Έχει εργαστεί κάποιος σε δισκογραφική εταιρεία ή να γνωρίζει πώς γίνεται το remastering των ελληνικών cds τα τελευταία χρόνια;
Αυτό που έχω ακούσει και δεν ξέρω αν αληθεύει, είναι ότι τα τελευταία χρόνια, παίρνουν τα wav από το αρχικό cd και βάζουν ένα equalizer με πολύ μπάσο (επειδή είναι μόδα) και μετά αλλάζουν τις εντάσεις (πχ πολλά παλιά του 1990 ή 70,80s, που σε cd πρωτοβγήκαν αρχές του 1990 είχαν ένταση -17, -16 LUFS κλπ) και τα βάζουν στα -10 ή -9 LUFS. Πάντως επειδή έχω αναφερθεί πολλές φορές, αυτό κάνει κακό στον ήχο, δηλαδή από τις αρχικές εκδόσεις τα ακούω πολύ καλύτερα. Αν ξέρει κάποιος να μας διαφωτίσει ακριβώς.
Το σίγουρο είναι ότι τα πολύ παλιότερα χρόνια έπαιρναν από τα αρχικά master tapes. Πχ κάποιο κομμάτι 70s, 80s, μπορεί να πρωτοβγήκε σε συλλογή cd το 1989. Ενώ ο ολοκληρωμένος δίσκος μπορεί να κυκλοφόρησε σε cd πρώτη φορά το 1993. Τυχαίνει έτσι, να έχει κάποιες μικροδιαφορές το mastering, το ίδιο κομμάτι σε δύο διαφορετικά albums μεταξύ 1989-1993. Το σίγουρο είναι ότι σε όσα βγήκαν πολλές φορές remastered, γίνεται η επεξεργασία της επεξεργασίας και χειροτερεύει το αποτέλεσμα.