Επειδή κοίταξα και το πρώτο ποστ αλλά και τα υπόλοιπα (λίγο βιαστικά), επιμένω ότι δεν έχει αναφερθεί. Ο op γράφει ότι για διπλάσια ένταση πρέπει να πάμε από τα 10 στα 100 W, ενώ ο κανόνας λέει ότι πρέπει να πάμε από τα 10 στα 40W για +6 dB ή από τα 10 στα 80W για +9 dB. Και κάποιος άλλος αναφέρεται στην ευαισθησία του ηχείου, πράγματι, αλλά χωρίς παραδείγματα. Μπορεί αυτές οι λεπτομέρειες για τους πολλούς να είναι ασήμαντες, αλλά για μένα είναι σημαντικές.
Αν και η ώρα είναι προχωρημένη και έχω να γράψω χρόνια στο φόρουμ, θα πω ότι τα Watt πουλάνε, όπως η ταχύτητα στα αυτοκίνητα.
Η ισχύς που αναφέρουν οι κατασκευαστές είναι η τελική ισχύς που τροφοδοτεί ο ενισχυτής ισχύος στο φορτίο, δηλαδή στο ηχείο με την συγκεκριμένη σύνθετη αντίσταση - αφού πρώτα έχει προηγηθεί προενισχυση από έναν ενισχυτή τάσης.
Ακούγοντας πολλά Watt είναι λογικό να πιστέψει κάποιος ότι θα έχει μεγαλύτερες εντάσεις. Αυτό είναι αλήθεια θεωρητικά, πρακτικά, όμως, μπορεί να υπάρχει μεγάλη απόκλιση, λόγω κακού σχεδιασμού, θερμοκρασίας, λάθος χρήση κ.α. Αν κάνετε διάφορα τεστ θα δείτε ότι γίνεται ένας ενισχυτής 40 Watt να ακούγεται δυνατότερα από έναν 60 Watt.
Διπλασιασμός έντασης σημαίνει 3dB SPL, από τις ιδιότητες λογαρίθμων έχουμε για 10 dB αύξηση δέκα φορές μεγαλύτερο σήμα, για 20 dB εκατό φορές μεγαλύτερο σήμα και για 30dB χίλιες φορές μεγαλύτερο σήμα. Επίσης, μελέτες έχουνε δείξει ότι και λιγότερο από 3dB διαφορά, ένα κάλο αυτί ακούει την διαφορά στην ένταση και μάλιστα ως διπλάσια. Σκέψου ότι έχεις ένα ηχοσύστημα με ένα ηχείο, μέτρα την ένταση και μετά πρόσθεσε και το άλλο ηχείο, δες τι σου λέει το όργανο και τι ακούς τώρα.
Άποψη μου, όταν δοκιμάζετε ενισχυτές καλύτερα να κοιτάτε την ευαισθησία για τον απλό λόγο ότι στο αυτί μας αυτό που φτάνει είναι dBSPL.
Αν μπερδεύει ο όρος ευαισθησία, φαντάσου το έξης, πάρε δυο ενισχυτές κιθάρας και βάλε στην είσοδο τους σήμα 1Watt ισχύος, βάλε και τους δυο ενισχυτές στη μέση της έντασης, τοποθέτησε ένα μικρόφωνο στο ένα μέτρο, ή μέτρα με ένα SPL meter και θα καταλάβεις τι είναι ευαισθησία. Μπορεί να έχεις διάφορα 1dB, αλλά, οι αναγραφόμενη ισχύος και τιμή αγοράς να διαφέρουν πολύ – φυσικά είναι και η ΔΕΗ.
Τέλος, οι λαμπάτοι ενισχυτές τείνουν να παράγουν περισσότερες άρτιες αρμονικές με πιο ομοιόμορφες καμπύλες, κάτι που γλυκαίνει τον ήχο σε ότι αφόρα την ψυχοακουστικής μας, σε ότι αφορά την ισχύ, είτε μιλάμε για λαμπάτο ή τρανζίστορ ενισχυτή ισχύει ότι έγραψα παραπάνω.
Καλημέρα.