το μυστικο για να κλεισεις τους πορους και να μην χρειαστει 150 χερια ;D με το λαδι ειναι να ακολουθησεις τις παρακατω οδηγιες. το κειμενο ειναι απο το φορουμ πυλη των ελληνων οργανοποιων και ανηκει στο μελος sforzando.
1. Προετοιμασία της επιφάνειας: Το επιμελημένο γυαλοχαρτάρισμα της επιφάνειας είναι το άλφα και το ωμέγα για ένα ικανοποιητικό τελικό αποτέλεσμα. Ο κανόνας του φινιρίσματος είναι γνωστός, ξεκινάμε μ ε χονδρότερης κόκκωσης γυαλόχαρτα και συνεχίζουμε με λεπτότερης. Στο ακατέργαστο ξύλο ακολουθούμε την παρακάτω σειρά: 80-120-180-220-280.
Κάθε επόμενο φινίρισμα ,με λεπτότερο γυαλόχαρτο, εξαλείφει τις γραμμές που αφήνουν στο ξύλο τα χονδρότερα προηγούμενα γυαλόχαρτα. Προς το τέλος της επεξεργασίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πολύ ψιλό ατσαλόμαλλο.Το γυαλοχαρτάρισμα να γίνεται με την κατεύθυνση των ινών του ξύλου και να χρησιμοποιούμε τάκους φινιρίσματος(sanding-blocks).
Ακόμη και οι πιο μικρές αμυχές μπορούν να φανούν περνώντας την επιφάνεια με έναν πτητικό διαλύτη,(λίγο οινόπνευμα ή νάφθα κάνει δουλειά). Εξαλείφουμε τις όποιες μικρές αμυχές φανούν με τον παραπάνω χειρισμό, χρησιμοποιώντας το πιο λεπτό γυαλόχαρτο που μπορούμε να βρούμε 400-600 και πάνω. Σκουπίζουμε πολύ καλά την επιφάνεια από τις σκόνες τριψίματος με ένα μαλακό πινέλο ή ακόμη καλύτερα με πεπιεσμένο αέρα.
2. Σε περίπτωση βαφής: Στην συνέχεια, αν θέλουμε να βάψουμε την επιφάνεια περνάμε την βαφή μας, με μαλακό πινέλο ή ένα σπόγγο. Μπορούμε να ελέγξουμε την απόχρωση της βαφής σε ένα κομμάτι ξύλου δοκιμής,(test wood), για να δούμε πως θα είναι στο περίπου η απόχρωση μετά την βαφή.
Εδώ ισχύει ο γενικός κανόνας που λέει πως όσο πιο πυκνό είναι το διάλυμα της βαφής τόσο πιο σκούρο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή θα έχουμε μεγαλύτερη ένταση στο χρώμα όπως λένε οι τεχνίτες. Περνώντας την βαφή μετά από δύο λεπτά ,με ένα καθαρό σπόγγο ,καθαρίζουμε την περιττή βαφή για να έχουμε μια ομοιόμορφη απόχρωση.
Αν θέλουμε ,μπορούμε να κάνουμε την βαφή να μπει πιο βαθειά στο ξύλο, τρίβοντας την με μια βούρτσα. Αφού περάσουμε τα χέρια που επιθυμούμε με ενδιάμεσο στέγνωμα της βαφής την αφήνουμε να στεγνώσει εντελώς.
3. Πλήρωση των πόρων: Στην συνέχεια, ξεκινάμε την διαδικασία πλήρωσης των πόρων ή οποία θα κάνει το ξύλο λείο σαν τζάμι. Περνάμε μια λεπτή στρώση Tru-oil ,με ένα καθαρό μαλακό πανί ,σε ολόκληρη την επιφάνεια ,ενώ την αφήνουμε όσο χρειαστεί για να απορροφηθεί πλήρως, αφαιρούμε τυχόν πλεονάζων υλικό και αφήνουμε το ξύλο να τραβήξει για ένα 24-ωρο.
Δεν γυαλοχαρτίζουμε αυτήν την πρώτη στρώσηTru-oil. Την επόμενη ημέρα παίρνουμε ένα λεπτής κόκκωσης γυαλόχαρτο και το βρέχουμε καλά, θα κάνουμε wet-sanding και wood-filling ταυτόχρονα. Δουλεύουμε σε μικρή επιφάνεια κάθε φορά αλείφοντας Tru-oil και τρίβοντας με το υγρό γυαλόχαρτο. Η τριβή του γυαλόχαρτου με το λάδι ,σιγά-σιγά δημιουργεί μια πάστα πλήρωσης από την λεπτόκοκκη σκόνη του ξύλου ,ή οποία ταυτόχρονα με το τρίψιμο κλείνει τους πόρους.
Δουλεύουμε μικρή επιφάνεια κάθε φορά μέχρι να γίνει «γυαλί», αν μας κολλάει το γυαλόχαρτο μια σταγόνα ακόμη Tru-oil και συνεχίζουμε μέχρι να φινίρουμε και πληρώσουμε την επιφάνεια μας τέλεια. Καλύτερα να δουλεύουμε το γυαλόχαρτο μας κυκλικά για αποτελεσματικότερο γέμισμα των πόρων. Τα περισσεύματα της δημιουργηθείσας πάστας τα αφαιρούμε με ένα στεγνό πανί. Αφήνουμε άλλο ένα 24-ωρο για πλήρες στέγνωμα.
4. Στρώσεις Tru-oil: Περνάμε την πρώτη στρώση Tru-oil σε ολόκληρη την επιφάνεια με ένα μαλακό και καθαρό πανί. Αυτή η πρώτη στρώση είναι απορροφήσιμη και σφραγιστική, την αφήνουμε να στεγνώσει πλήρως. Την επόμενη μέρα εξετάζουμε για τυχόν ανωμαλίες στην επιφάνεια οι οποίες μπορεί να προκύψουν αν το πρώτο χέρι Tru-oil ήταν ιδιαίτερα παχύ,(να δουλεύουμε σε λεπτές στρώσεις), αν παρατηρήσουμε τυχόν ανωμαλίες τις εξαλείφουμε με πολύ λεπτό και απαλό γυαλοχαρτάρισμα. Καθαρίζουμε την επιφάνεια από τις σκόνες και περνάμε τις επόμενες στρώσεις με τον ίδιο τρόπο. Η τελευταία στρώση περνιέται με ένα καθαρό και μαλακό πανί και η γυαλάδα που δημιουργείτε είναι απίθανη.
Μικρά «μυστικά»:
• Πριν την βαφή ,μπορούμε να βρέξουμε ελαφρά τις επιφάνειες με χλιαρό νερό ώστε να σηκωθούν οι ίνες του ξύλου, μετά από 4-5 ώρες λειαίνουμε το ξύλο αλλάζοντας γυαλόχαρτα.
• Δεν πρέπει να βιαζόμαστε στα στεγνώματα, η επίσπευση του στεγνώματος με τεχνητά μέσα μπορεί να δημιουργήσει λεκέδες στην βαφή.
• Η βαφή πρέπει να στεγνώσει πλήρως για να δεχθεί η επιφάνεια τις στρώσεις Tru-oil.
• Πριν το πέρασμα της πρώτης στρώσης βαφής μπορούμε να τρίψουμε το ξύλο με πέτσινη βούρτσα, η επιφάνεια γίνεται πιο λεία.
• Η επεξεργασία και η εφαρμογή να γίνεται σε στεγνούς και ζεστούς χώρους, τα ξύλα να εγκλιματίζονται πριν επεξεργαστούν.
• Η ξυλοβαφές δεν πρέπει να τοποθετούνται σε μεταλλικά δοχεία γιατί καταστρέφονται.
• Τα πινέλα να μην έχουν δέσιμο με σύρμα,μπορεί να δημιουργήσει λεκέδες στο βάψιμο.