Λοιπόν,
Έχουμε και λέμε...
1. Συνθεσή/ίδεα/έμπνευση/κλπ. Πρώτ'απ'όλα θα πρέπει να γράψεις το κομμάτι στο κεφάλι σου. Τα ακόρντα, τις αλλαγές, τη μπασσογραμμή, κοκ. Τους στίχους πιθανώς...
2. Practice makes perfect. Αν έχεις δικό σου χώρο (που κάτι έχεις στο σπίτι σου απ'ότι κατάλαβα) μπορείς να παίζεις μέχρι να βγει καλό, αλλά συνήθως οι μπάντες κάνουν εξάσκηση ώστε όταν θα πάνε στο στούντιο να μπορούν να παίξουν τα μέρη τους "νεράκι" και να μπορούν να συντονιστούν μεταξύ τους.
3. Ηχογράφιση. Ένα ένα τα όργανα, αφού είσαι μόνος σου. Αν είσαι σε μπάντα μπορεί να παίξετε και όλοι μαζί (σε κανονικό στούντιο, γιατι αποκλείετε να τα καταφέρεις μόνος σου με 1 μικρόφωνο) και ηχογραφείς τον εαυτό σου. Βάζεις τα ντράμς (με midi (μέσω computer δηλ), ή ζωντανά), το μπάσσο, τις κιθάρες, τα πλήκτρα, τις φωνές, κι εγώ δε ξέρω τι άλλο (μία συμφωνική ορχήστρα πχ... και δεν κάνω πλάκα).
4. ΜΙΞΗ. Και φτάσαμε στη μίξη. Το ότι θα έχεις 3 κιθάρες να παίζουνε, 4 φωνές, 1 μπάσσο, διάφορα κανάλια με ντράμς, και κάποια πλήκτρα δε σημαίνει ότι όλα αυτά θα ισορροπούν στον χώρο και στην ένταση. Μπορεί η φωνή να θάβεται κάτω απο τις ηλεκτρικές κιθάρες, μπορεί το hi-hat να μην ακούγεται, μπορεί το μπάσσο να είναι πολύ μπροστά, κοκ.
Αυτό είναι η μίξη. Φέρνεις τα levels των εντάσεων στο σωστό σημείο. Φροντίζείς να ακούγονται όλα σωστά. Φροντίζεις να βάλεις το σωστό reverb (δηλ, να βάλεις τα όργανα σε κάποιο "χώρο" γιατί αλλιώς δεν θα έχουν απόηχο και θα ακούγονται "εκτώς"), και να τα πλαισιόσεις κατάλληλα. Βάζεις άλλα εφέ (μήπως ένα ψηφιακό delay σε κάποια κιθάρα; Μήπως κάποιο EQ (equaliser) στη φωνή; κλπ).
Όλα αυτά γίνονται με ΠΟΛΛΑ κανάλια. Δεν έχεις 1 κανάλι μπροστά σου, αλλά πολλά. Το κάθε όργανο
ξεχωριστά. Και έτσι μπορείς να ισορροπήσεις τις εντάσεις και να κάνεις τη μίξη σου.
Στο τέλος της μίξης κάνεις ένα mixdown (audio bounce/export όπως θές πές το) και καταλλήγεις σε ένα (1) STEREO αρχείο (WAV ή AIF format).
5. Mastering. Το τελευταίο στάδιο για αυτό το έξτρα, αυτό το κάτι. Γενικά και για τη μίξη και για το mastering χρειάζεσαι ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ηχεία, και ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ αυτί. Δε γίνεται να κάνεις αυτά τα πράγματα χωρίς να ξέρεις αρκετά για τον ήχο.
Ψέματα, μπορείς, θα προσπαθήσεις, θα μάθεις, θα κάνεις ποστ εδώ μέσα, θα πάρεις συμβουλές, και σιγά σιγά θα μάθεις...
Τέλος πάντων, η διαδικασία mastering μου είναι ελαφρώς άγνωστη, άλλα έχει να κάνει με το τελευταίο "σιδέρωμα" του κομματιού (σε 1 αρχείο, όχι πολλά όπως στη μίξη, άρα ΔΕ διορθώνει τη μίξη). Βγάζει κάποιες περαιτέρω ισορροπίες πιο έξω, κάνει το κομμάτι πιο λαμπερό, και τέτοια... Και σε ένα δίσκο, φέρνει όλα τα κομμάτια στα ίδιο επίπεδα...
Αυτά τα ολίγα...
EDIT:
Βρε Ωρέστη...
Στο profile σου γράφεις 18... Τι απ'τα δύο είσαι;