Θα στο θέσω αλλιώς: εντελώς υποθετικά, αν το σόλο αυτό το άκουγες σε κάποιο τζαζ μπάρ από άγνωστο πιανίστα, πώς θα το σχολίαζες το ίδιο "λάθος";Jazzjoker είπε:Αγαπητέ gdevelek, σε διαβεβαιώνω ότι λάθος σε αυτό το βίντεο δεν υπάρχει. Ούτε εκ παραδρομής ούτε τίποτα. Ό,τι παίζει είναι ακριβώς αυτό που ήθελε να παίξει. Τώρα, αν στα δικά σου αυτιά ακούγεται σα λάθος, αυτό είναι καθαρά θέμα προσωπικού μουσικού γούστου.
Πιο συγκεκριμένα του ιδίου, ώστε να τις ψάξω;Επίσης υπάρχουν πολλές ηχογραφήσεις του Jarett (όπως φυσικά και πολλών άλλων) που παίζει τέτοια "λάθη" και πολύ "χειρότερα".
Ειλικρινά, δε θα το εξελάμβανα ως λάθος. Δεν είναι και δεν ακούγεται λάθος.gdevelek είπε:Θα στο θέσω αλλιώς: εντελώς υποθετικά, αν το σόλο αυτό το άκουγες σε κάποιο τζαζ μπάρ από άγνωστο πιανίστα, πώς θα το σχολίαζες το ίδιο "λάθος";
Θα ήθελα μια ευθεία απάντηση.
Θα σου πω για δύο από τα άλμπουμς του που έχω στην κατοχή μου:Πιο συγκεκριμένα του ιδίου, ώστε να τις ψάξω;
Θα του έλεγα, "φίλε, γιατί σου πήρε τόση ώρα να φύγεις"? ;Dgdevelek είπε:Θα στο θέσω αλλιώς: εντελώς υποθετικά, αν το σόλο αυτό το άκουγες σε κάποιο τζαζ μπάρ από άγνωστο πιανίστα, πώς θα το σχολίαζες το ίδιο "λάθος"; Θα ήθελα μια ευθεία απάντηση.
Άκουσε εδώ, τίγκα στα "λάθη" είναι. Ειδικά μετά το 4:12.Πιο συγκεκριμένα του ιδίου, ώστε να τις ψάξω;
Μετά το 0:47 παίζει σωστή μελωδία, αλλά "λάθος" συγχορδίες!Jazzjoker είπε:Η πλάκα είναι ότι εκεί γύρω στο 4:12 έχει όντως ένα πραγματικό λαθάκι. ;D
Όπως φαίνεται υπάρχουν τρία είδη ακροατών μουσικής:Jazzjoker είπε:Ειλικρινά, δε θα το εξελάμβανα ως λάθος. Δεν είναι και δεν ακούγεται λάθος.
...το οποίο μετά βίας αντιλαμβάνομαι, εκείνο στο 1:27 το βρίσκω πολύ πιο προφανέςΗ πλάκα είναι ότι εκεί γύρω στο 4:12 έχει όντως ένα πραγματικό λαθάκι. ;D
ειναι απλα ΑΔΥΝΑΤΟΝ θες να πεις.Το να ξέφυγε είναι εξαιρετικά απίθανο
εντάξει, εσύ συχνά θεοποιείς ασύγκριτα μικρώτερους μουσικούς...Superfunk είπε:ειναι απλα ΑΔΥΝΑΤΟΝ θες να πεις.
Παιδια δεν μιλαμε για....κανονικο ανθρωπο ...για τον Keith Jarrett μιλαμε...
προσπερνώντας τις μομφές για εμάς που προσποιούμαστε ότι δεν έγινε λάθος (δεν πειράζει, all in good spiritgdevelek είπε:σίγουρα δεν έχουμε να κάνουμε με αντισυμβατικό πιανίστα που σπάει τα σύνορα της τονικότητας με το έργο του, ο άνθρωπος έχει βαθιά κλασσική παιδεία και παίζει συχνά κλασσικούς συνθέτες)
Δε χρειάζεται να είναι κάποιος αντισυμβατικός για να παίζει "out" στη jazz και στα περί αυτής είδη. Το έκαναν και το κάνουν όλοι οι φτασμένοι jazz μουσικοί. Πίστεψέ με, αν ακούσεις συστηματικά, θα τα βρεις αυτά τα παιξίματα σε άπειρες ηχογραφήσεις. Αν ακούσεις αρκετά δε, σταματά να σου φαίνεται και παράξενο ή "στραβό". Σίγουρα δεν πρόκειται περί ακούσιου λάθους πάντως. Είναι λίγο αφελές ακόμα και να το συζητάμε.gdevelek είπε:Όπως φαίνεται υπάρχουν τρία είδη ακροατών μουσικής:
τώρα πώς γίνεται να απαντάς άμεσα πως "ναι βγήκε εκτός τονικότητας στο 2:08 και στο 1:27 και αλλού", αλλά να το θεωρείς θεμιτό, ομολογώ πως δεν μπορώ να το καταλάβω, σίγουρα δεν έχουμε να κάνουμε με αντισυμβατικό πιανίστα που σπάει τα σύνορα της τονικότητας με το έργο του, ο άνθρωπος έχει βαθιά κλασσική παιδεία και παίζει συχνά κλασσικούς συνθέτες
Φίλε gdevelek εδώ μου δίνεται η αίσθηση ότι κάτι δεν έχεις καταλάβει.gdevelek είπε:σίγουρα δεν έχουμε να κάνουμε με αντισυμβατικό πιανίστα που σπάει τα σύνορα της τονικότητας με το έργο του,
δεν θεοποιω, απλα εχω συνειδητοποιησει την ασημαντοτητα μου σε σχεση με τετοια τερατα της μουσικης..gdevelek είπε:εντάξει, εσύ συχνά θεοποιείς ασύγκριτα μικρώτερους μουσικούς...![]()
"Προσποιείστε";ndnikola είπε:προσπερνώντας τις μομφές για εμάς που προσποιούμαστε ότι δεν έγινε λάθος
Δεν έχω τις θεωρητικές γνώσεις για να σε αντικρούσω, έχω κάνει μόλις δύο χρόνια σολφέζ. Όταν όμως ακούω πράγματα που μου χαϊδεύουν τα αυτιά για πολλά λεπτά, και ξαφνικά ακούω το 1:27 και το 2:08-2:30, και μορφάζω, και ακολούθως μέχρι το τέλος του κομματιού ή και ολόκληρου του ρεσιτάλ τα πράγματα πάλι έρχονται εκεί που ήταν (δηλαδή στα "φιλικά στο αυτί" ακούσματα), ε τότε κάτι δεν πάει καλά, ΟΠΩΣ κι αν αυτό αποκαλείται από ανθρώπους που έχουν δίπλωμα αρμονίας αντίστιξης και ό,τι άλλο υπάρχει. Δεν μπορεί έτσι ξαφνικά να "τού 'ρθε" να δώσει την "αίσθηση λάθους" που γράφεις.Αυτός ο τρόπος αυτοσχεδιασμού, ΕΙΝΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΤΟΝΙΚΟΣ! Σε υπάρχουσες τονικότητες και την συνήχησή τους στηρίζεται για να δώσει την αίσθηση του "λάθους" στον ακροατή
gdevelek είπε:σίγουρα δεν έχουμε να κάνουμε με αντισυμβατικό πιανίστα που σπάει τα σύνορα της τονικότητας με το έργο του,
Από 'κει και πέρα, τίθενται ζητήματα γούστου, μουσικής παιδείας κτλ.sfaku είπε:Στον αυτοσχεδιασμό το λάθος δεν ορίζεται από τις κλίμακες αλλά από το αν ο μουσικός παίζει αυτό που είχε την πρόθεση να παίξει, στα ελάχιστα msec που μεσολαβούν ανάμεσα στη σύλληψη της φράσης και την εκτέλεσή της. Φυσικά μόνο ο ίδιος ο μουσικός το γνωρίζει αυτό και μπορεί να το επιβεβαιώσει.