Mήπως βρισκόμαστε στην αρχή της αποκάλυψης για το μεταχειρισμένο (μη συλλεκτικό) gear?

Κωνσταντίνος Πέγιος

kpeyos

Moderator
Staff member
Πόντοι
388
Ιδιότητα
  1. Πλήκτρα
Όλο και πιο συχνά συζητιέται στα ξένα fora το "gear apocalypse" που έρχεται. Μερικοί το αποδίδουν στο τεράστιο boom της αγοράς μέσα στην πανδημία, σε όλο αυτό το gear που αγοράστηκε για ξεπεράσουμε τη βαρεμάρα μας ή για να εκμεταλλευτούμε τον ελεύθερο μας χρόνο, το οποίο σήμερα "κάθεται". Άλλοι απλά θεωρούν αδικαιολόγητες τις αυξήσεις τιμών στο καινουργιο gear και πιστεύουν πως οι κάτοχοι μεταχειρισμένων έχουν πέσει στην παγίδα να ακολουθήσουν στις τιμές τους αναλογικά και έτσι έχουν μείνει με τα όργανα στα χέρια. 

Βρίσκομαστε σε μια περίεργη καμπή σίγουρα. Από τη μία οι εταιρείες ανέβασαν τιμές ακολουθώντας τις πληθωριστικές πιέσεις (ή τάσεις, όπως το αναλύει κανείς). Από την άλλη όντως και στις εγχώριες (Noiz, Marketplace) και στις ξένες (Reverb, Ebay) αγγελίες, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ήδη βρισκόμαστε σε ένα "buyer's market". Ακόμη και όργανα σε ευκαιρίες μένουν αρκετό καιρό, ενώ τα υπόλοιπα λιμνάζουν αζήτητα. 

Μήπως όντως βρισκόμαστε στην αρχή μιας αποκάλυψης για το μεταχειρισμένο gear?

Σημείωση: Δεν αναφέρομαι σε vintage και συλλεκτικά κομμάτια, εκεί οι κανόνες της αγοράς είναι τελείως δiαφορετικοί.

• Like
Reactions: cos_dr
Μεγάλη κουβέντα... Και εδώ είναι θέμα ζήτησης - προσφοράς. 

Βέβαια, θα βάλω και μια άλλη παράμετρο ή μάλλον ερώτημα... Για να κουνήσει μια αγορά, θα πρέπει να γίνει εισροή κεφαλαίων (πελατών). Με δεδομένο ότι εμείς οι γέροντες έχουμε αγοράσει έναν σκασμό gear, μπαίνουν στο σύστημα νέοι πελάτες, μικρότερων ηλικιών για να δώσουν κίνηση; Ασχολούνται με την μουσική στον βαθμό που είχαμε πέσει εμείς με τα μούτρα; 

Θεωρώ ότι τα δημογραφικά, αν τα γνωρίζαμε, θα έδιναν ως έναν βαθμό τουλάχιστον,  απάντηση στο ερώτημά σου... 

Κατά τα άλλα τι να σου πω... market moves in mysterious ways.   

Ισχύει όντως, οι λόγοι είναι ψιλοπροφανείς όπως ανέφερες. Οι τιμες των μεταχειρισμένων είχαν ανεβεί παρα πολυ εν μέσω πανδημίας καθως είχε ανεβει η ζητηση δραστικά και απο την αλλη είχε πεσει η προσφορά καινούριων οργάνων, δεν έβρισκες στοκ ευκολα. Προφανώς δε θα κρατούσε εσαεί αυτο. 

Πέραν του οτι όπως είπες το αναφέρουν αρκετοί δεξιά αριστερά πλεον το έχω παρατηρήσει ο ίδιος έντονα στην αγορα εντος UK, την οποία γενικα παρακολουθώ αρκετά κοντα. Ειδικά τελευταία που έχω κανα δυό όργανα στο Reverb που προσπαθώ να πουλήσω και παραλληαλα ψάχνομαι για 2-3 άλλα που με ενδιαφέρουν. Βλέπω οτι γενικά δεν κινούνται τα πράγματα όσο γρήγορα όσο παλαιότερα. Υπαρχουν δηλαδη όργανα που κοιταω τα οποια είναι listed εδω και κανα δυο μήνες σε τιμή που πριν απο ένα χρόνο θα είχαν εξαφανιστεί εντός ημερών - ισως να τα είχα πάρει εγω κιολας ?

• Συμφωνώ
Reactions: Shelter
Η αγορά του (γενικού) μεταχειρισμένου (είπαμε, όχι συλλεκτικά και ειδικές κατηγορίες) είναι ένα ωραίο αντικείμενο που θα έβγαζε πολλές δημοσιεύσεις για.... ιατρικά συνέδρια. 

Από την μια υπάρχει το Άτομο ως αγοραστής, ο γνωστός Πελάτης.

Από την αλλη υπάρχει το Ατομο ως Πωλητής. Άτομο με Άτομο.

Το παράδοξο ξεκινάει από το ότι Εγώ ως Ατομο-Αγοραστής θα έδινα 10Χ για να αγοράσω "κάτι", το οποίο κάτι αν το διέθετα ως Άτομο-Πωλητής θα περίμενα να πάρω 15Χ. Δηλαδή, περιμένω να αγοράζω φτηνά αυτό που θα ήθελα να πουλήσω ακριβά.  

Το άλλο παράδοξο, αγοράζω κάτι από την βιτρίνα 10Χ και βγαίνω να το πουλήσω στα 9.5Χ. 

Όχι φίλε. Δεν δέχομαι τιμη μεταχειρισμένου που να είναι πάνω από το 80% της αξίας που έχει ως καινούργιο στο ράφι. 

Ρισπέκτ πάντως σε αυτούς που ενώ βλέπουν ότι δεν πουλιέται το αντικείμενό τους εντούτοις δεν σπάνε την τιμή του προς τα κάτω, περιμένοντας αυτόν τον Έναν που τελικά θα το αγοράσει. Τι να πω, ρισπέκτ στην υπομονή τους. 

Οι αγγελίες βαλτώνουν γιατί οι πωλητές μεταχειρισμένων νομίζουν 1) είτε ότι έχουν κάποιον θησαυρό, 2) είτε νομίζουν ότι επειδή πήραν την άνω βόλτα οι τιμές των καινούργιων θα πρέπει να πάρουν αντιστοίχως και τα δικά τους μεταχειρισμένα  ή 3) τέλος ότι είμαστε ηλίθιοι .

Ακολουθεί παράδειγμα:

14-2-2012 πήρα το ΑΚΑΙ Miniak 289.00 €

Image1.jpg

και βλέπουμε ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ τιμές στο reverb

snap2.jpg

snap3.jpg

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
  • Συμφωνώ
Reactions: John Goumis
Οι τιμές έχουν κατσαρά δεκαδικά ψηφία, ενώ μιλάμε για Ευρώ και Γερμανία (άρα δεν υπάρχουν FX rates ανάμεσα κλπ).

Δεν είναι λίγο περίεργο; Σαν να γίνεται το pricing από κάποιον αλγόριθμο λέω-εγώ-τώρα. 

Για να καταλάβουμε το παράδειγμα, αυτό το AKAI πόσο κάνει καινούριο σήμερα?

Οι αγγελίες βαλτώνουν γιατί οι πωλητές μεταχειρισμένων νομίζουν 1) είτε ότι έχουν κάποιον θησαυρό, 2) είτε νομίζουν ότι επειδή πήραν την άνω βόλτα οι τιμές των καινούργιων θα πρέπει να πάρουν αντιστοίχως και τα δικά τους μεταχειρισμένα  ή 3) τέλος ότι είμαστε ηλίθιοι.
Οι αγγελίες επίσης βαλτώνουν γιατί κάποιοι εν δυνάμει αγοραστές θέλουν να αγοράσουν Porsche σε τιμή Smart. Έχω πχ μια αγγελία για ένα MIDI controller στο 49% την τιμής αγοράς του με 1900 εμφανίσεις, και το τι μηνύματα παίρνω δεν λέγεται. Το 99% των μηνυμάτων αφορούν μείωση της τιμής.? 

Κάποιοι απλά είναι για τα πανηγύρια...

Για να καταλάβουμε το παράδειγμα, αυτό το AKAI πόσο κάνει καινούριο σήμερα?
Δεν πωλείται καινούργιο εδώ και πολύ καιρό.

Δεν πωλείται καινούργιο εδώ και πολύ καιρό.
'Ετσι είναι δύσκολο για συμπέρασμα...

Αν κάτι όμως κυκλοφορεί ακόμα, δεν θα πρέπει να προσεγγιστεί ανάλογα. ΠΧ εχω ενα Fender Blues Junior που τον είχα πάρει απο DV247 UK το 2008, όταν η λίρα ήταν κάτω και το φπα στην Αγγλία 15% στα 360 Ευρώ. Σήμερα έχει στο Thomann 777. Ποια τιμή θα ήταν η σωστή;

Αν κάτι όμως κυκλοφορεί ακόμα, δεν θα πρέπει να προσεγγιστεί ανάλογα. ΠΧ εχω ενα Fender Blues Junior που τον είχα πάρει απο DV247 UK το 2008, όταν η λίρα ήταν κάτω και το φπα στην Αγγλία 15% στα 360 Ευρώ. Σήμερα έχει στο Thomann 798. Ποια τιμή θα ήταν η σωστή;
Προσωπικα δεν θεωρω οτι ειναι παραλογο να ανατιμολογειται κατι αναλογα με το ποσο κοστιζει τωρα, ασχετως του ποσο αγοραστηκε υπο αλλες συνθηκες. Το αντιθετο μαλιστα.

Απο τη στιγμη που ενας Blues Junior κανει γυρω στα 800 ευρω, το οτι εσυ τον αγορασες κααααποτε 360 δεν παει να πει οτι θα πρεπει ντε και καλα να τον δωσεις max ενα 30% κατω απο εκεινη την τιμη των 360. Ειναι παραλογο. Αν αγοραζες το 2008 ενα διαμερισμα για ενα Χ ποσο, σημερα θα κοιταγες να το δωσεις με βαση το Χ ποσο που εδωσες τοτε ή με βαση του ποσο κοστιζει ενα αντιστοιχο διαμερισμα σημερα?

Να στο θεσω αλλιως: τον Fender Blues Junior τον αγορασες το 2008 για 360Ε, και αξιζε 360Ε του 2008. Με 360Ε του 2008 εγω (σχεδον) πληρωνα το νοικι μου στην Αγγλια καλη ωρα, με 360Ε του σημερα δε πληρωνω νοικι ουτε για κοτετσι. Αν με 360Ε του σημερα πληρωνα το νοικι μου, ε ισως και ο Blues Junior καινουριος να εκανε ακομα 360Ε, ελα ομως που δεν κανει. 

Στην προκειμενη περιπτωση μια τιμη 400-500 ευρω κατ'εμε ειναι λογικη αναλογα και την κατασταση του ενισχυτη.

Στην προκειμενη περιπτωση μια τιμη 400-500 ευρω κατ'εμε ειναι λογικη αναλογα και την κατασταση του ενισχυτη.

Ναι αλλά με 500 ευρώ στην Αγγλία ούτε κοτέτσι δεν νοικιάζεις σημεριΣ ? , εντάξει μια ωραιότατη ΝΤΟΥΛΑΠΑ σε διαμέρισμα στην δεύτερη ζώνη στο Λονδίνο την νοικιάζεις πάντως μην ημεθακαιυπερβολικοι.

• Haha
Reactions: odis13

Αν κάτι όμως κυκλοφορεί ακόμα, δεν θα πρέπει να προσεγγιστεί ανάλογα. ΠΧ εχω ενα Fender Blues Junior που τον είχα πάρει απο DV247 UK το 2008, όταν η λίρα ήταν κάτω και το φπα στην Αγγλία 15% στα 360 Ευρώ. Σήμερα έχει στο Thomann 798. Ποια τιμή θα ήταν η σωστή;
Το Akai Miniak ήταν synth του 2009-10, και κόστιζε κάτω από €300 απ'οτι θυμάμαι, οπότε οι τιμες που το έχουν στο Reverb είναι εκτος πραγματικότητας. Πουλάμε σε αγγελίες σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές αγοράς, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Αν το Miniak πχ το είχε αγοράσει ο LK €300 το 2010, υπήρχε ακόμα στην αγορά σήμερα και για κάποιο λόγο η τωρινή τιμή ήταν €500, η τιμή πώλησης στις αγγελίες θα μπορούσε να μπει κάτω από τα €500, όχι κάτω από τα €300.

Παιδιά για το ΑΚΑΙ miniak μιλάμε,  όχι για porche RS 2.3 του 73....ένα budget synth που είναι εδώ και χρόνια discontinued...και το πουλούσαν 289 ευρώ. 

Ο,τιδηποτε πάνω από 100 ευρώ σε used, είναι εκτός τόπου και χρόνου. 

Ειναι και αυτο, επειδη το εβαλε προς πωληση ο αλλος για 700 ευρω δεν παει να πει οτι πωλειται και τοσο. Το Reverb δειχνει οι τιμες τους (actual τιμες) να ειναι στα 200-300 ευρω τον τελευταιο χρονο.

Παιδιά για το ΑΚΑΙ miniak μιλάμε,  όχι για porche RS 2.3 του 73....ένα budget synth που είναι εδώ και χρόνια discontinued...και το πουλούσαν 289 ευρώ. 
Not bad, not bad at all το "μικρό", απ'ότι διαβάζω τώρα στο τότε review του SOS. 

Ο Αγοραστής το μόνο κριτήριο που πρέπει να έχει είναι αν συμφέρει να το  αγοράσει μτχ αυτή τη στιγμή σε σχέση με τη τιμή του καινούριου... Τώρα πόσο το έχει αγοράσει ο πωλητής ή αν του το χάρισαν δεν έχει καμία σημασία... 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα