PC vs Apple MMXXV Edition

μήπως τα λέει αυτά η apple για promotion και έχει κάνει συμφωνία μαζί τους και παίρνουν ποσοστά από τα υπερκέρδη των ακριβών προϊόντων τους και οι καλλιτέχνες έκτισαν βίλες στο Μαϊάμι? 🤪

Το γάλα από μωρό, με έκανε παλικάρι,
και ο γαλατάς της γειτονιάς, αγόρασε FERRARI:D
To Superfunk ρώτα....αυτός είναι ο συνδικαλιστής των πλουσίων!!!! :p

To Superfunk ρώτα....αυτός είναι ο συνδικαλιστής των πλουσίων!!!! :p
O @Superfunk με την υπέρτατη σοφία του στη μουσική και τη μουσική παραγωγή αλλά και τις δεινές του γνώσεις στην οικονομία θα θέλαμε να μας απαντήσει σε ένα και μοναδικό ερώτημα.

Για μουσική παραγωγή.............Garageband ή Sonar?

🤪

Το γάλα από μωρό, με έκανε παλικάρι,
και ο γαλατάς της γειτονιάς, αγόρασε FERRARI:D
χτυπιεμαι στο γραφειο απο τα γελια!!!!!!!!!!
να προσθεσω οτι κολαει κι αυτο εδω το τραγουδι!!!!!
θα μπορουσε να γινει αφιερωση απο τους Pcαδες στους Macαδες και αντιστροφως!!!!!

Το προχωρήσατε γρήγορα το θέμα, αλλά θα πω και γω την άποψή μου σαν ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ (γελάω).

Δουλεύω σε περιβάλλον Windows από τότε που έπιασα πρώτη φορά υπολογιστή. 4η-5η Δημοτικού. Win98 πρέπει να ταν. Ο πρώτος μου υπολογιστής ήταν XP, μετά πήγαμε σε Win7, 10, και τώρα 11. Επαγγελματικά δούλευα από τα 10 και μετά, όχι μόνο στη μουσική αλλά και σε γραφιστική και εικονογράφηση.

Επειδή πάσχω από μια τελειομανία, πάντα μου "άρεσε" να μπορώ να προσαρμώσω μικρο-πραγματάκια έτσι ώστε να βελτισωποιώ το workflow μου. Όλα αυτά τα χρόνια, με τα Windows δεν είχα ιδιαίτερα προβλήματα. Πάντα μπορούσα να φτιάξω ότι μου παρουσιαζόταν - αργά ή γρήγορα.

Πλέον όμως με τα 11, υπάρχει μια τυχαιότητα σε διάφορα θέματα, ειδικά όταν δουλεύω, που πραγματικά χωρίς να κάνω κάτι συγκεκριμένο, "κάτι" θα σταματήσει να δουλεύει, έτσι στα καλά καθούμενα. Μετά από λίγο θα φτιάξει μόνο του. Και μετά θα χαλάσει κάτι άλλο. Και θα φτιάξει μόνο του. Τα χω δει όλα με τα 11, πραγματικά. Με έχουν κάνει να μισώ το πόσο χρόνο έχω αφιερώσει στα Windows, για να γίνω υπερβολικά γρήγορος και αποτελεσματικός.

Πριν από 4 χρόνια, η εταιρία που δουλεύω ως γραφίστας μου έδωσε να δοκιμάσω ένα Macbook Pro, και ήταν η πρώτη μου εμπειρία με Mac. Είπα, πάμε να δούμε τι το τόσο φοβερό λένε ότι είναι. ΤΟ ΜΙΣΗΣΑ. Ήταν ότι πιο αντι-παραγωγικό μπορούσα να κάνω. Όσο και να προσπαθούσα να το φέρω στα μέτρα μου, τόσο έβρισκα άλλα μικρο-πράγματα που εν τέλει κατέληγαν στο να μου μειώνουν την ταχύτητα κατά 200%, αν όχι παραπάνω, και δε μιλάω για τα διαφορετικά shortcuts.

Το θέμα είναι ότι έχω τόσο μεγάλη αστάθεια με τα Windows, που ναι μεν μίσησα τα Mac, αλλά το σκέφτομαι πραγματικά να αλλάξω μπας και υπάρχει μια σταθερότητα.

"Ανοιξε Marathon, απο τη Microsoft ειμαστε!"

"Ανοιξε Microsoft, από τον Marathon είμαστε...."

Πριν από 4 χρόνια, η εταιρία που δουλεύω ως γραφίστας μου έδωσε να δοκιμάσω ένα Macbook Pro, και ήταν η πρώτη μου εμπειρία με Mac. Είπα, πάμε να δούμε τι το τόσο φοβερό λένε ότι είναι. ΤΟ ΜΙΣΗΣΑ. Ήταν ότι πιο αντι-παραγωγικό μπορούσα να κάνω. Όσο και να προσπαθούσα να το φέρω στα μέτρα μου, τόσο έβρισκα άλλα μικρο-πράγματα που εν τέλει κατέληγαν στο να μου μειώνουν την ταχύτητα κατά 200%, αν όχι παραπάνω, και δε μιλάω για τα διαφορετικά shortcuts.

Πραγματικά, αναρωτιέμαι τι θα μπορούσε να ήταν. Μου θύμισες έναν πιτσιρικά που κάποτε σε ένα τραπέζι του είχανε σερβίρει φασολάκια. "Δεν μου αρέσουν" λέει ο πιτσιρικάς. "Φάτα" λέει η μάνα του. "Μα δεν μου αρέσουν" λέει πάλι ο πιτσιρικάς. "Φάτα ρε" λέει ο πατέρας του. "Καλά, μπορώ να τα φάω αλλά να συνεχίσουν να μη μου αρέσουν;" καταλήγει ο πιτσιρικάς, και κοντέψαμε να πνιγούμε.

. Τα χω δει όλα με τα 11, πραγματικά. Με έχουν κάνει να μισώ το πόσο χρόνο έχω αφιερώσει στα Windows, για να γίνω υπερβολικά γρήγορος και αποτελεσματικός.
Δυστυχώς, διαβάζω πράγματα άσχημα για τα 11 και γι αυτό δεν αναβαθμισα ακόμα. Περιμένω μπας και φτιάξουν με κανένα update. Και από τα 7 άργησα να πσω στα 10. Τα 8 δεν τα έβαλα ποτε. Στα δέκα από το 20 και μετά έχω ένα παραδεισένιο pc για audio home production, gaming, δουλειά γραφειου και mild video production με vegas και μερικά 3rd party video effects.

Δεν τολμώ να πάω ακόμη στα 11. Φοβάμαι.

Πραγματικά, αναρωτιέμαι τι θα μπορούσε να ήταν. Μου θύμισες έναν πιτσιρικά που κάποτε σε ένα τραπέζι του είχανε σερβίρει φασολάκια. "Δεν μου αρέσουν" λέει ο πιτσιρικάς. "Φάτα" λέει η μάνα του. "Μα δεν μου αρέσουν" λέει πάλι ο πιτσιρικάς. "Φάτα ρε" λέει ο πατέρας του. "Καλά, μπορώ να τα φάω αλλά να συνεχίσουν να μη μου αρέσουν;" καταλήγει ο πιτσιρικάς, και κοντέψαμε να πνιγούμε.

Το Mac το δούλευα full-time από Μέσα Μαρτίου μέχρι τέλη Καλοκαιριού του 2020. Αρχικά ξίνησα γιατί με είχαν ρωτήσει 3 φορές αν θέλω Windows ή Mac και τους είπα Windows, αλλά αυτοί μου έδωσαν Mac με το έτσι θέλω.

Δεν θυμάμαι όλα τα προβλήματα που είχα, αλλά τα σημαντικότερα είχαν να κάνουν με το file management. Πχ 1), το ότι πρέπει να πληρώσεις για να μπορείς να κάνεις εγγραφή σε κάποιο εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο. Ναι ξέρω ότι μπορείς να αλλάξεις το formatting αλλά αν έρθει ένας φίλος ή πελάτης με ένα φλασάκι, τι θα του πεις, φίλε κάνε φορμάτ? Πρέπει λοιπόν να πληρώσεις ένα 3rd party tool για κάτι τόσο, μα τόσο απλό.

Πχ 2) Το 'Save as...' είναι υπερβολικά περιοριστικό, ενώ στα Windows είναι μια προέκταση του Explorer. Μπορείς να μετακινήσεις και να μετονομάσεις αρχεία, ενώ στα Mac είναι ένα κλειδωμένο παράθυρο. Όταν έχεις να κάνεις με εκατοντάδες αρχεία τη μέρα, αυτό είναι ιδιαίτερα σπαστικό.

Πχ 3) Drag-and-drop σε ενεργή out-of-focus εφαρμογή, πχ να πάρω ένα αρχείο από το desktop και να το "πετάξω" στο photoshop. Έπρεπε να πάρω το αρχείο προσεκτικά, να το κρατάω 5 δευτερόλεπτα πάνω από το εικονίδιο του app, να περιμένω να κάνει κάτι animations να ανοίξει, να "φορτώσει", και να το αφήσω αφού κάνει focus. Στα Windows το κάνω σε 1 δεύτερο.

Και άλλα πολλά, όπως το πώς είναι οργανωμένες οι ρυθμίσεις, τα default, out of the box settings που είναι ακραία απαράδεκτα και αντι-επαγγελματικά, και σίγουρα το customization που οκ είναι ευραίως γνωστό ότι δεν μπορείς να κάνεις και πολλά.

Πάντως, οι πιθανότητες να είναι καλύτερα τα Windows 12, από τα 11, είναι πραγματικά ελάχιστες. Τα τελευταία γνήσια Windows που εμφανίστηκαν στον πλανήτη, ήταν τα Windows 2000 - από τότε έχουμε μικρές ή μεγάλες διακοσμητικές κυρίως προσθήκες και άφθονο telemetry, και άπειρα σκουπίδια - Bloatware με τη σέσουλα. Η λογική λέει ότι θα συνεχίσουν προς την ίδια κατεύθυνση, κάτι που - επίσης - θα επηρρέαζε τις αποφάσεις μου, αν όντως ξεκίναγα να ασχολούμαι τώρα.

Εγώ βρίσκω τα windows 10 ένα πραγματικά εξαιρετικό και πλήρες λειτουργικό που φροντίζει εξαιρετικά μεταξύ άλλων για την ασφάλεια των χρηστών του και για την εξαιρετική εκμετάλλευση του hardware.
Μέσω του αναβαθμισμένου του kernel, απόλυτα σταθερά και αξιόπιστα, εύκολα στη χρήση και προσιτά.
Εξαιρετικό optimization για λειτουργίες όπως gaming, versatile στη χρήση διαφορετικού hardware που συνδυάζεται όμως τόσο αγαστά , ένα τρομερό οικοσύστημα εφαρμογών και δίκαια θεωρούνται ο βασιλιάς των λειτουργικών.

Η αναβάθμιση των hardware components της πλατφόρμας τόσο φιλική, τόσο προσιτή, τόσο δημοκρατική. :D

Η λογική λέει πως αυτό θα συνεχίσει να ισχύει και θα συνεχίσουν να βελτιώνονται και να είναι φιλικά και προσιτά προς τον χρήστη με απόλυτο σεβασμό στην ασφάλεια των δεδομένων του, θα λειτουργούν απρόσκοπτα στον απόλυτο βαθμό, όπως τώρα και βρίσκω την αντίθετη άποψη παρωχημένη, ιδεοληπτική, στα όρια της ..........τεχνοφοβίας. :D:ROFLMAO:

πρέπει να πληρώσεις για να μπορείς να κάνεις εγγραφή σε κάποιο εξωτερικό αποθηκευτικό μέσ

tenor.gif

Δε μου λες, για να ανοιξει το μηχανημα, για να μπουταρει ρε παιδακι μου, ριχνεις μεσα νομισματα; Σαν τα arcade, τα double dragon και αυτα που παιζαμε πιτσιρικαδες;

πρέπει να πληρώσεις για να μπορείς να κάνεις εγγραφή σε κάποιο εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο

Αναφέρεται στο ότι τα Mac δεν υποστηρίζουν εγγενώς το φορμάτ NTFS.
Δηλαδή, διαβάζουν από αυτό, αλλά δεν γράφουν σε αυτό.
Το πρόβλημα λύνεται με την εγκατάσταση ενός driver από τρίτο κατασκευαστή (κάτι ανάμεσα σε 25-65 δολάρια).

Είναι όντως ένα πρόβλημα, αλλά πρέπει να θυμάστε ότι κανένα λειτουργικό δεν υποστηρίζει εγγενώς το βασικό φορμά άλλου λειτουργικού (πρώτον) και ότι εδώ και πολλά χρόνια, όλοι οι κατασκευαστές φορητών μέσων αποθήκευσης προτείνουν το φορμάρισμα αυτών των μέσων, είτε σε FAT32 (έτσι έρχονται άλλωστε τα περισσότερα), είτε σε exFAT (το οποίο είναι καλύτερο και υπάρχει συναίνεση υποστήριξης και από την Microsoft και από την Apple).

Προβολή συνημμένου 50261

Δε μου λες, για να ανοιξει το μηχανημα, για να μπουταρει ρε παιδακι μου, ριχνεις μεσα νομισματα; Σαν τα arcade, τα double dragon και αυτα που παιζαμε πιτσιρικαδες;
Όλο λένε πως το βάζεις και παίζεις και όλο προβλήματα βγαίνουν στην επιφάνεια και θέλουν πολλά λεφτά για να τα λύσεις.

Έλεγα μήπως πάρω ένα mini αλλά αυτά τελικά δεν είναι για τον μέσο Έλληνα μισθωτό. Απευθύνονται σε τσέο. :D

Απευθύνονται σε τσέο

Ο αλλος ο τσεος απο το Μαραθωνα :ROFLMAO: καμαρωνε που του επετρεψε η apple :ROFLMAO: να κρατησει το hardware πανω απο δεκαετια :ROFLMAO: φαντασου τι planned obsolescence παιζει :ROFLMAO:

Για αυτο ειχε κλεισει το ρδελακι τους, και εβαλε χερι στην τσεπη ο Βασιλακης ο Gates να μην τιναξουν τα πεταλα και τον κλεισουν μετα και αυτον για μονοπωλιο.

Και μετα βρηκε η apple τις κοροιδαρες που πληρωνουν διχιλιαρα για κινητα, την πιο μ@λ@κισμενη τεχνολογια ever, και χεστηκαν στα ταληρα, μαγκια τους.

Ευτυχως και η αλλη απατη τα pro tools πηγαν απατα για home χρηση, με το που κυκλοφορησαν σε native και πηρε χαμπαρι ο κοσμος τι παπατζες πουλαγαν και αυτοι εληξε το παραμυθακι του " μονο με pro tools και mac γινεται δουλεια", και σε συνδυασμο παντα με τη γενικη ανοδο των cpu επιδοσεων, στη σημερινη λαμπρη εποχη παιρνει ο καθενας οτι DAW και οτι υπολογιστη γουσταρει, κανει μια χαρα τη δουλεια του, και τελειωνει η υποθεση.

Τα πρεπει αυτο και πρεπει το αλλο ανηκουν στο μακρυνο παρελθον, αν ειναι να ψαχνουμε χρηστη που δεν μπορει να βαλει εναν driver για να του πουμε τι πρεπει να κανει, αυτο ειναι απο μονο του αποδειξη του οτι τελειωσαν τα πρεπει.

Guys, ως τώρα έχουμε νομίζω το πιο πολιτισμένο debate windows vs macos στην ιστορία του φόρουμ :)

Είναι σούπερ να μείνει έτσι και χαρακτηρισμοί δε χρειάζονται. Ο καθένας ότι τον εξυπηρετεί.

Μετά βεβαιότητος σας καταθέτω ότι δεν έχουμε πληρώσει ποτέ για να βάλουμε στικάκι στο Mac, αυτά είναι non issues που δεν μπορούν να αποτελέσουν επιχείρημα.

Άσε που ποιος ανταλλάσσει αρχεία με στικάκια πλέον, πού βρισκόμαστε, σε λίγο θα μας πείτε και ποιο παίρνει καλύτερα τις δισκέτες...

Το θέμα είναι: χιλιάρικο και αθόρυβο και φορητό ή χιλιάρικο και γκουμούτσα και χαμήλωσε ανεμιστήρα να γράψω ακουστική κιθάρα;

Στις δυνατότητες αν μη τι άλλο πάνω κάτω ίδια θα είναι. Αν είναι κάποιο πιο δυνατό απ' τα δύο μάλλον προς το τασάκι το βλέπω...

Ο αλλος ο τσεος απο το Μαραθωνα :ROFLMAO: καμαρωνε που του επετρεψε η apple :ROFLMAO: να κρατησει το hardware πανω απο δεκαετια :ROFLMAO: φαντασου τι planned obsolescence παιζει :ROFLMAO:
O Μαραθώνας είναι δικός μας και πρακτικός.
Άλλοι μοιράζουν παραδοξολογίες και δεν ξέρουν να γράψουν ούτε τα κάλαντα αλλά τι να τους κάνουμε.
Στη δημοκρατία όλες οι απόψης χωράνε.

Εντάξει. Κάθε πλατφόρμα έχει τη φιλοσοφία της και καλό είναι να υπάρχει ανταγωνισμός.
Η σχέση απόδοσης/κατανάλωσης όμως λέμε, είναι πραγματικά αξιέπαινη.

Απλά δεν είναι για εμένα

Kpeyos, αν μιλαμε να παρεις το τασακι :ROFLMAO: με το logic και με μια καλη καρτουλα ηχου, τοτε μιλαμε για λιχουδια, αν με ρωταγε οποιοσδηποτε θα του ελεγα με την ευχη μου, και να μου παρει και εμενα ενα, ξερεις στυλ cos, θελω και εγω και ετσι :ROFLMAO:

Αν ειναι ομως να φαει ολα τα λεφτα για να βαλει μνημες στο τασακι, και να μεινει στο τελος με το garageband και την onboard, ε οχι, με τιποτα, μπορει να φτιαξει ευκολα PCακι αθορυβο και οικονομικο, το οικονομικο PCακι μαλιστα ειναι πιο ευκολο να γινει και αθορυβο.

Πρεπει το συστημα να το βλεπουμε συνολικα, το πρωτο βημα ΔΕΝ ειναι ο υπολογιστης αλλα το DAW, αν ας πουμε ο ενδιαφερομενος ειναι Superfunk groupie :ROFLMAO: και θελει Sonar, τι να το κανει το mac;

Για αυτο και δεν υπαρχει μονοσημαντη απαντηση, παρα μονο περιπτωσιολογια, ειναι παρα πολλες οι παραμετροι, για αυτο και υπαρχουν τοσα προγραμματα και τοσα διαφορετικα configurations υπολογιστων.

Να πω επίσης μιας που αναφέρθηκαν τα Windows 11 ότι τα εγκατέστησα με το που βγήκαν και δεν είχα θέμα παρά μόνον να δύο φορές. Μια με τους audio drivers και μία με τους Bluetooth. Και τις δύο φορές, ενώ ήμουν 99% σίγουρος πως να το φτιάξω, σκέφτηκα "όχι, δε θα το προσπαθήσω καν". Άνοιξα ticket στο support και σε 5' μια καλή κυρία από την Ινδία μου το είχε φτιάξει.

Αλλά: Δεν τα εγκατέστησα πάνω από τα 10ρια. Αυτό όσοι το έχουν κάνει κλαίνε. Έκανα format και καθαρή εγκατάσταση.

Άλλο ένα θέμα που η σύζυγος δεν έχει με τα Mac. Όχι ότι όλα τους τα λειτουργικά είναι τέλεια, κάθε άλλο, αλλά τουλάχιστον δε χρειάζεται να περάσεις τρεις μέρες εγκαθιστώντας προγράμματα.

Last edited:
Πάντως, οι πιθανότητες να είναι καλύτερα τα Windows 12, από τα 11, είναι πραγματικά ελάχιστες. Τα τελευταία γνήσια Windows που εμφανίστηκαν στον πλανήτη, ήταν τα Windows 2000 - από τότε έχουμε μικρές ή μεγάλες διακοσμητικές κυρίως προσθήκες και άφθονο telemetry, και άπειρα σκουπίδια - Bloatware με τη σέσουλα. Η λογική λέει ότι θα συνεχίσουν προς την ιδια κατευθυνση.
εγω θα'βαζα και τα xp. Λειτουργικαρα!
να πουμε στο 2ο κομματι του ποστ σου, οτι υπαρχουν τρικακια που μπορουμε να κανουμε, προγραμματα που "διορθωνουν" το θε μα του τι θα βαλουμε στην εγγατασταση του νεου μηχανηματος μας, αλλά, παλι αυτος που θα το κανει θα πρεπει να ξερει τι κανει & να εχει και τον χρονο. Και, γιατι να εχει κανεις ολα τα παραπανω; εκει οδηγειται στο να αρχιζει να ψαχνει... Εναλλακτικες!

Το θέμα είναι: χιλιάρικο και αθόρυβο και φορητό ή χιλιάρικο και γκουμούτσα και χαμήλωσε ανεμιστήρα να γράψω ακουστική
‘Άστο, μην επιμένεις, δεν πρόκειται να πάρεις απάντηση…

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back