Les Paul Special project !

Λοιπόόόόν καλή χρονιά και πάλι!!

Πρωτοχρονιάτικα πριν το φαϊ είπα να κατέβω λίγο να 'τρίψω'

Σχεδίασα το volute

DSC00292.jpg

Συνέχισα με σκαρπέλο και έκανα το leveler της gmi (έλληνες  με πολύ καλά εργαλεία ψάξτε τους ατο ebay) ράσπα

DSC00293.jpg

Γυαλλόχαρτο....

DSC00294.jpg

Τώρα στο πρώ το τάστο έχουμε πάχος 22 χιλιοστά και στο 15ο έχουμε 27 το μέσο πάχος έιναι περιπου μια ίντσα όσο δηλ μου αρέσει. Πάντως h ψηλάφηση με έχει πείσει έχει πολύ ωραίο feel.

DSC00295.jpg

DSC00296.jpg

Ίσιο και λαχταριστό

DSC00297.jpg

Νομίζω ήρθε η ώρα για τάστα/ μικροδιορθώσεις  / βάψιμο / συναρμολόγηση!! Τελική ευθεία?

δεν βρισκω κατι για αυτους που αναφερεις στο μπευ ??? κανα λινκ ?

πολυ κρισιμη η περιπτωση του velute - θελει προσοχη αλλα τα εβγαλες περα πανηγυρικα (για σενα παντα)  ;D ;D

messalion είπε:
δεν βρισκω κατι για αυτους που αναφερεις στο μπευ ??? κανα λινκ ?

πολυ κρισιμη η περιπτωση του velute - θελει προσοχη αλλα τα εβγαλες περα πανηγυρικα (για σενα παντα)  ;D ;D
http://www.ebay.com/sch/g.m.itools-parts/m.html?_nkw=&_armrs=1&_from=&_ipg=&_trksid=p3686

enjoy! To fret rocker ειδικά δεν παίζεται χρησιμοποιείται και σαν scraper για να βγάζεις κόλλες και λοιπά και είναι ατσάλινο και αντέχει τρελά!

Έχω κάποια πρόοδο για το απόγευμα οπότε  ποστάρω

1. Τελευταίο leveling και έλεγχος να είναι ευθεία η ταστιέρα

DSC00298.jpg

2.Αυξάνοντας νούμερο γυαλλόχαρτου τρίβουμε μέχρι 2000 για να γυαλλίσει η ταστιέρα (είναι υποκειμενικό λίγο αυτό....σταματάμε εκεί που το χέρι αισθάνεται άνετα) άλλοι θέλουν γυαλλιστερή άλλοι πιο 'ζαγρέ' ταστιέρα

DSC00299.jpg

3.Ώρα για τάστα!

DSC00300.jpg

Κόβουμε τια ακρούλες για το binding και τις λιμάρουμε

DSC00301.jpg

DSC00306.jpg

Ετοιμάζουμε τα υλικά πρέσα ,κόλλα κλπ

DSC00302.jpg

Πιέζουμε λίγο πάνω στη σχισμή του τάστου να 'δαγκώσει'

και πρεσάρουμε με το ειδικό εργαλείο (jaws) ,τα τάστα κοντά στο τέλος της ταστιέρας θα τα χτυπήσω με παραδοσιακό τρόπο (dead blow σφυρί)

DSC00304.jpg

Προχωρούμε καθαρίζοντας κάθε φορά την επόμενη σχισμή από σκόνη και ελέγχοντας το βάθος της

DSC00305.jpg

Πρόοδος (επαναλαμβάνουμε κάθε βήμα -μετράμε το τάστο -το κόβουμε με κόπτη -κόβουμε τα ποδαράκια- βάζουμε δυο σταγόνες κόλλα μία σε κάθε 'ακρο της σχισμής και πρεσάρουμε)

DSC00307.jpg

Έφτασα μέχρι το δωδέκατο μέχρι που συνειδητοποίησα ότι πέρασε η ώρα... αύριο τα υπόλοιπα

DSC00308.jpg

Πολύ κουραστική δουλειά καταλαβαίνω γιατί οι μάστορες χρεώνουν αυτά που χρεώνουν για να την κάνουν!

Από εκεί και πέρα είπα να τη ζυγίσω λίγο. Έβαλα όλα τα υλικά που θα πάρει και αντί για ποτς έβαλα τη γέφυρα wilkinson από την άλλη κιθάρα και προβλέπεται να είναι πανάλαφρη! 3125 γραμμάρια!! Έπαιξα και λίγο μερικά bends αφού πέρασα τις  2 χορδές και δεν κρατιέμαι, νομίζω ότι θα βγει πολύ καλό όργανο ,αν τη σετάρω σωστά. Διέκρινα πολύ sustain αλλά και σκάσιμο / definition. Για να δούμε!!  τάστα ,τρίψιμο, βάψιμο και τέλος!!

DSC00309.jpg

Πολύ ωραίος!!!

Ζηλεύω!

Όμως είμαι εναντίων του volute...

Πέρα απο την αισθητική (προσωπικά δεν μου αρέσει) και το θέμα του vintage correct (λέμε τώρα...), δεν νομίζω οτι θα εξυπηρετήσει τίποτα γιατί με τοση κόλλα που έχει πέσει σε αυτό το σημείο για την κόλληση του headstock, δεν υπάρχει περίπτωσει να σπάσει το ξύλο εκεί.

Προσωπικά δεν θα έκανα volute και θα σκεφτόμουνα και την λύση του stinger για να μην φαίνεται η κόλληση πίσω στο headstock

π.χ.

58_es335n_2.jpg

mkm είπε:
Πολύ ωραίος!!!

Ζηλεύω!

Όμως είμαι εναντίων του volute...

Πέρα απο την αισθητική (προσωπικά δεν μου αρέσει) και το θέμα του vintage correct (λέμε τώρα...), δεν νομίζω οτι θα εξυπηρετήσει τίποτα γιατί με τοση κόλλα που έχει πέσει σε αυτό το σημείο για την κόλληση του headstock, δεν υπάρχει περίπτωσει να σπάσει το ξύλο εκεί.

Προσωπικά δεν θα έκανα volute και θα σκεφτόμουνα και την λύση του stinger για να μην φαίνεται η κόλληση πίσω στο headstock

π.χ.

58_es335n_2.jpg
Καλημέρα! Η φωτό που έβαλες μου κέντρισε το ενδιαφέρον! Νομίζω ότι είχαν volutes καποιες vintage gibsons. Εχω δει τον chuck berry με μια. Δεν ξέρω βέβαια αν το έκαναν μετά το 70 ή και πριν... Πως κάνει κανείς το stinger? Απλά στοκάρει και βάφει ή περνάς και δεύτερο veneer???

Και ναι! τα τάστα περάστηκαν!

DSC00310.jpg

Απομένει η ταστοδουλειά (leveling crowning κλπ)

και το ...γλουπ... βάψιμο

έχω μπερδευτεί  με το στίνγκερ -σκέφτομαι να το κάνω γιατί το βοολούτι είναι πολύ μικρό έτσι κι αλλιώς...Αν και θα προτιμούσα στιγκερ άβαφο και ας φαίνεται η γραμμή.... θα δείξει....

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
argytar είπε:
Και ναι! τα τάστα περάστηκαν!

Απομένει η ταστοδουλειά (leveling crowning κλπ)

και το ...γλουπ... βάψιμο

έχω μπερδευτεί  με το στίνγκερ -σκέφτομαι να το κάνω γιατί το βοολούτι είναι πολύ μικρό έτσι κι αλλιώς...Αν και θα προτιμούσα στιγκερ άβαφο και ας φαίνεται η γραμμή.... θα δείξει....
Τι να πω πολυ μερακι,πολυ δουλειά,πολυ ψαξιμο προφανως και ταλεντο......χαρα στο κουραγιο σου...ευχομαι να σου βγει οπως ακριβως επιθυμεις και να την λειωσεις στο παιξιμο....αντε με το καλο 8).

Dreamdancer είπε:
Τι να πω πολυ μερακι,πολυ δουλειά,πολυ ψαξιμο προφανως και ταλεντο......χαρα στο κουραγιο σου...ευχομαι να σου βγει οπως ακριβως επιθυμεις και να την λειωσεις στο παιξιμο....αντε με το καλο 8).
Να 'σαι καλα φίλε σ' ευχαριστώ πολύ! Μπορώ να πω πως ανυπομονώ και ελπίζω να την εγκαινιάσω live το Σαββατοκύριακο!

προσθέτω για την ιστρορία

Σφυριάζω τα τάστα που είναι κοντά στο heel

DSC00312.jpg

και συμμαζεύω τις άκρες με το εργαλείο που έχει την πλαγιαστή λίμα (σε λιγότερο από λεπτό έχεις ταστιέρα αλφάδι)

DSC00311.jpg

Το απόγευμα μάλλον πάμε για μερεμέτια και στοκάρισμα για να κλείσουν οι πόροι μετά τρίψιμο και αναλίνες και μετά ή γομολάκα ή λαδάκι

Ωραιος!

Νομίζω ότι είχαν volutes καποιες vintage gibsons.
απο το  1969 εως το  1981 οι περισσοτερες ειχαν volute (μια και ειχε βγει βρωμα στην αγορα οτι σπανε ευκολα τα μπρατσα τους,για τον ιδιο λογο το γυρισαν και σε 3 piece maple necks)

Superfunk είπε:
Ωραιος!

ΘΕΝΞΞΞΞ!

απο το  1969 εως το  1981 οι περισσοτερες ειχαν volute (μια και ειχε βγει βρωμα στην αγορα οτι σπανε ευκολα τα μπρατσα τους,για τον ιδιο λογο το γυρισαν και σε 3 piece maple necks)
κινητή εγκυκλοπαίδεια!!!  ;D ;D ;D ;D

δεδομένου ότι αυτού του τύπου την κιθάρα πιστεύω την υπερσυμπαθείς (μετα τις τέλε φυσικα) ...

Τι θα ψήφιζες για το συγκεκριμένο πρότζεκτ? voloute ή στιγκερ? (στιγκερ βαζανε και πριν το 69 σε αυτες που ειχαν μικροατέλειες και εδω εχει μια γραμμη που δειχνει την κόλληση...)

Superfunk είπε:
I like volute.... ;D
Κατεγράφη!! Θα δω πώς θα είναι βαμμένη και αν είναι υπερβολικά άσχημη η ένωση μπορεί να βάψω στα όρια του volute! stinger αλλα δίχως το  κεντρι

Ας το παρουμε το θεμα volute εγκυκλοπαιδικα και οχι αισθητικα.

Το headstock εχει παραπανω απο 13 μοιρες κλιση? Αν ναι τοτες επιβαλλεται να φτιαξεις volute.

Ο λογος ειναι πως επειδη στις gibson η οπη που ρυμιζεις το truss rod ειναι αρκετα μεγαλη μενει σε εκεινο το σημειο λιγο ψωμι αν κοιταξεις πισω απο το nut ακριβως στην κλιση!

Επισης το μαονι δεν ειναι γερο οσο το maple οποτε με την πρωτη πτωση καταλαβαινεις τι γινεται!

Παρε και ενα βιντεακι να δεις πως θα ενισχυσεις το σημειο αυτο:

rista είπε:
Ας το παρουμε το θεμα volute εγκυκλοπαιδικα και οχι αισθητικα.

Το headstock εχει παραπανω απο 13 μοιρες κλιση? Αν ναι τοτες επιβαλλεται να φτιαξεις volute.

Ο λογος ειναι πως επειδη στις gibson η οπη που ρυμιζεις το truss rod ειναι αρκετα μεγαλη μενει σε εκεινο το σημειο λιγο ψωμι αν κοιταξεις πισω απο το nut ακριβως στην κλιση!

Επισης το μαονι δεν ειναι γερο οσο το maple οποτε με την πρωτη πτωση καταλαβαινεις τι γινεται!

Παρε και ενα βιντεακι να δεις πως θα ενισχυσεις το σημειο αυτο:

Καλή χρονιά!

Έχει 17 μοίρες και έχω κάνει ήδη volute! Απλά σκέφτομαι μήπως το βάψω... συνδυάζοντας και τις δύο τάσεις...

θενξ πάντως!

DSC00294.jpg

Σήμερα έπεσε τρελό γυαλλόχαρτο ,έτριβα ώρες για να τη 'φέρω'.

Μετά πέρασα κίτρινη αναλίνη CLOU 152

DSC00319.jpg

DSC00320.jpg

DSC00321.jpg

Διόρθωσα το κομμάτι που έλλειπε από το headstock και στοκάρισα

DSC00318.jpg

Έκανα λέβελινγκ στα τάστα

DSC00315.jpg

Εφόσον το φρετ ρόκερ δε μου έδειχνε πια ανισορροπίες ...

DSC00316.jpg

Συνέχισα με το crowning

DSC00317.jpg

Aρκετά για σήμερα , αύριο λιμάρω τα fret ends και περνάω το πρώτο χέρι...λάδι? sealer 2 συστατικών?? shellac ?? Θα δείξει! Πάντως δεν κρατιέμαι και πολύ !! Μου ρχεται να περασω κι αλλες χορδες ΤΩΡΑ! Το μόνο που μου τη σπάει με το χρώμα είναι ότι τα νερά φαίνονται πολύ έντονα... πολύ ωραία αλλά έντονα μαύρα και θα βγει πολύ Αριανίδικη η κιθάρα και δεν είμαστε για τέτοια...

Πολύ ωραίο βγήκε το χρώμα :)

argytar είπε:
...Διόρθωσα το κομμάτι που έλλειπε από το headstock και στοκάρισα

DSC00318.jpg

...
Έχε το νού σου όταν στο τέλος θα σετάρεις την κιθάρα γιατί αυτό το μικρό κομματάκι που πρόσθεσες ενδέχεται να κεκολλήσει και να "φουσκώσει" προς τα πάνω όταν θα ρυθμίζεις το truss rod. Ίσως χρειαστεί να το σφίξεις με κάτι...

Δεν ξέρω γιατί γίνεται...αλλά γίνεται ;)

Δείξε αυτοσυγκράτηση!!!

Η βιασύνη να τελειώσει το όργανο καμμια φορα οδηγεί σε λάθη, για αυτές τις στιγμές ζούμε..

Βήμα βήμα

Αξιος!

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back