Μεσαίες τιμές release & attack

ontheflow

Νέο μέλος
Μηνύματα
186
Πόντοι
16
Όταν λέμε μεσαίες τιμές release & attack στον compressor από που μέχρι που κυμαίνονται? ??? :-\ ???

 
Γιατί ...τρελαίνεσαι με αυτά? :)

Οι μεσαίες τιμές είναι αυτές που βρίσκονται στη ..μέση!

Τι ψάχνεις ακριβώς με αυτές τις ερωτήσεις?

 
Απλός προσπαθώ να εξασκήσω το αφτί μου πόσο περίπου attack & release πρέπει να βάλλω στην φωνή μου ώστε να μην ακούγεται το απότομο κομπρεσάρισμα είχα διαβάσει ένα άρθρο που έλεγε πως στης φωνές συνήθως(γενικά μιλώντας πάντα)βάζουμε μεσέαις τημές release & attack και απλός δεν ξέρω στα ποσά mS παίζουν οι μεσαίες τημές…

Το φαντάζομαι ότι είναι στη μέση... αλλά από vst σε vst άλλης εταιρίας αλλάζουν η τιμές…

Εχετε καμια ιδεα για να με βοιθησετε??? :-\

Συγκεκριμένα για φωνή έτσι… :)

 
Δοκίμασε για αρχή έναν 'εύκολο' compressor.

Κατέβασε αυτά τα δωρεάν plug-ins

http://antress.webng.com/

και κοίτα πρώτα τον modern amplifier που έχει 2 ρυθμίσεις, είναι opto compressor που σημαίνει ότι είναι μαλακός χωρίς pumping και χωρίς να "μασάει" τις ατάκες των ήχων.

MLA-5.jpg


Μετά (ή και ποτέ!) μπορείς να πας στην vintage σειρά ή σε οποιονδήποτε compressor, και να πειραματιστείς με τα attack release ως εξής:

Βάλε ratio 4:1, γρήγορο attack και γρήγορο release.

Xαμήλωσε το thresold μέχρι να δεις μείωση 6-8 db.

Άρχισε να ανεβάζεις το attack μέχρι να ακούς την φωνή να γίνεται πιο "παχιά" αλλά όχι τόσο ώστε να μην μειώνονται πολύ τα db (ανεβάζοντας το attack μειώνεται και το ποσοστό ηχομείωσης του compressor)

Τέλος άρχισε να ανεβάζεις το release μέχρι να μην ακούς "παραμόρφωση".

Aν οι ρυθμίσεις του attack και release μειώσουν το "κομπρεσσάρισμα", τότε χαμηλώνεις λίγο περισσότερο το thresold για να μεγαλώσει ξανά.

 
Ευχαριστώ πολύ…πιστεύω ότι έπιασα πανό κάτω το νόημα!!! Τα λες με μια σειρά που γίνετε πολύ κατανοητό, άσχετο χρησιμοποιώ τα plug-ins της wave έχω ακούσει τα καλύτερα και από φίλους και από ηχολήπτες… Άμα το threshold είναι 0 δεν κάνω πολλά πράγματα έτσι? Για τη τόσο καιρό δεν το κατέβαζα…βασικά αν μπορείς εξήγησε μου τη ακριβώς είναι για να το ξεκαθαρίσω και να μου πεις αν είναι λάθος που το έβαζα στα 0db και τη επιπτώσεις είχε… :-\ ??? :-\

Μιας και άρχισα να μιλάω για compressors…θέλω να κάνω άλλη μια ερώτηση… είναι κακή η χρίση limiter στο master? ???

 
Πόλη καλό άρθρο!!!! Αν και πολύ τεχνικό…

Ευχαριστο!!! :)

Το μόνο που με μπερδεύει πάντα και δεν το έχω ακόμα ξεκαθαρίσει είναι η έννοια, δυναμική του ήχου η αλλιώς η δυναμική περιοχή του ήχου… θα μπορούσες να μου την ξεκαθαρίσεις η να με ανατρέψεις σε κάποιο link??? Ελληνικό κατά προτίμηση για τη δεν τα πάω καλά με τα αγγλικά…

Δεν είναι κακό να μαθαίνουμε και λίγο θεωρία.

 
Δυναμικη του ηχου ειναι η το ευρος της εντασης που μπορει να παρει ο ηχος... με αλλα λογια η διαφορα της μικροτερης εντασης απο την μεγαλυτερη...

Η φωνη πχ μπορει να εχει μεγαλη δυναμικη γιατι μπορει να ψυθιριζει καποιος και στην συνεχεια να ουρλιαζει...

σε αντιθεση με ενα walkin bass το οποιο εχει μικροτερη δυναμικη (δλδ η διαφορες στην ενταση του δεν εχουν τοσο μεγαλη διαφορα)

σε αντιθεση με το slap bass... κλπ

οπως και να εχει παντως στο θεμα του compressor δεν υπαρχουν καποια στανταρτ... ακουγοντας και κανοντας...

 
....και να συμπληρώσω κάτι ακόμα σε όσα έγραψε ο Dreampanos

Το σύνολο της δυναμικής κίνησης μιας ηχητικής πηγής (μέσα στο δυναμικό της εύρος όπως το περιέγραψε ο Dreampanos)  - η αυξομείωση δηλαδή της έντασης της σε συνάρτηση με τον χρόνο - χωρίζεται σε 2 επιμέρους κατηγοριοποιήσεις:

τις μακροδυναμικές - τις διαφοροποιήσεις δηλαδή της μέσης έντασης μιας ηχητικής πηγής ανά περιόδους πχ μία φωνή η οποία είναι πιο χαμηλή σε ένταση στα 2 πρώτα μέτρα και στα 2 επόμενα δυναμώνει ή ακόμα και μέσα σε μία φράση οι 3 πρώτες λέξεις είναι πιο χαμηλές και οι επόμενες πιο δυνατές,ή αντίστοιχα μια κιθάρα,ένα μπάσο κλπ κλπ - και στις μικροδυναμικές - δηλαδή στις στιγμιαίες μεταβολές της έντασης όπως στην μετάβαση από έναν φθόγγο σε άλλον σε μια φωνή, το χτύπημα (attack) ενός snare σε σχέση με το υπόλοιπο ηχητικό περιεχόμενο του (resonances της κάτω μεμβράνης και του σώματος, σουρντίνα), το picking στην χορδή μιας κιθάρας σε σχέση με τον υπόλοιπο παλμό της, αλλά και το στιγμιαίο peak του kick drum ή του snare μέσα στο μιξ κλπ......

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ευχαριστώ πολύ!!! Πιστεύω πως κατάλαβα μερικά πράγματα ,θα μπορούσα γενικά να εμπιστευτώ σε κάποιον άλλον την μείξη μου αλλά μου αρέσει να ξέρω τη γίνετε από κάτω και για αυτό προτιμάω να μαθαίνω και να τα κάνω εγώ…είναι πολύ ενδιαφέρον!

Πέρση δεν ήξερα τη σημαίνει vst και τώρα μπορώ να κάνω κάποιες ερασιτεχνικές μίξης με την βοήθεια καλοθελούμενων ανθρώπων σε αυτό το site…να είστε καλά και καλή συνέχεια σε ότι αγαπάτε και στης δουλείες σας!!! :)

Και πάνω από όλα Follow your dreams!!! ;)

 

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top