atreu73 είπε:
Και σε ποιο σημείο για σένα αναγκαστικά ξεκινά η απείθεια στους νόμους. Αν ποτέ;
Απείθεια στους νόμους σημαίνει αναρχία.
Δε συζητούμε (ούτε καμία οργανωμένη κοινωνία συζητά) γι' αυτό, αλλά για την πιθανότητα αντικατάστασης των νόμων που ισχύουν, με άλλους που να είναι περισσότερο δίκαιοι.
Δεδομένου του γεγονότος ότι στη χώρα μας έχουμε βουλευτικές εκλογές κάθε περίπου 2.5 χρόνια, θεωρώ απαράδεκτη οποιαδήποτε προτροπή για απείθεια στους νόμους, καθώς οι πολίτες έχουμε την ευκαιρία να αλλάζουμε τους κυβερνώντες με μία συχνότητα που είναι σχεδόν ανήκουστη. Το ότι κάποιοι δεν ικανοποιούνται με το εκλογικό αποτέλεσμα και προτρέπουν άλλους να απειθούν στους νόμους, αυτό δείχνει απλά τον λανθάνοντα(

φασισμό τους, διότι είναι βέβαιο ότι αν οι ίδιοι ήταν στην εξουσία δε θα ανεχόντουσαν τέτοιες δημόσιες προτροπές (και ναι, εννοώ αυτούς που όλοι σκεφτήκατε, αλλά όχι μόνο αυτούς).
Σκοπός του οποιουδήποτε νόμου δεν είναι να είναι δίκαιος, όπως επιπόλαια πιστεύουν οι περισσότεροι αγράμματοι πολίτες: είναι να είμαστε όλοι ΙΣΟΙ απέναντί του: αυτό εξασφαλίζει τη λειτουργία της δικαιοσύνης και αυτό είναι που θα οδηγήσει στην αντικατάσταση του νόμου, αν αυτός είναι προϊόν παραλογισμού.
Οι Έλληνες, επειδή ακριβώς δεν πληρώνουν φόρους, μέχρι σήμερα δεν πολυ-ενδιαφερόντουσαν για το που πάνε οι φόροι τους. Τώρα, όπως θα διαπιστώσετε στις επόμενες εκλογές, ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο και η μόνη πληροφορία που δεν γνωρίζουν ακόμη στην ολότητά της είναι το ότι οι φόροι τους πηγαίνουν σχεδόν εξ' ολοκλήρου για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων (η αντιπολίτευση το λέει, όταν θυμάται πως θέλει να ακυρώσει το μνημόνιο, ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα συνεχίσουν να πληρώνονται χωρίς τα δανεικά των ξένων, αλλά οι υποστηρίζοντες την αντιπολίτευση, δεν το "πιάνουν"... τους μπαίνει από το ένα αυτί και βγαίνει από το άλλο, καθώς φαίνεται). Οπότε, ακόμη και αν δεν πιστεύετε εμένα ή τους - κατ' όνομα - νεοφιλελεύθερους, πιστέψτε την αντιπολίτευση: οι φόροι μας πηγαίνουν στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων και ο μόνος τρόπος να πληρώνουμε λιγότερους φόρους είναι να έχουμε λιγότερους δημόσιους υπαλλήλους. Τελεία.
Τώρα, επί του ζητήματος για το πιο ποσοστό φόρου θα έπρεπε να πληρώνει ένας που έχει κέρδη 20.000.000 το χρόνο, η προσωπική μου απάντηση - παρ' ότι δεν με ρώτησαν - είναι ότι θα έπρεπε να πληρώνει 0%, υπό την προϋπόθεση ότι απασχολεί αντίστοιχο προσωπικό στα πλαίσια κάποιας εθνικής σύμβασης εργασίας που να εξασφαλίζει στους εργαζόμενούς του καλή ποιότητα ζωής σύμφωνα με το τρέχον κόστος ζωής. Θεωρώ πιο χρήσιμο να τον έχω πλούσιο, ευχαριστημένο και δίκαιο εργοδότη ικανών ανθρώπων, παρά να του πάρω π.χ. τα μισά και να τα πετάξω στο σκουπίδι που λέγεται ελληνικό δημόσιο.
Για το παληκάρι που θέλει να πάρει το Mac, όπως εξήγησα και νωρίτερα, δεν έχει νόημα αυτό που ρώτησε (εκτός αν θέλει όντως να κάνει φοροδιαφυγή), αλλά ναι, συμφωνώ ότι δεν είναι φοροφυγάς με την κοινή έννοια του όρου.. είναι κάτι περισσότερο σαν το... στιγμιαίο λάθος του Πασχάλιους, αθώος μεν, αλλά προσωρινά ένοχος. Ας μην πληρώσει φόρο αν είναι να κάνει καμία μουσική της προκοπής και να βρει το δρόμο του (βέβαια, δεν ξέρει τι εστί Apple... τα λεφτά που θα γλυτώσει στο τελωνείο θα τα δώσει διπλά σε ένα μόλις μήνα απ' όσα παρελκόμενα θα χρειαστεί να πάρει... αλλά.. ας ρώταγε... αφού δεν ήξερε....)...