harilatron είπε:
krknow δεν σου απαντάει κανείς γιατί το θέμα της συζήτησης είναι άλλο.
Το κεντρικό θέμα της διαφωνίας δεν είναι η ίδια η φοροδιαφυγή όσο η αναζήτηση "θεωριών" για τη δήθεν ηθική της νομιμοποίηση.
Να διευκρινίσω, τουλάχιστον από τη μεριά μου, ότι το ζήτημα δεν το θέτω σε βάση ηθικής νομιμοποίησης της φοροδιαφυγής.. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να ήταν αυτή η βάση του από τη στιγμή που οι μεγαλύτεροι φοροφυγάδες είναι μεγαλοκαρχαρίες, κάτοχοι ΠΑΕ κλπ? Όπως ειπώθηκε - από σένα νομίζω - η φοροδιαφυγή δεν έχει κάποιον ταξικό προσανατολισμό αλλά αντίθετα όποιος θέλει να βοηθήσει το τομάρι του (ιδιοτελώς) και έχει τη δυνατότητα να το κάνει χωρίς να τον συλλάβουν οι αρχές ή έστω είναι διατεθειμένος να το ρισκάρει, θα το κάνει.. Προφανώς, το moto δεν είναι "ζήτω η φοροδιαφυγή", ούτε καν!
Αφήστε λοιπόν τα μαθήματα περί φόρων, ηθικής, ανιδιοτέλειας, κράτους, κοινωνίας κλπ! Γνωρίζουμε για ποιο λόγο υπάρχουν οι φόροι, για ποιο λόγο θα έπρεπε να πληρώνονται και με ποιον τρόπο επιστρέφονται στους πολίτες μέσω δημόσιων έργων, δαπανών κλπ...
Η βάση, κι επαναλαμβάνω μιλάω από τη μεριά μου, στην οποία θέτω το ζήτημα είναι αυτή η δήθεν εξιδανίκευση του κράτους, των θεσμών, του πολιτικού και οικονομικού συστήματος στο οποίο ζούμε! Θα μου πει τώρα κάποιος: "Πού είδες να λέμε ότι έχουμε το τέλειο κράτος?".. Δεν το λες ευθέως, ωστόσο το εννοείς! Όταν για την κατάντια μας και την οικονομική κρίση σου φταίει... αυτός που φέρνει ένα Mac από τον Καναδά χωρίς να πληρώσει το φόρο κι όχι η Χ ή Ψ ΠΑΕ που φοροδιαφεύγει κάτι εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.. Ή όταν για τα λουκέτα στα καταστήματα σου φταίει ο Μπαγκλαντεσιανός στην ΑΣΟΕΕ κι όχι η φορολογία που γονατίζει κάθε μικρομεσαία επιχείρηση.. Ε τότε φίλε έχεις εστιάσει στο δέντρο κι έχεις χάσει κοτζάμ δάσος... Γιατί το παρεμπόριο συντηρείται από τους καταναλωτές του.. Και η κυρία που θα αγοράσει τη μαϊμού τσάντα από τον Μπαγκλαντεσιανό για 10€ είναι η ίδια που δεν έχει να δώσει τα 60€ να πάρει την αυθεντική από κάποιο νόμιμο μαγαζί..
Αν καταφέρανε να μας πείσουν ότι για την οικονομική κρίση ευθύνεται ο δημόσιος υπάλληλος που τα ξύνει ή ο Πακιστανός που στέλνει ότι βγάζει (χα χα) στο Πακιστάν ή ο μουσικός (γιατί είμαστε και μουσικό forum) που παίζει στο τάδε μαγαζί το Σάββατο χωρίς μπλοκάκι, χαθήκαμε... Το σύστημα είναι αρκετά σάπιο ώστε να γεννάει συνεχώς "λωποδύτες" τέτοιας τάξης αλλά οι υπεύθυνοι της κατάστασης δεν είναι προφανώς αυτοί.. Κι αν εμείς είμαστε σκατολαός (που πράγματι, μπορεί να είμαστε), το ίδιο είναι και οι Ισπανοί, Ιταλοί, Ιρλανδοί κλπ? Όλοι πληρώνουν τα... αφορολόγητα MacBook τους και... τους δημόσιους υπάλληλους?
Να κλείσω με δυο λόγια για δυο έννοιες που έπαιξαν αρκετή μπάλα στο thread.. Η μία είναι η έννοια της νομιμότητας. Η άλλη είναι η έννοια της ιδιοτέλειας. Θα δώσω ένα παράδειγμα γιατί ήδη έχω κουράσει, νομίζω.. Έστω λοιπόν ότι: Ο γείτονάς μου, έχει οικογένεια με παιδιά, δεν έχει φράγκα όμως να πληρώσει το ρεύμα, οπότε και του το κόβουν! Νόμιμα! Συμβαδίζουν άραγε η νομιμότητα και η ηθική στο παράδειγμα? Έστω λοιπόν ότι κλέβει αυτός ρεύμα από έναν πυλώνα της ΔΕΗ.. Αυτό για κάποιους σημαίνει ιδιοτέλεια (εμείς πληρώνουμε κανονικά κι αυτός καπηλεύεται τις δικές μας πληρωμές και φόρους).. Αν εγώ στηρίξω την όποια προσπάθεια του γείτονά μου? Θέμα ιδιοτέλειας δεν τίθεται.. Θα είμαι μήπως ηθικός αυτουργός?