Δεν νομίζω πάντως ότι είναι αυτός ο λόγος
Παλιά, στις παρέες των ανδρών (των γυναικών, δεν ξέρω), υπήρχαν κάποιοι συγκεκριμένοι τύποι που τους συναντούσες πάλι-και-πάλι, από τη μία παρέα στην άλλη. Π.χ. υπήρχε ο "φωτογράφος" της παρέας, ή ο "βιβλιοφάγος" της παρέας, ή ο "χαϊφιντελίστας" κλπ. Συχνότατα, υπήρχε και ο "μουσικός" της παρέας, είτε ήταν ντράμερ, είτε κιθαρίστας, είτε κάτι άλλο.
Σήμερα, όλοι (στις παρέες εννοώ) όλοι μιλάνε για λεφτά (πόσα βγάζουν, πόσα θέλουν, πόσα τους λείπουν), για αθλητικά ("έπαιζα εγώ τρομερό μπάσκετ στο Λύκειο, αλλά μετά έμεινε έγκυος η Καίτη") ή - ακόμη χειρότερα - για "πολιτική". Σχεδόν όλα τα μη-χρηματοβόρα χόμπυ έχουν εξοριστεί από την καθημερινότητα ως non-relevant ή γραφικά.. εκτός από τις σπανιότατες περιπτώσεις όπου κάποιος π.χ. κάνει ζωγραφική αλλά όλοι ξέρουν ότι προέρχεται από ευκατάστατη οικογένεια (άρα, του δικαιολογούν να ασχολείται και με κάτι άλλο εκτός από τα χρήματα).
Αυτό είναι το σύγχρονο κοινωνικό μοτίβο, δεν έχει χώρο για σχεδόν τίποτε άλλο, οπότε καμία έκπληξη το ότι "κανείς δεν πατάει εδώ και δύο χρόνια" που έγραψε ο OP, σε ένα χώρο που κάποιος καλείται να επιδιώξει κάποιο άλλο είδος διαμόρφωσης του νου του. Αυτό εννοούσα.