Καθαρισμος ταστιερας ηλεκτρικης κιθαρας

Το αμυγδαλέλαιο είναι περισσότερο για καρυδιές και ταστιέρες με πιο μεγάλους και ανοιχτυούς πόρους, καθότι είναι πιο παχύ.

Για τον καθαρισμό θα σου προτείνω να καθαρίσεις την ταστιέρα με ένα σφουγγαράκι-γυαλλόχαρτο πολύ ψιλό (το πιο ψιλό) και μετά απλά να του βάλεις lemon-oil.

Το ζιπέλαιο που αναφέρθηκε, μάλλον θα κάνει δουλειά εξίσου καλά, αλλά δεν το εμπιστεύομαι στα οργανάκια μου. (ευλεκτα χημικά.... ??? )

 
Kostas019 είπε:
Καθε ποτε χρειαζεται να βαζω lemon oil??ειμαι καπως ασχετος  :P
Εγώ βάζω αν 2-3 αλλαγές χορδών.

Το lemon-oil μην το φοβάσαι, οτι είναι να τραβήξει στο ξύλο, θα τραβήξει.

Αν δεν σηκώνει άλλο απλά δεν το αποροφάει και το σκουπίζεις καλά με ένα πανάκι που δεν αφήνει χνούδια.

 
lemon oil βαζω καθε 3μηνο...4μηνο....αναλογως

πολυ λιγο χρειαζετε

με ενα μπουκαλακι 8α βγαλεις καμια 20ετια

Για εβανο ταστιερα..αμυγδαλελαιο

 
Τα σχετικα με καθαρισμο ταστιερας και σωματος εχουν ειπωθει πολλες φορες στο παρελθον,αλλα εχω μια απορια για την οποια δν βρηκα απαντηση στο forum.Καπου μες στο site αναφερεται οτι οταν αλλαζουμε χορδες δν πρεπει να τις βγαζουμε και να τις βαζουμε ολες μαζι,αλλα μια μια καθε φορα λογω των πιεσεων που ασκουνται στο λαιμο.Η απορια μ λοιπον ειναι η εξης:Οταν θελουμε να καθαρισουμε την ταστιερα τι κανουμε στην προκειμενη περιπτωση που δν μπορουμε να βγαλουμε ολες τις χορδες μαζι? :P

 
μ'αυτον τον τροπο ομως και παλι δν χαλαρωνει η πιεση στο λαιμο τελειως?αυτο δν θελουμε να αποφυγουμε?

 
makrisn είπε:
μ'αυτον τον τροπο ομως και παλι δν χαλαρωνει η πιεση στο λαιμο τελειως?αυτο δν θελουμε να αποφυγουμε?
Μια-μια και οχι τελιως χαλαρές..δεν νομίζω να γίνει και κατι το τρομερο :P

 
νομίζω πως χαλαρώνοντας απλά τις χορδές κατά το καθάρισμα, και έχοντας τες ακόμα πάνω στην ταστιέρα, είναι αδύνατον να καθαριστεί σωστά το όργανο.

άσε που πάνω στο καθάρισμα, θα παίρνεις την μπίχλα από τις χορδές και θα την μεταφέρεις στην ταστιέρα. Νομίζω πως ένα στοιχειωδώς αξιοπρεπές όργανο δεν θα έχει πρόβλημα να τις βγάλεις όλες σιγά σιγά.

Εκτός και αν τις βγάλεις, κόβοντας τες και τις 6 μαζί με τανάλια και τεντωμένες. Έκει νομίζω πως θα την ακούσει λίγο το μπράτσο...

 
Πάντως τόσο καιρό, στο μπάσο μου, όταν άλλαξα χορδές με σκοπό να καθαρίσω και την ταστιέρα, τις έβγαλα όλες έβαλα κ το λαδάκι, κ μόνο αν άλλαζα gauge υπήρξε θέμα, που διορθωθηκε με προσεκτική ρύθμιση της βέργας.

Από εκεί και πέρα όταν ξαναλλάξω χορδές θα τις αλλάξω μια μια μιας και δε θα χρειαστεί καθάρισμα και λάδι εκ νέου. Σε κανένα 6μηνο πάλι ίσως...

Δεν βλέπω πάντως να έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα που τις έβγαλα όλες τις χορδές :/

 
makrisn είπε:
Καπου μες στο site αναφερεται οτι οταν αλλαζουμε χορδες δν πρεπει να τις βγαζουμε και να τις βαζουμε ολες μαζι,αλλα μια μια καθε φορα λογω των πιεσεων που ασκουνται στο λαιμο.
Αν το όργανο είναι σωστά κατασκευασμένο, δεν υπάρχει πρόβλημα με το να βγάλεις όλες τις χορδές. Τι να πάθει δηλαδή? Ήμαρτον αν φοβόμαστε να βγάλουμε τις χορδές για να κάνουμε δουλειά στην κιθάρα.  ::)

Αν ανησυχείς τόσο πολύ, χαλάρωσε λίγο τη βέργα, βγάλε μετά της χορδές, κάνε τη δουλειά σου, βάλε φρέσκες χορδές και ρύθμισε πάλι το relief με τη βέργα εκεί που το θέλεις.  ;)

 
Αρχικα δεν καθαριζουμε τις κιθαρες μας!! ;D

Εγω οποτε (δηλαδη μια δυο φορες) καθαρισα το μπρατσο το εκανα βγαζοντας μια μια τις χορδες και καθαριζοντας την επιφανεια κατω απο καθε χορδη καθε φορα!

Αν μου επιτρεπεται να επεκτεινω λιγο το θεμα ρωτωντας αν καποιος καθαριζει τις χορδες του

 
αν εννοείς μετά από παίξιμο, πλέον ναι. όπως και καθαρίζω την ταστιέρα σχεδόν κάθε φορά που αλλάζω χορδές, χωρίς όμως να είμαι ιδιαίτερα σχολαστικός. Λίγο λαδάκι και πανί. Πρώτον, μου αρέσει περισσότερο η αίσθηση του οργάνου έτσι. Δεύτερον, νομίζω πως αρέσει και στο όργανο. Τρίτον, συνειδητοποίησα πόσο κακό κάνει στα τάστα η βρώμα, έχοντας περάσει χρόνια αφήνοντας τα όργανα στην μοίρα τους.

 
The Genius Loci είπε:
Αν το όργανο είναι σωστά κατασκευασμένο, δεν υπάρχει πρόβλημα με το να βγάλεις όλες τις χορδές. Τι να πάθει δηλαδή? Ήμαρτον αν φοβόμαστε να βγάλουμε τις χορδές για να κάνουμε δουλειά στην κιθάρα.  ::)
Ακριβως.Αν δεν σκοπευουμε το καθαρισμα της ταστιερας να διαρκεσει ...δυο βδομαδες,δεν υπαρχει λογος ανυσηχιας και κατα μαλλον ουτε λογος πειραγματος της βεργας

 
@ darshan

τις καθαριζεις με καποιο υγρο η απλα σκουπιζεις με ενα πανακι?

 
Ενα σκούπισμα με πανακι πάντως κάνω κ εγώ πάντα. Ειδικά μετά από πρόβες.

 
Και εγώ, ένα απλό πανί, που το περνάω και από κάτω, αμέσως μετά το παίξιμο. Χρησιμοποιούσα για κάποιο διάστημα το μπλέ της Dunlop (ultraglide 65) αλλά μου φάνηκε ψιλομούφα (νομίζω πως ξέραινε την ταστιέρα).

 
Εγώ δεν καθαρίζω ποτέ το μπάσο... Και έχω τον εξής λόγο... Γίνεται ένα ατύχημα ρε παιδί μου με το αμάξι και ψήνομαι... Να μην έχει μείνει λίγο γενετικό υλικό πάνω στις χορδές για τη νεκροψία βρε αδελφέ?

 
Θα σ αναγνωρίσουν από τα δόντια... Αυτά δε καίγονται :P

Οι χορδές πάλι αμα μείνει γενετικό υλικό μετά από ψήσιμο, εμένα να μου γράψεις (... το gear σου στη διαθήκη.)

bihlas87 είπε:
Kαι το lemon oil κάνει καλή δουλειά στις χορδές, sleek and shiny 8)
Νομίζω ότι καλό είναι να μην υπερβάλλουμε με το λεμον οιλ, θυμάμαι ότι αναφέρθηκε κάπου πως δε πρέπει να βάζεις παραπάνω από 2 3 φορές το χρόνο.

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top