Αρχάριος στον ήχο: Πως να διορθώσω τον ήχο μου + σύνδεση υπολογιστή με πεταλάκι + ακουστικά?

Να και πως ακούγετε με 2 tracks. Τέρμα μάπα πωωω γελάω μόνο που το ακούω. Χειρότερα νομίζω ακούγετε από τα προηγούμενα.

out.mp3

Attachments

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο DAW αλλά δοκίμασε να κατεβάσεις κάποιο free distortion plugin. Νομίζω ότι θα βελτιωθεί αμέσως η ηχογράφηση, το UM-300 έχει υπερβολικό gain.

• Like
Reactions: nbampaliaris

Ρίξε τα δύο mid στο 30% και βάλε bass και treble στο 60%. Είναι καθαρή η ηχογράφηση. Απλά το πετάλι δίδει λάθος ήχο.

• Like
Βάλε και λίγο παραπάνω Distortion (DIST). Χωρίς Distortion είναι σαν να μη χρησιμοποιείς το πετάλι.

Κάρφωσε την κιθάρα κατευθείαν στη κάρτα ήχου, ξέχνα ενισχυτή και πετάλια, και ψάξου για amp simulator.  Προτείνω το Guitar Rig 6 Player. Έχει αρκετά πραγματάκια και είναι τσάμπα. Μπορείς να δοκιμάσεις και τα trial versions της NeuralDSP που είναι υψηλής ποιότητας. Δοκίμαζε διάφορα για να δεις και τι σου ταιριάζει.

• Like
Εικόνα από πεταλάκι, 50% distortion, 50% High, 30% MID, 60% Level, 60% Low, 30% MID FREQ, 60% TREBLE magnet volume πάνω στην κιθάρα (Έβαλα το volume του treble μαγνήτη στο 6 από τα 10).

Παρακάτω βάζω τα tracks με την σειρά (Rhythm, Melody, και τα δύο μαζί)

rythm solo_session.mp3
melody solo_session.mp3
both_session.mp3
Σαν να μου φαίνεται το Melodic part στο οποίο παίζω οκτάβες πάνω στις χορδές λα και σολ (δεύτερη και 4η χορδή μετρώντας από την τέρμα πάνω μπάσο μι) κάνει την μεγαλύτερη ζημιά (Δεύτερο track που ανέβασα).

Attachments

Είναι μια πολύ καλή εγγραφή. Το πετάλι σου έδωσε όσα μπορεί να σου δώσει, σχεδόν. Δώσε κι άλλα μπάσα και πρίμα, και χαμήλωσα τα μεσαία ακόμα λίγο.

Δεν θα βελτιωθεί σημαντικα. Χρειαζεσαι ποιοτικότερο πετάλι.

Μολις βάλεις στο ήχο αυτόν delay και reverb (και λίγο eq από το daw), θα στέκεται μια χαρά μέσα στο μιξ. Δοκίμασε να βάλεις τα εφέ αυτά, και να παίξεις σε backing track, με την πρώτη ευκαιρία.

• Like
Έβαλα κάποια vst αλλά κράτησα τις ρυθμίσεις στα προκαθορυσμένα γιατί δεν ξέρω.

To output από το κάθε ένα πάει στο επόμενο με την σειρά που τα γράφω κάτω (Φαίνεται και τέρμα αριστερά στα screenshots):

Delay screenshot

Equalizer

Reverb

Τι παραπάνω μπορώ να βάλω για να το κάνω ακόμα καλύτερα; Καταρχάς έστρωσε λίγο; Εγώ νομίζω 5% καλύτερο.

Όπως είπα, οι οκτάβες (melodic part) πρέπει να το καταστρέφει πολύ. Αν γίνεται με κάποιο εφέ να το κάνω λιγότερο ανατριχιαστικό στο αυτί.

Επίσης αξίζει να βάλω το ένα track να παίζει μόνο από την αριστερί μεριά των ακουστικών και το δεύτερο track στα δεξιά; Ξέρω πως να το κάνω στο Ardour. Θα ακούγετε καλύτερα; Τώρα τα έχω να παίζουν και τα δύο δεξιά και αριστερά.

Edited: Βασικά το παραπάνω δεν κατάφερα να το κάνω.

rhythm solo_session.mp3
melody solo_session.mp3
both_session.mp3

Attachments

Τελικά το βρήκα πως να κάνω να ακούγετε το ένα track δεξιά και το άλλο αριστερά, απλώς έπρεπε να κάνω export για να το κάνει apply και να το ακούσω.

Εικόνα Ardour

Επίσης έβαλα και στα 2 tracks low-high pass filter για να κόψω τις υψηλές συχνότητες που σπάνε τα αυτιά, όπως μου έχετε πει ήδη από τις πρώτες μέρες που έκανα το post.

Πλέον ακούγετε έτσι:

both_high_low_pass_filter_session.mp3

Μήπως το παράκανα με το ποιο ακούγεται δεξιά και ποιο αριστερά; Γιατί μου φαίνεται να μην συνδυάζονται πλέον οι ήχοι.

Edited:

Να και με λίγο καλύτερο balance του δεξιά αριστερά:

both_high_low_pass_filter_session.mp3

Να και το παλιό που ακούγετε χάλια:

both_session.mp3.43a4561f67227dd4020f47280ae25504.mp3

Είμαι σε καλό δρόμο;

Attachments

Να και ένα τραγουδάκι. Γιατί είμαι τόσο άρυθμος στα μελωδιακά σημεία; 100 προσπάθειες έκανα και πάλι τα γμησα! Παίζει να ήμουν και λίγο ξεκούρδιστος :P

dxd_session.mp3

Attachments

Πολύ περίεργο UI έχει αυτό το Ardour, και δε σου δίνει visual feedback όπως σου δίνουν άλλα, οπότε θα σου κάνει την εκμάθηση πολύ πιο δύσκολη. Συν τοις άλλοις, το κάνεις και σε μας δύσκολο να παρακολουθήσουμε αυτά που κάνεις...

Δεν θα έλεγα ότι είσαι σε καλό δρόμο με τα εφέ. Βιάζεσαι και πρέπει πρώτα να εξερευνήσεις το προηγούμενο στάδιο, το πιο απλό.

Κορμούλ το έκαψες το παιδί!

Όσον αφορά το Distortion, νομίζω δεν θα φτάσει σε καλύτερο επίπεδο νε αυτό το πεταλάκι. Ακούγεται χάλια. Ακόμα και στο backing track του κορμουλ, ναι μεν είναι "καλύτερο" αλλά συγκριτικά, όχι ατομικά.

Επιμένω, δοκίμασε Amp Simulator, μόνο και μόνο για να πάρεις μια γεύση του πώς είναι ένας καλός ήχος στα αυτιά σου.

Bonus tips:

- Δοκίμαζε να έχεις διαφορετικό ήχο στη lead και στις ρυθμικές, για να ξεχωρίζουν συχνοτικά.

- Ψάξε, μάθε και βάλε στις ηχογραφήσεις σου το "double tracking", κάτι που υπάρχει σχεδόν σε όλες τις rock/metal παραγωγές. Είναι η ηχογράφηση της ρυθμικής 2 φορές, την μία την κάνεις panning τέρμα δεξιά, και την άλλη τέρμα αριστερά, ενώ η σόλο μένει κάπου στη μέση. Προσοχή: Μην κάνεις duplicate το ίδιο track γιατί δημιουργούνται προβλήματα (phasing). Πρέπει να είναι διαφορετικές ηχογραφήσεις.

- Συνήθως στις ρυθμικές κιθάρες δεν βάζουμε εφέ βάθους (reverb/delay). Μπορείς όμως να τα βάλεις στην lead/solo.

• Like
Κορμούλ το έκαψες το παιδί!

?

Ψάξε, μάθε και βάλε στις ηχογραφήσεις σου το "double tracking", κάτι που υπάρχει σχεδόν σε όλες τις rock/metal παραγωγές. Είναι η ηχογράφηση της ρυθμικής 2 φορές, την μία την κάνεις panning τέρμα δεξιά, και την άλλη τέρμα αριστερά, ενώ η σόλο μένει κάπου στη μέση. Προσοχή: Μην κάνεις duplicate το ίδιο track γιατί δημιουργούνται προβλήματα (phasing). Πρέπει να είναι διαφορετικές ηχογραφήσεις.

- Συνήθως στις ρυθμικές κιθάρες δεν βάζουμε εφέ βάθους (reverb/delay). Μπορείς όμως να τα βάλεις στην lead/solo.

Μια ζωή το κάνω με διπλασιασμό. Μου δημιουργεί phasing προβλήματα μόνο εάν κουνήσω το ένα κανάλι και υπάρχει μια ελάχιστη χρονική διαφορά μεταξύ τους. Και οκ τα ρυθμικά τα ξαναγράφεις σε 2ο κανάλι ευκολα. Όταν θες να το κάνεις σε lead part, για να δώσεις εξτρα όγκο?

Στις ρυθμικές βάζω το ίδιο βάθος με τα υπόλοιπα όργανα (θέλω να βρισκεται στον "ίδιο" χώρο), απλά βάζω ελάχιστο delay.

• Like
Όταν θες να το κάνεις σε lead part, για να δώσεις εξτρα όγκο?
Στο lead δεν κανεις ποτέ double tracking, δεν το χω δει πουθενά - έκτος αν εννοείς riffs, που σε αυτή την περίπτωση ναι, κάνεις κανονικά και υποτίθεται ότι "δοκιμάζεσαι" σαν κιθαρίστας όσο πιο δύσκολο είναι το riff.

Δεν είναι σωστό το duplicate γιατί κάνουν cancel out και εν τέλει βγαίνει ένα mono αποτέλεσμα, τουλάχιστον από τη δική μου εμπειρία. Υπάρχει η μέθοδος του να πειράξεις λίγο το ένα track, όπως να το κουνήσεις κάποια milliseconds ή να αλλάξεις ελάχιστα κάποιες ρυθμίσεις στην ενίσχυση. Φαντάσου όμως ότι σε κάποιες Metal παραγωγές, υπάρχει και το quad tracking (δύο και δύο, το ίδιο τμήμα).

Εννοειται μπαίνουν εφέ και στις ρυθμικές, εξ άλλου δεν υπάρχουν κανόνες. Απλά θα του είναι πιο δύσκολο να ακούσει καθαρά, ειδικά τώρα στην αρχή.

Στο lead δεν κανεις ποτέ double tracking, δεν το χω δει πουθενά - έκτος αν εννοείς riffs, που σε αυτή την περίπτωση ναι, κάνεις κανονικά και υποτίθεται ότι "δοκιμάζεσαι" σαν κιθαρίστας όσο πιο δύσκολο είναι το riff.

Δες εδώ 

Το έκανα πχ εδώ, και εδωσα και λίγα milisecond διαφορά στο διδυμο κανάλι.

Υπάρχουν και πετάλια που κανουν κάτι παρόμοιο (tc mimiq). Φαντάζομαι υπάρχουν και Plugins (θα ψάξω να βρω κανένα τώρα που το σκέφτομαι).

Σε παρα πολλά σόλο μου διπλασιάζω για να απλώσω τον ήχο μου. Κάποιες φορές που έβαλα καθυστέρηση, είχα σημαντικά θεματα phasing. 

• Like
Reactions: Alex Raptakis

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα