Καλό κομμάτι χωρίς καλούς στίχους... γίνεται?

Κοίτα, το ζήτημα είναι πολύπλοκο. Είναι αντικείμενο συζήτησης στις παρέες μας από τότε που αρχίσαμε να ακούμε ως συνειδητή επιλογή το ροκ ή/και τέλος πάντων την ψάχναμε γενικότερα.

Εκ προοιμίου όμως όταν αρχίζεις με ορισμούς "καλό κομμάτι" / "καλός στίχος", θα έχεις προβλήματα. Ποιός τα οριοθετεί και ποιός αποφασίζει ποιά είναι αυτά.

Και μετά βλέπουμε αν παίζει ρόλο η μίξη τους.

Έχω απόψεις επί του θέματος (εν μέρει με κάλυψε ο SF) αλλά θα επανέλθω λίγο αργότερα καθότι πνίγομαι προς το παρόν.

Εμενα παντως τα αγαπημενα μου τραγουδια εχουν κατα 98% γελοιους στιχους και μπορω να πω οτι δε με πειραζει καθολου.
+100

audiokostas είπε:
Και ούτε καν έπιασα το Metal :)
και για να πιάσω εγώ το metal θα πώ και τους mastodon που είναι απο τα μεγαλύτερα νέα συγκροτήματα στο χώρο και έχουν γίνει ευρέως γνωστοί και αποδεχτεί αλλά από στοίχους (και φωνή) κλάφτα!

...και τέλος μήπως και οι καλοί στοίχοι εξαρτώνται απο το είδος και στύλ της μουσικής.

Πχ δεν μπορεί οι cradle of filth να μιλάνε για αγάπες και έρωτες ούτε οι blind guardian για  την κατάντια της κοινωνίας και το την "ταξική πάλη" :P

Στο στύλ τους όμως πιστεύω έχουν πολύ καλούς στοίχους....

Ο στίχος, ιδίως στα ποπ/ροκ ακούσματα, καλό είναι να κρίνεται σε σχέση με τη μουσική του και αν ταιριάζει με αυτή. Διαφορετικά είναι σαν να ρωτάμε αν έχει ωραία πόδια η Αντριάνα Λίμα, έχοντάς τη πριονίσει από τη μέση και κάτω...

Και το λέω αυτό γιατί ο στίχος δεν αποτελεί αυτοτελές ανάγνωσμα για να κριθεί σαν τέτοιος. Κανείς δεν διαβάζει στίχους με τον πρωινό καφέ του ή στην παραλία στις διακοπές (μόνο τίποτε ορκισμένοι φαν τραγουδοποιών). Ποίηση μπορεί να διαβάζουν κάποιοι, αλλά η ποίηση γράφεται για να διαβάζεται και όχι για να συμπληρώνει μια μουσική.

Στίχος διάφορον ποίησης και ποίηση διάφορον στίχου. Σπάνιες εξαιρέσεις ιδιαίτερα προικισμένων καλλιτεχνών επιβεβαιώνουν αυτό τον κανόνα. Π.χ. Κοέν, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.

Τα πιο πολλά τραγούδια από αυτά που αναφέρεις Κώστα, έχουν πετύχει άψογη ισορροπία μουσικής και στίχου. Αν αυτά που λένε δεν μας εκφράζουν (προσωπικά ούτε εμένα με πολυψήνουν), άλλο θέμα.

sfaku είπε:
Τα πιο πολλά τραγούδια από αυτά που αναφέρεις Κώστα, έχουν πετύχει άψογη ισορροπία μουσικής και στίχου. Αν αυτά που λένε δεν μας εκφράζουν (προσωπικά ούτε εμένα με πολυψήνουν), άλλο θέμα.
Εμενα παντως τα αγαπημενα μου τραγουδια εχουν κατα 98% γελοιους στιχους και μπορω να πω οτι δε με πειραζει καθολου.
μπορεις να αναφερεις μερικα?

απο περιεργεια ρωταω.
Στα πρόχειρα, από τα γνωστά μόνο, Tutti Frutti, Surfing Bird, Smells like teen spirit, Stairway to Heaven, I am the Walrus, Bohemian Rhapsody,,,,,,,
;)

Θα επανέλθω....

Μην ξεχνάμε τους στίχους των Red Hot Chili Peppers που στα περισσότερα κομμάτια είναι κλάφτα Χαράλαμπε...

απο αυτα που εχουν ηδη ειπωθει θα τονισω το οτι οι καλοι στιχοι δεν ειναι απαραιτητα και οι ψαγμένοι.( πχ εμενα μου αρεσουν οι καθημερινοι απλοι στοιχοι περισσοτερο απο τους ψαγμενους)

Γενικά στιχοι που μπορει να σου βγάζουν ενα συναισθημα μολις τους ακούς χωρις να χρειάζεται να κατεβάσεις λεξικο για να δεις τι εννοει ο ποιητης.

Νομίζω εξαρτάται και στο αν η μουσική έγινε για να ντυθούν οι στίχοι ή οι στίχοι για να φτιάξουν τραγούδι σε μια μελωδία που ήδη υπήρχε.

audiokostas είπε:
Νομίζω εξαρτάται και στο αν η μουσική έγινε για να ντυθούν οι στίχοι ή οι στίχοι για να φτιάξουν τραγούδι σε μια μελωδία που ήδη υπήρχε.
+1

Earendil είπε:
Καλημέρα.

Τα παραπάνω τί είναι ακριβώς; Παραδείγματα κομματιών με "λίγο" στίχο;
αυτο ουτε εγω το καταλαβα!

noe13 είπε:
αυτο ουτε εγω το καταλαβα!
Ούτε γω.

Γίνεται,άνετα αν έχει καλή μουσική..!  8)
Και το αντίστροφο.

Πχ Isis. Του Dylan. Τραγουδά (χαχαχαχα), παίζει φυσαρμόνικα (μπουχαχαχα) και πιάνο (μη, όχι, σταμάτα, δεν αντέχω, η κοιλιά μου, κατουριέμαι) ο ίδιος. Τρία ακόρντα ακατάπαυστα επαναλαμβανόμενα (zzzzzzzzzzzzz) αλλά οι στίχοι.....το κάνουν κομματάρα.

Άμα το χεις, ακόμα και το χέσιμο σαν έπος το περιγράφεις. Νομίζω το χει κάνει ο Τζιμάκος

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Απ: Καλό κομμάτι χωρίς καλούς στίχους... γίνεται?
Ναι αμέ!

Σχεδόν όλα τα Ελληνικά "Έντεχνα" έχουν καλή μουσική.....

To καλό κομμάτι (ή κόμματος), είναι θέμα οπτικής γωνίας.

Το βλέπεις από πίσω και λές...είναι καλό. Επισυνάπτω παράδειγμα

Stella_Bezantakou_String_Bikini_Mykonos_KanoniTV_04%20(1).jpg

Το βλέπεις μετά από μπρός...και αρχίζεις να ανησυχείς για τη κρίση σου. Επισυνάπτω παράδειγμα

91967.jpg

Ανοίγει δε το στόμα...να πεί τους στίχους... Επισυνάπτω παράδειγμα

Stella_Bezantakou_Tralala_Tralalo.jpg

Άρα, μάλλον, γίνεται και χωρίς τους στίχους. Ελπίζω να βοήθησα...

@NoIzY μου κάνει εντύπωση που θεωρείς το Bigmouth strikes again παράδειγμα κακού στίχου. O Morissey έχει γράψει  τραγούδια με φοβερό χιούμορ στον στίχο όπως αυτό, το shoplifters of the world και πολλά άλλα. Για μένα είναι ο Woody Allen του τραγουδιού.

audiokostas είπε:
Ούτε γω.
Εξηγησε το μας τοτε καλυτερα αν θες!
Αποψη μου ειναι οτι ειδικα στα ξενα κομματια,το πρωτο ερεθισμα ειναι σιγουρα η μουσικη...επειτα που το ψαχνεις λιγο,διαβαζεις τους στιχους και ισως την ιστορια του κομματιου φτιαχνεις μια γενικη εικονα...αλλα θα πρεπει να σου αρεσει πολυ το κομματι για να το ψαξεις τοσο...

εντιτ:Αυτο με τα εντεχνα,μεγαλη αληθεια!

noe13 είπε:
Εξηγησε το μας τοτε καλυτερα αν θες!
Όταν το καταλάβω........

Καλό ή τέλος πάντων passable τραγούδι (γιατι το σαπούνι είναι κομμάτι, ο κόμματος ΔΕΝ είναι η χλαπάτσα που επισυνάπτει ο γέρος που τα χει χαμένα και τα του κόμματος μακριά από δω - μην το κλειδώστε πλάκα έκανα) γίνεται και με ένα από τα δύο συστατικά.

Όταν ένα από τα δύο ξεπερνάνε τον μέσο όρο, τότε έχουμε ένα πολύ καλό τραγούδι. Και όταν και τα δύο είναι καλά και τα χτυπήσει το mojo/ικανότητες του καλλιτέχνη, έχουμε ένα μεγάλο τραγούδι.

Αυτά βέβαια το αντιλαμβάνεστε πιο εύκολα όταν ακούτε τραγούδια στη γλώσσα σας.

Και εκεί καταλαβαίνετε ότι ο όταν ο στιχουργός το χει και το έχει δουλέψει με τον συνθέτη και αποφασίσει κι ο ικανός ερμηνευτής να το ερμηνεύσει, έχουμε όμορφες στιγμές. Γιατί και στο γλυκό (όπως και στο groove), το δέσιμο είναι η μαγκιά.  ;)

Αφήσατε έξω τον παράγοντα γλώσσα...

Ναι υπάρχουν άπειρα αγλλικα, γαλλικά κλπ τραγούδια που μας ενθουσίασε η μουσική και επειδή ο στίχος δεν ήταν στη μητρική μας, τα κομμάτια και έγιναν επιτυχίες και τα σιγοψυθιρίσαμε και ποτέ δεν μπήκαμε στη διαδικασία να βρούμε τι λέει ο στίχος τους... Κοινώς τον προσπεράσαμε το στίχο...

Πόσες πιθανότητες θα είχε ενα τραγούδι που μιλάει για ικανοποίηση ή για την καφέ ζάχαρη αν δεν το έλεγαν οι πέτρες που κυλάνε να γίνει σουπερ χιτ..?

Από την άλλη τρομέρα ποιήματα στη γλώσσα μας, που μελοποιήθηκαν με περισσή κουλτούρα πήγαν άπατα...

Για ένα κομμάτι που γράφεται σε μια διεθνή γλώσσα ο στίχος μπορεί και να μην έχει να δώσει πολλά αρκεί το πάντρεμα του με τη μουσική να είναι καλό... Στο δικό σου (τοπικά εννοώ) κοινό δε μπορείς να λες κλάφτα χαράλαμπε και να έχεις απαιτήσεις, οι πιθανότητες για επιτυχία περιορίζονται... Αν τώρα έχεις να κάνεις με ένα στίχο στα κινέζικα ή στα αραβικά, γλώσσες που δεν τις καταάβαίνουμε καν εκεί όσο καλό και να είναι το τραγούδι εμείς πάντα θα είμαστε ένα κοινό που δεν μπορεί να το ακούσει και για λόγους κατανόησης θα το προσπεράσει...

compact είπε:
Αφήσατε έξω τον παράγοντα γλώσσα...

Ναι υπάρχουν άπειρα αγλλικα, γαλλικά κλπ τραγούδια που μας ενθουσίασε η μουσική και επειδή ο στίχος δεν ήταν στη μητρική μας, τα κομμάτια και έγιναν επιτυχίες και τα σιγοψυθιρίσαμε και ποτέ δεν μπήκαμε στη διαδικασία να βρούμε τι λέει ο στίχος τους... Κοινώς τον προσπεράσαμε το στίχο...

Πόσες πιθανότητες θα είχε ενα τραγούδι που μιλάει για ικανοποίηση ή για την καφέ ζάχαρη αν δεν το έλεγαν οι πέτρες που κυλάνε να γίνει σουπερ χιτ..?

Από την άλλη τρομέρα ποιήματα στη γλώσσα μας, που μελοποιήθηκαν με περισσή κουλτούρα πήγαν άπατα...

Για ένα κομμάτι που γράφεται σε μια διεθνή γλώσσα ο στίχος μπορεί και να μην έχει να δώσει πολλά αρκεί το πάντρεμα του με τη μουσική να είναι καλό... Στο δικό σου (τοπικά εννοώ) κοινό δε μπορείς να λες κλάφτα χαράλαμπε και να έχεις απαιτήσεις, οι πιθανότητες για επιτυχία περιορίζονται... Αν τώρα έχεις να κάνεις με ένα στίχο στα κινέζικα ή στα αραβικά, γλώσσες που δεν τις καταάβαίνουμε καν εκεί όσο καλό και να είναι το τραγούδι εμείς πάντα θα είμαστε ένα κοινό που δεν μπορεί να το ακούσει και για λόγους κατανόησης θα το προσπεράσει...
ναι αλλα γτ αυτα τα κομματια εκαναν επιτυχια και στη μητρικη τους γλωσσα?Αρα αυτο κατι λεει....!

Προφανως και γινεται να υπαρχει! Αρκετες φορες οι στιχοι δεν χρειαζεται να λενε τιποτα τρομερο! Οπως καποιος προανεφερε οι RHCP αυτο κανουν! Μια φορα πηγα να δω τι σκατα λενε οι στιχοι και δεν καταλαβα χριστο! Δεν ξερω αμα εχουν καποιο πολυ βαθυ νοημα αλλα μου φαινεται λες και γραφουν απλα λεξεις στην τυχη. Επισης παλια μου αρεσαν αρκετα και οι Rammstein! Δεν ειχα ιδεα τι ελεγαν οι στιχοι (αλλο το οτι τους ειχα μαθει απ εξω) και γουσταρα πολυ!

yannis37 είπε:
ενα μεγαλο ατου σε ενα κομματι ειναι επισης και η ερμηνια ;)
Συμφωνω απολυτα! Το Lulu ας πουμε μπορει να εχει ωραιους στιχους αλλα η ερμηνεια του lou reed δεν μου αρεσει καθολου.

Trending...

Νέα θέματα

Back