Μικρόφωνο για ενισχυτή κιθάρας???

leo_7

Νέο μέλος
Πόντοι
1
Θέλω να ηχογραφήσω με τον ενισχυτή της κιθάρας μου και δεν έχω ιδέα τι μικρόφωνο πρέπει να πάρω. Ο ενισχυτής μου είναι κεφαλή με καμπίνα 2χ12 και θέλω να μου προτείνετε μικρόφωνα για αυτή τη δουλεία. Και κατι ακόμα εχω ενα Hot Plate Attenuator που βοηθάει να έχω το ενισχυτή μου π.χ. στο 4 (για να παίζουν σωστά οι λάμπες) και να ακούγετε ποιο χαμηλά για να μπορώ να παίζω στο σπίτι.Αυτό επηρεάζει τι μικρόφωνο πρέπει να πάρω;

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Δε γνωρίζω αν επηρεάζει ή όχι, δεν πιστεύω όμως.

'Ένα κλασσικό μικ για τη δουλειά αυτή είναι το Shure SM57.

Οχι δεν επηρεαζει.

Η πιο κλασσικη λυση ειδικα αν εισαι πρωταρης ειναι ενα καλο δυναμικο,το στανταρντ ειναι το Shure SM57,πολυ καλο ειναι και το Sennheiser E906 αν και ειναι λιγο ακριβοτερο.Και με τα δυο θα ξεκινησεις τοποθετωντας τα ακριβως στο κεντρο του ενος μεγαφωνου κολλημενα στη γρυλια του ενισχυτη,αν πριμαρουν πολυ ή αν θες πιο "μαλακο" ηχο τοποθετησε το μεταξυ του κεντρου του μεγαφωνου και της περιφερειας του.Οσο πιο κοντα στο πατωμα το τοποθετησεις τοσο περισσοτερα μπασα θα εχεις.

Μια εξαιρετικη επιλογη ειναι και τα ribbon μικροφωνα (ειναι λιγο πιο ευαισθητα και εχουν πιο "ανοιχτο" ηχο ενω "μαζευουν" τα υπερβολικα πριμα),αυτα εδω παρα την γελοια τιμη τους ειναι φανταστικα.Ξεκινα τοπουετωντας τα 5-6 εκατοστα απο το κεντρο του μεγαφωνου.

http://www.thomann.de/gr/the_tbone_rm700.htm

http://www.thomann.de/gr/the_tbone_rb100.htm

Να ρωτήσω και εγώ ο ανίδεος..πέραν του μικροφώνου τι αλλο χρειαζομαστε?

Γιατί κάτι λέγατε παλια ότι τα ribbon δε λειτουργουν με phantom power (που δε ξέρω αν κατάλαβα σωστα τι είναι) κλπ...

μια καρτα ηχου και μια προενισχυση (η μια καρτα ηχου με αξιοπρεπεις προενισχυτες).

τα ribbon καιγονται αν τα "ταϊσεις" με phantom power αλλα ΓΙΑΤΙ να το κανεις αυτο?? :o

Superfunk είπε:
μια καρτα ηχου και μια προενισχυση (η μια καρτα ηχου με αξιοπρεπεις προενισχυτες).

τα ribbon καιγονται αν τα "ταϊσεις" με phantom power αλλα ΓΙΑΤΙ να το κανεις αυτο?? :o

Για να πεισω τη μαμα μου να μου πάρει καινουργιο ;D ;D

Μιας και σε κανα δυο βδομάδες θα γίνω κάτοχος σοβαρου ενισχυτή (αμην και πότε) ,μπορεις να προτεινεις ενα καλό και οικονομικό σετάκι καρτα ήχου-προενίσχυση-μικρόφωνο?

Πχ αυτο εδώ μαζι με μια καρτα αξίζει?

http://www.thomann.de/gr/the_tbone_sc600_bundle.htm

παρε αυτη που εχει εξαιρετικους προενισχυτες απο τη μανα της

http://www.thomann.de/gr/m-audio_firewire_410_audiointerface.htm

& ενα απο τα μικροφωνα που προτεινα και θα εισαι αρχοντας (ολες τις κιθαρες στο δισκο μας με αυτο τον συνδιασμο τις εχω γραψει)

Superfunk είπε:
παρε αυτη που εχει εξαιρετικους προενισχυτες απο τη μανα της

http://www.thomann.de/gr/m-audio_firewire_410_audiointerface.htm

& ενα απο τα μικροφωνα που προτεινα και θα εισαι αρχοντας (ολες τις κιθαρες στο δισκο μας με αυτο τον συνδιασμο τις εχω γραψει)
Με το ίδιο κόστος αν πάρεις μια emu 1212m και έναν εξωτερικό προενισχυτή

σαν τον Presonus TubePre θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα ηχητικά στην ίδια

τιμή.  ;)

Αυτό το λέω έχοντας κάνει ο ίδιος ανάλογη δοκιμή και διαπιστώνοντας

ότι η φθηνή λαμπίτσα του Presonus βγάζει πιο καθαρό ήχο από τους preamps

της m-audio. :)

Πριν 1-2 μηνες ειχα κι εγω τον ιδιο προβληματισμο.

Κατεληξα λοιπον στον συνδιασμο Mackie Onyx Satellite

http://www.thomann.de/gr/mackie_onyx_satellite.htm

και για μικροφωνο το http://www.thomann.de/gr/the_tbone_rm700.htm

Ειμαι απολυτα ευχαριστημενος με αυτο το setup αν και σκοπευω να παρω και αυτα εδω http://www.thomann.de/gr/the_tbone_sc140_stereoset.htm για ακουστικα οργανα διοτι εχω την εντυπωση οτι το rm700 δεν τα καταφερνει και τοσο καλα σε αυτο το κομματι(ισως να φταιει και η ακουστικη του δωματιου μου).

Επισης το δοκιμασα και για φωνη και μου φαινεται ωραιο.

Οπως και να εχει τα T-bone ειναι 100% value for money!

Με το ίδιο κόστος αν πάρεις μια emu 1212m και έναν εξωτερικό προενισχυτήσαν τον Presonus TubePre θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα ηχητικά στην ίδια

τιμή.  Wink

Αυτό το λέω έχοντας κάνει ο ίδιος ανάλογη δοκιμή και διαπιστώνοντας

ότι η φθηνή λαμπίτσα του Presonus βγάζει πιο καθαρό ήχο από τους preamps

της m-audio. Smiley
θα διαφωνησω αλλα βεβαια γουστα ειναι αυτα,εμενα οι προενισχυτες της m audio μου αρεσουν παρα πολυ σε σημειο να μη με "ενοχλουν" καθολου οταν τους συγκρινω με τους κορυφαιους προενισχυτες που συνηθως χρησιμοποιω οταν γραφω σε κανονικο στουντιο,μαλιστα δεν μπορω να ξεχωρισω σε δουλειες που εχω κανει τι ειναι τι ;) τοσο καλους τους θεωρω

Το Presonus κακο δεν ειναι μου ακουγεται ομως πολυ "πλαστικο" και παντα μου βγαζει την εντονη "μεσαιϊλα" που οι ψευτολαμπατοι προενισχυτες αυτης της κατηγοριας βγαζουν,βεβαια ολα αυτα ειναι φιλολογιες γιατι πολυ πιο μεγαλη σημασια για τον ηχο της κιθαρας εχει ο ενισχυτης,τα μικροφωνα & ο τροπος που τα τοποθετεις....η M audio απλα εχει και πολλες ευκολιες και phantom power ειναι δεν σκυλι απο πλευρας αντοχης ;)

Superfunk είπε:
Το Presonus κακο δεν ειναι μου ακουγεται ομως πολυ "πλαστικο" και παντα μου βγαζει την εντονη "μεσαιϊλα" που οι ψευτολαμπατοι προενισχυτες αυτης της κατηγοριας βγαζουν
Αυτό ακριβώς έλεγα κι εγώ λίγο καιρό πριν όταν τα ξαναλέγαμε επ'αυτού με τον Τheoniki...

βεβαια ολα αυτα ειναι φιλολογιες γιατι πολυ πιο μεγαλη σημασια για τον ηχο της κιθαρας εχει ο ενισχυτης,τα μικροφωνα & ο τροπος που τα τοποθετεις....
+1!

Πάντως ένα sm-57 είναι ότι πρέπει. Δεν χρειάζεται ψάξιμο, εκτός αν δεν μας αρέσουν οι μισές κιθάρες που έχουν ηχογραφηθεί στην ιστορία της μουσικής από τότε που βγήκε στην αγορά αυτό το mic.

Και με όλα τα άλλα μικρόφωνα γράφεις κιθάρα αλλά είναι σαν πηγαίνεις από Πειραιά στην Αθήνα μέσω Βάρκιζας. Θα  το επεξεργαστείς για να το κάνεις να ακούγεται σαν το shure. ;D

bloody_sunday είπε:
Το Presonus κακο δεν ειναι μου ακουγεται ομως πολυ "πλαστικο" και παντα μου βγαζει την εντονη "μεσαιϊλα" που οι ψευτολαμπατοι προενισχυτες αυτης της κατηγοριας βγαζουν
Αυτό ακριβώς έλεγα κι εγώ λίγο καιρό πριν όταν τα ξαναλέγαμε επ'αυτού με τον Τheoniki...

βεβαια ολα αυτα ειναι φιλολογιες γιατι πολυ πιο μεγαλη σημασια για τον ηχο της κιθαρας εχει ο ενισχυτης,τα μικροφωνα & ο τροπος που τα τοποθετεις....
+1!
Ας δεχτούμε λοιπόν ότι στον presonus υπάρχει αυτή η πλαστική μεσαιϊλα (που από την άλλη, δεδομένου του

κόστους του, δεν πιστεύω ότι είναι τόσο έντονη όσο ο Superfunk υποστηρίζει, για τα δικά μου αυτιά τουλάχιστον).

Προτιμώ λοιπόν αυτήν την πλαστική, ψεύτικη, μεσαία λείανση στον ήχο από την λεπτότητα (με την έννοια της

έλλειψης όγκου) και το ιδιαίτερα έντονο γρέζι (το οποίο εμένα με ενοχλεί πολύ) των προενισχυτών της m-audio...

Αυτή είναι η άποψή μου και βέβαια τελείως υποκειμενική όντας απλά ...άποψη. ;D

Πάντως έχω και εγγραφή στην οποία μπορείτε και εσείς να "ακούσετε" αυτά που σας γράφω.

Αν θέλετε ανεβάζω ;)

Επί του θέματος λοιπόν, για το SM57 μόνο καλά λόγια θα ακούσεις από όσους το έχουν χρησιμοποιήσει.

Εκτός από την ευελιξία του ως μικρόφωνο (λήψη ήχου από μπουζούκια και ακουστικές μέχρι τύμπανα

και ενισχυτές ηλεκττρικής κιθάρας) ως μεγάλο προτέρημα του αποτελεί και η ιδιαίτερα ποιοτική του

κατασκευή που σημαίνει αντοχή στον χρόνο, πράγμα για πολλούς εξίσου σημαντικό, ειδικά για live.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Και με όλα τα άλλα μικρόφωνα γράφεις κιθάρα αλλά είναι σαν πηγαίνεις από Πειραιά στην Αθήνα μέσω Βάρκιζας. Θα  το επεξεργαστείς για να το κάνεις να ακούγεται σαν το shure. Grin
:) :)

ενταξει αλλα βεβαια δεν ειναι παντα η μοναδικη λυση το 57αρι (και γενικα τα δυναμικα) απλα ειναι η πιο "ευκολη".

μετα απο 20 χρονια που ..τραβιεμαι με τα...γραψιματα προσωπικα σαφως προτιμω τον ηχο των ribbon αλλα χρειαζεται λιγο παραπανω πειρα και πειραματισμος για να πετυχεις το αψογο αποτελεσμα.

το 57αρι ειναι σιγουρα πιο "ασφαλες" για καποιον που δεν εχει το χρονο και τις γνωσεις να ψαχτει πολυ.

Προτιμώ λοιπόν αυτήν την πλαστική, ψεύτικη, μεσαία λείανση στον ήχο από την λεπτότητα (με την έννοια της

έλλειψης όγκου) και το ιδιαίτερα έντονο γρέζι (το οποίο εμένα με ενοχλεί πολύ) των προενισχυτών της m-audio..
δεν εχω διαπιστωσει τιποτα απο αυτα τα δυο προβληματα που λες στη δικη μου m audio....μηπως....αυτη που ακουσες ειχε...χαλασει??? :o :) :)

μου κανει πραγματικα ενυπωση μια και ο κυριος λογος που επελεξα αυτη την καρτα για home use ηταν ακριβως οι πολυ καλοι προενισχυτες της (για την τιμη της παντα δεν λεω οτι ειναι και neve.... :)) και το υψηλο headroom τους που δινει πεντακαθαρο ηχο χωρις καθολου ξυσιμο (γρεζι..)

τελος παντων to each his own I guess...

thnx για τις απαντήσεις. shure ποιος φέρνει στην Αθήνα;

επίσης μου έχουν προτείνει αυτό shure Beta 57A τη γνώμη έχετε;

theoniki είπε:
Επί του θέματος λοιπόν, για το SM57 μόνο καλά λόγια θα ακούσεις από όσους το έχουν χρησιμοποιήσει.

Εκτός από την ευελιξία του ως μικρόφωνο (λήψη ήχου από μπουζούκια και ακουστικές μέχρι τύμπανα

και ενισχυτές ηλεκττρικής κιθάρας)
να ρωτησω κατι σχετικο......το 57αρι αποτι εχω καταλαβει κανει για ηχογραφηση ακουστικης σε συνθηκες δωματιου-στουντιο...για λαιβ τι λεει???θελω δλδ εκτος απο το out της ηλεκτρακουστικης να παιρνω και απο μικροφωνο για ΗΡΕΜΑ λαιβ(φαση ακουστικη και κιθαρα)...θα πιανει τπτ ή θα ειναι αδικος κοπος??και αν πιανει θα προσθετει κααααατι παραπανω στον ηχο ή θα ειναι αχρηστο εντελως???

Υ.Γ. το θεμα ειναι να μην δωσω τα 300 για earth blend και να μου μεινει και ενα πολυχρηστικο μοκροφωνο

rainbowe είπε:

και ενισχυτές ηλεκττρικής κιθάρας)
να ρωτησω κατι σχετικο......το 57αρι αποτι εχω καταλαβει κανει για ηχογραφηση ακουστικης σε συνθηκες δωματιου-στουντιο...για λαιβ τι λεει???θελω δλδ εκτος απο το out της ηλεκτρακουστικης να παιρνω και απο μικροφωνο για ΗΡΕΜΑ λαιβ(φαση ακουστικη και κιθαρα)...θα πιανει τπτ ή θα ειναι αδικος κοπος??και αν πιανει θα προσθετει κααααατι παραπανω στον ηχο ή θα ειναι αχρηστο εντελως???

Υ.Γ. το θεμα ειναι να μην δωσω τα 300 για earth blend και να μου μεινει και ενα πολυχρηστικο μοκροφωνο
Το 57άρι ως δυναμικό μικρόφωνο συνίσταται κυρίως για live καθώς πολύ δύσκολα θα παρουσιάσει

ανάδραση, κοινώς θα σφυρίξει...

Μάλλον λάθος κατάλαβες άρα... :)

Ο φίλος leo_7 που άνοιξε το θέμα ενδιαφέρεται για μικρόφωνο που θα πέρνει ήχο από ενισχυτή κιθάρας και όχι κατ' ευθείαν από το φυσικό "ηχείο" της κιθάρας. Δεν είναι δηλαδή το 57άρι η ενδεδειγμένη λύση για συνθήκες "δωματίου-στούντιο".

Εκεί καλύτερα μπάλα θα έπαιζε ένα πυκνωτικό μεγάλου διαφράγματος και όχι ένα δυναμικό.  ;)

Όσο για την ιδέα σου, σε ιδανικές συνθήκες, σίγουρα θα προσέθεται μια επιπλέον ευκρίνεια και

λαμπρότητα στον ήχο σου αλλά λέω σε ιδανικές....Αν για παράδειγμα έχεις τον ενισχυτή της

κιθάρας πολύ δυνατά το έρμο το μικρόφωνο τι να πιάσει από φυσικό ήχο....Θα πιάνει και αυτό

80% τον ήχο του ενισχυτή και 20% τον ήχο του οργάνου. Πρόσφατα (πριν 2 μέρες) είδα

την υλοποίηση αυτής της ιδέας σου σε καλά μηχανήματα (κονσόλα midas venice, ηχεία JBL

SRX700, μικρόφωνο απευθείας σε ακουστική ένα AKG C-3000 η οποία ακουστική έδινε σήμα

και σε έναν ενισχυτή που είχε πίσω του ο μουσικός) αλλά το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό

καθώς ο ενισχυτής υπερκάλυπτε τον ήχο του μικροφώνου το οποίο ακουγόταν από τα main ηχεία

σε σημείο που να νομίζω ότι είναι κλειστό  :o.

Όπως επίσης την ιδανική φάση την χάλαγε και ο ηχολήπτης ο οποίος μόνο ηχολήπτης

δεν ήταν (κλασσική φάση ηχολήπτη που καθόταν πίσω από τα ηχεία στο πλάι της

ορχήστρας).  >:(

Αρα αν θέλεις να υλοποιήσεις την ιδέα σου εξασφάλισε πρώτα τα καλά μηχανήματα και

την επιτήρηση τουλάχιστον (!) του ήχου σου από έναν άνθρωπο με στοιχειώδες αυτί  ;D

leo_7 είπε:
thnx για τις απαντήσεις. shure ποιος φέρνει στην Αθήνα;

επίσης μου έχουν προτείνει αυτό shure Beta 57A τη γνώμη έχετε;
για ηχογραφηση ενισχυτη κιθαρας διαλεξε καλυτερα το απλο 57αρι

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back