Κλίμακες για μπλουζ αυτοσχεδιασμό

Papagios

Νέο μέλος
Πόντοι
1
Αν και είμαι συγχορδίακιας  θέλω σιγά σιγά να αυτοσχεδιάζω σε μπλουζ φόρμες. Τι κλίμακες θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω πχ σε ένα δωδεκάμετρο από λα;

Papagios είπε:
Τι κλίμακες θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω πχ σε ένα δωδεκάμετρο από λα;
Μπλουζ κλιμακα από Λα, θα ταν μια καλή αρχή.

Μπορείς ν'αρχίσεις μαθαίνοντας την πεντατονική κλίμακα σε ολόκληρη την ταστιέρα...

The_Minor_Pentatonic_Scale_by_Nachtarbeiter.jpg

Βάλε όλες τις νότες εκτός από την επόμενη. Δηλ. αν παίζεις από Α+ εκτός της Βb.  ;) 'Ισως και της F.

Τότε όμως δεν μιλάμε για δακτυλοθεσιες απλά αποφεύγω τη Βύφεση

Δεν υπάρχουν σωστές και λάθος. Ο κάθε ένας έχει το στυλ του, πρόσεξε τον SRV.

Δεν μας λες όμως τι θα είναι η αρμονία από πίσω.  :)  

Σε μινόρε αρμονία  βάλε νότες από Λα φυσική μινόρε.

Σε ματζόρε αρμονία παίξε κάργα και την Λα Dorian.

Το σόλο σου τώρα απόκτησε κάποιο ενδιαφέρον έτσι ?    ;)

Σε ένα μαντζόρε blues οι κλίμακες στις οποιες μπορούμε αυτοσχεδιάζουμε ειναι οι εξής:

α)μιξολύδιο σε καθε βαθμιδα του blues και β)blues κλίμακες που ξεκινάνε απο την 1η 2η 4η 5η και 6η βαθμίδα της κάθε τονικής επισης μπορουμε να παίξουμε μινόρε και μαντζόρε πεντατονική στην τονική κάθε κλιμακας

Στις blues κλίμακες καποιες νοτες θα είναι ποιο out από τις άλλες...

δεν είναι όμως φάλτσες απαραίτητα.

Ελπίζω να βοήθησα ;D ;D

Εdit: Mπορείς να αυτοσχεδιάσεις και πάνω στον κύκλο των πέμπτων.

Αν θέλεις να έχεις ένα μπλουζ ύφος στους αυτοσχεδιασμούς σου, καλό είναι να "ξεχνάς" τις όποιες κλίμακες. Το μπλουζ κατά βάσιν είναι φρασεολογία που δεν ακολουθεί πιστά τους κανόνες των κλιμάκων, πολλάκις δε τις μπερδεύει κατά το δοκούν...

Για να προκύψει δημιουργικό παίξιμο και -όσο είναι δυνατό- αυθεντικές ιδέες, απέφυγε το προφανές, είτε σε επίπεδο νοτών, είτε σε χρόνου.

Μη φοβάσαι τα διαστήματα ημιτονίου, δοκίμασε να "πηδάς" νότες κι όχι να τις παίζεις συνέχεια στη σειρά, ως επίσης και "μισά" σηκώματα.

Ευχαριστώ όλους για τις προτάσεις σας. Με αγχώνει το γεγονός ότι σε κάθε συγχορδία πρέπει να περάσω τόσες διαφορετικές κλίμακες. Μερικές φορές τα ακκορντα περνάνε τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς...

Papagios είπε:
Ευχαριστώ όλους για τις προτάσεις σας. Με αγχώνει το γεγονός ότι σε κάθε συγχορδία πρέπει να περάσω τόσες διαφορετικές κλίμακες. Μερικές φορές τα ακκορντα περνάνε τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς...
Xαχαχα!όχι ρε δε χρειάζεται να αλλάζεις κλίμακα σε κάθε συγχορδία :P :P

Και αυτό που λέει ο ez από πάνω θα το αποκτήσεις με την εμπειρία.

Οκ η αλήθεια είναι ότι είχα αγχωθεί... :). Αν δηλαδή παίξω απλά τη ματζόρε και μινόρε μπλουζ της τονικης θα είμαι εντάξει;

Papagios είπε:
Οκ η αλήθεια είναι ότι είχα αγχωθεί... :). Αν δηλαδή παίξω απλά τη ματζόρε και μινόρε μπλουζ της τονικης θα είμαι εντάξει;
Ναι αρκεί να είναι πεντατονικές(ταιριάζουν σε όλα σχεδόν) και είσαι καλυμμένος.Επίσης στις μινόρε το b13 δεν ταιριάζει,ακούγεται φάλτσο. ;)

longshadow πολυ ωραιο διαγραμμα , ειναι απο καποιο site η απο καποιο βιβλιο , αν μπορεις πες μου που το βρηκες σε παρακαλω ;)

oxtaxordos είπε:
longshadow πολυ ωραιο διαγραμμα , ειναι απο καποιο site η απο καποιο βιβλιο , αν μπορεις πες μου που το βρηκες σε παρακαλω ;)
Απλά είχα αναζητήσει στο google εικόνες για... "pentatonic scale".

(Τώρα που ξανακάνω όμως την αναζήτηση, με μιά πρώτη ματιά δεν βλέπω να μου βγάζει την εικόνα αυτή.)

Ποια η σημασια της Root note ? Kατα καποιο τροπο πρεπει να τελειωνει η φραση σε αυτην ?

Trending...

Νέα θέματα

Back