• Καλώς ήρθατε στο νέο forum! Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]. Διαβάστε και το σχετικό thread.

Κατασκευή Project Studio

Το ρικοφόν όπως και όλα τα αφρώδη πάνελ (ανοικτής κυψέλης) είναι ηχοαποροφητικά υλικά που χρησιμοποιούντε (μαζί με πολλά ακόμη πράγματα) για να ελέγξει κάποιος την ακουστική συμπεριφορά ενός χώρου "εκ των έσω".Δηλαδή αφού ολοκληρωθεί η κατασκευή...Τα συγκεκριμένα υλικά έχουν συγκεκριμένες ηχοαποροφητικές ιδιότητες (κυρίως στο υψηλότερο συχνοτικό φάσμα - εξαρτάται από το πάχος και το ποσσοστό κάλυψης)

Γενικά για τα αφρώδη αυτά υλικά και τις ιδιότητες τους (υπέρ και κατά) μπορείς να βρεις αρκετά σε αυτό το θέμα.

Στις κατασκευές τοίχων και οροφών ως αποροφητικά υλικά (ενδιάμεσα ως τμήμα της κατασκευής) χρησιμοποιούντε ορυκτοβάμβακες λόγω πολύ καλύτερης σχέσης τιμής-απόδοσης αλλά και ηχοαποροφητικών χαρακτηριστικών γενικότερα.

Last edited by a moderator:
ευχαριστω φιλε νικοδημε η βοη8εια σου ηταν παρα πολυ κατατοπιστικη οταν το βαλω μπροστα 8α σου πω αν ενδιαφερεσε να μα8εις τι εγινε...και παλι ευχαριστω

διάβασα με πολύ προσοχή τις 17 σελίδες αυτού το θέματος και είμαι αρκετά προβληματισμένος... έχω υπόψιν μου ένα χώρο τον οποίο θέλω να διαμορφώσω ως στούντιο, με 3 διαφορετικές αίθουσες + control. Ο χώρος είναι 2ος όροφος, από πάνω ταράτσα, από κάτω βιοτεχνικός χώρος (κλειστός τις ώρες λειτουργιας του στούντιο) και στο ισόγειο καφετέρια. Γύρω γύρω ο χώρος έχει μπαλκόνι και δεν συνορεύει (δεν έχει μεσοτοιχίες) με άλλα κτίσματα. Τα αρκετά παράθυρα που υπάρχουν αυτή την στιγμή πρέπει προφανως να αντικασταθούν με ηχομονωτικά και πρέπει να γίνουν αρκετά εσωτερικά χωρίσματα, πάτωμα και ψευδοροφές. 2 στούντιο (προβάδικα) αναγκαστικά θα επικοινωνούν με μεσοτοιχία και φαντάζομαι πως το πιο δυσκολο πράγμα θα είναι να καταφέρουμε να μην ενοχλεί το ένα το άλλο όταν υπάρχουν ταυτόχρονες πρόβες. Σε τι λύσεις εσωτερικής τοιχοποιιας πρεπει να κινηθώ και σε τι εξωτερικά (ποδιές κάτω από τα τζάμια και εξωτερικοί τοίχοι)? Είναι η δημιουργία πλωτού πατώματος απαραίτητη στην περίπτωση μου? Με το να φτιάξουμε decks για μπάσο και τύμπανα θα γλιτώσουμε το πλωτό πάτωμα?

Φίλοι μου καλησπέρα....

Επειδή αυτές τις μέρες κάνω μία μελέτη για ηχομώνοση σε ένα Home Studio και είμαι στη φάση της έρευνας και χθές διαφωνούσαμε με ένα φίλο για το εάν ο πετροβάμβακας είναι καρκινογόνος ή όχι.

Θυμόμουνα ότι το είχα διαβάσει κάπου και έτσι σήμερα που το έψαξα βρήκα αυτά από έγκυρη πηγή που αποδεικνύουν ότι δέν είναι.

http://monographs.iarc.fr/ENG/Classification/crthgr03.php

Στη σελίδα αυτή είναι οι ομάδες κινδύνου όσο αφορά τον καρκίνο και ο πετροβάμβακας (rock/stone wool) κατατάσσετε στην ομάδα 3 η οποία είναι ακίνδυνη.

Απλά θεώρησα καλό να ύπαρχει στο αρχείο του φόρουμ.

Ευχαριστώ.....

Baphomet είπε:
Τα αρκετά παράθυρα που υπάρχουν αυτή την στιγμή πρέπει προφανως να αντικασταθούν με ηχομονωτικά και πρέπει να γίνουν αρκετά εσωτερικά χωρίσματα, πάτωμα και ψευδοροφές. 2 στούντιο (προβάδικα) αναγκαστικά θα επικοινωνούν με μεσοτοιχία και φαντάζομαι πως το πιο δυσκολο πράγμα θα είναι να καταφέρουμε να μην ενοχλεί το ένα το άλλο όταν υπάρχουν ταυτόχρονες πρόβες. Σε τι λύσεις εσωτερικής τοιχοποιιας πρεπει να κινηθώ και σε τι εξωτερικά (ποδιές κάτω από τα τζάμια και εξωτερικοί τοίχοι)?
Όντως, είναι αρκετά δύσκολη αποστολή να επιτύχεις ικανοποιητική απομόνωνση ανάμεσα σε 2 δωμάτια προβών που βρίσκοντε το ένα δίπλα στο άλλο.....

Κάπου στην 4 με 6 σελίδα μπορείς να βρεις 2 σχέδια σχετικά τόσο με την περιμετρική τοιχοποιεία όσο και με τα ενδιάμεσα χωρίσματα...θα δεις ότι οι βασικές αρχές στην κατασκευή ενός συστήματος Μάζα - Ελατήριο (αέρας) - Μάζα είναι πάντα οι ίδιες και το αποτέλεσμα θα καθορίζεται σχεδόν πάντα τόσο από τις λεπτομέρειες (σωστό decoupling, σωστό σφράγισμα αρμών κλπ κλπ) όσο και από το πιο αδύναμο σημείο της κατασκευής (πόρτες, παράθυρα).

Τα σχέδια που παρέθεσα μπορούν υπό ιδεατές συνθήκες (δηλαδή άψογη κατασκευή) να προσφέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα τα οποία μπορούν να γίνουν ακόμη καλύτερα είτε αυξάνωντας το διάκενο είτε αυξάνωντας την μάζα, είτε βέβαια και τα δύο.....όλα λοιπόν εξαρτώνται από το πόσο χώρο μπορείς να "ξοδέψεις"-"χάσεις" αλλά και από το πόσο θές να κοστίσει....

Είναι η δημιουργία πλωτού πατώματος απαραίτητη στην περίπτωση μου? Με το να φτιάξουμε decks για μπάσο και τύμπανα θα γλιτώσουμε το πλωτό πάτωμα?
Κατ'αρχάς θα πρέπει να διαπιστώσεις αν ΜΠΟΡΕΙΣ να φτιάξεις ένα σωστό πλωτό πάτωμα στην συγκεκριμένη οικοδομή....αν δηλαδή αυτές οι παρεμβάσεις δεν επηρεάζουν την στατικότητα της κατασκευής και αυτό μπορεί να στο πει μόνο κάποιος πολιτικός μηχανικός.

Από εκεί και πέρα , λογικά θα μπορούσες να κάνεις κάποια πιο ελαφριά κατασκευή

Υπάρχει κάποιο νομόγραμμα, κάποιος πίνακας που να αναφέρει τη μείωση της έντασης του ήχου σε decibel σε σχέση με κάποιο υλικό;

Για παράδειγμα ένα τοίχος αποτελούμενος από γυψοσανίδα-πετροβάμβακα (50kgr/m2)-γυψοσανίδα τι μείωση θα αποφέρει;

Πολλοί κατασκευαστές προσφέρουν αυτού του είδους τις πληροφορίες...μια μικρή έρευνα για "Sound transmission class" "STC"  κλπ κλπ στο διαδίκτυο θα φέρει πληθώρα σχετικών αποτελεσμάτων.

Το ζήτημα όμως είναι να αντιληφθούμε

α. πως ακριβώς δουλεύει το όλο πράγμα

β. ποιοι είναι οι παράγωντες που τελικά θα καθορίσουν το αποτέλεσμα

γ. ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στις εργαστηριακές συνθήκες και στις "πραγματικές"

δ. τι ακριβώς είναι η κατηγοριοποίηση STC και τι μειονεκτήματα έχει

...μπορείς να ξεκινήσεις από εδώ, με μια πολύ αναλυτική κατηγοριοποίηση της απόδοσης των χωρισμάτων από γυψοσανίδα (που αποτελούν και το κυρίαρχο υλικό) και ένα σχετικό επεξηγηματικό άρθρο.

http://www.nrc-cnrc.gc.ca/obj/irc/doc/pubs/ir/ir761/ir761.pdf

http://www.nrc-cnrc.gc.ca/eng/ibp/irc/ctus/ctus-n1.html

Σε ευχαριστώ πολύ, είναι ένας καλός μπούσουλας για να ξεκινήσει κανείς!

Καλή μελέτη και σε όλους όσους ξεκινήσουν!!!

Kαλησπέρα σε όλους,

ήθελα και εγω με την σειρά μου να ρωτήσω κάποια βασικά πράγματα που δεν γνωρίζω ???

Ενδιαφέρομαι να φτιάξω έναν χώρο μέσα στο σπίτι μου.

Συγκεκριμένα το σαλόνι μου που το οποίο είναι 15 τ.μ

Θα έχω μέσα έναν ενισχυτή μπάσου, τύμπανα ηλεκτρονικά και έναν ενισχυτή κιθάρας.

Δεν θα γίνεται πρόβα μόνο θα ηχογραφώ .

Τώρα το πρόβλημα μου είναι ότι θέλω να έχω όσο το δυνατόν πιο ήσυχο περιβάλλον μέσα στο χώρο για εγγραφή ακουστικών οργάνων  και  φωνητικών.

Το δωμάτιο είναι 2,5μ ύψος  3μ πλάτος  και 5μ μήκος.

Που μπορώ να βάλω panels για να αποφύγω τους ήχους που μπαίνουν στο χώρο ή πρέπει να κανω κατι άλλο;

Με ενδιαφέρει να κόψω του θορύβους από τους εξωτερικούς παράγοντες όπως ας πούμε την μπαλκονόπορτα που είναι ένα φύλο και την πόρτα εισόδου στο δωμάτιο που είναι δυο ξύλινα φύλα που έχουν τζάμι λεπτό και κλείνουν στη μέση. (συρόμενη)

Σκέφτομαι να κλείσω για αρχή την μπαλκονόπορτα με ένα panel στα μέτρα της το οποίο θα είναι μόνιμο.

Τώρα με την πόρτα εισόδου δεν ξέρω.θα μπορούσε κάποιος να με βοηθήσει με καμία ιδέα?

Όσο το δυνατόν λιγότερα γιατί λειτούργησα λίγο ανάποδα.

Πρώτα πήρα κάποια απο τα μηχνήματα που χρειάζομαι και τωρα θέλω να φτιαξω τον χώρο.

ναι αλλα γινε πιο συγκεκριμενος! μη μυριζουμε τα νυχια μας..! ;)

Ο χωρος απο την στιγμή που θα μπαινει καποιος να ηχογραφεί θελω να κλείνει.

Δηλαδή πρέπει να μονόσω την συρόμενη πόρτα για αρχή κάπως ώστε όταν μπαίνει ο άλλος μέσα να κλείνει και τα πάνελ... Έτσι το εχω σκεφτεί.Βέβαια αφού έχω βρει την λύση να με βλέπει να με ακούει και εγώ το ίδιο με αυτόν,μέσω κάμερας ασύρματης με μικρόφωνο ενσωματομένο δυστυχώς διοτι δεν θα μπορω να γκρεμισω τον τοίχο για να εχω παράθυρο αναμεσα.

rigas25 είπε:
Ο χωρος απο την στιγμή που θα μπαινει καποιος να ηχογραφεί θελω να κλείνει.

Δηλαδή πρέπει να μονόσω την συρόμενη πόρτα για αρχή κάπως ώστε όταν μπαίνει ο άλλος μέσα να κλείνει και τα πάνελ... Έτσι το εχω σκεφτεί.Βέβαια αφού έχω βρει την λύση να με βλέπει να με ακούει και εγώ το ίδιο με αυτόν,μέσω κάμερας ασύρματης με μικρόφωνο ενσωματομένο δυστυχώς διοτι δεν θα μπορω να γκρεμισω τον τοίχο για να εχω παράθυρο αναμεσα.
Σε αυτα τα τετραγωνικα που ανεφερες λογικα θελεις να φτιαξεις ενα μικρο θαλαμο με κοστος υλικων 5000 ευρω

Νικος

Δεν ξερω καθόλου πόσο θα μπορούσε να στοιχίσει κάτι τέτοιο.Θέλω να ρίξω δουλειά και μόνος μου. ???

αααα μόνον????εντάξει θα το φτιάξω και θα ανεβάσω φωτογραφια να μου πείτε γνώμη.

Θα γράψω τα υλικά και τις ώρες εργασίας που χρειάστηκα να το στήσω και τα χρήματα που ξόδεψα και ξαναμιλάμε αν είναι.Εγω 5000 ευρώ και λεφτά να εβγαζα απο αυτό δεν θα τα έδινα.Γιατί το θέμα είναι να έχεις οσο το δυνατον καλό αποτέλεσμα με αυτά που έχεις και με αυτά που μπορείς να διαθέσεις.

Ευχαριστώ πολύ πάντως

rigas25 είπε:
Εγω 5000 ευρώ και λεφτά να εβγαζα απο αυτό δεν θα τα έδινα.Γιατί το θέμα είναι να έχεις οσο το δυνατον καλό αποτέλεσμα με αυτά που έχεις και με αυτά που μπορείς να διαθέσεις.

Ευχαριστώ πολύ πάντως
ρε Ρίγα αν ψαξεις λίγο στο φορουμ θα δεις οτι η ηχομωνοση και η ακουστικη περα απο το οτι δεν ειναι ευκολη δουλεια και επισης δεν ειναι και φτηνη δουλεια...

Την πίτα ζεστη και το σκυλο χορτατο ειναι λιγο δυσκολο να το εχουμε!

Εγω που πηγα σε εταιρια πάντως για μόνωση υπογειου full floating δωματιο με πλωτο πατωμα, room in a room κατασκευη ηχομωνοτικες πόρτες κτλ μου ειπαν οχι λιγότερο απο 5500 και οχι πανω απο 12000 αναλογως ποσα db θελω να κόψω και αν θελω στους πανω οροφους να ειμαι ανεκτος τις ωρες μη κοινης ησυχιας ή να μην ακουγομαι καθολου

Το τελικο κοστος θα εξαρτιοταν αν με τη μπαντα μου θα παιζαμε στα 110db ή στα 125, στο στουντιο που κανουμε προβες αυτος που εχει το στουντιο εκτιμα οτι δε παιζουμε πανω απο τα 90db

Αρα λογικα εσυ που θα εχεις ηλεκτρονικα drums κτλ δεν θα εχεις τις αναγκες τις δικες μου. Αν σε ενδιαφερει η εταιρια αυτη λεγεται acou και ειναι στα εξαρχεια. Είναι παρα πολύ καλοι τύποι ορεξατοι και επαγγελματίες. Δε κανω διαφ. αλλα μου τους συστησανε αρκετοι. Ο ιδιοκτητης διδασκει και στη SAE ακουστική ή κατι τετοιο. Κανε τους ενα τηλ και κλεισε ενα ραντεβου να μιλήσεις...δεν εχεις να χασεις τίποτα!

Σε ευχαριστώ φίλε μου πραγματικά σε ευχαριστώ.Απλα νομίζω οτι ξεχνάμε μερικές φορές οτι βρισκόμαστε στην εποχή που τα στούντιο τουλάχιστον στην Αθήνα πεινανε και μου αναφέρει ο φίλος μου πιο πάνω λύση με 5000€ για έναν χώρο ο οποίος είναι 15 τ.μ και το μόνο που θέλω ειναι να μην περνάει ο ήχος μέσα στο χώρο οσο πέρναγε στο δωματιο μου ας πούμε που κορνάρανε απο κατω και 'έπρεπε να γράψω τρομπετες για να το καλείψω'....

Δεν είπα οτι δεν θέλει χρήματα αλλα για ρώτα όλους αυτούς που ξεκίνησαν να κάνουν εναν ήσυχο χώρο 15τ.μ πόσοι απο αυτούς εχουν δώσει 5000€ για να τον φτιάξουν.

ευχαριστώ πολύ

ο αγαπητος Νίκος το εχει σπουδασει το θεμα και με εχει βοηθησει και εμενα αρκετα με τις γνωσεις του και σου μιλαει ως επαγγελματίας, απο εκει και περα όμως ταπεινη μου αποψη ειναι οτι αν δε παιζεις ωρες κοινης ησυχιας θα χρειαστεις λιγοτερο απο 5000 το ξερω οτι σου φαινονται πολλα αλλα σε αυτο που παιρνεις ειναι λίγα

ειμαστε σε μια εποχη που οχι μονο τα στουντιο αλλα γενικά ο κοσμος πειναει, παρολα αυτα παιρνουν υπερογκα δανεια για αμαξια πχ ποσο μαλλον και για επιχειρησεις και για αγαθα που ΔΕΝ τους χρειαζονται

πιστεψε με τα 5000 ειναι λίγα...αν ειναι κανεις ενα ονειρο σου πραγματικότητα

Νέα post

Trending...

Νέα θέματα