IraklisZS είπε:
κάηκε το θέμα...
θα απαντήσω στην τελευταία σοβαρή απάντηση του Pointy
απο προσωπική εμπειρία έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως ένα καλοσεταρισμένο όργανο, ακόμα και στην περιοχή των 150 ευρώ, λίγη διαφορά έχει απο ένα όργανο των 700 ευρώ.
είμαι κάτοχος μιας squier affinity strat και μιας schecter c1 classic χρόνια τώρα και αν και καταλαβαίνω τις διαφορές στο παίξιμο της κάθε μιας κιθάρας ωστόσο μια που η strat μου είναι ΚΑΛΟΣΕΤΑΡΙΣΜΕΝΗ μπορώ να πω οτι δεν έχω κανένα απολύτως παράπονο απο το πως "παίζει".
Οι διαφορές μπορεί να είναι απειροελάχιστο ταστάρισμα, ελαφρά διαφορά δυσκολίας στα bends, χειρότεροι μαγνήτες, πλαστικό nut.
Ένας αρχάριος, ας μάθει πρώτα να κρατάει το όργανο και να παίζει καμια πεντατονική, κανένα ακορντάκι και μετά κοιτάζει το αν στα δυνατά bends του σβήνει η νότα λόγω χειρότερης δουλειας στα τάστα. Επίσης σχετικά με τους μαγνήτες και ό,τι άλλο επηρρεάζει τον ήχο, εσύ ο ίδιος το είπες, δεν του χρειάζεται KILLER TONE. Και η κιθάρα, παίζει τον πιο "λεπτεπίλεπτο" ρόλο στον ήχο, οι καλοί μαγνήτες πχ, είναι ας πούμε το κερασάκι στην τούρτα. Ένας αξιόλογος ενισχυτής όμως, μπορεί να προσφέρει μια πολύ καλή ηχητική βάση και εμπειρία στα εφέ και είναι τόσο καθοριστικός παράγοντας στον ήχο, που μπορεί να επηρρεάσει αυτόν που θα παίζει.
Ευχαριστω και εγω για την σοβαρη απαντηση
Καλα κανεις και ανεφερεις το αλλο μεγαλο θεμα, το σεταρισμα. Επειδη οντως καηκε η κουβεντα με οσα προηγηθηκαν, να διευκρινισουμε λοιπον οτι καθε οργανο ειναι διαφορετικο, και το σεταρισμα κανει ακομα μεγαλυτερη διαφορα. Παρα τα παραδειγματα που εχει ο καθενας, μιλαμε γενικα και παντα μπορει να βρεθει μια εξαιρεση, ομως οι αποψεις που εκφραζονται, απο ολες τις πλευρες, αφορουν την πλειονοτητα των περιπτωσεων. Επισης εννοειται διαφορετικα βλεπει ενα οργανο ο αρχαριος που ξεκιναει να μαθαινει και διαφορετικα ο πιο εμπειρος.
Το σεταρισμα λοιπον ειναι αλλη ιστορια απο μονο του. Αρκετος κοσμος ξεκιναει να μαθαινει με κουρδισμενο μεν, ασεταριστο δε οργανο. Τωρα θα μου πεις ειναι και θεμα δασκαλου, ειναι και θεμα κοστους ενος καλου σεταρισματος, παντως συμβαινει. Οπως και να εχει, τα πιο συχνα παραπονα που εχω ακουσει και θυμαμαι και εγω οταν μαθαινα, αφορουν τα χερια. Μπορει να κραταει λιγο αυτη η περιοδος, αλλα ειναι και η δυσκολοτερη, και πολυς κοσμος ξενερωνει. Μικρες διαφορες λοιπον μπορει να ειναι σημαντικες εδω, ας πουμε το υψος των χορδων σαν πιο χτυπητο παραδειγμα.
Επισης ενα οργανο με λιγο πιο προσεγμενα ταστα, λιγο καλυτερες αρμονικες, που θα κραταει λιγο καλυτερα κουρδισμα, πιστευω οτι ειναι καλυτερο για το αυτι, οταν εχει συνηθισει το χερι και περνας σιγα σιγα στο επομενο σταδιο. Ο ενισχυτης εννοειται βοηθαει στον ηχο, οχι τοσο πολυ σε αυτο το σταδιο της εκμαθησης ομως οσο το οργανο. Το να βρεις τον ηχο σου (τεραστια κουβεντα) ειναι τελειως διαφορετικο απο το να παιζεις και να ακουγεσαι σωστα.
Μετα εχουμε ολα τα μικρα πραγματα που μπορει να αγνοει καποιος στην αρχη αλλα θα τις εκτιμησει προχωρωντας, απο διαφορες στο μπρατσο και τη γεφυρα μεχρι αισθητικες λεπτομερειες.
Ολα αυτα, σε συνδιασμο με το πως ειναι διαμορφωμενη η αγορα και οι γκαμες των οργανων που προσφερουν οι περισσοτεροι κατασκευαστες, με κανουν να λεω οτι ειναι πολυ καλυτερο value for money να μην παιρνεις το φτηνοτερο δυνατο οργανο, αλλα ενα λιγο παραπανω. Μετα πολυς κοσμος (ή οι γονεις του

) βαζει και ενα budget αυθαιρετα οσο του φαινεται σωστο, χωρις να σκεφτεται τα παραπανω, ενω μπορει οικονομικα να το ανοιξει λιγο. Απο την αλλη ειναι και αυτοι που πραγματικα δεν εχουν την οικονομικη δυνατοτητα ουτε να παρουν ουτε να μαθουν, οποτε οτι και να λεμε εμεις μεταξυ μας χανει το νοημα του.
πάντως, Pointy, δεν πιστεύω οτι κανένας προσπαθεί να δικαιολογήσει τα φτηνα όργανα εδώ πέρα. Όπως αναφέρω, έχω μια κιθάρα των 740 ευρώ και μία των 150 ευρώ και παικτικά δεν έχω παράπονο απο καμία.
Και καλα κανεις και μπραβο σου

Και εγω εχω παιξει με κιθαρα 300 ευρω που μου φανηκε χειροτερη (και "φτηνοτερη" σαν αισθηση) απο μια αλλη των 170. Παντως δεν εχει πολυ νοημα να μιλαμε για απολυτα νουμερα, γιατι οπως ειπαμε οργανο απο οργανο διαφερει, ειδικα στις πιο χαμηλες τιμες. Για αυτο προτιμαω να μιλαω για ταξεις μεγεθων, value for money και sweet spots στην αγορα.
Και για να απαντησω πιο καθαρα, αυτο που λεω περι δικαιολογησης αναφερεται και σε μεγαλο βαθμο στη νοοτροπια "παρε φτηνο γιατι μπορει να μη σου αρεσει", με την οποια και διαφωνω. Αν ψαχνεις πιο υποψιασμενος την αγορα οταν ξεκινας, το σωστο ειναι να σκεφτεσαι τι θα κερδισεις απο ενα καλο οργανο οσο παιζεις, και οχι τι θα χασεις οταν σταματησεις. Διαφωνω με το να ξεκινας κατι σκεπτομενος οτι προκειται να αποτυχεις, γιατι το μονο που πετυχαινεις ετσι ειναι να σιγουρεψεις την αποτυχια. Μην πω οτι ειναι και επιστημονικα αποδεδειγμενο - ρωτηστε οποιονδηποτε αθλητη που αγωνιζεται!
Ένα καλοσεταρισμένο όργανο και πείσμα χρειάζεσαι!
Με αυτα τα δυο και ενα σημειο να σταθω, σου μετακινω και τη Γη - αρκει να μην εχει μπρατσο απο
μαχογκανη