Περί mixing...

...καλά...σορρυ που θα το πω σφ αλλα κουραστικα να διαβαζω αυτα που λες με το ξερολικο το υφος που εχεις....δεν ειναι οτι δεν ειναι σωστα...αλλα το γεγονος οτι ξερεις καποιους τροπους δεν σημαινει οτι ειναι και οι μονοι...εννοειται οτι ο μουσικος κανει τη μουσικη....εννοειται οτι η συνθεση το arrangement o μουσικος, η τεχνικη, το οργανο του, ο χωρος, το ειδος της μουσικης, ο μηχανικος ηχου, τα , μηχανηματα της ηχογραφησης, η μιξη, το μαστερινγ παιζουν ολα το ρολο τους αν θες να εχεις καλο αποτελεσμα αλλα δεν νομιζεις οτι υπαρχουν και αλλοι τροποι απο αυτους που περιγραφεις?οσα λες ειναι απολυτα σωστα δεν διαφωνω σε τιποτα...μονο στο γεγονος οτι υπαρχουν και αλλοι τροποι...πχ πολλες φορες μπορει να μην εχεις καποιο απο τους παραγοντες που περιγραφεις...αυτο δεν σημαινει οτι το παρατας και τελειωσε...σαν επαγγελματιας..-δεν ξερω αν κανεις αυτη τη δουλεια ως επαγγελμα-, πρεπει να ωρεις παση θυσια να ξεπερασεις τα προβληματα...αυτο ειναι η διαφορα μεταξυ του στουντιο και τς ηχογραφησης και μιξης στο σπιτι...για να χρησημοποιησω κι εω κεφαλαια μια φορα...ΑΝ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ.οταν εισαι 14χρωνων και ακους καποιον λιγο μεγαλυτερο να παιζει το paranoid ενω εσυ μολις αγορασες την πρωτη σου κιθαρα πιστευεις οτι αυτος παιζει καλα....αλλα η αληθεια μπορει να ειναι πολυ μακρια....ποιος πραγματικα δεν πιστευει οτι γινεται καλυτερος με τον καιρο...και για να θιξουμε και το αλλο ζητημα....ποιος μπορει να αμφισμβητησει οτι ορισμενοι καλλιτεχνες αποδιδουν παρα πολυ καλυτερα οταν ηχογραφουν live....και αν ο ντραμμερ δεν ειναι καλος αλλα παιζει πολυ καλυτερα οταν ειναι και οι αλλοι στο χωρο?και αν ο κιθαριστας δεν μπορει να τραγουδισει χρις κιθαρα?και αν, και αν, και αν....ο κοσμος δεν ειναι γεματος απο μπαντες με σεσσιοναδες που θα ερθουν να ξεπεταξουν τα κομματια και να φυγουν...υπαρχουν και ολοι αυτοι που νομιζουν οτι παιζουν αρκετα καλα ωστε να θελουν να γραπσουν δισκους αλλα στην πραγματικοτητα δεν συμβαινει αυτο....σαν εππαγγελματιες ομως πρεπει να φροντιζουμε ολοι αυτοι να επιστρεψουν ξανα στη δισκογραφια οταν εχουν γινει καλυτεροι...οχι να τα παρατησουν μετα το πρωτο οχι των δισκογραφικων(επειδη δεν ειναι αρκετα καλη η δουλεια)....peace

Aν αναφέρεσαι στον σφ, τότε που να μην έγραφε στην 1η του πρόταση αυτό

Να ξεκαθαρισω οτι ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι αυτα που γραφω δεν ειναι μονοδρομος αλλα tips που κατα τη γνωμη μου βοηθουν πολυ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ πραγματικοτητα των ΛΙΓΩΝ ΩΡΩΝ και του ΧΑΜΗΛΟΥ μπατζετ... icon_wink.gif
και να μην συμφωνούσες, τι θα έλεγες... :lol:
Και μια παρότρυνση: Σουλούπωσε λίγο το ποστ σου.

Τώρα τι πετάχτηκα κι εγώ θα μου πεις, αλλά όποιος βαριέται και δεν έχει τι να κάνει, πετάγεται σαν τον πισινό :lol:

μονο στο γεγονος οτι υπαρχουν και αλλοι τροποι...
αν διαβασεις ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ θα δεις οτι ΤΟ ΕΧΩ ΤΟΝΙΣΕΙ ΕΠΑΝΗΛΗΜΕΝΑ ΑΥΤΟ..... :wink:

Αλλα στο οτι αν η μπαντα ΔΕΝ παιζει ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να εχουμε ΑΨΟΓΟ αποτελεσμα μενω βραχος..... :wink: :lol:

σαν εππαγγελματιες ομως πρεπει να φροντιζουμε ολοι αυτοι να επιστρεψουν ξανα στη δισκογραφια οταν εχουν γινει καλυτεροι.
και αυτο το εχω ξεκαθαρα γραψει,μαζι σου λοιπον ειμαι... :wink:

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
SF, μη κάνεις καμία αλακία και σταματήσεις τώρα που έχουμε φτιαχτεί. Γράψε και άλλα.

Θα γραψω αλλα απο βδομαδα.... :lol:

Τωρα δεν μπορω γιατι το ΣΚ με εχουν κλεισμενο για να τους μαθω να...μιξαρουν ο Jerry Rubbin,o Μπριαν (ο Ενο μωρε....) & ο Bobby Rock.....τοσα φραγκα θα σκασουν τα παιδια για το...σεμιναριο μην τους ριξω κι ολας.... :lol: :lol: :lol:

¶ντε ρε σούπερφανκ, ακόμα?! Κρέμεται όλο το noiz απ΄τα χείλια σου! (Ή μάλλον απ' το keyboard σου!!)

Πλάκα κάνω, take your time!!! :D

Και εγω περιμένω με ανυπομονησία(!) το επόμενο post του SF σ' αυτό το θέμα.

Πολύ χρήσιμες θα ήταν και μερικές πιο "ειδικες" οδηγίες σχετικά με το πως θα βελτιώσουμε τον ήχο του κάθε track της μίξης μας ωστε να πετύχουμε ενα πιο professional-like αποτέλεσμα.

Π.χ. κάτι σαν τις ρυθμίσεις του κομπρέσσορα για μπάσσο που έχει αναφέρει ο SF σε άλλο μήνυμα του.  :)

Κι εγώ βρήκα πάρα πολύ χρήσιμα αυτά τα tips! Ως αρχάριος είχα τελείως διαφορετική εικόνα για τις μίξεις. Ειδικά όσον αφορά τα ντραμς και τα πολλά tracks και πως χαλάνε τον ήχο! πχ είχα καθίσει και είχα γράψει αρκετά καλά ντραμς και μπάσο, και μετά άρχισα να γεμίζω κιθάρες πλήκτρα και έφτανα 35-40 tracks ανά κομμάτι!  :P  Και τα ντραμς μετά ακούγονταν λες και τα είχα ηχογραφήσει στην τουαλέτα!  :P Και αναρωτιόμουν γιατί ήταν τόσο χάλια ο ήχος  :P Πιστεύω με μερικά ακόμα tips + όσα αποκόμισα από το καλοκαίρι που κάναμε τις ηχογραφήσεις, μπορώ να βελτιώσω δραματικά τις μίξεις μου! Περιμένουμε συνέχεια!!!

Φροντιζουμε να χρησιμοποιησουμε μπασο με ΟΓΚΟ και ΠΑΡΟΥΣΙΑ στα χαμηλα (δηλ. γραφουμε ΜΟΝΟ με Fender ή Music Man  :lol:  :lol: ) με ΠΑΛΙΕΣ χορδες και σχεδον κλειστο το tone (δηλ. απλα ακολουθουμε τη συνταγη της Reggae) ,η παραπανω τεχνικη ειναι ΑΛΑΝΘΑΣΤΗ και σουπερ ΑΣΦΑΛΗΣ αν δεν εχουμε ΧΡΟΝΟ & ΧΡΗΜΑ ......
Ερώτησεις:Γιατί με σχεδόν κλειστό το tone;Το δοκίμασα και αν και σκέτο το μπάσο ακούγεται σαν σκ@τ@ στη μίξη κάθεται καλά!

Αληθεύει ότι στο μπάσο δεν πρέπει να βάλουμε καθόλου delay ή reverb ή αυτό είναι σχετικό;

amorphosynth είπε:
Αληθεύει ότι στο μπάσο δεν πρέπει να βάλουμε καθόλου delay ή reverb ή αυτό είναι σχετικό;
Αν δε θες να δώσεις στο μπάσο ένα χαρακτηριστικό εφέ τοπικού ενδιαφέροντος (όσον αφορά στο χρόνο κι όχι στο χώρο), καλό θα είναι να αποφεύγεις το reverb, διότι θα το κάνει χλαπατσέ.

Το ίδιο θα σου έλεγα και για το delay (αν σκοπεύεις να το χρησιμοποιήσεις "ενισχυτικά"), εκτός αν ο ήχος που έχεις φτιάξει με αυτό είναι απαραίτητος για το χαρακτήρα που θες να δώσεις, έχει δηλαδή λειτουργικό ρόλο.

Γενικότερα, θα διαβάσεις διάφορους "κανόνες" περί μίξης (όπως πχ το ότι το μπάσο μπαίνει πάντα παναρισμένο στο κέντρο), οι οποίοι είναι ένα καλό "starting point" (και καλό θα είναι να τους έχεις υπόψη). Από εκεί και πέρα, το θέμα επαφίεται στη φαντασία σου. ;)

Μπα.... Περισσότερο εξαρτάται από τη μουσική. Στην "συμβατική" οκ ψιλοισχύει, αλλά στην ηλεκτρονική όχι. Αν και γενικότερα απλά θα πω ότι δεν υπάρχουν κάποιοι κανόνες. Απλές κατευθυντήριες αρχές, που όποιος θέλει τις ακολουθεί!

Tι θα ήταν το One Of These Days των Floyd χωρίς delay? ;)

Ότι γουστάρεις βάζε, ή μάλλον καλύτερα ότι σου "κάθεται" καλύτερα στο αυτί.Δοκιμή και σύγκριση.

Trending...

Νέα θέματα

Back