Κριση - Καπνισμα: 0-1

LK είπε:
ακόμα και με αυτόματους πωλητές ,όπως προείπα.
Έτσι σίγουρα λύνεται. Αλλά ακόμα δεν ζούμε στην εποχή με barmen ρομπότς.

Δε μου φαίνεται καθόλου σωστό να καλείται ο μπαρμαν/σερβιτόρος/άλλο να αποφασίσει αν είναι πρόθυμος (ειδικά μέσα στην κρίση) να εργαστεί σε χώρο που ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ θα είναι ΝΤΟΥΜΑΝΙ για ΟΛΟ το 8ωρό του... Μας πάει πολύ πίσω ως πολιτισμό...
Ακριβώς. Κι εδώ υπάρχει κι άλλο πρόβλημα. Αν οριστεί και επίσημα ένας εργασιακός χώρος ως επικίνδυνος για την υγεία τότε ο εργοδότης θα πρέπει να εξασφαλίζεται με κάποιο τρόπο απ' τον κίνδυνο να κινηθεί νομικά ο εργαζόμενος εναντίον του σε περίπτωση προβλήματος υγείας. Θα πρέπει ίσως να υπογράφει κάποιο χαρτί ή να προβλέπεται στον νόμο ότι ο εργοδότης δεν θα φέρει ευθύνη για σχετικό μελλοντικό πρόβλημα υγείας.

Πρέπει να κόψω το Νόμος και Τάξη ;D

οι εργαζόμενοι στα καζίνο/μπουζούκια είναι ΗΔΗ εκτεθειμένοι και με τη σύμφωνη "γνώμη" του νόμου.
Η έκθεσή τους δεν προβλέπεται απλά δεν λαμβάνεται μέριμνα γι' αυτή. Είναι διαφορετικά πράγματα.

συμβαίνει, ήδη..  ;) ::)
Κι επειδή συμβαίνει δικαιολογείται; Αν συμβαίνει, που δεν έχω καμία αμφιβολία, είναι λυπηρό.

theoctapus είπε:
Έτσι σίγουρα λύνεται. Αλλά ακόμα δεν ζούμε στην εποχή με barmen ρομπότς.
;D ;D ;D Τέτοιον

Coffee_Vending_Machine.gif
, όχι τέτοιον
http://4.bp.blogspot.com/-f0mVXDl1on0/UalsKK4JLhI/AAAAAAAADU8/rbWDUjue-gI/s1600/robocop+%286%29.jpg[/img]   :P ;D ;D

mustafank είπε:
μα δε μιλάμε για κατάριψη όλου του νόμου, αλλά για συνειδητοποίηση ότι έχει καθαρά φοροεισπρακτικό/οικονομικό χαρακτήρα,

Σοβαρά μιλας;;; Έχεις καμία αμφιβολία πως αν το πρόστιμο πέφτει όπως πρέπει, οι καπνιστές θα προσαρμοστούν;;;

Το βρήκαμε τώρα, κάθε πρόστιμο είναι φοροεισπρακτικό...

Σε ρεπορτάζ σε καφετέρια όταν ανακοινωθηκε το μέτρο, ρωτήθηκε νεαρός καπνιστής για τη γνώμή του, και αφού γέλασε, είπε στον ρεπόρτερ: "ρε φίλε, σοβαρά τώρα, το πιστεύεις;;;; χα χα χα..."

Ε μα αν η εφαρμογή επιτρέπει σε τέτοια τυπάκια να σαρκάζουν το μέτρο πριν αυτό εφαρμοστεί και να βγαίνουν δικαιωμένα, δεν κάνουμε τίποτε...

συμβαίνει, ήδη..  ;) ::)
ναι πολλά συμβάινουν και πρέπει να ΑΛΛΑΞΟΥΝ για να πάμε κάποτε μπροστά...

gdevelek είπε:
Σοβαρά μιλας;;; Έχεις καμία αμφιβολία πως αν το πρόστιμο πέφτει όπως πρέπει, οι καπνιστές θα προσαρμοστούν;;;

Σοβαρότατα, από τη στιγμή, που το κράτος δεν ενδιαφέρεται για την υγεία των πχ 1000 (περίπου) εργαζομένων του καζίνο Θεσ/νίκης και θεσπίζει παραθυράκι στο νόμο (από το οποίο παραθυράκι ευνοούνται μπουζούκια και προσεχώς και τα "φρουτάκια" του ΟΠΑΠ), ναι, μου κάνει για φοροεισπρακτικό μέτρο με εσάνς υγείας.

Η έκθεσή τους δεν προβλέπεται απλά δεν λαμβάνεται μέριμνα γι' αυτή. Είναι διαφορετικά πράγματα.
Σαφώς και προβλέπεται, γι'αυτό και για μερίδα των εργαζομένων αυτών των χώρων τα ένσημα είναι βαρέα/ανθυγιείνα.

@LK

izac-futurama-550x411.jpg

;D ;D ;D

gdevelek είπε:
Εννοείται ότι κάθε πρόστιμο είναι και φοροεισπρακτικό. Τι αλλο θα μπορούσε να είναι;

Άλλη μια καραμέλα απ' αυτές που δίνουν την δυνατότητα να φτιάχνουμε δικαιολογίες.

Σαφώς και προβλέπεται, γι'αυτό και για μερίδα των εργαζομένων αυτών των χώρων τα ένσημα είναι βαρέα/ανθυγιείνα.
Δεν το γνωρίζω αυτό. Είναι βαρέα/ανθυγιείνα λόγω του παθητικού καπνίσματος;

Holystone είπε:
Βρε παιδια συγνωμη αλλα δεν μπορω να καταλαβω...

Οταν πας να παρεις ενα τροφιμο, και ξερεις και σου λενε

"- Μην το παρεις αυτο, γιατι εχει καρκινογονες ουσιες, πολλα χημικα Ε, και στο απωτερο μελλον μπορει να παθεις καρκινο"

Και λεει ο αλλος:

"-Αα, δεν πειραζει, εχει ωραια γευση!!! Και αφου δεν πειραζει και τα παιδια, θα το παρω σπιτι να το φαμε ολοι μαζι!

Α, και θα κανω και τραπεζι να καλεσω φιλους να το φαμε μαζι!!"

Δηλ, εσεις, θα το κανατε, ή θα πηγαινατε να φατε;

Πως στον "λουτσο" (sorry για τα αρχαια ελληνικα...) μπορει ενας καπνιστης να το κανει, και οχι μονο, αλλα να βγαζει και τη σημαια οτι "αυτην ξερεις, αυτην εμπιστευεσαι;;;;;!!!!"

Αυτα πρεπει να μοιραζουνε:

dudy4u4y.jpg
Επειδη αποφευγετε, ξανα!!!!

theoctapus είπε:
Δεν το γνωρίζω αυτό. Είναι βαρέα/ανθυγιείνα λόγω του παθητικού καπνίσματος;
Το παράλογο είναι ότι δεν είναι για όλους τους εργαζομένους αυτών των χώρων, αλλά για μερίδα των υπαλλήλων και λόγω "δυσχερών" συνθηκών εργασίας (ανάμεσά τους, υποθέτω και το παθητικό κάπνισμα).

mustafank είπε:
Σοβαρότατα, από τη στιγμή, που το κράτος δεν ενδιαφέρεται για την υγεία των πχ 1000 (περίπου) εργαζομένων του καζίνο Θεσ/νίκης και θεσπίζει παραθυράκι στο νόμο (από το οποίο παραθυράκι ευνοούνται μπουζούκια και προσεχώς και τα "φρουτάκια" του ΟΠΑΠ), ναι, μου κάνει για φοροεισπρακτικό μέτρο με εσάνς υγείας.
Ο νόμος επηρεάζει μερικά εκατομμύρια ελλήνων, και αφήνει απ' έξω  όπως λες, και κακώς, μερικές δεκάδες χιλιάδες (θαμώνες και πελάτες των εξαιρέσιμων κέντρων)

Με βάση ποιο νούμερο πρέπει να τον κρίνουμε ως φοροεισπρακτικό ή ειλικρινή;

Εγώ λέω με το πρώτο.  :)

Holystone είπε:
Επειδη αποφευγετε, ξανα!!!!

...εθισμός και λογική δεν πάνε μαζί. Ο καπνιστής συνεχίζει να καπνίζει, ικανοποιώντας τον εθισμό του και κόντρα στην κοινή λογική που λέει ότι κάνει κακό στην υγεία του. Σκέψεις που περνάνε από το μυαλό όλων των καπνιστών νομίζω:

- Εμένα δε θα μου τύχει.

- Τα παραλένε.

- Θα το κόψω πριν προλάβει να με πειράξει.

- Ο θείος τάδε κάπνιζε σα φουγάρο όλη τη ζωή του και πέθανε στα 92 (κι αν δεν ήταν η θεία να του κάνει τη ζωή μαρτύριο θα πήγαινε χαλαρά 100)

- Το ελέγχω και το κόβω όποτε θέλω. Απλώς δε θέλω ακόμα.

- κλπ.

gdevelek είπε:
Ο νόμος επηρεάζει μερικά εκατομμύρια ελλήνων, και αφήνει απ' έξω  όπως λες, και κακώς, μερικές δεκάδες χιλιάδες (θαμώνες και πελάτες των εξαιρέσιμων κέντρων)

Με βάση ποιο νούμερο πρέπει να τον κρίνουμε ως φοροεισπρακτικό ή ειλικρινή;

Εγώ λέω με το πρώτο.  :)
Mε μερικώς ειλικρινή, we got ourselves a deal, mister  ;D

---------------------------------------------------------------------

Μια μικρή ιστορία:

όταν ακουγόταν ότι θα ισχύσει ο αντικαπνιστικός νόμος και στα καζίνο, έγιναν οικονομικές μελέτες, οι οποίες έδειχναν πτώση εσόδων (βάσει της εφαρμογής αυτού του μέτρου στα καζίνο εντός ΕΕ) μέχρι και 50%.

Εστάλησαν, λοιπόν, οι μελέτες αυτές στο υπεύθυνο (για τα καζίνο) υπουργείο, μαζί με το "πόρισμα" ότι, αν ισχύσει ο νόμος ως έχειν και χωρίς ειδική πρόβλεψη (βλέπε παραθυράκι),  εκτός από την προφανέστατη και τεράστια μείωση εσόδων ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ (αν τσεκάρεις τους ισολογισμούς των καζίνο, θα διαπιστώσεις ότι αποδίδουν στο δημόσιο υπέρογκα ποσά) θα αναγκαστούν να απολύσουν 45-50% του προσωπικού τους.

Η συνέχεια είναι γνωστή..  :-\

mustafank είπε:
όταν ακουγόταν ότι θα ισχύσει ο αντικαπνιστικός νόμος και στα καζίνο, έγιναν οικονομικές μελέτες, οι οποίες έδειχναν πτώση εσόδων (βάσει της εφαρμογής αυτού του μέτρου στα καζίνο εντός ΕΕ) μέχρι και 50%.

Εστάλησαν, λοιπόν, οι μελέτες αυτές στο υπεύθυνο (για τα καζίνο) υπουργείο, μαζί με το "πόρισμα" ότι, αν ισχύσει ο νόμος ως έχειν και χωρίς ειδική πρόβλεψη (βλέπε παραθυράκι),  εκτός από την προφανέστατη και τεράστια μείωση εσόδων ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ (αν τσεκάρεις τους ισολογισμούς των καζίνο, θα διαπιστώσεις ότι αποδίδουν στο δημόσιο υπέρογκα ποσά) θα αναγκαστούν να απολύσουν 45-50% του προσωπικού τους.

Η συνέχεια είναι γνωστή..  :-\
Μου φαινεται λογική η εκτίμηση της έρευνας, ΩΣΤΟΣΟ αυτά είναι μεταβατικά φαινόμενα και ΜΟΝΟ, γρήγορα οι τζογαδόροι θα προσαρμόζονταν για να θρέψουν το πάθος τους, δεν έχω καμία αμφιβολία.

gdevelek είπε:
Μου φαινεται λογική η εκτίμηση της έρευνας, ΩΣΤΟΣΟ αυτά είναι μεταβατικά φαινόμενα και ΜΟΝΟ, γρήγορα οι τζογαδόροι θα προσαρμόζονταν για να θρέψουν το πάθος τους, δεν έχω καμία αμφιβολία.
Αυτή είναι προσωπική σου εκτίμηση, η οποία, με συγχωρείς,αλλά, θεωρώ ότι απέχει από την πραγματικότητα.  :)

edit: όπως και να έχει, χάνουμε την ουσία της "μικρής ιστορίας", η οποία είναι ότι με αυτόν τον οικονομικό εκβιασμό, δημιουργήθηκε "ειδική πρόβλεψη" για αυτούς τους χώρους, πράγμα, που με κάνει να πιστεύω ότι βασικός χαρακτήρας του μέτρου είναι ο φοροεισπρακτικός.

Θεωρώ, λοιπόν, (και αυτό είναι μια τελείως προσωπική εκτίμηση) ότι αν τα εστιατόρια/μπαράκια κτλ μπορούσαν να προσφέρουν αυτά τα έσοδα στο κράτος, που να αξίζουν το πρόστιμο, που τρώγαμε απο την ΕΕ για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού, τότε κάποια πράγματα θα ήταν αλλιώς.

mustafank είπε:
Αυτή είναι προσωπική σου εκτίμηση, η οποία, με συγχωρείς,αλλά, θεωρώ ότι απέχει από την πραγματικότητα.  :)
Οι τζογαδόροι αρχικά θα απείχαν με τη βεβαιότητα ότι το κράτος θά κάνει πίσω. Αν δεν έκανε πίσω, θα ΕΠΕΣΤΡΕΦΑΝ στα καζίνα, και απλά θα έβγαιναν έξω κάθε 30-60 λεπτά για ξεχαρμανιάσουν. Σίγουρα πράματα.

Το παραπάνω ισχύει και γενικά για τον ισχυρισμό των επιχειρηματιών ότι τα μαγαζιά θα κλείσουν από έλλειψη πελατών.

Ο εργαζόμενος στα διάφορα κτίρια γραφείων βγαίνει έξω για να καπνίσει, δεν παραιτήθηκε κανείς... έτσι δεν θα παραιτηθεί κανείς ποτέ από το φαγητό, την καφετέρια, το μπαρ, το καζίνο. Απλα θα προσαρμοτεί. Θα σκούξει και θα "απεργήσει", αλλά τελικά θα κάνει πίσω.  Είναι θέμα ανθρώπινης φύσης.

Το παραπάνω ισχύει και γενικά για τον ισχυρισμό των επιχειρηματιών ότι τα μαγαζιά θα κλείσουν από έλλειψη πελατών.
Για 5 μηνες που δεν θα καπνιζουν μεσα οι πελατες τους?

Τοτε δεν θα επρεπει να ειχε μεινει...εστιατοριο για εστιατοριο και μπαρ για μπαρ σε ολο τον πλανητη που εφαρμοζεται ο αντικαπνιστικος νομος...

Επισης να ζητησω συγνωμη απο το ενδοξο εθνος του ΙΡΑΝ  ;D γιατι ΑΔΙΚΑ το κατηγορησα

http://en.wikipedia.org/wiki/Smoking_in_Iran

βεβαια ακομα και στη Wilkipedia μας πηρανε χαμπαρι τι καραγκιοζηδες ημαστε..

http://en.wikipedia.org/wiki/Smoking_in_Greece

Superfunk είπε:
Για 5 μηνες που δεν θα καπνιζουν μεσα οι πελατες τους?

Τοτε δεν θα επρεπει να ειχε μεινει...εστιατοριο για εστιατοριο και μπαρ για μπαρ σε ολο τον πλανητη που εφαρμοζεται ο αντικαπνιστικος νομος...
αυτό λέω, ότι πρόκειται για αβάσιμη κλάψα

Επειδή δε μπορώ να παρακολουθήσω την κουβέντα όπως έχει εξελιχθεί, τουλάχιστον να σχολιάσω στο αρχικό ποστ:

Holystone είπε:
Επισης, ναι παραδεχομαι οτι ειναι εξαρτηση (ισως περισσοτερο, έξη), αλλα οταν βλεπεις γυρω σου τους ιδιους ανθρωπους να τραβανε τα μαλλια τους γιατι δεν εχουν να παρουν γαλα στο παιδι τους, απορεις πώς μπορουν και συνεχιζουν να καπνιζουν...
Πλέον ελάχιστοι απ'τον κοινωνικό μου περίγυρο καπνίζουν.

Όσοι εξ'αυτών έχουν παιδιά και καπνίζουν (ελάχιστοι), δεν είναι σε τέτοια οικονομική στενότητα.

Με λίγα λόγια, δε έχω επαφή με άτομα σαν κι αυτά που περιγράφεις.

Τέτοιες περιπτώσεις γονέων κατά τη γνώμη μου είναι οι κάφροι που δε λογαριάζουν τα παιδιά τους ιδιαίτερα ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και κοιτάνε πρώτα τον εαυτούλη τους. Πόσο μάλλον τον κοινωνικό τους περίγυρο που συζητείται εδώ και τόσες σελίδες.

Κλαψομούνηδες και φωνακλάδες είναι που τους λείπει ενα γερό χέρι quarter-sawn maple.

Είτε καπνίζουν είτε όχι το ίδιο κάφροι είναι.

Προτεινόμενες λύσεις είναι η μέθοδος Κωνσταντάρα (σφαλιάρες) και η μέθοδος Jay & Silent Bob (poopshoot.com)  :)

gdevelek είπε:
Οι τζογαδόροι αρχικά θα απείχαν με τη βεβαιότητα ότι το κράτος θά κάνει πίσω. Αν δεν έκανε πίσω, θα ΕΠΕΣΤΡΕΦΑΝ στα καζίνα, και απλά θα έβγαιναν έξω κάθε 30-60 λεπτά για ξεχαρμανιάσουν. Σίγουρα πράματα.
οκ, για να το γράφεις κάτι θα ξέρεις παραπάνω.

-------------------------------------------------------------------------------------

βέβαια, το ζητούμενο, εδώ, δεν είναι τι θα έκαναν οι τζογαδόροι, πράγμα, που δε με ενδιαφέρει, καθόλου, αλλά ότι μπροστά σε έναν οικονομικό "εκβιασμό", το κράτος, αντί να εφαρμόσει το νόμο - dura lex, sed lex - έκανε κωλοτούμπα.

Αυτό, μου δίνει το δικαίωμα να αμφισβητώ το απόλυτο αυτού του νόμου και να σκέφτομαι, μήπως θα μπορούσε να εφαρμοστεί εναλλακτικά/διαφορετικά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: να επαναλάνω ότι ΔΕΝ είμαι καπνιστής (δεν έχω δοκιμάσει ΠΟΤΕ τσιγάρο).

Jasemeister είπε:
Προτεινόμενες λύσεις είναι η μέθοδος Κωνσταντάρα (σφαλιάρες) και η μέθοδος Jay & Silent Bob (poopshoot.com)  :)
υπαρχουν και ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ τροποι φιλΩς  ;D

mustafank είπε:
οκ, για να το γράφεις κάτι θα ξέρεις παραπάνω.
αυτό που ξέρω παραπάνω ή παραδίπλα είναι ότι η αδυναμία ταυτόχρονου καπνίσματος (αντί να βγει έξω 2 λεπτά) δεν πρόκειται να κόψει σε κάποιον το τζόγο, εδώ καταστρέφουν τις οικογένειές τους και δεν σταματούν  με τίποτε... ξέρω οικογένεια πάμπλουτη που ο πολύ large πατέρας βούλιαξε στο τζόγο και πέθανε από καρδιά  και η πριγκίπισσα κόρη του έψαχνε να κάνει τη babysitter για να ζήσει...

σε τελική ανάλυση, ποιος μπορεί σοβαρά να ισχυριστεί πως θα ερήμωνε η νυκτερινή ζωή στην Ελλάδα αν εφαρμοζόταν ο νόμος αυστηρά... γιατί αυτό πρακτικά φώναζαν οι μαγαζάτορες... αυτοί που απλώνουν τραπέζια στο... μισό τετράγωνο και σερβίρουν μπόμπες...

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back