Μουσικός Υπολογιστής. Τι?

Η αγορά Η/Υ είναι κάτι στο οποίο η λέξη "επένδυση" δεν έχει κανένα χώρο, εκτός και αν δουλεύεις εφαρμογές γραφείου, οπότε και δεν έχεις απαιτήσεις.

Στατιστικά, ένας μέσος "ανήσυχος" χρήστης αναβαθμίζει τον Η/Υ του περίπου κάθε 1 χρόνο, τυπικά θα έλεγα ότι 1,5 - 2 χρόνια είναι το αναμενόμενο.

Σε αυτό το διάστημα η CPU, το M/B και πιθανώς η RAM που έχεις θα έχουν περάσει στην ιστορία και με αυτό το μάτι πρέπει να τα αγοράσεις. Μην πεις "θα πάρω τώρα τον 2,8 GHz και σε αργότερα τον 3,4 GHz".

Συνεπώς, αναβάθμιση συνεπάγεται αγορά "πακέτο" και των τριών παραπάνω.

Για το λόγο αυτό, προτείνω πάντα σε κάποιον (ιδίως όταν πρωτοξεκινάει) την αγορά των φθηνότερων υλικών (όχι χειρότερων) από άποψη απόδοσης, καθώς

α) καλύπτουν σχεδόν πάντα τις ανάγκες του

β) τα λεφτά που γλυτώνει τώρα τα ρίχνει σε 1 - 1,5 χρόνο στην αναβάθμιση και έχει και πάλι ένα up-to-date σύστημα για τις προχωρημένες πλέον ανάγκες του.

Και επειδή μιλάμε για μουσική, έχεις πολλά ακόμα να αγοράσεις, ώστε να διακιολογείται η προσπάθεια σου για οικονομία στον Η/Υ, όπως καλύτερα monitor, καλύτερη κάρτα ήχου, μικρόφωνο, προενισχυτή, UPS που ανέφερε κάποιος, καλά καλώδια (έχεις υπόψη σου πόσο έχουν; ), ακουστικά και άλλα χίλια-δυό.

Σκέψου και κάνε ό,τι νομίζεις. Οι δηλώσεις του τύπου "τίποτα λιγότερα από..." είναι άστοχες. Το μηχάνημα που έχω τώρα στο studio το πήρα πέρσι 1200 Ευρώ (+ΦΠΑ) με οθόνη 17". Είναι σωστά ρυθμισμένο για μουσική και με υπερκαλύπτει ακόμα. Με τα ίδια λεφτά μπορείς να πάρεις κάτι πολύ καλύτερο φέτος. Τον υπολογιστή τον θέλεις για να γράφεις μουσική και όχι για να τρέχεις benchmarks προγράμματα.

Γεράσιμος

Υ.Γ. Είναι σχεδόν μαζοχιστικό αλλά ένα αργόοοοοο μηχάνημα σε αναγκάζει να αφαιρείς όργανα και εφφέ από ένα κομμάτι προκειμένου να "τρέξει" το sequencer, ανακαλύπτοντας έτσι τα βασικά που κακώς προσπέρασες και ποτέ δεν έμαθες... :)

 
Καταρχήν…

..στην περίπτωση που το μήνυμα μου σας φάνηκε ειρωνικό, συγνώμη αλλά δεν είναι καθόλου. Προσπάθησα να χρησιμοποιήσω λίγο χιούμορ, όσο μου απέμεινε διότι λόγω γιορτών έχουμε έλλειψη αποθεμάτων.

Στο θέμα μας, ΔΕΝ ζήτησα με 1500 ευρώ τον υπολογιστή που θα τα κάνει όλα, αντιθέτως ζήτησα με 1500 ένα μουσικό μηχανάκι για σπίτι, για home recordings. Δυστυχώς από ένα σημείο και πέρα, όσο και να προσπάθησα να παρακολουθήσω την συζήτηση, ήταν αδύνατο να βγάλω άκρη. Μάλλον θα χρειαστώ δάσκαλο….

Στο θέμα μας τώρα. Έχω καταλήξει στο ότι θα πάρω υδρόψυκτο case, για να μην έχω καθόλου fan.

Ερώτηση: θα χρειαστώ και εδώ τροφοδοτικό ή τα κουτιά αυτά έχουν από μόνα τους αθόρυβο τροφοδοτικό? Αν χρειαστώ, κατέληξα (και πάλι) στο συμπέρασμα ότι θα βάλω ZALMAN. Το ζητάω σαν Zalman ή έχει κάποια άλλη ονομασία κάποιο συνοδευτικό νούμερο (από μοντέλο πιθανών).

Τελικά η ιδέα για δυο 17" οθόνες ακούστηκε ποιο αποτελεσματική από ότι μια 19". Έχετε στα υπ΄όψιν σας κάποια μοντέλα?

Για κάρτα οθόνης την Geforce 6200A AGP 256MB DDR γιατί έχει μεγάλη μνήμη και υποστηρίζει δύο οθόνες.

Σχετικά με τους σκληρούς, αφού θα είναι SATA2, δεν θα πάρω σε 10.000 γιατί διάβασα ότι δεν θα μου χρησιμευόσουν σε τίποτα. Θα πάρω έναν 80 για το πρώτο λειτουργικό, έναν 300 που θα τον σπάσω στα δύο για το δεύτερο λειτουργικό και θα τον σπάσω στην μέση και έναν 300 ακόμα για τα DATA. Πήρα πολύ χώρο? Ε δεν πειράζει, ο χώρος φτηνός είναι, ας έχουμε λίγο παραπάνω, ίσως να τον μειώσω τον χώρο και να πάρω έναν εξωτερικό USB για να κρατάω back up εκεί. Western Digital μάρκα??? Διάβασα ότι είναι αθόρυβοι. Τονίζω ότι ο θόρυβος παίζει μεγάλο ρόλο σε μένα (και όχι μόνο σε μένα φυσικά…) γιατί θα είναι όλα σε ένα δωμάτιο, ηχογραφώ κυρίως με μικρόφωνα και θέλω την απόλυτη ησυχία και από μηχανήματα και από ρεύματα.

Τι είναι η συστοιχία RAID0 και πως μπορώ να την εφαρμόσω? Μπορώ να την εφαρμόσω και στο μηχάνημα που δουλεύω τώρα? Έχει πάνω δυο σκληρούς P-ATA σύνδεση, έναν 80 και έναν 250.

Τους έχω συνδεμένους τον καθένα μαζί με έναν ένα drive. Δλδ ο 80άρης (λειτουργικό)είναι σε master θέση μαζί με το CD-Player που είναι σε Slave. Αντίστοιχα είναι και το 250 με το CD-Record.

DVD, mouse, keyboard κτλ κτλ, θα τα βρω μόνος μου, αν και βοηθήσατε αρκετά.

Εδώ που θέλω βοήθεια καθώς και μια επεξήγηση (για αρχάριους) είναι τι MOBO, τι CPU, τι RAM και γιατί?

Όπως πολύ σωστά είπε κάποιος, ξεχάσαμε το UPS.. καμιά ιδέα?

Όταν λέτε ότι για μουσικό μηχάνημα ακόμα και τα Windows χρειάζονται κάποιες άλλες ρυθμίσεις τι εννοείτε και ποιες είναι αυτές?

Ευχαριστώ πολύ για την μέχρι τώρα βοήθεια αλλά και για την βοήθεια που θα υπάρξει, συγμώμη και πάλι αν παρεξηγήθηκα.

 
Για τις ρυθμίσεις των Windows ρίξε μια ματιά εδώ.

http://www.musicxp.net/tuning_tips.php

Για οθόνη εγώ έχω μια 20.4 wide που πιστεύω ότι για μουσική είναι συμπαθητική λόγω του ότι τα tracks είναι οριζόντια και υπάρχει μέγιστη εκμετάλευση του χώρου. Υπάρχειι επείσης 24" και 30" (DELL).

Εγώ μια ερώτηση ήθελα να κάνω αλλά κρατιόμουν. Τώρα που κατάλαβα ότι δεν έχεις και μεγάλη σχέση με το αντικείμενο μπορώ.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ MAC?

Υπάρχει επιλογή στα χρήματα που κοιτάς και μάλιστα αρκετά καλή. Ρίχνωντας μια ματιά σε forums του εξωτερικού και μετά από προσωπική περιπέτεια με firewire audio device (IRQ, DMA, Bus mastering και δε συμμαζέύεται) κατάλαβα γιατί κάποιοι είναι κολημένοι με Mac. (Οχι ότι εγώ δεν είμαι). Αν βέβαια έχεις σκοπό να τον χρησιμοποιήσεις και για άλλη δουλειά τότε το πράγμα αλλάζει.

 
Φίλε Κάρχαman!! Σχετικά με τις οθόνες:

Με μια γρήγορη ματιά σε online κατάστημα βλέπω τις φθηνότερες 17αρες στα 244.00 ¤ (ACER AL 1716 17'' TFT SILVER, όχι προτεινόμενη). Η πιο οικονομική lg 17αρα είναι στα 259.00 ¤ (Προτεινόμενη). Για top ποιότητα σε χρώμα - γωνία θέασης --> 17" EIZO P1700 στα 332.00 ¤. Πληροφοριακά ολες αυτές οι σχετικά φθηνές οθόνες δεν έχουν dvi. (χωρίς να σημαίνει οτι είναι κακής ποιότητας. Μια χαρά οθόνες είναι.)... Αν σε ενδιαφέρει για μια best value for money οθόνη στις 19" δες την LG1915... είναι περίπου στα 300 η μία. (+40 από την 17", στην θέση σου δεν 8α το σκεφτόμουνα). Το θέμα οθόνη είναι τεράστο οπότε δεν συνεχίζω, το καλύτερο που έχεις να κάνεις ειναι μια βόλτα να δείς πολλά μοντέλα το ένα δίπλα στο άλλο... να δείς πια σου κάνει και μετά να το skroutzαρεις και να την πάρεις στην καλύτερη τιμή.

Σχετικά με την κάρτα οθόνης μη βλέπεις καθόλου τα mb μνήμης. Το θέμα είναι η τεχνολογία, ο τύπος μνήμης (sdram,ddr2,ddr3 ktl)... και καλύτερα ξέχνα το AGP καινούργιο μηχανάκι παίρνεις είναι αμαρτία.. για να πάρεις agp κάρτα πρέπει να έχει agp και η μητρική, οπότε πηγαίνεις μια γενιά πίσω. Μία σχετικά καλή κάρτα (φθηνούλα απο καλή εταιρία) είναι η MSI NX6600 στα 132ευρα.

Σκληροί: Πληροφοριακά οι western digital εκτός τους raptor δίνουν 3 χρόνια εγγυηση ενώ οι seagate δίνουν 5. (δεν μιλάω για την maxtor γιατί εξαγοράστηκε απο την seagate). WD και seagate είναι σοβαρές και αξιόπιστες εταιρίες. Υπάρχουν και άλλες πολλές εταιρίες αλλα δεν φέρω άποψη καθώς δεν έχω δουλέψει τίποτα άλλο εκτός wd,maxtor,seagate. Στο θέμα θορύβου ο WD κάνει λιγότερο θόρυβο απο seagate σε λειτουργία, αλλα περισσότερο σε idle. Για ταχύτητα μεταξύ των 2, WD!. Προτείνω να μήν πλακωθείς με την μία στους σκληρούς. Πάρε 2 να κάνεις την δουλεία σου και άμα γεμίσει η αποθήκη σου πέρνεις άλον ένα. (ωστόσο μπορεί να έχουν βγεί καινούργιες τεχνολογίες και οι τιμές να έχουν πέσει στην ξεφτίλα).

Συστοιχία RAID0: Απαγορευμένη για ήχο. To ατού είναι η πολύ μεγάλη ταχύτητα αλλά άμα τα παίξει ο ένας δίσκος τα παίζουν όλοι. Με το raid0 ότι θες να γράψεις στον δίσκο σπάει στα 2 και γράφετε το μισό στον ένα και το μισό στον άλλο. 2 δίσκοι σε raid0 φένονται στο σύστημα σαν ένας. Πχ 2 80άριδες σκληροί για το σύστημα είναι ένας 160άρης.

Για να εφαρμοστεί το raid πρέπει να έχεις 2 δίσκους ίδιας χωρητικότητας και τύπου και έναν raid controler (άμα δεν έχει ενσωματωμένο η μητρική σου) για να κάτσουν πάνω. Για να γίνει raid οι σκληροί πρέπει να φορμαριστούν.

Γενικά υπάρχουν πολλά είδη raid! Υπάρχει το raid 1 (ιδανικό για backup αφού ότι γράφει ο ένας γράφει και ο άλλος) καθώς και το προτεινόμενο για την περίπτωση σου raid0+1. 2 ίδιοι σε raid 0 (για ταχύτητα) και ένας τρίτος στο σύνολο της χωρητικότητας των άλλων δύο που κρατάει το backup.

Σχετικά με το DVD θα συμφωνήσω με έναν φίλο που είπε παραπάνω για τα plextor αλλά είναι βλακεία να πληρώσεις τα διπλά απο την στιγμή που σε 6 μήνες θα έχουμε πνιγεί στα bluray. Ένα nec (best value for money) πιστεύω είναι ότι πρέπει.

UPS = Χαμός. Τα φθηνά κάνουν φόρυβο. Προτίμησε ενα, τύπου 'line interactive' , τα 'online' είναι top αλλα απλησίαστα και τα 'standby' είναι φθηνά αλλα μούφα. Δεν μπορώ να σου προτείνω κάποιο φθηνό απο την στιγμή που θες αθόρυβο. Αλλιώς για γενικά δες mustec και mge.

 
Τα 1500 είναι λίγα για όλα αυτά που ζητάς.

Τα Zalman είναι καλά τροφοδοτικά από θέμα ησυχίας αλλά περιορίζονται μόνο στα 420W. Για τον υπολογιστή που περιγράφεις θα χρειαστείς ένα 500+ τροφοδοτικό. Ενα χρήσιμο link για υπολογίζεις πόσα Watt τροφοδοτικό χρειάζεσαι είναι αυτό: http://www.jscustompcs.com/power_supply/

Την υδρόψυξη, προσωπικά, δεν την εμπιστεύομαι ακόμα και τα καλά κομμάτια στοιχίζουν ακριβά

Οι δύο οθόνες 17" είναι καλή λύση αρκεί η μία να έχει ψηφιακή (DV) είσοδο (ώστε να κάνεις extend χωρίς πολύπλοκες λύσεις). Οι καλές 17αρες (για να προσέξεις και τα μάτια σου) με ψηφιακή είσοδο είναι αρκετά ακριβότερες από αυτές που χρησιμοποιούνται από τα μαγαζιά για 'κράχτες'.

Η κάρτα γραφικών που αναφέρεις καλή δείχνει. Γενικά προτιμώ τις Nvidia από τις Ati

Οι σκληροί δίσκοι τώρα. Αυτοί που λειτουργούν στις 10.000 στροφές είναι πολύ καλή λύση για το λειτουργικό-προγράμματα, αντίθετα με όσα έχεις διαβάσει. Οι SATA II, μέχρι στιγμής, δεν προσφέρουν τίποτε παραπάνω από τους απλούς SATA και χρησιμοποιούν περισσότερα resources από τον επεξεργαστή. Μελλοντικά όμως τα πράγματα θα αλλάξουν.

Η Western Digital είναι καλή μάρκα και μερικά μοντέλα της έχουν 3 χρόνια εγγύηση.

Αν επιθυμείς εξωτερικό σκληρό εκτός από USB μπορείς να πάρεις ένα case που να υποστηρίζει firewire ή Sata II σύνδεση με τον υπολογιστή και εσωτερικά να παίρνει ένα απλό σκληρό. Το πακέτο έρχεται στα ίδια λεφτά (περίπου) με ένα ατόφιο usb εξωτερικό σκληρό αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι μπορείς να αλλάζεις τον δίσκο με όποιον εσύ θέλεις.

RAID. Μακριά και αλάργα (προσωπική άποψη πάντα).

Αν πάντως θέλεις να μάθεις περισσότερα δες εδώ:

http://www.storagereview.com/guide2000/ref/hdd/perf/raid/conf/

(είναι μια πολύ ενημερωμένη πηγή πληροφοριών περί RAID)

Για το αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις RAID στους ήδη υπάρχοντες δίσκους σου η απάντηση είναι μάλλον όχι. Θα πρέπει το motherboard σου να έχει επάνω ένα RAID controller (τσεκάρεις το manual). Εάν δεν έχει και θέλεις οπωσδήποτε να βάλεις τότε θα πρέπει να αγοράσεις μια κάρτα RAID controler PCI. Έχε πάντοτε υπ' οψιν σου ότι για να στηθεί μια συστοιχία RAID θα πρέπει οι σκληροί να έχουν την ίδια χωρητικότητα είτε απο την μάνα τους είτε κάνοντας partitions σε αυτούς.

Τα πολλά λειτουργικά καλό δεν κάνουν, ιδίως αν δεν είσαι πολύ εξοικειωμένος με τους υπολογιστές.

Motherboard: ASUS

Επεξεργαστής: INTEL από 3.0 Ghz και επάνω

Μνήμη RAM: Όσο πιο γρήγορες και ποιοτικές. Ο τύπος τους θα εξαρτηθεί από το Motherboard που θα διαλέξεις. Οι Kingston που είναι σχετικά ευρέως διαδεδομένες δεν με έχουν απογοητεύσει μέχρι στιγμής.

Όσο για UPS, σε μάρκα APC δαγκωτό. Το πόσο μεγάλο θα χρειαστείς εξαρτάται από το πόσες συσκευές θα έχεις επάνω (1 PC και 2 οθόνες π.χ).

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Κατά τη γνώμη μου το υδρόψυκτο σύστημα θέλει πολύ περισσότερο ψάξιμο και να αχολείσαι συνέχεια με αντλίες κλπ.Επίσης μη νομίζεις ότι δεν θα χρειαστείς ουτε έναν ανεμιστήρα ακόμα και με υδρόψυξη.Ενδεικτικά σου λέω ότι στο δικό μου σύστημα το μόνο που ακουγόταν πιό δυνατά από τα ανεμιστηράκια ήταν ο σκληρός δίσκος!

Σκληροί δίσκοι εντελώς αθόρυβοι είναι μόνο οι 2.5" για λάπτοπ στις 4200 στροφές.Ολοι οι άλλοι κάνουν θόρυβο αν τους έχεις απλά βιδωμένους στο case.Οι 17" οθόνες ούτως ή άλλως έχουν την ίδια ανάλυση με τις 19" 1280χ1024 άρα το να πάρεις 2 17ρες είναι το ίδιο με το να παίρνεις 2 19ρες απλά το μέγεθος αλλάζει.Τώρα για home recordings οπως λες οι 2 οθόνες μου φαίνονται υπερβολή.

Το raid0 πρέπει να το υποστηρίζει η μητρική (αν και γίνεται και με software) και είναι η εγγραφή των δεδομένων ταυτόχρονα σε 2 ίδιους δίσκους με αποτέλεσμα τον θεωρητικό διπλασιασμό της ταχύτητας.Βέβαια αν χτυπήσει ο ένας από τους δύο δίσκους ξέχνα τα δεδομένα σου.

Τέλος η σύνδεση που έχεις κάνει είναι λάθος μιας και έχεις βάλει τους σκληρούς που λογικά είναι Ultra ATA 100-133 με cd-rw που είναι ultra ATA 33.¶ρα ρίχνεις τις επιδόσεις. Βάλε τους δύο σκληρούς στο ίδιο κανάλι ide και τα cd-cdrw στο άλλο μαζί.

 
Τέλος η σύνδεση που έχεις κάνει είναι λάθος μιας και έχεις βάλει τους σκληρούς που λογικά είναι Ultra ATA 100-133 με cd-rw που είναι ultra ATA 33.¶ρα ρίχνεις τις επιδόσεις. Βάλε τους δύο σκληρούς στο ίδιο κανάλι ide και τα cd-cdrw στο άλλο μαζί.
Έτσι το είχα και μου είπαν να το βάλω "σκληρό/drive". Καλά αυτό αλλάζει εύκολα και δεν με απασχολεί ιδιαίτερα.

 
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ MAC?
Θα μπορώ να δουλέψω σπασμένα προγράμματα?

Θα μπορώ να δουλέψω όλα τα άλλα προγράμματα που δουλέυω συνέχεια εκτός ηχογράφησης/επεξεργασίας μουσικής (αυτά που έλεγα ότι κάνουν την ζωή μου ποιο εύκολη αλλά επιβαρύνουν το σύστημα)?

Γενικά θα μπορώ να δουλέψω οτιδήποτε άλλο πέρα από τα MAC? Μάλλον όχι, γι αυτό θέλω PC.

 
gto234 αυτο που λες σιγουρα ισχυει? για τους σκληρους εννοω.

 
φίλε karxaman,επειδή κατανοώ πως βρίσκεσαι σε "μερική" συγχιση" θα σου πρότεινα και εγώ να μην ασχοληθείς με το θέμα της υδρόψυξης.

είναι για πιο advanced users,και μη νομίζεις ότι θα απαλαγεις από τους ανεμιστήρες (και συνάμα τον θόρυβο)γιατί και αυτά τα συστήματα τους χρειάζονται (αν θέλεις να έχεις κάποια καλύτερη απόδοση στην ψύξη από την default).

άσε που μετά θα πρέπει να σκεφτείς τι σε συμφέρει πιο πολυ: να αγοράσεις έτοιμη ή να την φτιαξεις εσύ (ή τελος παντων κάποιος για εσένα).

στην πρώτη περίπτωση θα δώσεις σίγουρα πάνω απο τα 200 euro του reserator της zalman (και το bigwater είναι ενδιαφέρουσα επιλογή) με μέτρια αποτελέσματα,στη δεύτερη με λιγότερα θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα αλλά απαιτεί ΠΟΛΥ ψάξιμο,κοινώς θα πονοκεφαλιάσεις.

με μαμά ψύκτρα στον cpu,passive ψύξη στην gpu (αρκετές φθηνές χρησιμοποιούν passive),ψύκτρα (μονο) στο chipset της mobo και έναν-δυο μεγάλους ανεμιστήρες (πχ 12mm) σε λίγες στροφές θα είσαι ok από θόρυβο.

κοίτα να πάρεις και κάποιο σχετικά αθόρυβο τροφοδοτικό & σκληρό + έναν καλούτσικο κουτί (να αποφεύγεις και τους συντονισμούς) και θα είσαι ok.

πάντως (για να σε ...αποτελειώσω :D ) ,εγώ στη θέση σου δε θα έπαιρνα αυτήν την περίοδο υπολογιστή!

 
gto234 αυτο που λες σιγουρα ισχυει? για τους σκληρους εννοω.
Όποιον και να ρωτήσεις σε κομπιουτερίστικο φόρουμ αυτό θα σου πεί.Αν βέβαια έχεις sata τοτε δεν παίζει πρόβλημα αφού κάθε sata είναι και 1 κανάλι.
 
ωχ τοτε πρεπει να το αλλαξω κι εγω. θα δω διαφορα?

 
ωχ τοτε πρεπει να το αλλαξω κι εγω. θα δω διαφορα?
Αυτό εξαρτάται γενικά από το πως έχεις στήσει το συστημα σου αλλά λογικά ναι.
 
οπως και να εχω στησει το συστμα , αν η διαφορα θα ειναι αυτη που λες , δηλαδη απο 100/133 στα 33 τοτε θα δω τεραστια διαφορα σιγουρα.

 
Αυτό εξαρτάται γενικά από το πως έχεις στήσει το συστημα σου αλλά λογικά ναι.
Νομίζω (διορθώστε με αν κάνω λάθος) ότι όταν έχεις βάλει καλωδιοταινίες διπλής "πλέξης" τότε δεν έχει σημασία αν έχεις συσκευές 100/133 και 33 στο ίδιο κανάλι. Ούτως ή άλλως, το bandwidth κάθε IDE controller είναι συγκεκριμένο, δεν πρόκειται ούτε να μειωθεί ούτε να αυξηθεί από τη σειρά με την οποία έχουν τοποθετηθεί οι συσκευές. Οπότε, αυτό που ενδιαφέρει είναι να μην υπάρχει βίαιος περιορισμός αυτού του bandwidth από την χρήση καλωδίου μονής πλέξης. Είναι έτσι;
 
δηλαδη οι καλωδιοταινιες αυτες ακολουθουν διαφορετικη συνδεσμολογια?

δεν ειναι το ιδιο ?

 
δηλαδη οι καλωδιοταινιες αυτες ακολουθουν διαφορετικη συνδεσμολογια? δεν ειναι το ιδιο ?
Σε όλα τα motherboard που έχω αγοράσει τα τελευταία χρόνια (τα πιο πολλά της Asus) βρίσκω μέσα δύο είδη καλωδιοταινιών. Η μία είναι η στάνταρ (πάνω στην οποία η Asus γράφει ότι είναι CD-ROM Cable) και η άλλη, αυτή που λέω διπλής πλέξης, γράφει πάνω ότι είναι HDD Cable. H "διπλής πλέξης" φαίνεται ξεκάθαρα διότι πιο πολλά καλωδιάκια έχουν χωρέσει στο συγκεκριμένο πλάτος (και οι δύο τύποι καλωδιοταινίας έχουν το ίδιο πλάτος). Από ασχετίλα παλαιότερα, συνέδεα τα HDD Cables έτσι ώστε να έχουν πάνω τους και ένα σκληρό δίσκο και ένα CD Rom. To CD Rom (ή DVD) λειτουργούσε κανονικά και το BIOS το αναγνώριζε σαν 33άρα συσκευή, παρότι είχε το πυκνό καλώδιο.
Σκέφτηκα λοιπόν ότι "το απλό καλώδιο κάνει μόνο για CD-Rom, αλλά το πυκνό κάνει για όλες τις περιπτώσεις" και έτσι έπαιζα για πολύ καιρό.

Συμπέρανα ότι με τη χρήση αυτών των καλωδίων δεν έχει πια σημασία αν βάζεις και cd και δίσκο στο ίδιο καλώδιο. Και νομίζω ότι είχα δίκιο. Σε αυτή την αίσθηση συνέβαλλε και το γεγονός ότι σε ένα παλαιότερο μηχάνημα, όπου είχα συνδέσει δύο cd-rom στο ίδιο καλώδιο, είχε γίνει η εξής φάση: πήγα να κοπιάρω από το ένα cd στο άλλο και το Nero πέταξε ένα μήνυμα που έλεγε "πας να κοπιάρεις ανάμεσα σε συσκευές που βρίσκονται πάνω στο ίδιο IDE καλώδιο, οπότε χαμήλωσε την ταχύτητα αντιγραφής για να μην έχουμε δάκρυα" (περίπου δηλαδή, χεχε). Οπότε μάλλον είναι καλύτερα να συνδέεις ένα σκληρό και ένα cd-rom ανά καλώδιο, κάτι που με εξυπηρετεί καθώς πάντα έχω δύο cd-rom και τουλάχιστον δύο δίσκους στο μηχάνημά μου.

Περιμένω και τη γνώμη του gto234, αλλά μέχρι τώρα αυτά πιστεύω.

 
η εκδοχη σου μου μοιαζει πιο σωστη. για να δουμε

 

Trending...

Νέα θέματα