audiokostas είπε:
Μιλάς για τις λαϊκές μουσικές ανά την υφήλιο......
Μιλαω για τη φυση του ανθρωπου, η οποια εχει μεσα της τον ρυθμο και το τραγουδι. Γεννιομαστε με τον ρυθμο μεσα μας, γεννιομαστε με την ικανοτητα να τραγουδαμε. Ενα τσιφτετελι πχ ή καποιος αλλος απλος ρυθμος ειναι πολυ πιο κοντα στη φυση μας απ'οτι μια Toccata του Bach ή ενα Free Jazz κομματι του Archie Shepp. Oι απλοϊκοι/ευκολοχωνευτοι ρυθμοι και στιχοι γινονται παντα πιο ανεκτοι/αποδεκτοι στο μεσο_μουσικα απαιδευτο_αυτι καποιου ακροατη.
Ειναι ευκολο και φυσικο για ολους να χτυπανε το ποδι τους πανω σε ενα ευκολο ρυθμο, να χτυπανε παλαμακια και να σιγοτραγουδανε/παπαγαλιζουν στιχακια τυπου "
'Τέλειωσε' μου'πες κάποια μέρα, χάθηκες κι ούτε καλημέρα, πνίγομαι μες στα δάκρυά μου, έφυγες κι έσβησ’ η χαρά μου..."
(Καρβελας
). Οτιδηποτε πιο πολυπλοκο απ'τα παραπανω προϋποθετει καποια ελαχιστη εκπαιδευση του αυτιου, λιγο "ψαξιμο" και ενασχοληση παραπανω, κατι που δεν εχουν ολοι την διαθεση να κανουν, ειτε γιατι δεν μπορουν ειτε γιατι απλα δεν τους ενδιαφερει.
Τώρα τι είναι μόρφωση, θα το πάμε μακριά.
Γιατι να το παμε μακρια? Η μορφωση ειναι μορφωση, 1+1=2. Η "
ευρεια κουλτουρα" ειναι η ευρεια παιδεια. Υπαρχουν απειροι ανθρωποι με απιστευτη μορφωση, αλλα απο γενικη παιδεια δεν...Υπαρχει και το αντιθετο φυσικα. Πιο πιθανο ειναι για καποιον με ευρεια παιδεια να ακουσει 5-6-10 διαφορετικα μουσικα ειδη, κι ας εχει βγαλει μονο το Δημοτικο, παρα για καποιον με μεγαλη θεωρητικη μορφωση. Το να λεμε οτι καποιος δεν ακουει σκυλαδικα λογω της μεγαλης μορφωσης του ειναι εντελως ακυρο.
Ανέλαβε λοιπόν ένας τύπος να κάνει τον DJ και άρχισε να βάζει Πάολα και Γονίδη. Το πλήθος ξετρελάθηκε και ανέβηκαν στα τραπέζια. Με πονέσαν τα μυαλά μου.
Που να δεις εγω τι επαθα πριν 2-3 μηνες που πηγα καλεσμενος στα γενεθλια του γιου ενος φιλου μου. Ο φιλος αυτος ειναι στα 50+, παλια ειχε δισκαδικο και εχει κολλημα με το Rock και κυριως με ψυχεδελεια. Στο σπιτι εχει περιπου 3500-4000 βινυλια με πολλα σπανια και ακριβα κομματια.
Σκαω λοιπον με μια τουρτα στο χερι κατω απο το σπιτι του, που δεν ηξερα ακριβως που ηταν γιατι ειχε αλλαξει γειτονια τα τελευταια χρονια. Καθομαι κατω απο την εισοδο μιας πολυκατοικιας χωρις να ειμαι σιγουρος αν αυτη η εισοδος ειναι η σωστη, και παιρνω τηλ. τον φιλο μου να μου πει ακριβως που μενει. Δεν απαντουσε. Τον πηρα 3 φορες και τιποτα. Στο μεταξυ ηταν 11:30 το βραδυ Παρασκευης, και σε ολο το τετραγωνο ακουγονταν στη διαπασων Ελληνικα τραγουδια και "
Ωπα! Δωσεεε! Εεεεελα!" ;D
Σκεφτηκα "
ποιος σκυλας ακουει τοσο δυνατα μουσικη? Δεν του εχουν φερει ακομα την αστυνομια?" Εκεινη τη στιγμη χτυπαει το κινητο μου, ηταν ο φιλος μου που ειχε δει τις αναπαντητες. Μου λεει σε ποιο οροφο μενει και μου ανοιγει την πορτα της εισοδου. Ανεβαινω πανω, μου ανοιγει, μπαινω μεσα προσπερνωντας ενα limited edition LP box των Poll
(με το ταγαρι μεσα) και βλεπω καμια δεκαρια 18χρονους μαζι με καποιους μεγαλυτερους να χορευουν με καποιο σκυλαδικο που δεν θυμαμαι αυτη τη στιγμη. ??? :-X Κι ολα αυτα μεσα στο ιδιο δωματιο με την "ιερη δισκοθηκη" του φιλου μου. ;D
Το τι μπινελικι ακουσε δεν γραφεται.
Το σπιτι του συγκεκριμενου φιλου μου ηταν ενα απο τα ελαχιστα μερη που δεν μπορουσα να φανταστω οτι θα ακουσω Ελληνικα, και μαλιστα σκυλαδικα.
Παει κι αυτο το καστρο... ;D