theoctapus είπε:
Δεν αντιλαμβάνομαι την επιχειρηματολογία για θέματα προφανή. Εε ναι, παντού θα βρείς καλά και παντού θα βρείς κακά κι ανάλογα τις προσωπικές εμπειρίες τα ποσοστά αλλάζουν. Αυτονόητο. Τελικά όμως αυτό που μετράει είναι το σύνολο, το τελικό άθροισμα, η σούμα, το net result που λένε στο χωριό μου και σ' αυτό η Ελλάδα δεν παίρνει καλό βαθμό κάτι που δεν νομίζω πως μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Και θα πει κάποιος, τι με νοιάζει εμένα αν π.χ. δεν δίνονται χρήματα για έρευνα και δεν προωθείται ο πολιτισμός, εγώ μένω στο χωριό και με νοιάζει μόνο να 'χω ξύλα για την σόμπα και τσίπουρο. Σεβαστό. Αλλά δεν γίνεται κατανοητό μάλλον πως μπορεί να μην καίγεται το δικό σου σπίτι αλλά αργά ή γρήγορα θα σε πάρει η κάπνα. Κι απ' αυτό το προαναφερθέν τελικό αποτέλεσμα το σκυλάδικο αφαιρεί πόντους, μπορεί όχι τόσους όσους άλλα αρνητικά της χώρας αλλά αρκετούς για να σε νοιάζει.
Ας ακούει λοιπόν ο καθένας οτι γουστάρει, προφανές κι αυτό. Αλλά όπως λέει ο npap το πρόβλημα δημιουργείται όταν κάποιος φέρεται και ζει σαν "σκυλάς".
Άρα το ερώτημα γίνεται, αν δεν υπήρχαν τα σκυλάδικα αυτές οι συμπεριφορές θα ήταν διαφορετικές; Γνώμη μου, ναι θα ήταν. Δεν θα εξαφανιζόντουσαν, ούτε ξαφνικά η κοινωνία θα καθάριζε αλλά δεν μπορώ να μην σκεφτώ πως το σκυλάδικο καλλιεργεί και βοηθάει την μετατροπή κάποιου σε "σκυλά".
Δυστυχώς όμως αν δεν υπήρχε το σκυλάδικο θα υπήρχε κάτι άλλο οπότε η "ευχή" εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Όσο η βλακεία είναι ανθρώπινο χαρακτηριστικό (ανάθεμά σε κατανομή του Gauss) τόσο τα σκυλάδικα σε διάφορες μορφές θα υπάρχουν. Παρόλ' αυτά το συμπέρασμα αυτό δεν θα πρέπει να μας μετατρέψει σε κυνικούς. Οι λογικές τύπου "αφού έτσι έχουν τα πράγματα τι το παλεύεις" δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Το να κάνεις κριτική και να προσπαθείς δεν είναι μια διαδικασία με στόχο την τελική λύση αλλά μια προσπάθεια να μην αφήσεις τα πράγματα να καταρρεύσουν υπο το ίδιο τους το βάρος.
Βασιλη, συμφωνω και επαυξανω : η κριτικη, μεταξυ πολλων άλλων, πρεπει να ειναι ορθολογικη και οχι να βασιζεται σε αφορισμους, σε biases, επιλεκτικες οπτικες γωνιες και γενικευσεις. Κατι το οποιο φυσικα καταλαβαινουμε ολοι αλλα πολλες φορες παραβλεπουμε.
Απο την αλλη, οι αποψεις μονες τους δεν αρκουν. Οι δρασεις ειναι που αλλαζουν τα πραγματα και εδω απατειται απαραιτητα και συνεπεια αποψεων και πραξεων.
Οσο για την γκαουσιανη, που το χουμε ξαναπει πολλες φορες και ειναι stats 101, μπορει ο μεσος ορος να μετακινειται, αλλα οταν μιλαμε για κοινωνιες η κατανομη αυτη οχι μονο δεν ειναι μονοδιαστατη αλλα εκτεινεται σε μια απειρια διαστασεων, τις περισσοτερες εκ των οποιων δεν μπορουμε να μετρησουμε οσο αμεσα θα θελαμε και που αλληλοεξαρτωνται και αλληλοεπηρεαζονται με οχι γραμμικο / προφανη τροπο. Καθε κοινωνια ισορροπει καπου (η ειναι προς μετακινηση οπως η δικια μας) και "καπου χανει, καπου κερδιζει". Φυσικα, μοναδες και συνολο αλληλεπιδρουν με δραματικους τροπους συνεχως.
Γι αυτο, απλα πραγματα. Κανε αυτο που νομιζεις σωστο. Εχεις καλη πιθανοτητα καποιος να ακολουθησει το παραδειγμα σου. Τα λογια ειναι λογια, και με την ασυνεπεια που διακρινει τους περισσοτερους απο εμας (ασχετα που στο μυαλο του καθενος μας οχι μονο εχουμε παντα δικιο -γιατι ειμαστε προγραμματισμενοι να νομιζουμε οτι εχουμε παντα δικιο- αλλα και νομιζουμε οτι ειμαστε απολυτα συνεπεις αναμεσα σ αυτα που σκεφτομαστε και σε αυτα που κανουμε)
Απλως οι γενικευσεις του οτι ολοι οι Ελληνες ειναι ηλιθιοι, βλαχοι, κτλ ειναι απλως.. παιδικοτητες. Στην τελικη ξαναλεω, ο καθενας ζει οπου θελει.
Ακουσα δε μεσα στα χρονια της κρισης οτι καλως εχουμε τα μνημονια και -το αποκορυφωμα- οτι οι Ελληνες θα επρεπε να κατεβουν στο συνταγμα και αντι να διαμαρτυρηθουν να... αυτομαστιγωθουν... απο Ελληνα καθηγητη σε Αμερικανικο πανεπιστημιο. Αυτο πια... που ολοι ειναι μ@λ@κες και μονο εμεις σωστοι, ε, ειναι λιγο υποπτο..
[flash=200,200]
https://youtu.be/cV-HtclvLaw
Παντου οι ανθω