Let's build a Stratocaster

Οι εταιρείες προβάλουν σαν πλεονεκτήματα ενός ψημένου μπρατσου, ότι το ξύλο δεν απορροφά υγρασία και ειναι πιο σταθερό στις μεταβολές του καιρού.

Επίσης στα συν βάζουν το βάρος που κερδίζεις,λόγο αποβολής υγρασίας, παράγοντας που για μένα ειναι γελοίος, ειδικά για ένα μπράτσο.

Άλλο συν ειναι ότι επειδή αλλάζει η δομή του ξύλου λόγο της θερμικής κατεργασίας, γίνεται πιο σκληρό και πιο δύσκολο να δεχθεί επίθεση απο σαράκι και αλλα παράσιτα.

Η σκληρότητα βολευει εμάς που φτιάχνουμε μουσικά όργανα, το θέμα με τα παράσιτα βολεύει τους κατασκευαστές επίπλων, άλλος ένας χώρος που χρησιμοποιείτε το ψήσιμο των ξυλων.

Σχετικά με το roasting....

H θερμική κατεργασία, εάν μου επιτρέπεται ο όρος, ξεκίνησε με την αργή και σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας του φουρνου από τους μηδέν στους 195 βαθμούς Κελσίου.

Το μπράτσο έμεινε σε αυτή τη θερμοκρασία για μια ώρα και έπειτα το άφησα να κρυώσει αργά , αυτή η φάση πήρε άλλη μιάμιση ώρα.

Έπειτα ξανανέβασα την θερμοκρασία αργά στους 215 όπου και παρέμεινε το ξύλο για 35 λεπτά και το άφησα να ξανακρυωσει, μεχρι να φτασει σε θερμοκρασία δωματίου, αυτό διάρκεσε άλλες τρεις ώρες περίπου.

Ευχαριστώ Θάνο.

Έχω περιέργεια να δω γιατί το χρεώνουν 100$  έξτρα οι εταιρείες  ;D.

Νικο,εδω χρεωνουν για left hand κατασκευη καποια $ παραπανω.

Βεβαια και τα 100$ ειναι υπερβολη.

Ωραίως, ευχαριστώ για την άμεση λεπτομερή απάντηση.

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ακόμα.... έχει σχέση η τεχνική roast με το baked maple που πλάσαρε η gibson πριν κάνα χρόνο μετά το raid του FBI στο εργοστάσιο της; Πρόσφατα η Charvel έβγαλε signature model για τον Guthrie Govan (ΝAMM 14) και αν θυμάμαι καλά μιλούσε για baked maple neck σχετίζονται όλα αυτά μεταξύ τους;

Το ίδιο πράγμα άλλο όνομα, κάπως πρέπει να δικαιολογήσουν τα λεφτά που ζητάνε. ;D

Βέβαια οι δηλώσεις που κάνω τώρα, θα αλλάξουν κατά το δοκούν, όταν γίνω μεγάλος κατασκευαστής  μουσικών οργάνων. :D

Σκέφτομαι μάλιστα να ονομάσω την τεχνική μου στο ψήσιμο τον ξύλων Toasted. ;D

HellFire είπε:
Σε χωριάτικο ξυλόφουρνο πάντα, έτσι;

Πάντα, για να δικαιολογώ και τα +100$. ;D

Οτι πάρεις συν 100,δεν βγαίνω σου λέω. ;)

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Το μπράτσο  έγινε compound radius στην ταστιέρα, όπως είχα πει και στην αρχή, με radius από 7.25” σε 12”.

Για το προφίλ πίσω δεν έχω αποφασίσει ακόμα, μάλλον πάω για Deep C.

Fretboard_radius.jpg

Εδώ το σωμα κομμένο και πλανισμένο στο πάχος μιας Strat.

To Alder θελει να περαστεί με ένα grain filler πριν από το βαψιμο και εγω επελεξα το filler αυτό να είναι μαύρο για να τονισω τα νερα κατω από το χρωμα.

Η δοκιμη εγινε πριν την τελειωτικη μορφοποίηση, γ’αυτό και το σχημα του σωματος  φαινεται κάπως…

20140710_182045.jpg

20140711_182705iiiiiiiiiiiiiiiiiii.jpg

20140711_183300.jpg

Είναι ένα υλικό σε μορφή πάστας το οποίο το αγοράζεις η μπορείς και να το φτιάξεις μόνος σου.

Το υλικό αυτό το εφαρμόζουμε σε ξυλά που έχουν ανοιχτούς πόρους, όπως το μαόνι το Αleer κλπ, για να κλείσουμε τους πόρους και να προετοιμάσουμε το ξύλο για βάψιμο.

Εδω παραθετω ενα σχετικο βιντεο:

Brother Hellfire, εχεις ψιλομπευρδευτει, το ξυλο που επεξεργαζεσαι ειναι ash και οχι alder. Tο alder δε χρειαζεται paste filler γιατι δεν εχει πορους. Μη χανεις χρονο με το paste πριν τελειωσεις το σωμα, εχεις πολυ χρονο μετα να φας τα νυχια σου σπατουλαρωντας και τριβοντας. Εχω μαγειρεψει διαφορες συνταγες paste, καμμια δε με αφησε απολυτα ικανοποιημενο, ισως καποια με βαση το γυψο, αλλα και παλι...

Πράγματι το σώμα είναι Ash όπως πρωτοειπα στην αρχή του thread, γράψτε λάθος.

Ο λόγος που έβαλα τώρα το filler είναι για πειραματιστώ, εάν θα μείνω στο μαύρο η αν θα πάω προς το καφέ.

Grain filler με στόκο σπατουλαρισματος και titebond δοκίμασες?

Ξέκλεψα λίγο χρόνο τις τελευταίες ημέρες και έφτιαξα τo template για να  σκαψω στο σώμα  τις θέσεις για τους  μαγνήτες και τα ηλεκτρικά.

20140719_124611.jpg

20140719_141830.jpg

20140721_162430.jpg

Ωραίος Νικ να ξεκλέβεις πιο τακτικά χρόνο

Ξερεις σκεφτόμουν για το φουρνιστό σώμα απο το μπάσο που ξεκίνησα ;D

Δεν μπορεί να γίνει γιατί ειναι δύο κομμάτια ξύλο οπότε θα ξεκολήσει  σίγουρα, εκτός αν ξεκολήσει, φουρνιστεί και ξανακολήσει ;D

nasokosm είπε:
εκτός αν ξεκολήσει, φουρνιστεί και ξανακολήσει ;D
;)

Νασο το βραδυ ακουγες φασαρία απο το εργαστήριο σου? ;D

HellFire είπε:
σου' χω και έτοιμη διαφήμιση...  :P

HFn.jpg

Trending...

Νέα θέματα

Back