Προσωπικά χρησιμοποιώ George L's καλώδια και βύσματα για πολλούς λόγους. Στο παρελθόν χρησιμοποιήσα και τα Planet Waves solderless, αλλά αν και λίγο φθηνότερα από τα George L's, προτιμώ τα δεύτερα πλέον. Στην Ελλάδα τα φέρνει και τα εμπορεύεται η εταιρία
Soto Onstage η οποία επίσης αντιπροσωπεύει και τη Voodoo Lab την οποία την χρησιμοποιώ σχεδόν σε ότι έχει να κάνει με τροφοδοσία.
Αν πας σε solderless λύσεις οι επιλογές είναι συγκεκριμένες (αν και πλέον ακόμα και η Harley Benton έχει solderless patch cable kits). Αν πιάνουν τα χέρια σου με κολλητήρια για τον αριθμό των καλωδίων που θα χρειαστείς τα κάνεις και μόνος σου δεν είναι πολλά.
Από εκεί και πέρα, ο αριθμός των πεταλιών δεν λέει από μόνος του τίποτα. Γράψε μας αναλυτικά τι πετάλια έχεις για να δούμε τις ανάγκες σου σε τροφοδοσία. Επίσης αναφέρεις "effect controller" και μάλλον εννοείς κάποιο switcher που τα τελευταία χρόνια γίνεται ένας πανικός από τέτοια σε hype και έχει γεμίσει η αγορά. Επίσης ανάλογα με τις ανάγκες σου μπορούμε να σου προτείνουμε.
Εφόσον ξεκινάς να φτιάξεις το board σου καλό είναι πριν να καταγράψεις τις ανάγκες σου πριν μπεις στη διαδικασία να αρχίσεις.
Εννοώ:
1. Τσεκάρεις ότι όλα τα πετάλια σου είναι λειτουργικά και δουλεύουν άριστα.
2. Το pedalboard σου χωράει όλα αυτά που θες, έχεις χώρο για καλωδιώσεις (ξεχωριστά paths audio & ρεύμα).
3. Κατέγραψε τις ανάγκες για τροφοδοσία των πεταλιών σου. Πόσα παίρνουν 9v, πόσα 12v ή 18v και πόσα ma κατανάλωση έχουν ώστε να βρεις ένα τροφοδοτικό που θα υπερκαλύπτει αυτές τις ανάγκες.
4. Midi; Χρησιμοποιείς πετάλια που δέχονται midi; Αν ναι υπολόγιζε και αυτό για χώρο και καλωδίωση.
5. Πάρε τα καλύτερα καλώδια που μπορείς. George Ls, Evidence, Planet Waves είναι μερικές μάρκες που έχουν εξαιρετικά ποιοτικά καλώδια και βύσματα, δεν θέλουν κόλληση (solderless). Επίσης το καλό με αυτά είναι ότι αν αλλάξει κάτι στο μέλλον, μπορείς να αφαιρέσεις τα βύσματα και να φτιάξεις καινούργια σε διαφορετικά μήκη, σε δευτερόλεπτα.
6. Switcher. Η χρήση switcher ανεβάζει εκθετικά το κόστος κυρίως γιατί θα χρειαστείς περίπου το 4πλάσιο αριθμό σε βύσματα και καλώδια. Επίσης αν εξαιρέσεις κάποιες σχετικά φθηνές λύσεις, αν πας σε κάποιο από τα επώνυμα brands.. κοστίζουν αρκετά. Άρα αναλογίσου αν χρειάζεσαι τις δυνατότητες ενός switcher ή όχι.
7. Buffer. Και πάλι αναλόγως των πεταλιών που έχεις ή όχι όταν χρησιμοποιείς 14 πετάλια, patch cables κτλ, θα χρειαστείς κατά 90% κάποια ενίσχυση του σήματος σου. Κάποια πετάλια έχουν internal buffer αν και τα περισσότερα πλέον βγαίνουν true bypass. Αν μας πεις τα πετάλια σου θα σε βοηθήσουμε και σε αυτό. Επίσης το που θα μπει το buffer, και τι επιπτώσεις έχει κυρίως σε Fuzz κυκλώματα είναι σημείο συζήτησης.
Η σωστή τροφοδοσία και καλωδίωση είναι το Α & Ω για να έχεις ένα αθόρυβο και σωστά λειτουργικό board.
Παρακάτω έτσι για το καλό, επισυνάπτω ένα board που έκανα πέρσι κοντά στον αριθμό πεταλιών που θες.
Χρησιμοποίησα George Ls καλώδια/βύσματα και 2 τροφοδοτικά για να τροφοδοτήσω όλο το board (CAE/MXR MC403 & Strymon Ojai)
Ελπίζω να βοήθησα.