yannis όσο έχω ακούσει τον σταθμό σας τόσα άκουσα.
Δεν είμαι και φανατικός του ραδιοφώνου τα τελευταία χρόνια (έχουν στάξει αίμα τ' αυτιά μου σαν επαγγελματίας του χώρου) και πιθανό να έχεις δίκιο. Χαίρομαι πάντως ιδιαίτερα που παίζουν άνθρωποι με υπόβαθρο σαν το δικό σου (πέραν του ακροατή) στο ράδιο.
Το ότι παίζει ένας σταθμός "εκατομμύρια τραγούδια" που έλεγε κι ο G, δεν τον κάνει αυτόματα καλό. Δεν συζητάμε όμως αυτό αλλά αναφερόμουν στο στίγμα που μένει όσον αφορά το "αφρικανικό" ρεπερτόριο.
Η Αφρική είναι τεράστια ήπειρος και απ' όσα έχω ακούσει στο ντόπιο ράδιο, υπάρχει αναπόφευκτα μια "ευρωπαϊκή" επιλογή που γέρνει κυρίως προς το Δυτικό μέρος που είναι πιό μελωδικό με ξένες επιρροές και δεν στηρίζεται τόσο στον ρυθμό. Και Αφρική = πολυρυθμία.
Ακόμα και οι 2 που ανέφερες θα μπορούσαν να κάνουν καρίερα στην Ευρώπη (αν δεν κάνουν ήδη) και μακάρι να κάνουν. Πριν τον Dludlu υπήρξε ο συμπατριώτης του Jonathan Butler, (ο Benson του φτωχού) κιθαρισταράς, τραγουδισταράς, μουσικαράς που κάνει καριέρα εκτός Αφρικής από το 80 και είναι πλέον Christian musician. Παραμένει μουσικαράς αλλά όχι χαρακτηριστικό δείγμα σε Αφρικανικό ιδίωμα. Δεν κατάλαβα πως μιλάμε για το εμπορικό VS αντιεμπορικού... Και ο Habib Koite καλός είναι και δεν θα το κρίνω εγώ ο λίγος, αλλά μάλλον σε λάθος βάση τοποθετείσαι.
Το ερώτημα του OP ήταν:
Θέλω να ακουσω κ να διαβασω τπτ για μπάσο με αφρικανικα groove και γενικα ενα μικρο αντιπροσωπευτικο υλικο του οργανου για ακροαση κ αντιγραφη.
Θελω να δινει ιδιεταιρο βαρος σε χαμηλες νοτες το οποιο οργανο εχουν για μπασογραμμες.
και επ' αυτού τοποθετήθηκα.
Σχετικά με το
Δηλαδή αν ο Jimmy Dludlu ή ο Habib Koite είναι για "παγκόσμια κατανάλωση", μάλλον δεν ζούμε στον ίδιο κόσμο (που ακούει Lady Gaga και Καίτη Γαρμπή ΜΟΝΟ).
Δεν καταλαβαίνω αν εννοείς πως εγώ ακούω Γαρμπή. Ομως σαν επαγγελματίας του ραδιοφώνου φυσικά έχω παίξει σαν διευθυντής σταθμών του ιδιώματος και θα ξανα-έπαιζα αν ήταν να βγάλω το ψωμί μου. Αυτό δεν σημαίνει πως τα ακούω για προσωπική διασκέδαση. Εξ' άλλου πάντα επέλεγα την θέση του γραφιά που εφαρμόζει την πολιτική ανάλογα με τα ζητούμενα και όχι σύμφωνα με τις προσωπικές μου αναζητήσεις χρησιμοποιώντας τα λεφτά κάποιου άλλου.
Πάντως όταν θέλω ν' ακούσω jazz θα ψάξω στην Αμερική πρώτα. Κι όταν ένας Ουρουγουανός μου ζητήσει μουσική από την Ευρώπη, δεν θα του προτείνω Alan Holdsworth σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα, επειδή αρέσει σε μένα. Εξ άλλου είμαι σίγουρος πως καταλαβαίνεις πόσο δύσκολο είναι να συμπεριλάβεις τη μουσική της Ευρώπης ή της Αφρικανικής ηπείρου σε ένα ποστ.
Εγώ σε μπασογραμμές αναφερόμουν.
Τέλος πάντων, αν φάνηκα απόλυτος ζητώ συγγνώμη.
Υ.Γ.
Anyway, αν οι μουσικοί ήταν λίγο πιο υποστηρικτικοί όλα θα ήταν κάπως καλύτερα...
Υποστηρικτικοί σε άλλους μουσικούς ή στο Cosmos; ??? Για το πρώτο έχω να πω πως το Noiz δίνει το βήμα. Για το δεύτερο δεν νομίζω πως πρέπει να μας αφορά.