satrianidis είπε:
σωστα καταλαβες
απλα εγω διαφωνω πανω σ αυτο....οταν κανω καπου live προσπαθω ο ηχος του ενισχυτη μου να τον ακουω μονο εγω(δηλαδη να τον εχω μονιτορ) και σε καμια περιπτωση να μην ακουει ο κοσμος απο κατω...και το λεω αυτο γιατι ο ηχοληπτης που καθεται στην κονσολα προσπαθει με λιγα λογια να σου "φτιαξει" τον ηχο....εννοοντας να ρυθμισει το eq σου κ τις εντασεις και σε σχεση με το υπολοιπο γκρουπ.....το λεω αυτο γιατι το χω δοκιμασει εχω παει σε live καποιων φιλων που παιζανε και στην αρχη καθομουν μπροστα στην σκηνη κ ακουγα τον ενισχυτη κ δεν ειχε καλο ηχο οταν ομως πηγα πισω πισω κ ακουγα απο τα PA ο ηχος ηταν σαφως καλυτερος......
Όταν ο ήχος του stage είναι καλός, και δεν υπερβαίνει σε ένταση την ενταση των ηχείων του PA, δεν εμποδίζει σε τίποτα τον ηχολήπτη να κάνει τη δουλειά του, ενώ ταυτόχρονα αποτελει μια επιπλέον πηγή ήχου, που συμβάλλει στο συνολικό ήχο του χώρου,προσθέτοντας ζωντάνια.
Στα μεγάλα stages υπάρχει αυτή η "πολυτέλεια" να το κάνεις, στις μικρές είναι δύσκολο,ειδικά αν ο ντραμερ παίζει δυνατά
Όπως είπα και πριν,και 100w ενισχυτή να έχω, χρησιμοποιώ 20-25w περίπου, τα οποία μου δίνουν την ένταση που χρειάζομαι, όταν τοποθετήσω τον ενισχυτή 2-3 μέτρα πίσω μου, ν' ακούω την κιθάρα μου καλά, επιτρέποντας μου ταυτόχρονα ν'ακούω και τους συμπαίκτες μου.
Ο ήχος φυσικά δεν σταματάει σε μένα,προχωράει και σε όσους βρίσκονται κοντα στο stage,οπότε ότι ακούω εγώ κάτι λιγότερο ακούνε και αυτοί.
Παίζοντας με αυτές τις εντάσεις σε αυτά τα μαγαζιά, δεν έχω ακούσει κάποιο παράπονο με όσους ηχολήπτες έχω συνεργαστεί ότι η κιθάρα ενοχλούσε , αλλά και απ' τον κόσμο που έχω μιλήσει, μάλιστα τους αρέσει (όπως και μένα) ο συνδυασμός που βγαίνει απο ενισχυτή + ηχείο PA.
Κατά την άποψή μου ένας ηχολήπτης δεν μπορεί να πάρει έναν κακό ήχο και να τον μεταμορφώσει σε καλό.
Στην περιπτωση που είναι σωστός στη δουλειά του,μπορεί τον κακό ήχο να τον κάνει ν' ακούγεται λιγότερο κακός.
Ο ήχος διαμορφώνεται πάνω στο stage απ'την ίδια τη μπάντα, ο ηχολήπτης παίρνει αυτό και προσπαθεί να το κάνει ν'ακούγεται ισοροπημένα σε όλο το χώρο.