John Cage: 4'33'' for piano - Περιμενω αποψεις...

Κλασσικό!

Είναι μια άποψη!

Στην Αγγλία φέτος προσπαθούν να το βγάλουν νούμερο ένα χριστουγεννιάτικο single και ενώ πέρυσι είχε γίνει το ίδιο πράγμα με το Killing In The Name Of.

Ας περάσω στις ερωτήσεις, αντί να παραθέσω "απόψεις"...

1. Τι περιμένεις ακριβώς να ακούσεις από τους άλλους εδώ μέσα; Να πέσει η γνωστή πλάκα;

2. Τι γνωρίζεις για το συγκερκιμένο έργο;

3. Για τη συγκεκριμένη εκτέλεση; (λέμε τώρα...)

4. Τι γνωρίζεις γενικά για τον συνθέτη, και για τα έργα του, αλλά κυρίως για την ιδεολογία και φιλοσοφία του;

Για τέτοιου είδους έργα, καλό είναι να έχουμε παραπάνω γνώσεις, από απλά ένα βίντεο στo youtube, που ούτως ή αλλιώς ΔΕ λειτουργεί στη συγκεκριμένη περίπτωση. ;)

Ακριβως επειδη τυχαινει να γνωριζω καποια πραγματα τοσο για τον cage,penderecki και διαφορους αλλους πρωτοπορους της τεχνης και επειδη μ αρεσει να ψαχνω διαφορες μουσικες οχι τοσο λαικες οπως η ατοναλ και διαφορες αλλες , ακριβως για αυτο παραθεσα αυτο το βιντεο και οχι για να σ ακουσω να το παιζεις ξερολας...οποτε αντι να το κανεις αυτο γραψε καποια πραγματα για τον Cage την φιλοσοφια του και για το 4:33 συγκεκριμενα...οπως ο cage ηθελε να ξεφυγει απο διαφορες ενοιες οπως η δεσποζουσα τα μετρα η αρμονια και ηθελε να δηλωσει καποια πραγματα για τον εκτελεστη ετσι κ εσυ προσπαθησε λιγο να ξεφυγεις απο την ειρωνια ετσι ωστε να μαθουμε και εμεις μεσω απο σενα...ευχαριστω :)

Nikolas είπε:
Για τέτοιου είδους έργα, καλό είναι να έχουμε παραπάνω γνώσεις, από απλά ένα βίντεο στo youtube, που ούτως ή αλλιώς ΔΕ λειτουργεί στη συγκεκριμένη περίπτωση. ;)
Πολυ σωστος. Το συγκεκριμενο εργο εχει ενα συγκεκριμενο "τροπο" που λειτουργει. Μεσω youtube δε μπορεις ακριβως να τον επιτυχεις...ειναι ενα κομματι που δεν εχει ιδιαιτερο νοημα να το ακους στο youtube ( ή και σε οποιοδηποτε recording θα μπορουσε να πει κανεις).

Although commonly perceived as "four minutes thirty-three seconds of silence",[4][5] the piece actually consists of the sounds of the environment that the listeners hear while it is performed.[6]

They missed the point. There’s no such thing as silence. What they thought was silence, because they didn’t know how to listen, was full of accidental sounds. You could hear the wind stirring outside during the first movement. During the second, raindrops began pattering the roof, and during the third the people themselves made all kinds of interesting sounds as they talked or walked out.— John Cage speaking about the premiere of 4′33″.

Y.Γ. Δε νομιζω οτι σε ειρωνευτηκε ο Νικολας, μαλλον παρεξηγησες το μηνυμα του.

Τοτε ζητω συγνωμη :)

Αυτην ακριβως την συζητηση ηθελα και ποσταρα το συγκεκριμενο...

Ευχαριστω!!!

Χθες ακουγα την Θρυνωδια για τα θηματα τις Χιρσοσιμα...Τα συναισθηματα που βγαινουν απο τα κλαστερς των βιολιων ηταν απιστευτα...ενοιωσα πραγματηκα να ποναω!!!

Αν αυτο δεν ειναι τεχνη τοτε δεν ξερω τη ειναι...

ομοιως και ο προβληματισμος του Cage...και η αντιληψη που παραθεσες δεν ειναι η μονη....μια αλλα θεωρια λεει οτι το συγκεκριμενο κομματι θελει να αποδεσμευσει τον μουσικο απο εννοεις αρμονιας οπως η δεσποζουσα πτωση κλπ...μου διαφευγει το ονομα του κινηματος τωρα αν μπορει καποιος να μου δωσει τα φωτα του :)

Τι παίζει γιατι δεν καταλαβα τίποτα (δεν ακουσα βασικά να παίζει πιανο)? Για εξηγήστε και σε εμάς που δεν έχουμε ιδέα....  :-X

Από περιέργεια μιας κ όλο αυτό το μαθαίνω τώρα, το συγκεκριμένο έργο έχει "παιχτεί" επανειλημμένα σε αίθουσες και λοιπούς συναυλιακούς χώρους;

Evilnye είπε:
Από περιέργεια μιας κ όλο αυτό το μαθαίνω τώρα, το συγκεκριμένο έργο έχει "παιχτεί" επανειλημμένα σε αίθουσες και λοιπούς συναυλιακούς χώρους;
καλησπερα .. απο οτι ξερω δεν το εχει παιξει μονο  μια φορα αλλα επανειλλημενες ( καλα το γραψα? :) ) και το εχουν κανει και διασκευες ο zappa, o tenney και η συμφωνικη ορχηστρα του bbc! :)

λογικα πολλες πληροφοριες θα βρεις και στο Wiki

Αφαιρετική τέχνη. Χμμμμ.

Σαν γαλλική κουζίνα ένα πράγμα.

Πες έναν αριθμό.

-17.

-18, κέρδισα!!!

Η γη είναι επίπεδη, τους λέγανε. Και το πιστεύανε.

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να πετάξει, τους λέγανε. Και το πιστεύανε.

Υπάρχει θεός και είναι ο τάδε, τους λέγανε. Και το πιστεύανε. Και πολεμούσαν.

Αυτό είναι τέχνη, τους λέγανε. Και το πιστεύανε. Και χειροκροτούσαν.

Μην σκέφτεστε, τους λέγανε (σιγά μην τους το λέγανε).Θα σκεφτόμαστε εμείς για εσάς.Και σταμάτησαν να σκέφτονται.

Αλλά πάλι........τι ξέρω εγώ από υψηλή ραπτική ?

Υ.Γ ΑΠΟΨΗ  ΜΟΥ._

καλησπερα!

Εχεις απολυτο δικιο σ αυτο που λες με την διαφορα οτι μ αυτο το κομματι ο Cage οχι μονο προσπαθει να δηλωσει κατι αλλα το παει ακομη παρακατω και αφηνει στον καθε ενα ανθρωπο να το ερμηνευσει διαφορετικα...

Νομίζω ότι αυτό έκανα και εγώ μόλις.

Το ερμήνευσα.

Επίσης και αυτοί που βάζουν μουσική στα κομμάτια τους, το ίδιο κάνουν.

Άλλο ακούς και φαντάζεσαι εσύ, άλλο εγώ,με κάθε τραγούδι.

Τώρα που εντρύφησα, είδα το φως.

Λοιπόν. Το συγκεκριμένο, γίνετε άνετα θεατρικό με διάρκεια 3:44':38'' και τίτλο ''Το έργο που δεν έπαιξα'' με εισιτήριο 55€ (πρωτοποριακό ε?, τέχνη ε?, εε?) και πιάτο σε χλίδα εστιατόριο, μόνο με 183€ το κεφάλι και όνομα πιάτου...... μαντέψτε.....ελάτε εύκολο είναι.......''Το φαί που δεν έφαγα".

Περιμένω προτάσεις συνεργασίας. Τα χρήματα που βάζω είναι 200.000 € στο μιλητό. (Τι τεχνίτης που είμαι ο τοιούτος.) 8)

Υ.Γ    ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ._

Μπορω να αναφερω με σιγουρια 3 δηλωσεις του cage στο 4 κ 33

α.ο μουσικος πρεπει να ξεφυγει απ το κλισε και τα περιθωρια τις αρμονιας.πτωσεις μετρα κλπ(ατοναλ μουσικη)

β.Η αυτοσυγκεντροση του μουσικου και ο αυτοελεγχος του(αυτο υποκειτε στο εκτελεστικο κομματι του κομματιου και οι αντιδρασεις του κοινου σε σχεση με τον εκτελεστη)

γ.Ο ηχος υπαρχει παντου(βιξιματα,θορυβος βροχης και πανω απο ολα κινηση στους δρομους ;D)

και σχετικο βιντεο..

ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ                          σσσσσσσσσσ                              ΣΣ      σσ              σ            ΣΣΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ακόμα μία εκπληκτική ερμηνεία .

@warwick  Οι απόψεις μου δεν είναι απάντηση στις δικές σου, ούτε κατά διάνοια.(Σε περίπτωση που παρεξηγήσεις το λέω.) :)

Είναι απλά οι απόψεις μου απέναντι στο αντικείμενο. ;)

Μα αυτη δεν ειναι και η μαγεια αυτων των κομματιων?

Εμένα μου άρεσε μια παραλλαγή στο θέμα  ;D από ένα καφρομέταλ γκρουπ που μου διαφεύγει, που ήταν το 6ο κομμάτι του CD και διαρκούσε 6 λεπτά και 6 δευτερόλεπτα  ;D

Τυχαίο; Δε νομίζω  ;D  ;D  ;D

Αλλάζω το όνομα του πιάτου σε

''Αόρατος αστακός''

γιατί παραπονέθηκαν κάποιοι πελάτες. ;D

Bασικα σχετικα με αυτο το κομματι ειχα ακουσει το εξης: Ο Cage ειχε μια εμμονη με την σιωπη. Ειχε επιχειρησει πολλες φορες να βρει αυτο που θα οριζαμε ως απολυτη ησυχια, απολυτη σιωπη. Σε μια προσπαθεια του λοιπον, κλειδωθηκε σε ενα anechoic chamber και κρατησε την αναπνοη του, περιμενωντας να ακουσει την απολυτη σιωπη. Ακομα και τοτε ομως, μπορουσε να ακουσει τους κτυπους της ιδιας του της καρδιας. Τοτε, λεει, συνηδειτοποιησε οτι δεν υπαρχει απολυτη σιωπη και εγραψε αυτο το εργο.

Το ολο point αυτου του εργου ειναι οτι η μουσικη αποτελειται απο τους ambient ηχους του περιβαλλοντος στο οποιο παιζεται το κομματι. Οταν εκτελειται live το κομματι, ο Cage ηθελε το ακροατηριο να κανει ησυχια και να ακουσει τους ηχους γυρω του - την αναπνοη του διπλανου σου, τον ηχο του ρολογιου στον τοιχο, το σαπιο μηχανακι του πιτσαδορου που περναει στο δρομο.

Ετσι, καθε εκτελεση του κομματιου ειναι τελειως διαφορετικη. Ακομα και η ιδια εκτελεση ειναι διαφορετικη για τον καθε ακροατη. Για αυτο το λογο ειπα οτι δεν εχει και πολυ νοημα το να "ακους" ενα τετοιο κομματι στο youtube.

Ο Cage ο ιδιος ειχε πει για το κομματι "Δεν εχω τιποτα να πω, και το λεω". Τωρα αν τετοια εργα τα θεωρουμε μουσικη, τεχνη, whatever ειναι υποκειμενικο θεμα - για εμενα παντως, ηχους περιλαμβανει, ενα καποιο νοημα εχει οποτε in my book, it's all good.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back