χαιρετω τη παρεα, βαγγελης as usual αναβεις φωτιες με τα ωραια θεματα που ανοιγεις..
anyway στο ψητο
ολα αυτα ειναι η δικη μου αποψη πανω στα πραματα για κανενα λογο δεν ειναι η "σωστη" και ευχαριστως οποιος μπορει ας με διορθωσει/πει την δικια του αποψη πανω σε αυτα που λεω
παμε λοιπον
πιστευω η εποχη τον guitar/drum/bass "gods" εχει περασει,
τι ενοω.. καποτε ηταν και λιγο της μοδας να λεμε ααααα o hendrix και ο gadd και ο pastorius και δε ξερω και εγω ποιος, αληθεια... ποσο καιρο εχετε να ακουσετε για τετοια μεγαλα ονοματα που εχουν συγκλονησει ολο το κοσμο με το παιξιμο τους??
εκτος απο εξαιρετικα λιγες περιπτωσεις η απαντηση ειναι απλη, δεν υπαρχουνε πλεων γιατι οπως λεει και ο βαγγελης ειναι αλλες οι εποχες αλλες οι συγκοιριες και γενικα ζουμε σε ενα τελειως διαφορετικο κλιμα απο αυτο που επικρατουσε στα 60s 70s 80s
γιατι;
πλεων δεν ειναι λιγοι αλλα ΠΟΛΛΟΙ οι παιχταραδες και σε πολλα διαφορετικα στυλ (οπως ελεγε και ο βαγγελης για να εισαι ανταγωνιστηκος τη σημερον ημερα δεν αρκει να παιζεις μονο ενα στυλ)
πως φτασαμε σε αυτο το σημειο;
οχι οτι ολοι αυτοι οι "gods" (και αλλοι τοσοι) δεν παιζουν καλα, και γαμω παιζουν και θα μεινουν και για παντα στην ιστορια αλλα οπως ολα τα πραματα πρωτα υπαρχει η "Αναγκη" η "Ζητηση" για κατι και μετα η πραξη, τι ενοω παλι.. επι της εποχης υπηρχε η αναγκη να υπαρξουν τετοιοι δεξιοτεχνες και τετοια μουσικα μυαλα για παμπολους λογους τοσο για να τα κονομησουν οι manager τους οσο και για την αναγκη του κοσμου που μεχρι τοτε ηταν προτογνωρο αυτο το συναισθημα ενω πλεων δεν υπαρχει πλεων η ατομικη αναγκη του "δεξιοτεχνη"
η μουσικη οσο περναγε ο καιρος γινοταν ποιο διαδεδομενη και οι θρυλοι της τζαζ και της ροκ πλυθαιναν (αναρωτηθηκε κανεις ποτε πχ γιατι ηταν 3 oi blues kings και οχι 2 η 5?)
γενικα ο κοσμος αρχισε να χωριζει τα μουσικα του γουστα μιας και αρχισαν να πλυθαινουν τα ειδη της μουσικης και ταυτοχρονα ειχε αρχισει ο κορεσμος με ολο αυτο το βομβαρδισμο απο παιχταραδες και διαφορετικα στυλ και superbands
stones beatles maiden metallica κλπ κλπ κλπ
καπου με ολα αυτα φτανουμε στο σημερα οπου για να ειμαστε και ειλικρινης κυριαρχει η ηλεκτρονικη μουσικη για το μεγαλο μερος του κοσμου ειτε σε club κοματια ειτε σε hip hop κοματια γενικα ειναι παντου ειναι αναμεσα μας που λεει και το ρητο, μαζι με το ιντερνετ καποιος καταλαβαινει οτι οι εποχες που ζουμε ειναι η μερα με τη νυχτα
(δεν εχω καποιο προβλημα με την ηλεκτρονικη για να μη παρεξηγηθουμε ισα ισα εχω ακουσει και πολυ)
φτανοντας λοιπον στο σημερα και στο ερωτημα του να γινει καποιος απο αυτοδιδακτος μουσικος τοσο μεγαλος οσο αυτοι που περιγραφω θα πω ενα οχι και ενα quote
γιατί;κάποιος που δεν είναι αυτοδίδακτος... μπορεί;
καλος η κακος οι εποχες εχουν αλλαξει τοσο πολυ, ναι μεν υπαρχουν ολες οι πληροφοριες μπροστα μας internet ετσι αλλιως αλιωτικα αλλα δε σημαινει οτι επειδη υπαρχουν οι πληροφοριες μπορει να τις αξιοποιησει ο καθενας,
φανταστειτε καποιος τελειως ασχετος να σας ελεγε οτι θελει να μαθει για την ροκ τι θα του πειτε; ακου stones? ακου beatles? thin lizzy? ποσα rock group να υπαρχουν αραγε; να μην ειναι λιγο ααααααααπειρα; μαζι με τις δισκογραφιες τους;
ατομικοι καλιτεχνες? παλι ειναι απειροι
επειδη ειμαι στη θεση να εχω δει και τις δυο πλευρες και του αυτοδιδακτου δλδ και του δασκαλου/ωδειου ελεγα σε καποια φαση οτι αφου υπαρχουν ολα στο internet δεν υπαρχει λογος να ξαναπαω ποτε σε δασκαλο και ετσι εκανα και για αρκετα χρονια και εμαθα πραγματικα πολλα πραματα απο την αναζητηση στον εαυτο μου αλλα τελικα κατεληξα στο συμπερασμα οτι η λογικη μου ηταν του κολου μιας και εμπαζε απο παντου η βαρκα και δεν ειχα συγκεκριμενο σχεδιο υλη η προγραμα
δεν ειχα καποιον να μου δειξει και να μου βαλει τις θεωριες και τις τεχνικες σε μια σειρα και αυτο ακριβως κανει ενας δασκαλος σε βαζει ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ με ενα ΠΡΟΓΡΑΜΑ
ουτε ντροπη ειναι ουτε τιποτα και το λεω αυτο οντας και ως μαθητης αλλα και ως δασκαλος διδασκοντας σε αρχαριους, (μεχρι εκει με παιρνει!)
το τελικο συμπερασμα απο μεριας μου ειναι οτι τη καριερα που ειχε ο hendrix και ο καθε hendrix πλεων δε τη κανεις γιατι πολυ απλα... δεν υπαρχει ζητηση/αναγκη για κατι τετοιο + οτι ειναι τοοοοοοοοοοοοοσα πολλα πλεων τα ερεθισματα που δε ξερεις που να πρωτοκοιταξεις
οσον αφορα ειδικα το κοματι αυτοδιδακτος στα δικα μου τα ματακια οι πιθανοτητες ειναι 000000000000000000.1% και αφηνω αυτο το μικρο ποσοστο για τον random τυπο που εχει καθησει στο θηβετ ειναι βουδας δεν εχει τι να κανει και μελεταει καθε μερα 16 ωρες μουσικη επι πολλααααααα χρονια και καποια στιγμη εχει φτασει το απεραντο επιπεδο αλλα.....
δεν ειναι κανεις εκει για να τον ακουσει...
αυτοι οι παιχτες ηταν αυτοι... ΕΜΕΙΣ τι ειμαστε; αυτο ειναι που πρεπει να βγαλουμε προς τα εξω και να καινοτομησουμε με τις δικες μας μουσικες/συνθεσεις οπως ειπε και ενας φιλος η να βγαλουμε κατι καινουργιο απο ολα αυτα που υπαρχουν
εν ολιγης be yourself γραψε μουσικη βρες αυτο που γουσταρεις και οχι αυτο που ακουγετε δυσκολο πιασαρικο η cool και δωσε ολο σου τον εαυτο εκει
το ποιος ειναι θεος παιχτης και ποιος οχι ειδικα στις μερες μας εχει μικρη σημασια που κυριαρχουν τελειως διαφορετικα πραματα οπως το promotion τα κονε η τηλεοραση το internet η διαφημηση κλπ
και επειδη μου φαινετε θα μπορουσα να γραφω μερες ολοκληρες για το συγκεκριμενο θεμα και ηδη εγραψα παρα πολυ (σατανα βαγγελη!!) θα το αφησω καπου εδω λεγοντας οτι στις μερες μας τελικα ισως το επιπεδο να ειναι το τελευταιο που μετραει για να εισαι "πετυχημενος" μουσικος
cheers