικά γρήγορα. Και είναι καλές προσπάθειες για ακαπέλα.
4. Δύσκολο να "ακούσει" κάποιος αν χρησιμοποιείς το διάφραγμα μόνο από ΄τετοιες ηχογραφήσεις. Ίσως ένας επαγγελματίας voice coach να μπορούσε βέβαια. Βέβαια-
5. Το να λες ότι ζορίζεται το σώμα σου στους κοιλιακούς είναι καλό σημάδι, γιατί από εκεί πρέπει να δίνεις και να ελέγχεις τη δύναμη, ειδικά όταν μιλάμε για πιο επιθετικά φωνητικά. Δε νομίζω να φταίει η γυμναστική - απλά το παρακάνεις. Είναι καλό γιατί καταλαβαίνεις πάνω κάτω πώς δουλεύει, απλά πρέπει να βγαίνει πιο αβίαστα με τον καιρό.
Πάμε στα της τεχνικής:
Ερώτηση: Κουνάς καθόλου το κεφάλι σου για να πιάσεις ψηλότερες-χαμηλότερες νότες?
Καταρχάς, δεν ακούω και μεγάλο εύρος στις νότες. Παίζεις ανάμεσα σε μία οκτάβα μόνο (Φα# με Φα#), όχι πολύ ψηλή για χαλαρή chest voice. Σε αυτά τα 3 παραδείγματα, εγώ ακούω να χρησιμοποιείς μόνο chest voice, αλλά και αυτό πάλι δε μου ακούγεται ότι το κάνεις πολύ σωστά. Αν θες ανέβασε στείλε ένα απλό mp3, τραγουδώντας μία (ίδια) νότες, όχι πολύ ψηλά, όχι πολύ χαμηλά, έτσι ώστε να μπορέσεις να είσαι ανάμεσα σε όλα. "Τραγούδησέ" τις 5 φορές με διαφορετικό τρόπο/register, χωρίς να βάλεις καθόλου δύναμη και ένταση. Whisper, Talk, Chest, Falsetto και Head - σε αυτή τη σειρά.
Παράδειγμα δικό μου (στην ίδια σειρά). Μη δώσεις τόσο βάση στη σταθερότητα μιας και είμαι δε μπορώ να φωνάζω χωρίς ζέσταμα στις 12μιση το βράδυ
Αν θες μπορώ να σου κάνω παράδειγμα μια κλίμακα ολόκληρη σε κάθε register αν πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τις διαφορές.
Ίσως παρατηρήσεις τα εξής, ειδικά όταν τα κάνεις ο ίδιος:
- Στο πρώτο (whisper) φεύγει υπερβολικά πολύς αέρας, είτε τραγουδάς ψηλά, είτε χαμηλά, με ή χωρίς δύναμη.
- Στο δεύτερο (talk) φεύγει αρκετός αέρας, λιγότερος από το πρώτο, αλλά το νιώθεις πολύ στο λαιμό σου ειδικά όσο ανεβαίνεις. Επίσης είναι αρκετά ασταθές και ανεξέλεγκτο.
- Στο τρίτο (chest) χρειάζεται περισσότερη ένταση και "δύναμη" (effort), αλλά εκεί νιώθεις έλεγχο και μπορείς να δώσεις ένταση από τους κοιλιακούς. Κάποια στιγμή όσο πας ψηλά, η φωνή "σπάει" (κοκοράκι, ταρζάν ωωω, τιρολέζικα, ψεύτικη φωνή ή αλλιώς falsetto)
- Στο τέταρτο χρησιμοποιείς αυτό το σπάσιμο αλλά με whisper. Χρησιμοποιείς ελάχιστη ένταση αλλά μπορείς να πιάσεις ψηλότερες νότες χωρίς να ζορίζεσαι καθόλου.
- Στο πέμπτο, χρησιμοποιείς το falsetto με δύναμη, όχι αέρα, αλλά με το να ανοίξεις τον λαιμό σου. Η διαφορά στη χροιά είναι τεράστια.
Υπάρχει και το mixed που συνδιάζει chest και head, αλλά είναι πιο προχωριμένο και χρειάζεται ένταση που δε μπορώ να δώσω τώρα. Δε σου πολυχρειάζεται νομίζω, ειδικά για τα κομμάτια που διαλέγεις. Ίσως κάποια άλλη στιγμή.
Δοκίμασέ τα όλα αυτά και παίξε ανάλογα. Δοκίμασε να πεις ένα κομμάτι μόνο σε falsetto. Δοκίμασε να πεις ένα πιο χαμηλά σαν να μιλάς. Σκέψου, νιώθεις το ίδιο? Μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που περνάει ο αέρας από τον λαιμό σου? Κτλ.
Και να θυμάσαι:
Πόνος = κάτι κάνεις λάθος, αλλά να θυμάσαι ότι μόνο με λάθη μαθαίνουμε. Με το μαλακό πάντα.
Κούραση στο λαιμό = ή τραγουδάς πολύ ψηλά σε chest και είναι εκτός του range σου, ή πάλι κάτι κάνεις λάθος, αλλά όχι τόσο ώστε να πληγώσεις τον λαιμό σου. Αυτό θα αλλάξει όταν η σωστή τεχνική γίνει κάτι το αυθόρμητο.
Ελπίζω να βοήθησα
Προβολή συνημμένου Range_Registers.mp3