Mastering

bubble είπε:
Πέρα απο αυτο... Αληθεια σε τι είσαι αντίθετος σε αυτα που είπα ?? σχετικά με το ότι τα pc προδιδουν οτι εισαι digital.?
Ευχαριστώ που ρωτάς, δείχνει ότι σε ενδιαφέρει και κάτι άλλο εκτός από τη δική σου γνώμη.

Κοίτα φίλε μου (τώρα να δεις πόσες αντιδράσεις θα έχουμε), οι "μαστεράδες" είναι μία υπο-εξαφάνιση φάρα "ειδημόνων" οι οποίοι προσπαθούν να καθυστερήσουν την εξαφάνισή τους (τόσο βέβαιη όσο αυτή των δεινοσαύρων) με διάφορα ιδεολογήματα που διασπείρουν σε ιδιωτικές συζητήσεις και συνεντεύξεις. Το δυσάρεστο είναι ότι διάφοροι άλλοι (κυρίως νέοι και άβγαλτοι, αλλά μερικές φορές και κάποιοι πιο μεγάλοι που θα έπρεπε να είναι πιο καταρτισμένοι), αναπαραγάγουν αυτά τα ιδεολογήματα τιμής ένεκεν. Το αποτέλεσμα είναι να έχει διαμορφωθεί μία ιδεολογία γύρω από το mastering η οποία αγγίζει τα όρια της μυθολογίας και του θρησκευτικού φανατισμού.

Πάρε για παράδειγμα αυτό που είπε ο Katz και αναφέρθηκε παραπάνω, περί "γεμάτου όπλου". Πόσο ανόητος και ανεύθυνος πρέπει να είναι ένας άνθρωπος για να επιλέξει αυτές τις διατυπώσεις; Όχι, δεν μοιάζει σε τίποτε το mastering  με το να χειρίζεσαι ένα γεμάτο όπλο, ειδικά το ψηφιακό mastering το οποίο σου επιτρέπει να προσπαθήσεις και να ξαναπροσπαθήσεις, όσες φορές κρίνεις ότι χρειάζεται. Αλλά τέτοιες διατυπώσεις (κινδυνολογικές όπως κάθε θρησκευτικό δόγμα) είναι απαραίτητες προκειμένου να συντηρηθεί ο.. μύθος. Η υπερβολή είναι πάντοτε φίλη της αναλήθειας.

Και βέβαια, τι πιο in από το να θάβει κάποιος (ή να μισοθάβει) τη ψηφιακή τεχνολογία, στη προέκταση των παραπάνω λογικών και νοοτροπιών. Έλεος πια.

Εγώ δε θα κάνω τη γενίκευση ότι ο καθένας μπορεί να κάνει τα πάντα αν προσπαθήσει αρκετά (αν και αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της έρευνας και του πολιτισμού), αλλά θα πω ότι τουλάχιστον "ο καθένας μπορεί να προσπαθήσει οτιδήποτε" και ΟΧΙ δεν θα σκοτωθεί όπως θα σκοτωνόταν αν έπαιζε με γεμάτο όπλο.

Και σίγουρα συμφωνώ ότι αυτός που δεν μπορεί να ηχογραφήσει καλά και να μιξάρει καλά τότε δεν θα κάνει και mastering, αλλά ο καθένας μπορεί να εργαστεί και να επενδύσει προκειμένου να βελτιώσει τις ικανότητές του και στους τρεις τομείς.

Θα συμφωνησω εν μερη με τον Eye (αν και εγω θα  εξακολουθω να πηγαινω τις δουλειες μου για επαγγελματικο mastering...οσο βεβαια πληρωνουν ΑΛΛΟΙ για αυτο και οχι εγω.. :) :) :))

το μαστερινγκ δεν ειναι τιποτα αλλο απο μια διαδικασια "βελτιωσης" και επεξεργασιας της τελικης μιξης με ΤΡΙΑ μεσα....το eq,το compression & το limiting...  απο εκει και περα εχω ακουσει και ΦΟΒΕΡΑ home masterings με waves plug ins & αθλια επαγγελματικα mastering με τα καλυτερα μηχανηματα του κοσμου...

ΕΝΑ δεν πρεπει να ξεχναμε: το 99% της επιτυχιας ενος mastering βασιζεται στην ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΜΙΞΗ αν αυτη δεν ειναι καλη τοτε δεν υπαρχει ΚΑΜΜΙΑ περιπτωσει να σωθει απο το μαστερινγκ...

Αυτη τη στιγμη κυκλοφορουν στην αγορα δουλεις με σπιτικο μαστερινγκ οι οποιες ...μαμουνε  ακριβως επειδη εχουν τοσο καλη μιξη ωστε το χρυσο ρητο "the best mastering is NO mastering" επιβεβαιωνεται... ;) 

@eye

Συμφωνώ σε όσα είπες εκτός από τον χαρακτηρισμό ως ανόητου για τον Κatz. Όλοι είμαστε πολλές φορές δογματικοί για διάφορους λόγους καλούς ή κακούς και ο Katz γίνεται λίγες φορές δογματικός και μόνο επειδή αγαπάει υπερβολικά τον καλό ήχο και την λεπτομέρεια (τουλάχιστον από ότι έχω διαβάσει στο βιβλίο του και στις δημόσιες συζητήσεις του).

Πολλές φορές μια μικρή λεπτομέρεια κάνει την διαφορά και στο mastering συναντάς συνέχεια τέτοιες στιγμές όπου η απόφαση να ρυθμίσεις μια μικρή λεπτομέρεια αποκτάει την διάσταση του "να πυροβολήσω ή να μην πυροβολήσω",δηλ. μία απόφαση που παίρνουμε για κάτι "μικρό", παίρνει αξία "μεγάλου", εκεί κολλάει η παρομοίωση του Katz.

Επαναλαμβάνω ότι συμφωνώ σε ότι άλλο είπες.

haryy είπε:
εκτός από τον χαρακτηρισμό ως ανόητου για τον Κatz. Όλοι είμαστε πολλές φορές δογματικοί για διάφορους λόγους καλούς ή κακούς και ο Katz γίνεται λίγες φορές δογματικός και μόνο επειδή αγαπάει υπερβολικά τον καλό ήχο και την λεπτομέρεια (τουλάχιστον από ότι έχω διαβάσει στο βιβλίο του και στις δημόσιες συζητήσεις του).
Εκτιμώ τον Katz ως επαγγελματία, όπως οποιοσδήποτε άλλος εδώ μέσα. Αλλά - και το ξέρουμε από τον εαυτό μας - είμαστε όλοι μας επιρρεπείς στην άμμετρη υποστήριξη των θέσεών μας και τότε είμαστε ανόητοι διότι αφήνουμε τον εγωισμό μας πάνω από την αλήθεια.

Wow! είπε:
Αλλά - και το ξέρουμε από τον εαυτό μας - είμαστε όλοι μας επιρρεπείς στην άμμετρη υποστήριξη των θέσεών μας και τότε είμαστε ανόητοι διότι αφήνουμε τον εγωισμό μας πάνω από την αλήθεια.
Η φράση αυτή είναι φοβερή !!!  ;)

Δική σου;  ???

Εγώ πάντως από δώ και πέρα θα την χρησιμοποιώ.  8)

Wow! είπε:
εκτός από τον χαρακτηρισμό ως ανόητου για τον Κatz. Όλοι είμαστε πολλές φορές δογματικοί για διάφορους λόγους καλούς ή κακούς και ο Katz γίνεται λίγες φορές δογματικός και μόνο επειδή αγαπάει υπερβολικά τον καλό ήχο και την λεπτομέρεια (τουλάχιστον από ότι έχω διαβάσει στο βιβλίο του και στις δημόσιες συζητήσεις του).
Εκτιμώ τον Katz ως επαγγελματία, όπως οποιοσδήποτε άλλος εδώ μέσα. Αλλά - και το ξέρουμε από τον εαυτό μας - είμαστε όλοι μας επιρρεπείς στην άμμετρη υποστήριξη των θέσεών μας και τότε είμαστε ανόητοι διότι αφήνουμε τον εγωισμό μας πάνω από την αλήθεια.
Αυτό ισχύει για τους ανθρώπους, αλλά όπως όλα τα πράγματα είναι σχετικά, και εμείς καμιά φορά εκλαμβάνουμε την γνήσια προσπάθεια κάποιου να αναδείξει την αλήθεια, ως εγωϊσμό. ;)

Ναι, αυτό το "περί γεμάτου όπλου" είναι μια πολύ τρέντι άποψη που θα ταίριαζε περισσότερο στις σελίδες ενός λαιφστάιλ περιοδικού παρά βγαλμένη από τα χείλη ενός ειδήμονα όπως ο Katz. Aλλά και πάλι, ο Katz είναι, ό,τι θέλει λέει...

Είχα πει σε παλιότερο θρεντ ότι ένα mastering μπορεί εύκολα να βλάψει τις ισορροπίες μιας καλής (και πόσο μάλλον μιας ιδιότροπης) μίξης. Αλλά αξίζει να το σκεφτόμαστε και σαν μια δεύτερη και τελική ματιά πάνω στο δημιούργημά μας, ειδικά αν το έχουμε μιξάρει εμείς.

Τώρα τι άλλο μένει να πούμε... μέχρι κάποιος να ξεθάψει το θρεντ και να απαντήσει μετά από 2 χρόνια;

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
το μαστερινγκ δεν ειναι τιποτα αλλο απο μια διαδικασια "βελτιωσης" και επεξεργασιας της τελικης μιξης με ΤΡΙΑ μεσα....το eq,το compression & το limiting...  απο εκει και περα εχω ακουσει και ΦΟΒΕΡΑ home masterings με waves plug ins & αθλια επαγγελματικα mastering με τα καλυτερα μηχανηματα του κοσμου...
ΕΝΑ δεν πρεπει να ξεχναμε: το 99% της επιτυχιας ενος mastering βασιζεται στην ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΜΙΞΗ αν αυτη δεν ειναι καλη τοτε δεν υπαρχει ΚΑΜΜΙΑ περιπτωσει να σωθει απο το μαστερινγκ...

Αυτη τη στιγμη κυκλοφορουν στην αγορα δουλεις με σπιτικο μαστερινγκ οι οποιες ...μαμουνε  ακριβως επειδη εχουν τοσο καλη μιξη ωστε το χρυσο ρητο "the best mastering is NO mastering" επιβεβαιωνεται... 
Και επίσης 99% της επιτυχίας μίας καλής μίξης είναι μία πολυ καλή ηχογράφηση. Όλα είναι αλυσίδα για μένα. Αν όλα έχουν γίνει σωστά το mastering είναι ένα 5% - 10% (το πολύ) του τελικού αποτελέσματος.

Αυτο εννοειται,υποτιθεται οτι ..εχουμε πετυχει την πολυ καλη ηχογραφηση.. ;) :)

LPF~freQ είπε:
Mastering - Φιλοσοφική συζήτηση .......  0 - 1 !!!

;D :P
Όντως.Γράψε λάθος! ;D

Το οτι θα γινοτανε πολεμος δεν το περιμενα, αλλα δυστυχως παλι απαντηση δεν πηρα.Το θεμα αλλου ξεκινησε και η ζωη αλλου μας παει (παλιο ασμα).

Σιγουρα δεν θα γινω Blackmore στη θεση του Blackmore, αλλα ο χριστιανος ζητησα πως να ακουγονται πιο γεματα τα κομματια.

Για να γινω πιο σαφης, βαζω ενα κομματι απο Deep Purple στο στερεο και τα level πανε στο θεο και υστερα βαζω ενα δικο μου αριστουργημα (χα χα χα) και ισα ισα που κουνιουνται τα level.

Φταιει η μιξη,φταιει η ασχετοσυνη μου στο mastering(αληθεια σε τι χρειαζεται, λεω??) φταιει οτι δεν εχω τα υπολοιπα παιδια απο τους D.P,φταιει ο καιρος;;;

Απο plug in (wave,izotope κ.λ.π) γεματος ο pc( καλα να 'ναι το internet) αλλα τι να τα κανω τα εργαλεια αν δεν ξερω να τα δουλεψω.

Αλλα παρατηρησα, οτι γενικως πρεπει να υπαρχει μια  ασχετοσυνη (με την καλη εννοια, βεβαιως βεβαιως) γιατι γυρω γυρω το πανε ολοι, αλλα στην ουσια κανεις.

Για να γινω ακομη πιο συγκεκριμενος, οταν βλεπω ενα πινακα ζωγραφικης (μιλαμε για κουλτουρα) και ρωτησω καποιον ειδικο το πως το εχει ζωγραφισει ο καλλιτεχνης, θα μου πει τι χρωματα εχει βαλει, πως τα εχει βαλει,πια τεχνοτροπια χρησιμοποιησε και με δυο λογια θα μπορει να τον αντιγραψει επακριβως ωστε να μοιασει στο πρωτυπο.

ΣΙΓΟΥΡΑ μα ΣΙΓΟΥΡΑ ποτε δεν θα εχω τα μηχανηματα και την τεχνικη (παιζεται) των πιο πανω θηριων της μουσικης, αλλα τουλαχιστον να ειναι καπως καλυτερος ο ηχος, οταν τον βαλω στο στερεο.

Καποια παιδια( γεια σου superfunk) σιγουρα γνωριζουν το θεμα και αν θελουν ας γραψουν λιγο πιο συγκεκριμενα πραγματα να βοηθησουν οχι μονο εμενα αλλα ΣΙΓΟΥΡΑ και πολλους αλλους.

Καλα ντε μη παραπονιεσαι!!! :)

Αν θες απλα να ανεβασεις τα level σου και να "γυαλισεις" το master bus κανε τα εξης απλα

1.βαλε πρωτα τον SSL comp στην επιλογη mastering

2.βαλε μετα το LINMB στην επιλογη electro mastering & παιξε με τα levels των συχνοτητων (η αν...βαριεσαι αστο οπως ειναι preset ;D)

3.βαλε με τα τον L2 με out celling στο 0,1 & threshold απο 1,5 εως 3,5

ετοιμα τα γκαζωμενα levels.... :) :)

(μονο μη νομιζεις οτι εγινες ξαφνικα ο Βοb Clearmountain... :) :))   

Εισαι γιγαντας. Τα προγρογραματα που αναφερεις ειναι της waves.

Μου φανηκε οτι τα ειδα καποια στιγμη οταν ανοιξα καποιο πακετο απο την συγκεκριμενη εταιρεια, εφαγα την πικρα μου με το χαος και το σκοταδι που βρηκα (...μω την ασχετοσυνη μου) και τα εσβησα αρων αρων.Αλλα ποιο πακετο;

@vartanis

Aν είχες διαβάσει την 1η μου απάντηση ήδη θα είχες τα πρώτα αποτελέσματα.

Για να σου πει κάποιος ακριβώς τι πρέπει να κάνεις, ίσως θα πρέπει να στείλεις ένα δείγμα από τα τραγούδια σου.Κανένα τραγούδι δεν είναι ίδιο με ένα άλλο οπότε δεν υπάρχει αυτόματο mastering ούτε standard διαδικασία.Σε κάθε τραγούδι χρειάζεται και διαφορετική φιλοσοφία.

Στείλε ένα track δικό σου και μπορεί κάποιος από τους άσχετους να μπορέσει να σου δώσει καμιά συμβουλή.

Ίσως μετά ακουστεί το κομμάτι σου σαν των Deep Purple. :D

"το μαστερινγκ δεν ειναι τιποτα αλλο απο μια διαδικασια "βελτιωσης" και επεξεργασιας της τελικης μιξης με ΤΡΙΑ μεσα....το eq,το compression & το limiting...  απο εκει και περα εχω ακουσει και ΦΟΒΕΡΑ home masterings με waves plug ins & αθλια επαγγελματικα mastering με τα καλυτερα μηχανηματα του κοσμου.."

+ 10000000000000000000000,6

Παντα καλοπροαιρετα Haryy, αν εχεις τιποτα μυγες διπλα σου διωχτες. Την μετρησα την απαντηση σου την 1 αλλα ηθελα κατι περισσοτερο. Απλα. Διευκρινησα με το παραδειγμα τι θελω και ο γιγαντας απαντησε καταλληλως. Και για να γινω ακομη πιο σαφης και το θετο σαν απορια, αν γινεται να καταλαβει καποιος ακουγοντας ενα τραγουδι (π.χ των Deep Purple)  το τι εχει κανει ο μαστερας για να βγαλει αυτον τον ηχο; Θα μου πεις λειπει ο αρχικος ηχος του συγροτηματος, αλλα στο γενικα πιστευω οτι καποιος πραγματικος γνωστης θα εχει αποψη.

Υ.Γ Οι D.P ηταν μοναδικοι (με Blackmore+Gillan), οπως λεμε μανα ειναι μονο μια.

Κοιτα για να ειμαστε και...σοβαροι...

ΚΑΝΕΝΑΣ εδω μεσα (κανενας στην ΕΛΛΑΔΑ επιτρεψε μου να πω) δεν ΜΠΟΡΕΙ να παιξει οπως οι Purple...

To ΠAIΞΙΜΟ τους λοιπον ειναι το 90% αυτου που ακους ;)

Μετα ακους μια καταπληκτικη ηχογραφηση σε καρα-κορυφαιο εξοπλισμο και με απεριοριστο ΧΡΟΝΟ για αυτους που λαμβανουν μερος σε αυτην

Με ακους μια μιξη επισης με απεριοριστο χρονο..

Τελος ερχεται και ενας απο τους καλυτερους μαστεραδες του πλανητη ο οποιος με...διαπλανητικο εξοπλισμο κανει ενα φοβερο μαστερινγκ...

Αυτα που σου ειπα εγω ειναι καποια πολυ βασικα "οπλα" με τα οποια οι ηχογραφησεις που κανεις σπιτι σου θα ακουστουν πιο ισοροπημενα και σε υψηλοτερα levels χωρις παραμορφωσεις... ;)

Επουδενι ομως δεν ειναι επαγγελματικου επιπεδου μαστερινγκ (αν ξερεις βεβαια τι κανεις μπορεις να εχεις πολυ καλα αποτελεσματα)

τι ακουω..να αυτά κάνει η τεχνολογία.κάνε κλικ σε εκεινο το κουμπακι...σηκωσε λιγο και το άλλο..ώπα..εκεί είσαι!νά το!έτοιμο το mastering!ετσι όπως τα λεει ο sf είναι.μην περιμένεις να σου πει κάποιος 2 προγράμματα και 5 κουμπακια που θα σηκώσεις,και να έχεις ήχο αναλογικό της δεκαετίας των purple που επεξεργάστηκε για μήνες!

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Πάντως, αν θέλεις την άποψή μου, προσπάθησε πρώτα να έχει το track σου ένα λογικό level, γιατί αν τα meters του στέρεο δεν κουνιούνται καθόλου τότε μάλλον είναι χαμηλογραμμένο. Τα peaks δηλαδή να πλησιάζουν (αλλά να μην φτάνουν) τα 0 db. Και 2-3 db χαμηλότερα δεν πειράζει, αλλά όχι τόσο ώστε να μην κουνιούνται τα meters  ;D

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα